Lapset kielletty

Kun olin lapsi, vietin puolet kesistäni Barcelonassa. Siellä kävimme aina golf-klubilla, jossa oli valtavat merivesiuima-altaat. Altaiden välissä oli tiheä pensasaita. Toinen puoli oli kielletty alle kuusitoista vuotiailta. Myös toinen golfkerhon ravintoloista oli K16.
Vaikka olenkin siis kasvanut lapsikieltojen ympäröimänä, häkellyin viime keväänä.
Kuvankaappaus 2014-8-7 kello 11.40.03
Twiittasin aiheesta, kun satuin kulkemaan talon ohi. Twiitti levisi somessa ja sitä kommentoitiin paljon. Sitten soittivat iltapäivälehdet ja Maikkari.
Lainaus Iltalehdestä:
”Arkkitehti Maria Nordinin Yhdysvalloista Suomeen muuttanut ystävä halusi löytää asunnon Helsingin keskustasta.
Nordin tarjoutui tulemaan ystävän kanssa katsomaan hyvältä kuulostavaa kohdetta Helsingin Eirassa. Yksityisnäytöstä oli sovittu etukäteen puhelinsoitolla.
Nordinilla oli mukanaan oma pieni lapsi, joka oli rattaissa. Rattaat eivät ensin näkyneet asuntoa näyttämään tulleelle henkilölle, kun hän avasi muhkean ulko-oven. Juuri tuolloin lapsi inahti rattaissaan, jolloin asunnon näyttö keskeytyi heti portaille.
– Meille sanottiin, että taloyhtiö on kieltänyt eläimet ja lapset. Ja vielä tässä järjestyksessä, Nordin kertaa tapahtumia viime vuoden keväältä.
Naisia ei päästetty ulko-ovea pitemmälle.”
Näin todella tapahtui. Iltalehti epäili, että lapsikielto oli veruke, koska ystäväni oli jostain muusta syystä epäsopiva vuokralainen. Ystäväni on 40-vuotias tohtori ja yhden kuusivuotiaan lapsen äiti. Aviomies on johtavassa asemassa suomalaisessa suuryrityksessä, joka maksaa perheen vuokran. Vuokranantajan unelma siis!
Iltistä syvemmin aiheeseen tutustui Maikkari, joka soitti taloyhtiön omistajalle. Taloyhtiön omistaa yksityishenkilö, joka on neljänkymmenen vuoden ajan vetänyt linjaa: ei lapsia tähän taloon.
Ymmärrän valinnan täysin.
En golfklubillakaan koskaan haikaillut toiselle puolelle aitaa. Ihmettelin pensasaidan raoista, kuinka ihmiset jaksavat maata aurinkotuoleissaan hiiren hiljaa, vaikka vieressä on valtava uima-allas, jonne voi hypätä pommilla! Ja miten ihmeessä samat ihmiset jaksavat tuhlata päivänsä viiden ruokalajin menua läpi tarpoen, kun ikkunoista siintää vapaus, valtavat nurmikentät, meri, ja taas se valtava allas, jonne voi hypätä pommilla.
Lapsikielto vuokra-asuntoa ystävälle etsiessä yllätti täysin. Mutta jos jollain ihmisellä on todella niin vaikeaa olla lasten lähettyvillä, niin on kaikille parempi, ettei samassa taloyhtiössä asu kakaroita. Jokaisella on varmasti omat syynsä, miksei kestä ikkunan alla ilosta kiljuvia lapsia tai itkeviä pullaposkia lohduttavaa äitiä. Ehkä ne ovatkin ne rakastavat äitit, jotka on kielletty. Eikä syy ole aina viha.
Lapsettomuuskriisissä eläminen avasi omat silmäni. Lapsettomuuden tuska on kamala, sanoinkuvaamaton. Itse en päässyt siitä koskaan yli, vaan sain lapsia. Jos en olisi tullut äidiksi, tiedän missä nyt asuisin. Ja maksaisin itseni kipeäksi vuokrasta, eikä se silti peittäisi pahinta kipua.
Ihmisiä on niin monenlaisia.

Olen arkkitehti, filosofi ja Free to Heal® -menetelmän kehittäjä. Tuhannet ihmiset Suomessa ja maailmalla ovat hyötyneet Free to Heal® menetelmästä, joka perustuu neuroplastisuuteen, tiedostamattoman stressin käsittelyyn sekä mikrobiomin muokkaamiseen. Voit oppia menetelmän Eroon oireista -kirjasta tai online-kurssilta. I studied architecture at Aalto University in Helsinki and philosophy of architecture in ETSAB, Barcelona. I hold a Master of Science in Architecture degree with an emphasis in history and theory of architecture. After my studies I became interested in the impact that architecture and indoor air and have in human health, and so I became an Indoor Air Specialist. I worked as as specialist of hyper-healthy housing a and office spaces for almost 10 years. During that time I fell mysteriously ill and became hypersensitive to environmental factors. I searched help form doctors, specialists with no success. My personal experience encouraged me to investigate the power of the mind and consciousness. In few months I cured from her sensitivities and other health problems by using a neuroplasticity. For two years I studied the power of the mind and developed a method that leverages concepts of neuroplasticity, microbiome modification and unconscious stress elimination to truly transform your health & life. And this is something I want to teach everyone else. What if I told you that you are more powerful that you have ever thought? Wiht gratitude and love, Maria

20 Comments

  1. Mari
    8.8.2014

    Joo, ja jos mä en ois koskaan saanut miestä, asuisin talossa missä miehet on kielletty! 😀

    Vastaa
    1. maria
      9.8.2014

      Hah! Samoin kai!

      Vastaa
  2. Eurooppalainen
    8.8.2014

    Itsellä kaks lasta mutta ymmärrän tosi hyvin heitä, jotka maksavat lentokoneessa extraa siitä että saa istua kaukana lapsista, samoin kuin lapsilta kielletyistä hotelleista ja niin, siis myös kodista. En suoraan sanottuna itsekkään haluaisi asua lasten seinänaapurina. Ja kaikilla pitäisi olla oikeus kotirauhaan etenkin jos on massia jolla se voidaan taata. Tuskin lapsiperhekään haluaa asua taloyhtiössä jossa lapsista ei tykätä.

    Vastaa
  3. Nimetön
    9.8.2014

    Jos muuttaisin kerrostaloon, haluaisin ”kyylävapaan” taloyhtiön. Siis sellaisen, jossa toisten asiat eivät kävisi kenellekään omia asioita tärkeämmiksi.

    Vastaa
    1. maria
      9.8.2014

      Kyllä. Tällaisessa talossa on mukava asua! Meillä on loistavat naapurit. Heistä kirjoitankin pian.

      Vastaa
  4. karo-
    9.8.2014

    Mun mielestä tää on vaan jotenikin niin periaatteellisesti väärin. 🙁 kaikkihan me ollaan oltu lapsia joskus, meluttu ja itketty. Toisaalta ymmärrän sen, että jokin paikka on lapsilta kielletty.
    Mutta silti, lapset on tulevaisuus. Sekin täti,joka syvään huokaisten ja pahasti mulkaisten ei tehnyt minulle ja 2 lapselleni (nuorin rattaissa) tilaa kauppakeskuksen hississä (oli muuten aivan yksin siinä kymmenen hengen hississä), voisi hieman ajatella. Nuo pienet pallerot,jotka ihme kyllä olivat sillä hetkellä hiljaa ja kiltisti, maksavat joskus kiukkuisen tädin eläkkeen.
    Tai tämä vihainen naapuri, joka tuli ovelle huutamaan kun oltiin kylässä alkuillasta. Kuulemma kamala meteli. Oli lapset vähän ihmeissään miksi setä on noin vihainen. Ja taas, lapset olivat aivan rauhassa.
    Huoh. Ehkä näille ihmisille tuollainen taloyhtiö sopii.

    Vastaa
  5. Katinka
    11.8.2014

    Asun lapsikielteisen talon naapurissa ja mielestäni olisi tosi hyvä juttu, jos lapsia karttavat saisivat oman ”lintukodon”. Syythän tunteisiin voivat olla monet…
    Jos olisin tiennyt asuntoa ostaessani, että naapuritalo on täynnä lapsia inhoavia ihmisiä olisin jättänyt asunnon ostamatta. On raskasta saada vihaisia katseita, huutoa turhasta yms. Karttelen omaa pihapiiriä, koska en halua mieltäni / lasten mieltä pahoittaa turhasta.
    Onneksi meidän talossa on ihania ihmisiä. Hyvät naapurit ovat kultaakin kalliimpia.

    Vastaa
    1. maria
      12.8.2014

      Totta. Hyvä näkökulma!

      Vastaa
  6. M
    13.8.2014

    Katsoin tänään ensimmäistä kertaa Keidas-ohjelmaa ja täytyy sanoa, että sovit tuohon ohjelmaan tosi hyvin. En ymmärrä mitään puutarhanhoidosta, mutta ohjelmaa oli kiva katsoa! Vaikutat mukavalta ihmiseltä 🙂 Kaikkea hyvää ja siunausta perheellenne.

    Vastaa
    1. maria
      13.8.2014

      Kiitos, tulin iloiseksi! En edes tiennyt että se vielä pyörii telkkarissa. Kaikkea hyvää sinnekin!

      Vastaa
  7. Sofia
    14.8.2014

    Ikävä tilanne tietysti ystäväsi kannalta, mutta näin se vaan menee, että yksityiseen omistusoikeuteen kuuluu mm. oikeus päättää omaisuuden käyttöön liittyvistä asioista. Ja jos taloyhtiön osakkeenomistajat ovat tällaisen linjanvedon tehneet, että ei lapsia, niin heillä on siihen oikeus. Ihan eri asia olisi tietenkin sitten, jos kyse olisi jostain kaupungin vuokra-asunnosta tms. kohteesta, jota jollain lailla tuetaan julkisin varoin.
    Aika turhaa minusta päätöksen taustalla olevien syiden spekulointi tai ko. päätöksen taivastelu. Meitä on moneen junaan, eikä se tosiasia tule ikinä muuksi muuttumaan…

    Vastaa
  8. Sofia
    14.8.2014

    Se jäi vielä sanomatta, että ihan hyvä vaan, että lapsikielteisille ihmisille on tarjolla tällaisia asuntoja! Mielenkiintoinen kysymys tosin on se, että mitä tapahtuu, jos talossa jo asuva henkilö tulee raskaaksi. Saako hän häädön, ottaako taloyhtiö asunnon haltuun, vai mitä tapahtuu? 😀

    Vastaa
    1. maria
      14.8.2014

      Tätä minäkin olen pohdiskellut, mitä tapahtuu, jos tulee raskaaksi? Luulen, että taloon ei oteta asumaan ketään, joka kuuluisi riskiryhmään… Eli aika iäkästä väestöä taitaa asua. Toisaalta, asunnot oli valtavan isoja. Onpa sitten tilaa käpytellä huoneesta toiseen silittämässä pöytäliinoja… Ja tosiaan hyvä vaan, että on vaihtoehtoja!

      Vastaa
  9. Søre
    14.8.2014

    Missa tama mahtava talo ja miten paasee asumaan? Onko jonoa?
    Tallaisia pitaa saada lisaa. Lapset ei kuulu kaupunkien keskustoihin.

    Vastaa
    1. maria
      14.8.2014

      Talo on ikävä kyllä aika lailla keskustassa.

      Vastaa
  10. Omat lapset maailmalla - oikeus rauhaan ja hiljaisuuteen
    16.8.2014

    Miten sä jaksat vouhkata tällaisesta pitkin mediaa? Jokaisella on oikeus valita vuokralaisensa, ja tästä lapsikiellosta on varmasti puhuttu jo näyttöä sovittaessa, mutta väksisin sitten veit sinne vaunussa kakarasi. Ihan totta, kaikkien elämä ei pyöri just sun lapsiesi ympärillä, vaikkei lapsivihaaja olisikaan.
    Annetaan edes jossain olla rauhassa tältä pyhä äiti -saasteelta, jookos? Voit myös itse osoittaa, että lapsien kieltäminen on turhaa – esim. opettamalla omat lapsesi käyttäytymään asianmukaisesti kussakin tilanteessa, eiks niin?

    Vastaa
    1. maria
      18.8.2014

      En ole kyllä koskaan vouhkannut. Kunhan twiittasin asiasta, joka oli mielestäni kiinnostava.
      En tuominnut, en kritisoinut. Kirjoituksessanihan totean, että on hyvä asia että on mahdollisuus valita. Jos itse tietää, ettei kestä lapsia lähellään, parempi kaikille, ettei niitä pyöri naapurissa.
      Asunnon omistajan kanssa puhuimme puhelimessa kolme kertaa ennen näyttöä. Ei ollut puhetta lapsista. Tästedes vastaavassa tilanteessa ilmoitan kyllä mahdollisista lapsista.
      Lapseni osaavat käyttäytyä todella hyvin. Eikä lapsikieltoa silti tarvitse poistaa. Jotkut eivät kestä lapsia lähellään, vaikka kakarat kuinka hyvin käyttäytyisivät. Ihmiset ovat niin erilaisia.

      Vastaa
    2. Sari
      19.8.2014

      Aina joku vetää herneen nenäään ja alkaa asiattomasti kritisoimaan. Oli pelkästään mielenkiintoista kuulla että tällaisiakin rajoitteita on. Ja kyllä se elämä saisi minun puolestani pyöriäkin lasten ympärillä, ei yksin Marian, vaan KAIKKIEN lasten ympärillä. Suomessa ei todellakaan liikaa lapsia arvosteta vaikka heissä on tulevaisuus.

      Vastaa
      1. maria
        19.8.2014

        Kiitos Sari!

  11. Sari
    19.8.2014

    Olen itsekin kärsinyt kun pikkuvauva huutaa joka aamuyö alakerrassa, on kuin joku huutaisi suoraan korvan vieressä. Mene siinä sitten töihin virkeänä aamulla. Ja niin se on, että nykyään kahden lapsen äitinä tiedän että oman lapsen itku on ihan eri asia kuin vieraan, tosin ymmärrys yleensä lapsen itkua kohtaan lisääntyy mutta kuitenkin. Asun omakotitalossa ja tänne onneksi ääntä mahtuu. Kerrostalo voi olla aina vähän hankala kun erilaisia ihmisiä asuu naapureina. Koiran haukkuminen ja musisointi (varsinkin jatkuva) ovat myös ääniä, joita ei siedetä. Olen sellaisessakin talossa asunut, jossa eläinlääkäri jätti oman koiransa haukkumaan ja ulvomaan yksin koko päiväksi, poliisillehan siitä soitettiin ennen pitkää.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top