Sitruunahapposoppa – lisätietoa E 330:n epäpuhtauksista

Kiitos kiinnostuksesta edelliseen kirjoitukseeni koskien sitruunahappoa. Se oli tavallisen kansalaisen hämmästelevä blogikirjoitus. E330:n häkellyttävä valmistustapa sai runsaasti huomiota ja teollisesti valmistetusta sitruunahaposta oireita saaneet kiittelivät jutusta.

Ymmärrän kyllä, ettei meille (yli)herkille ihmisille kannata kertoa lisäaineiden alkuperää. Herne on välittömästi syvällä nenässä kun kuulee miten ja missä niitä valmistetaan. Moni voi saada oireita tiedostaessaan syövänsä Kiinassa geenimanipuloidun homeen avulla tuotettua lisäainetta. Noseboa? Varmasti. Mutta onko siinä kaikki?

Epäpuhtaudet

Lisäaineissa epäpuhtaudet ovat yleisiä. Puhtaimmat laadut ovat kalleimpia ja tuskin päätyvät elintarvikkeisiin. Me kun haluamme halpaa. Puhtaudeltaan sallituissa raja- arvoissa pysyessään lisäaineet saattavat olla terveille ihmisille turvallisia.

Evirasta kerrotaan, että lisäaine-eristä sitruunahapon osalta tarkastetaan asiakirjat sekä tehdään pistokeluontoisesti analyysejä. Mikrobien tuottamia toksiineja ei tutkita lainkaan.

E 330 määritelmä

Sitruunahappoa valmistetaan sitruuna- tai ananasmehusta fermentoimalla hiilihydraattiliuosta tai muuta sopivaa liuosta käyttäen Candida spp. -lajin kantoja tai Aspergillus niger -lajin muita kuin toksikogeenisiä kantoja.

E330:sta tutkittavat epäpuhtaudet:

  • Sulfaattituhka (enintään 0,05 %, 800 ± 25 °C:ssa tapahtuneen kalsinoinnin jälkeen)
  • Arseeni (1 mg/kg)
  • Lyijy (0,5 g/kg)
  • Elohopea (1 mg/kg)
  • Oksalaatit (enintään 100 mg/kg kuivauksen jälkeen oksaalihapoksilaskettuna)
  • Hiiltyvät aineet (kuumennetaan 1 g jauhettua näytettä 10 ml:ssa vähintään 98-pro senttista rikkihappoa, 90 °C:n vesihauteessa tunnin ajan pimeässä. Ainoastaan vaaleanruskean värin tulisi ilmaantua (Fluid K)

Lex-Europa

Kiintoisin kohta homeoireilijalle tässä listassa on hiiltyvät aineet. Silmämääräinen arvio tehdään pistokokeissa, mutta sen tarkemmin asiaa ei tutkita. Homejäämiä voi olla. Mykotoksiineja (eli homeiden tuottamia aineita, joiden myrkyllisyys vaihtelee lajin ja kasvuolosuhteiden mukaan) ei pitäisi olla raja-arvon ylittäviä määriä, jos tehtaan omavalvonta on kunnossa ja käytetyt homeet säädösten mukaisia.

Joka kolmannella elintarvikealan yrityksistä oli huomattavasti parannettavaa lisäaineiden käytön omavalvonnassa. Pääsääntöisesti lisäaineita kuitenkin käytettiin lisäaineasetuksen ehtojen mukaisesti.

Yleisimmin tarkastuksilla ilmeni puutteita omavalvontasuunnitelman riittävyydessä, lisäaineseosten puhtausvaatimuksia ja pakkausmerkintöjä koskevissa tiedoissa sekä lisäaineiden käyttömääriin liittyvissä reseptilaskennoissa.

Evira

Valmistajan tutkimat epäpuhtaudet:

Suomeen tulevaa lisäaine E 330:a valvotaan pistokoeluontoisesti. Alla kuvakaappauksia E 330:n mukana tulevista, valmistajan laatimista asiakirjoista. En saanut selville, otetaanko jokaisesta valmistuerästä näyte, joka tutkitaan ja kuka näytteet tutkii. Onko vastuu tuotteen puhtaudesta ja turvallisuudesta valmistajalla?

lista

happo-lista

Lähde: Alibaba – Citric Acid

Valmistaja tutkii E 330:sta seuraavia epäpuhtauksia:

Pitoisuudet ovat pieniä, mutta ilmeisesti näitä epäpuhtauksia voi olla E 330:ssa, kun useat valmistajat näitä aineita tutkivat omavalvonnan puitteissa.

Homeallergia, onko sitä?

Vielä 1970-luvulla ihonsisäisiä testejä varten tarkoitettuja homeuutteita oli saatavana kaupallisesti. Ihokokeen tulos viittasi allergiaan noin 80 %:lla aikuisista ihoatopiapotilaista, ja potilaat reagoivat yleensä 7–8 homeeseen 10 homeen testisarjassa.

Homeallergian merkityksen tutkiminen keskeytyi siihen, että allergeenien valmistajat lopettivat jostakin syystä ihotestiuutteiden teon. Nyt on käytettävissä vain verikokeita (IgE-määrityksiä) muutamasta homeesta. Myönteisiä tuloksia ei nähdä juuri koskaan. Se panee epäilemään, etteivät verikokeet toimi oikein.

Toivon, että jonain päivänä jokin ei-kaupallinen tutkimuslaitos tai allergeeniyhtiö innostuisi homeallergian selvittämisestä uudelleen. Ilman sitä meillä ei ole mahdollisuuksia tutkia asiaa loppuun saakka.

Matti Hannuksela / Terveyskirjasto

Mitä tästä pitäisi ajatella?

Synergiat

Ravitsemustieteen puolella tiedetään monien aineiden voivan toimia elimistössä eri tavoin alkuperäisessä yhteydessään kuin siitä erotettuna (synergiat). On myös mahdollista että sitruunahappo aiheuttaa oireita vain hedelmästä erotettuna, puhtaana sitruunahappona. Tai E330:n ja siinä olevien epäpuhtauksien yhteisvaikutus aiheuttaa oireita.

Jos jää odottomaan tieteen selvityksiä, kannattaa varautua odottamaan pitkään. Euroopan elintarviketurvallisuusviraston antama luontaisen aineen status pitää epäilijät hyvin loitolla.

Monet ovat kokeneet olonsa paranevan E330:aa karttamalla. Ravitsemussuosituksissa ei mainita, että sitä pitäisi ravitsemuksellisista syistä käyttää (kuten ei juuri muitakaan lisäaineita). Elimistö huolehtii itse tarvitsemansa sitruunahapon valmistuksesta. Lisäaineena sitä ei tarvitse saada. Voi hyvin kokeilla onko E330:n poisjättämisestä hyötyä. Eron saattaa huomata muutamassa päivässä.

Olen jo vuosia syönyt lähinnä kotona tehtyä luomuruokaa, joten tiedän mitä syön (tai siis luulin tietäväni) ja E-koodit ovat olleet vähissä jo ennenkin.

Lisäravinteiden käytölle ei myöskään liene perusteita:

Pitkäaikaisella ravintolisien käytöllä ei ole yleensä todettu olevan yhteyttä kroonisten sairauksien riskin vähenemiseen tai muihin terveyshyötyihin terveillä, monipuolista ja energiantarpeen tyydyttävää ruokaa syövillä ihmisillä.

Sitä vastoin on olemassa tutkimusnäyttöä siitä, että eräiden ravintolisien, erityisesti antioksidatiivisten vitamiinien (C-ja E-vitamiinit, β-karoteeni) runsas käyttö saattaa lisätä terveyshaittoja ja jopa kuolleisuutta. Ei siis ole aiheellista käyttää ravintolisiä epätasapainoisen tai yksipuolisen ruokavalion tasapainottamiseen ilman perusteltua syytä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Lue lisää aiheesta:
Pää sumussa sitruunahaposta
Kosmetiikan sitruunahappo ja iho-ongelmat

Muutama lähde ja linkki:

Suosittelen, vanhemmat lehdet myös luettavissa verkossa
http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/ke-3-2014-raaka-aineita-reaktorista

Plasebo ja nosebo
http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/lumelaake_hoitaa_huijaamatta

Psykoterapiasta tuskin apua homeoireisiin
http://www.kemia-lehti.fi/…/Home_vaikuttaa_hermostoon_Kemia…

Mistä lisäaineet, lisäravinteiden ja lääkkeiden ainesosat yms. tulevat? Johtavatko pakkausmerkinnät valmistusmaasta harhaan?
Markkinapaikka löytyy verkosta,
http://www.alibaba.com hakuun vaikka citric acid tai D3-vitamin
(Suositulle D3-vitamiinille löytyy yksi myyjä Kanadasta ja yli 1300 Kiinasta. Valmisteiden apuaineiden toimittajat löytynevät myös Alibabasta)

Löytyykö vastaus homeiden allergeeneista:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24286281

Mykotoksiinit
https://en.wikipedia.org/wiki/Mycotoxin

Sitruunahappo ja allergiat
https://www.facebook.com/groups/e330citronsyra/
http://elamakasissamme.blogspot.fi/2014/06/teollinen-sitruunahappo-e330.html

Historiaa, eli E330 lääketeollisuuden tarpeisiin 1919
http://www.pfizer.com/about/history/all

Seikkaperäinen selvitys E330:n valmistuksesta, meneekö noin?
http://truthstreammedia.com/2014/04/14/a-sour-deception-citric-acid-comes-from-gmo- black-mold-not-fruit/

Lisäainehyssyttelystä
http://www.jyu.fi/viesti/verkkotuotanto/tutkiva/jutut/vartikkeli_005.shtml

Viisinkerainen arseenipitoisuus, pitääkö tieto paikkansa?
https://www.facebook.com/laatualastenlautasille/posts/939443639439132

Elohopean, arseenin ja lyijyn toksisuus
https://asiakas.kotisivukone.com/files/medicina.kotisivukone.com/fato6painos/74.pdf

Lisäaineet luomussa
”Esimerkiksi useimmat tuotteiden vitaminointiin käytetyt aineet ovat geenimanipulaation avulla tuotettuja ja saattavat olla lainsäädännöllisesti pakollisia lisätä joihinkin tuotteisiin. Tällöin myös luomutuotteissa voidaan käyttää samoja aineita kuin tavanomaisessa tuotannossa.”
http://luomu.fi/tietopankki/wp-content/uploads/sites/4/2013/10/LuomuLisaaineet-Opas- Nuora-2013.pdf

Sitä myydään, mitä ostetaan
http://www.taloussanomat.fi/oma-raha/2011/02/24/miksi-meille-syotetaan-tallaista-roskaa/ 20112692/139

Ravinnon ja juomaveden riskit on hyvä tiedostaa
www_webapps_webapp_evira_5_data_products_1392184896160_eviran_julkaisuja_2_2 013_120214-2.pdf

Anne Engholm

sitruunahappo_anne

1 Comment

Comments are closed.

Scroll to top