Sota käsidesiä ja biosidejä vastaan

DSCF0473
ARGH. Pakkohan tähän on puuttua, kun pyhälle Facebook-seinälleni ponnahtaa pienten lasten vanhemmille suunnattu mainos, jossa kehoitetaan desinfioimaan lasten kädet.
Luulin, että aihe olisi loppuun käsitelty, kun kirjoitin tästä vuonna 2013 blogiini otsikolla ”Myrkytetäänkö lastasi päiväkodissa”. Biosidiä sisältävän käsidesin käytöstä päiväkodeissa tuli iso haloo, josta vouhkattiin sosiaalisessa mediassa ja jopa uutisissa. ”Asiantuntijoiden” ensireaktio oli että lietson hysteriaa blogissani. Tilanne rauhoittui, kun Tukes otti ohjat käsiin ja julkaisi tiedotteen. Vähin äänin biosidejä sisältävät käsidesit poistettiin päiväkodeista eikä niitä ole sen koommin nähty. (Kyseiset käsidesit sisälsivät PHMB ja PHMG -biosidejä.)
Luulisi, että biosidejä sisältävien tuotteiden valmistajat olisivat jo ymmärtäneet kaikota Suomen markkinoilta, mutta ei. Dettol yrittää nyt lähestyä yksittäisiä kuluttajia. Tällä viikolla Facebook-seinälleni on ponnahtanut kolme käsidesimainosta. Olen kommentoinut jokaista kuvamainosta sanomalla, että lasten käsien desinfiointi kotioloissa on turhaa ja jopa haitallista. Kysyin valmistajalta lisäksi miksei tuotteen sisältöä ole nettisivulla. Valmistaja kehoitti lukemaan sisällön paketin kyljestä.
Käytin Cosmethics-appia tuotten sisällön tutkimiseen ja sain varmistuksen epäilylleni. Tuote sisältää bentsalkoniumkloridia, joka on biohajoava biosidi. Lisäksi tuote sisältää muun muassa superallergeeninä pidettyä metyyli-isotiatsolinonin ja metyylikloori-isotiatsolinonin seosta. Kaikki biosidivalmisteet ovat biosidiasetuksen alaisia aineita.
Biosidiasetushan vaatii muun muassa seuraavaa:
12049694_10207982472628087_1922048305171539756_n
 
En nyt mene vannomaan, mutta mielestäni tuossa sanotaan, että KAIKISSA BIOSIDIVALMISTEMAINOKSISSA pitäisi lukea teksti ”Käytä biosidejä turvallisesti. Lue aina merkinnät ennen käyttöä.”. Tihrusilmillänikään en tuota tekstiä löytänyt yhdestäkään Dettol mainoksesta.
image1
Tulisiko teille mieleenkään käyttää desinfiointiainetta päivittäin lastenne käsiin?
Ilmeisesti kovin monelle ei. Esimerkiksi tässä Apteekkituotteet-nettikaupassa Dettolin tuotesivulla on teksti: ”Poistettu myynnistä huonon palautteen takia!”.
PS. Heräsi vielä kysymys, miksi Dettol on niin lähellä sanaa death toll? Ja miksi mainoksen lapsi piirtää krusifiksin?
Aiheeseen liittyviä postauksia:
Myrkytetäänkö lastasi päiväkodissa?

Puhtaat kädet
Ensimmäinen pipi ja sen hoito

Olen arkkitehti, filosofi ja Free to Heal® -menetelmän kehittäjä. Tuhannet ihmiset Suomessa ja maailmalla ovat hyötyneet Free to Heal® menetelmästä, joka perustuu neuroplastisuuteen, tiedostamattoman stressin käsittelyyn sekä mikrobiomin muokkaamiseen. Voit oppia menetelmän Eroon oireista -kirjasta tai online-kurssilta. I studied architecture at Aalto University in Helsinki and philosophy of architecture in ETSAB, Barcelona. I hold a Master of Science in Architecture degree with an emphasis in history and theory of architecture. After my studies I became interested in the impact that architecture and indoor air and have in human health, and so I became an Indoor Air Specialist. I worked as as specialist of hyper-healthy housing a and office spaces for almost 10 years. During that time I fell mysteriously ill and became hypersensitive to environmental factors. I searched help form doctors, specialists with no success. My personal experience encouraged me to investigate the power of the mind and consciousness. In few months I cured from her sensitivities and other health problems by using a neuroplasticity. For two years I studied the power of the mind and developed a method that leverages concepts of neuroplasticity, microbiome modification and unconscious stress elimination to truly transform your health & life. And this is something I want to teach everyone else. What if I told you that you are more powerful that you have ever thought? Wiht gratitude and love, Maria

13 Comments

  1. Sanna
    24.9.2015

    Hei!
    Mitähän oireita pitkään käytettynä käsidesit sitten voivat aiheuttaa? Nimim. 10v hoitoalalla.

    Vastaa
    1. Maria
      24.9.2015

      Uskoisin että terveydenhoitoalalla käytössä on enimmäkseen desinfiointiaineita, joissa tehosteaineena on etanoli. Oireet varmaankin siis lähinnä käsien ihon kuivumista tms. Tuolle Dettolille voi herkistyä helpomminkin, kun sisältää noita allergisoivia säilöntäaineita. Desinfiointia ei kai suositella kotioloissa sen takia että se on lähinnä turhaa, käsienpesulla selviää. Ilmeisesti yksi vasta-aihe on myös se että hyvät bakteerit tuhoutuvat iholla samoin kuin huonot.

      Vastaa
  2. Annelina
    25.9.2015

    Ihan mahtavaa että joku jaksaa/osaa/haluaa olla noin valveutunut kuin sinä! Ja vielä jaat tämän kaiken meille muillekin. Kiitos 🙂 Itsekin kun pyrkii mahdollisimman ”myrkyttömään” elämään niin sulta saa kyllä huippuvinkkejä asioista. Ja tosiaankin ajattelemaan asioita entistä enemmän. Hurjaa, mitä myrkkyjä meille tyrkytetäänkään, ihan laillisesti… :/
    Mitä käsisaippuaa, tai muitakin esim.suihkusaippuaa tai shampoota teillä käytetään lapsilla?

    Vastaa
    1. maria
      25.9.2015

      Kiitos! Laillisesti tyrkytetään ja laittomasti näemmä mainostetaan.
      Niin, meillähän on aika poikkeuksellinen ”kemikaalipolitiikka” kotona. Vältetään kaikkea turhaa. Käsisaippua ja hammastahana ovat ainoat jota käytetään. Hiukset ja vartalo pestään Meine Base -suolalla. En ole vielä kirjoittanut mun nopoo-kokeilusta. Mutta hiukset on paremmat kuin ikinä!
      Tässä kirjoitus ihonhoitorutiineistani:
      https://www.kaksplus.fi/blogit/kotitalouskriisi/kemikaalipihit-kauneudenhoitorutiinit/
      Tässä tietoa Meine Basesta:
      https://www.kaksplus.fi/blogit/kotitalouskriisi/vanha-suola-kaunistaa/

      Vastaa
  3. Ulla
    25.9.2015

    Odotan postausta hiusten pesusta kovasti.suolaa ollaan käytetty ja kerroin töissäkin muutamalle finninaamalle..?

    Vastaa
    1. maria
      25.9.2015

      😀 Tulossa on, hetkonen…

      Vastaa
  4. skribentti
    25.9.2015

    Kiitos tästäkin postauksesta!
    Saanko heittää juttuvinkin: uutta taloa rakentavalle/ostavalle ekologiset rakennusvinkit ja sisäilmavinkit eli juttuja, joita kannattaa ottaa huomioon rakentaessa/ostaessa.
    Sinua tarvitaan Maria! 🙂

    Vastaa
    1. maria
      25.9.2015

      Tästä kirjoitan kirjan. Huhhhuh. Niin ISO aihe.

      Vastaa
  5. Milla
    25.9.2015

    Death toll :b Nämä ovat näitä ennusmerkkejä joita universumi tarjoaa..
    Hyvä kun otit aiheen esiin. Käsidesejä minkäänlaisia en ole vuosiin suostunut käyttämään vaikka aiemmin sosiaaliala myös sitä yritti tyrkyttää tavalla josta voisi päätellä ettei henkilöstöllä lainkaan ole omaa ajattelua tai päätäntävaltaa..
    Vähäisestäkin säännöllisestä käytöstä sai kirveltäviä haavaumia käsiin kun ihon normaali suoja petti.
    Ihon tarkoitus on suojata elimistöä..
    Tämän lisäksi ovat täysin turhia ja epäekologisia.

    Vastaa
  6. Marjaana
    26.9.2015

    Hurjaa! 🙁 Tässä tuotenimessä samanlainen karu vivahde kuin Citycon:ssa, joka omistaa kohta kaikki Suomen kauppakeskukset ja tukahduttaa ne keskenään samanlaisiksi.

    Vastaa
    1. maria
      26.9.2015

      Citycon! OMG. En ole kuullutkaan. Jopas on nimi!

      Vastaa
  7. Luontaistuotteet
    26.4.2016

    Huhhuh! Ompas härskiä toimintaa Dettolilta. Parempi suosia vaan luonnontuotteita aina kuin mahdollista. Ei aina yhtä tehokkaita, mutta välttyypähän myrkytyksiltä ja muilta pikkuongelmilta.

    Vastaa
    1. Maria
      26.4.2016

      Kyllä! Juuri näin!

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top