Hävikkiruokavinkit – Juhla Mokka Hävikkihaaste

DSCF9328

Hävikkiruoka on valtava ongelma. Ruokakauppojen hävikki on noin 70 miljoonaa kiloa vuodessa, mikä vastaa 100 000 auton päästöjä. Myös kodeissa syntyy ruokahävikkiä ja sekin on ongelma, vaikka sen pakkaisi siisteihin biopusseihin ja kiikuttaisin pihan perälle kompostiin.
Uskon, että lasten ollessa pieniä ruokahävikkiä syntyy enemmän useista syistä. Ruuhkavuosina elämä on hektistä ja suunnitelmallisuus ruuanlaitossa saattaa vähän, no, ontua. Ainakin meillä. Saatan kipaista kovassa kiiressä kaupan kautta, vaikka kaapissa olisi vielä ruokia, jotka pitäisi syödä tämän päivän nimissä.
Mutta joitan keinoja minulla on.
 

Chillaa ja mausta

Yksi aika hassu keino vähentää ruokahävikkiä on päättää ettei mene kauppaan, vaikka kaappi on aivan tyhjä. Näin meille käy yleensä lauantaiaamupäivisin. Pakon edessä luovuus pääsee hommiin.
Yhtäkkiä parista porkkanasta, riisipussin jämistä, sipulin puolikkaasta ja yhdestä munasta tuleekin loistava ateria. Edellämainitut ainekset heittäisin siis pannulle keitetyn riisin kera.
Meillä kaapissa on aina mausteita, sillä niiden avulla vähän säälittävältäkin tuntuvista aineksista saa tehtyä kiinnostavan makuisia. Tämän jämäruuan maustaisin inkiväärillä, kanelilla, valkosipulilla, kaardemummalla ja kurkumalla.
 

Appi apuun lähikauppaan

Me olemme onnekkaita, kun meillä on monta superhyvää lähikauppaa lähempänä kuin monilla postilaatikko. Viime vuonna lupasin, että ostaisin viikon ruuat aina kerralla ja suunnittelisin koko viikon ruokalistan. Se on yksi hyvä keino vähentää ruokahävikkiä. Mutta, en vain ole niin järjestelmällinen.
Minun keino vähentää ruokahävikkiä on käydä kaupassa päivittäin, ostamassa se, mitä syömme päivälliseksi ja seuraavana aamuna aamupalaksi.
Ostan usein tuotteita, joiden parasta ennen -päivämäärä on lähellä. Paitsi, yksi poikkeus on: täyskauraleipä. Se ikävä kyllä homehtuu hyvin nopeasti ja homealtistuneena en voi ostaa muuta kuin aivan tuoretta kauraleipää. Mutta muuten en pelkää tuotteita, jotka ovat lähellä parasta ennen päiväystä.
Latasin itselleni juuri pikkuapurin tähän hommaan. Froodly-sovellus kertoo mitkä tuotteet ovat lähikaupassa menossa pian vanhaksi ja alennuksessa. En vielä ole ehtinyt käyttämään sovellusta, mutta uskon, että se toimii parhaiten niin, että katsoo sovelluksesta alevalikoimaa ennen kauppareissua.
Sitten voi miettiä, saisiko kaapissa olevista jämäaineksista sekä aletuotteista tehtyä hyvän kokonaisuuden.

DSCF9325

Osta ruokaa ilman päivämääriä

Tämä on ehkä paras oivallukseni. Kasvikset ovat ainoa ruoka, jossa ei ole parasta ennen -päiväystä! Se onkin ehkä yksi syy siihen, että meillä ruokahävikkiä on vähän. Oikein säilytettyinä kasvikset eivät pilaannu helposti. Ja vähän nahistuneen porkkanan tai kuivahtaneen valkosipulin voi huoletta syödä. Jos kasviksia syö sen suositellun 400 g päivässä, niin ei siinä ehdi kesäkurpitsat pilaantua!
Kasviksista ruokaa laittaessa voi sen sijaan kyllä vähentää hävikkiä. Monet kasvikset kuoritaan aivan turhaan ja kantojakin tulee leikattua liian isot siivut pois. Perunoiden kuoriminen on esimerkiksi aivan turha vaiva. Kuoret ovat sitäpaitsi terveellisiä.
Olen nyt päättänyt, että en enää kuori myöskään porkkanoita lämpimiin ruokiin. Harjaus ja huuhtelu riittää. Ja kukka- ja parsakaalista voi hyvin syödä varret ja lehdet.
Hurjin kuulemani hävikkivinkki kasviksiin liittyen taitaa olla se, että luomubanaanin voisi laittaa smoothieen kuorineen. En vielä ole uskaltanut kokeilla…
 

Arvosta ja luota aisteihisi

Tilasin syksyllä viisitoista kiloa laidunkarjan lihaa. Liha ei itseasiassa ollut erityisen kallista, mutta tuottajalta suoraan ostettuna arvostus tuotetta kasvoi ihan äärimmäisesti. En muuten koskaan ole syönyt niin hyvän makuista lihaa!
Kun lihaa ostaa ison satsin pakastimeen ja sulataa aina vain sen, minkä aikoo laittaa ruuaksi, ei käy niin että paketillinen unohtuisi jääkaapin perukoille ja pilaantuisi.
Nyt meidän laidunkarjalihat ovat loppu. Huomasin että en heittänyt jauhelihan murustakaan hukkaan. Vaikka meille kävi iso kömmähdys.
Lastenhoitaja unohti pakastimen auki lasten iltapalalla. Tulimme miehen kanssa yöllä kotiin ja pakastin oli ollut auki kuusi tuntia. Kymmenen kiloa lihaa oli sulanut pinnasta. Itku meinasi päästä kun painoin pakastimen oven kiinni.
Seuraavana päivänä sulatin yhden 500 g jauhelihasatsin ja haistelin sitä. Pinta oli hieman muuttanut väriä ja ehkä hieman haiskahti. Järkeilin, että mikrobit eivät kuitenkaan ole voineet siirtyä kovin syvälle lihassa ja leikkasin huolellisesti pari milliä joka puolelta. Alta paljastui aivan hyvää, punaista ja raikkaan tuoksuista lihaa.
Ja söimme näin sen koko 10 kg kerran sulanutta lihaa. Ja hengissä ollaan.
Esimerkiksi kuiva-aineet ja kananmunat voivat säilyä jopa kuukausia aivan hyvinä parasta ennen päivämäärän jälkeen. Pilaantuneen munan kyllä haistaa.
Nenä käteen siis ruuanlaittoon!

DSCF9320

Lemmikki

Päätin, että annan kissallemme enimmäkseen raakaruokaa. Minua varoiteltiin, koska kuulemma kissat tulevat todella nirsoiksi eivätkä suostu syömään muuta kerran raakaa lihaa saatuaan.
Mutta, meidän kissa syö aivan kaikkea. Tai no kaikkea, mitä meillä syödään. Kissojen ruokavalio on yllättävän tarkka, on hassua huomata, että meidän hieman paleotyylinen ruokavalio on ok myös kissalle. Kissat eivät saa syödä gluteenia ja turhia hiilidydraatteja. Eli jos lapsilta jää muutama murunen ruokaa yli, sen voi antaa kissalle.
Kissamme söi muuten myös ne kaikki jauhelihan jämät, jotka leikkasin siitä sulaneesta satsista. Lemmikkieläimen hankinta ei ole kovin ekologista, mutta syöttämällä sille jämät, voi vähän kompensoida.
 

Hävikkivinkit

  • Froodly-sovelluksen käyttö ennen kauppareissua
  • älä käy kaupassa, vaikka tuntuisi että kaapissa ei ole mitään
  • pidä kaapissa aina mausteita
  • osta iso satsi lihaa, jonka pakastat pienissä erissä, sulata vain se minkä käytät
  • osta paljon ruokaa, jossa ei ole parasta ennen päiväystä (siis kasviksia)
  • arvosta ruokaa
  • luota aisteihisi
  • hanki lemmikki joka syö jämät

Liity mukaan ruokahävikin vastaiseen taisteluun osoitteessa Juhlamokkahaaste.fi

Osallistu arvontaan!

Arvon kuusi voittajaa, joista jokainen saa allaolevan kahvisetin:

  • 2 kpl Juhla Mokka 500 g suodatinjauhatus -pakettia
  • 2 kpl Juhla Mokka Tumma Paahto 500 g suodatinjauhatus (tarkemmin hienojauhatus, käy myös pressopannulle) -pakettia
  • 2 kpl Juhla Mokka Luomu 400 g suodatinjauhatus (tarkemmin hienojauhatus, käy myös pressopannulle) –pakettia

Osallistu kertomalla jokin hävikkivinkki ja kirjoittamalla kohtaan blogin osoite sähköpostiosoitteesi. Arvonta on auki kaksi viikkoa.
Postaus on tehty yhteistyössä.

Olen arkkitehti, filosofi ja Free to Heal® -menetelmän kehittäjä. Tuhannet ihmiset Suomessa ja maailmalla ovat hyötyneet Free to Heal® menetelmästä, joka perustuu neuroplastisuuteen, tiedostamattoman stressin käsittelyyn sekä mikrobiomin muokkaamiseen. Voit oppia menetelmän Eroon oireista -kirjasta tai online-kurssilta. I studied architecture at Aalto University in Helsinki and philosophy of architecture in ETSAB, Barcelona. I hold a Master of Science in Architecture degree with an emphasis in history and theory of architecture. After my studies I became interested in the impact that architecture and indoor air and have in human health, and so I became an Indoor Air Specialist. I worked as as specialist of hyper-healthy housing a and office spaces for almost 10 years. During that time I fell mysteriously ill and became hypersensitive to environmental factors. I searched help form doctors, specialists with no success. My personal experience encouraged me to investigate the power of the mind and consciousness. In few months I cured from her sensitivities and other health problems by using a neuroplasticity. For two years I studied the power of the mind and developed a method that leverages concepts of neuroplasticity, microbiome modification and unconscious stress elimination to truly transform your health & life. And this is something I want to teach everyone else. What if I told you that you are more powerful that you have ever thought? Wiht gratitude and love, Maria

64 Comments

  1. Nuppu
    22.2.2016

    Meillä ei tule jämiä kovinkaan paljoa. Tehdään ruokaa vain sen verran mitä syödään ja jos jotain jää seuraavana päivänä syödään loput. Leivät pakastan ja sulatan sen verran mitä syödään.

    Vastaa
  2. Höpönassula
    22.2.2016

    Meillä paljastetaan myös kaikki ylijäämä ruoka, mistä sitten jämä päivinä tehdään sekoituksia. Esimerkiksi kaikki jauheöihakastikkeen jämät, vaikka vain lusikalliset. Juuri viikonloppuna syötiin viiden eri jauhelikastikkeen ja samoin pakastimesta löytyneiden jämäpastojen sekoitus ☺️

    Vastaa
  3. Höpönassula
    22.2.2016

    Siis pakastetaan

    Vastaa
  4. Mareli
    23.2.2016

    Teen ruokaa niistä lähtökohdista käsin, mitä kaapissa on ( esimerkiksi jos siellä on iso pussillinen porkkanoita menemässä nahkeiksi, keitän porkkanakeittoa).

    Vastaa
  5. Kissaihminen
    24.2.2016

    Maustettua ruokaa ei saa kissalle antaa, muuten räjähtää munuaiset!

    Vastaa
  6. Jämähävittäjä
    28.2.2016

    Ruokaisaan piirakkaan menee kinkut, juustot, kasvikset. Uunibroilerin tähteistä keitetään kanakeitto. Lohen perkuurontteista saa hyvän kalakeiton. Leivät ajoissa pakkaseen jos näyttää ettei tule syötyä ja tummuneet banaanit paistuu leiväksi ta kakuksi.

    Vastaa
  7. Nim E'tön
    28.2.2016

    Juuri huonoksi menevästä ruoasta voi tehdä vaikka jonkin sortin hilloa tai kastiketta, itselläni on tapana paistaa chiliä, valkosipulia ja paprikaa pannulla jos jokin em. tuotteista on menossa huonoksi, ne sitten joko paistaa kunnes ovat tahnamaista tai heittää tehosekottimeen minuutiksi.
    Toinen yleinen mitä käytän on se että hakee kaupasta vähän täydentäviä matskuja ja sisällyttää yhteen ja samaan ruokaan kaiken huonoksi menevän, maustaa mielensä mukaan ja laittaa pakastimeen.
    Lapsiperheille vinkkaisin että tehkää pitsaa, (kasvis)pihvejä, hampurilaisia jne. pakkaseen koska niihin sujahtaa helposti ylijäämät ja pakkasesta kelpaa millon vaan ottaa esiin herkullisen aromikas hampurilainen, ja siihen päälle laittaa jämäkastiketta mikäli sitä löytyy. Siihen väliin ku laittaa jotain tuoreita kasviksia ni johan maistuu.
    Jääpalamuottiin kans jotain kastiketta niin siitä voi aina sulattaa pari palaa tarpeen mukaan, siinä vaiheessa aika bueno kun pakkasesta löytyy kymmentä soossia, elämä helpottuu kun tekee kerran pari kuussa ne isoimmat hommat ruoanlaitossa ni arkena saa helposti ja nopeasti herkkuja loihdittua!

    Vastaa
  8. Marsupilamiini
    28.2.2016

    Aamupuuron jämistä sämpylätaikina, muusista rieskaa. Käyttöön paljon kotimaisia juureksia, koska säilyvät tosiaankin määrättömiä aikoja oikein varastoituina. Ylipäiväiset hapanmaitotuotteet ja maidot keitetään juustoksi, ohjeita on netti pullollaan. Monella ruisjauhot tuppaa tunkkastumaan mutta kun tekee saaristolaisleipää silloin tällöin niin sinne katoaa rukiiset pussinpohjat. Juuston kantapalat pakkaseen ja sieltä käyttöön. Vanhaa leipää korppujauhoksi, krutongeiksi tai ritareiksi. Naheat juurekset kuoritaan, lohkotaan suuriksi ja valellaan uunipannulla öljyllä, hunajalla ja mustallapippurilla. Suolaa maun mukaan ja uuniin. Ny tuli näläkä. Menen kokkaamaan ja lopetan kohkaamisen. Kiva blogi sinulla ja juu, tiedän että ”kilpailu” on jo ohi 🙂

    Vastaa
  9. […] edelliset kahvipostaukseni: Hävikkiruokavinkit Kvinoa-mokkapalat ja […]

    Vastaa
  10. se uusi lukija
    12.3.2016

    ”Perunoiden kuoriminen turhaa” väittämää olen kokeillut. Nimittäin perunamuusi kuorineen tehtynä ei ole kaunis näky. Kertaan jäi.
    Me ostamme kerralla paljon ruokaa. Käytämme puutelistaa. Kierrämme useamman kaupan, rautakaupan ja apteekin. Lopputulos on auto täynnä ostoksia. Täydennysreissut ovat helpompia kun ei tarvitse ostaa sattumia. Tuntuu että rahaa ja aikaa menee paljon, oli tekniikka mikä tahansa.
    Lastenhuonejuttuun haluan kommentoida että itse sisustaisin lapsenhuoneen leluttomaksi. Kyllä, lelut saavat olla olohuoneessa mutta makuuhuoneet rauhoitetaan nukkumiseen. Suosittelen kaikille tätä. Esim pölyn määrän hallinta helpompaa makuuhuoneissa kun ei ole paljon tavaraa. Myös leikkimisen houkutus on vähäisempi.
    Muuten olet ollut myös minulle esimerkkinä muun muassa pitkästä imetyksestä ja että lapselle voi tehdä ruuat itse. Kiitos kovasti esimerkistä.

    Vastaa
    1. Maria
      15.3.2016

      Mutta! Perunamuusiinkin kannattaa perunat kuoria vasta keitettyinä! Raakana kuorittaessa lähtee aina ihan turhaan ”lihaa” kuoren mukana.Toki pitää kyllä odotella, että perunat hieman jäähtyy.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top