Lastenhuoneen detox – säilytysjärjestelmä on stressinpoistaja

DSCF9346
Osallistunpa minäkin Kemikaalitutkan lastenhuoneen det0x-haasteeseen. Meillä myrkynpoistotoimenpide tapahtui lattiaremontin yhteydessä. Lasten- ja aikuisten makuuhuoneiden uudet lattiat saatiin asennettua aatonvastaisena iltana.
Yllätimme lapset aattoaamuna lastenhuoneeseen ilmestyneellä säilytysjärjestelmällä.

Lastenhuone ennen ja jälkeen

%22piirustuspöytä%22
Lastenhuoneessa oli ennen suuri piirustuspöytä, joka vei paljon lattiatilaa. Unelmissani lapset istuivat pienillä artek-tuoleillaan pöydän ääressä siististi leikkimässä tai piirtämässä. Kuvitelmaa. Lapset eivät koskaan piirrä lastenhuoneessa, vaan kaikki askartelu ja suttaaminen tapahtuu keittiön pöydän ääressä.
Lasten iso pöytä oli vain pölyn- ja roinankerääjä. Kaikki pikkuesineet, nippelit, nappulat ja pelit kasautuivat pöydälle, joten ei siihen edes mahtunut piirtämään.
Leluilla lapset leikkivät luontevimmin lattialla tai matalalla tasolla.

IMG_9695 kopio
Muoviset säiltyslaatikot lähtivät

Myös Nalle Puh -lipasto haisi pistävälle formaldehydille
Myös Nalle Puh -lipasto haisi pistävälle formaldehydille

Toinen murheenkryyni oli matala ”leikkitaso”, joka oli siis isäni edellisestä asunnosta oudosti meille kulkeutunut rehellisen 90-lukulainen TV-taso. Ongelmalliseksi kyseisen kalusteen teki muutama asia. 1. haju. Sen lastulevymateriaali haisi todella pistävälle. Hajun huomasi etenkin kun avasi pienet epäkäytännölliset kaapit, jotka ovat se toinen ongelmakohta
Umpinaisen tason alle ja taakse kassaantui suuret pölykäämit. Uskon, että TV-taso oli osasyy lastenhuoneen sisäilmassa todettuun formaldehydiin.
IMG_9767
Vanhasta lastulevystä haihtuu sisäilmaan terveydelle haitallisia aineita

Vanha taso hajuineen pääsi lepäämään samalle roskalavalle puretun lattiamme kanssa.

Asennus hermolepoa

IMG_0008 IMG_0228
Olimme miehen kanssa niin loppu lähes pari kuukautta kestäneen remontin jälkeen, että aattoyön pinnistys oli aikamoinen. Minkä tahansa muun huonekalun kokoaminen siinä tilassa jossa tuona yönä olimme, olisi aiheuttanut perheriidan. Mutta seinäkiskoon ripustettavan systeemin napsauttelu paikalleen oli yllättävän tyydyttävää ja jopa rentouttavaa!
Asensimme lapsille lähes 2,5 metriä pitkän ”leikkitason”, jonka yllä on rivi säilytystauluja. Säilytystauluun tarttuvat magneetit ja lisäksi tauluihin voi asetella koukkuja, laatikoita ja pieniä tarjottimia, jotka sopivat täydellisesti kaikkien pikkutavaroiden ja lelujen säilytykseen.
Taulujen ylle tuli hyllyjä, joilla säilytetään kirjat ja pelit. Kannustan lapsia lukemaan paljon, mutta on täysin tietoinen valinta, että kirjat eivät ole käden ulottuvilla. Ennen tapana oli kiskoa kaikki kirjat hyllystä. Nyt lapset miettivät tarkkaan, minkä kirjan haluavat lukea.
Leikkitason alla on metallikoreja sekä kangaskoreja, joissa sijaitsevat nuket, pehmot, soittimet, naamiaisasut ja muut lapsille tärkeät asiat.
DSCF9350 DSCF9353
IMG_0526

Muut detox-toimenpiteet

Ennen lelut olivat pääosin muovilaatikoissa. En ole kummemmin tutustunut Hammarplast-laatikoiden muovilaatuun, mutta ainakin kyseisen merkin läpinäkyvät laatikot haisevat nenääni pahalta. Detox-projektin yhteydessä annoimme ison kasan leluja kierrätykseen ja paljon meni myös vinttiin, sillä en halua antaa haitallisia kemikaaleja sisältäviä leikkikaluja myöskään muiden lapsille leikittäväksi. Kun lelumäärä väheni, pääsin eroon viidestä isosta haisevasta muovilaatikosta.
Laitoin myös monta jättilaatikollista legoja surutta vintille. Legot ovat kovaa muovia, josta ei pitäisi haihtua paljoakaan haitallisia aineita. Mutta en vaan jaksanut enää sitä jatkuvaa nalkutustani lattialla seilaavista palikoista. Yksi kivulias lego kantapään alla taisi olla viimeinen niitti. Nyt sääntö on, että legojen pitää mahtua legopää-säilytyspömpeliin.
Stressikin on myrkkyä, vaikkei sitä voi sisäilmasta mitata. Kotimme ilmapiiri on puhdistunut, kun lapset onnistuvat itsenäisesti pitämään huoneen jotenkuten siistinä. En jaksa tai ehdi joka ilta ennen nukkumaan menoa katsoa, että kaikki on paikallaan. Autan lapsia kerran viikossa laittamaan taas kaiken paikoilleen.
DSCF9345DSCF9368

Muuntuva tulevaisuus

Elfa-säilytysjärjestelmässä vähäpäästöisyyden lisäksi hyvää on sen muunneltavuus. Kun lapset kasvavat, varsin matalalle asennettua tasoa voi nostaa. Tasolle mahtuvat molempien läppärit tai mitkä lie laitteet, joiden avulla tulevaisuudessa opitaan.
Kesällä laitamme ehkä myös asunnon toisen puolen lattiat uusiksi. Silloin keittiökin pitäisi miettiä uudelleen. Pohdin, voisiko keittiön yläkaapit toteuttaa tällä systeemillä. Näen jo silmissäni pitkän marmoritason, seinätaulun koukuissa roikkuvat keittiövälineet ja valkoiset avohyllyt…
DSCF9384 (1)
Elfa-säilytysjärjestelmä saatu blogiyhteistyön kautta.
Myös Elfa-vaatesäilytysjärjestelmästä minulla on hyviä kokemuksia.

Olen arkkitehti, filosofi ja Free to Heal® -menetelmän kehittäjä. Tuhannet ihmiset Suomessa ja maailmalla ovat hyötyneet Free to Heal® menetelmästä, joka perustuu neuroplastisuuteen, tiedostamattoman stressin käsittelyyn sekä mikrobiomin muokkaamiseen. Voit oppia menetelmän Eroon oireista -kirjasta tai online-kurssilta. I studied architecture at Aalto University in Helsinki and philosophy of architecture in ETSAB, Barcelona. I hold a Master of Science in Architecture degree with an emphasis in history and theory of architecture. After my studies I became interested in the impact that architecture and indoor air and have in human health, and so I became an Indoor Air Specialist. I worked as as specialist of hyper-healthy housing a and office spaces for almost 10 years. During that time I fell mysteriously ill and became hypersensitive to environmental factors. I searched help form doctors, specialists with no success. My personal experience encouraged me to investigate the power of the mind and consciousness. In few months I cured from her sensitivities and other health problems by using a neuroplasticity. For two years I studied the power of the mind and developed a method that leverages concepts of neuroplasticity, microbiome modification and unconscious stress elimination to truly transform your health & life. And this is something I want to teach everyone else. What if I told you that you are more powerful that you have ever thought? Wiht gratitude and love, Maria

14 Comments

  1. Nimetön
    8.3.2016

    Loistava kuva keittiöön kurkottelevasta jättiläiskissanpennusta xD

    Vastaa
  2. Elli
    8.3.2016

    Meillä olisi lattiaremontti edessä. Laminaattia tai vinyyliä en haluaisi. Tällä hetkellä meillä on puulattiat, jotka on käsitelty Osmo vahalla. Sitä on mainostettu ekologisuudestaan, haju siinä oli hirveä silloin kun oli märkä… Tiedä sitten siitä ekologisuudestakaan… Ja lautalattia ei enää tule kysymykseen, koska perheessä on koiria. Noh, koirat ja lautalattoiden raot ei ole oikein hyvä yhdistelmä. Koska vahinkoja sattuu. Noh, nyt onkin kysymyksenä, että mikä lattia valitaan. Ja mitä lattian alle? Mies ehdotti lastulevyä, minä en siihen suostu! Kyllä on hankalaa :/

    Vastaa
    1. Maria
      9.3.2016

      Ei lastulevyä! Riippuu kyllä paljon siitä, mikä rakenne teillä on. Katso kuvat meidän lattiaremontista. Meille tuli siis kivilevy (luja muistaakseni), pahvi ja vahattu lankkuparketti. Osmovahoista olen kuullut harmi vaan sairastuneilta paljon huonojakin kommentteja. Itse en ole koskaan kokeillut. Meidän parketti oli vahattu jollain liuotinpohjaisella – haju oli voimakas pari viikkoa, mutta lähti nyt pois. Joskus ”luomut” tai vesiliukoiset vaihtoehdot ovat kemiallisesti epästabiilempia. Eli niiden kuivumienen / kovettuminen kestää huomattavasti kauemmin kuin liotinpohjaisten tuotteiden.

      Vastaa
  3. :)
    8.3.2016

    Hei ootko muuten huomannut siinä Ikean leikkikeittiössä voimakasta hajua? Meillä on ollut se nyt jo muutaman vuoden ja edelleen se haisee etenkin kaapinovet avattaessa mielestäni todella voimakkaalle ja pistävälle. En ole varma onko se jotain liiman hajua vai puun luonnollista hajua, mutta hälvenevän se ei tunnu kyllä lainkaan.

    Vastaa
    1. Maria
      9.3.2016

      Pitipä mennä haistelemaan! Saimme keittiön sisäilmasta sairastuneelta perheeltä, joka on kyllä tosi herkkiä. En ole tullut haistelleeksi asiaa siis…
      Mutta nyt kun sanoit, nii huomasin, että kaappien sisukset kyllä haisee. Haisee itseasiassa aivan samalle kuin se meidän 20v-vanha TV-taso. Eli ei ole odotettavissa hajun laantumista… Noissa lastulevyissä se on todella sitkeässä.
      Ulkopuolelta leikkikeittiö ei meillä kyllä kovinkaan haise.

      Vastaa
  4. kolmen äippä
    9.3.2016

    Tuollainen avohyllysysteemihän on ihan järkky pölynkerääjä kun on täynnä kaikkea pikkuroinaa,pelejä,kirjoja jne. En ikipäivänä huolisi moista lastenhuoneeseen enkä minnekään muuallekaan.Meillä on kaikki laatikoissa ja kaapeissa ovien takana paitsi paljon käytetyt kirjat jotka ei ehdi missään vaiheessa pölyyntyä. Ja iso pöytätaso on meillä ihan must! Sen äärellä piirretään,askarrellaan,muovaillaan ja rakennellaan legoilla. Kun kaikilla tavaroilla on selvästi merkattu säilytyspaikat niin homma toimii.Oon opettanut että kun yks leikki loppuu niin sen leikin jutut pannaan pois ennenkuin otetaan seuraavat esille.Koululainen hallitsee homman,eskarilainen tarvii välillä zemppausta ja 2 veekin jo tietää tavaroiden paikat ja välillä kerää innolla duplojaan,kumotakseen hetken kuluttua koko laatikollisen,mutta harjoitellaan….Koululaisella on siis oma huone ja pienemmillä yksi huone leikkihuoneena ja toinen makuuhuoneena. Näin makuuhuone pysyy siistinä ja siellä on vähän tavaraa.Leikkihuoneessa sitten saa joku projekti,esim.junarata olla vaikka pari päivää jos se kiinnostaa pitkään leikkiä.Ja eskarilaiselta on myös parvi jossa saa rauhassa rakentaa pikkulegojaan ilman että pikkusisko häiritsee ja hajottaa.Nämä on vaan järjestelykysymyksiä eikä keneltäkään mene hermot,ainakaan jatkuvasti!

    Vastaa
    1. Maria
      9.3.2016

      Meillä se iso pöytä on keittiössä: sen ääressä istutaan ja tehdään kaikenlaista nikkarointia, askartelua ja taiteilua.
      En ole kokenut tuota pölyyntymistä ollenkaan ongelmaksi. Ylimmille hyllyille on siksi laitettu tavaroita, jotka on helppo pyyhkiä.

      Vastaa
  5. Mira
    9.3.2016

    Itsekin pidän avohyllyjen ulkonäöstä, mutta en niiden pölyyntymisestä. Kuinka usein siivoat/pyyhit pölyjä? Auttaako Reino 😀

    Vastaa
    1. Maria
      9.3.2016

      Ylimmillä hyllyillä on siksi tavaroita, joita on helppo pyyhkiä pölystä.
      Itseasiassa pölyjen pyyhkiminen on ainoa siivoustoimenpide, josta oikeasti nautin. En ikinä kuitenkaan ikinä pyyhi järjestelmällisesti kaikkea, vaan minulla on sellainen mikrokuitukinnas, jolla melkeinpä joka päivä pyyhin jonkin pinnan, jonka huomaan pölyiseksi. En ole kokenut pölyyntymistä ongelmaksi!

      Vastaa
  6. Saga
    9.3.2016

    Samaa ajattelin,että kauheasti kerää pölyä,varsinkin toi tollanen ”ritilätaustalevy”. Sehän pitäis aina imuroida ja sitä ennen ottaa kaikki siihen kiinnitetyt tavarat pois. Mutta sinänsä varmaan lapsille kiva systeemi.

    Vastaa
    1. Maria
      9.3.2016

      Ei kai se taustalevy nyt mitään pölyä kerää? Ei ainakaan ole näkynyt.

      Vastaa
  7. Hassu
    10.3.2016

    Hei! Pahoittelut että ei koske kirjoituksesi aihetta, mutta oletko tutkinut tai kirjoittanut paistinpannuista? Mikä paistinpannu teillä on? Pelkään tarttumattomien pannujen kemikaaleja ja mietin, olisiko valurautapannu terveyden kannalta parempi.

    Vastaa
  8. Mummo
    11.3.2016

    Hei, teillähän on noita haisevia, kemikaaleja sisältäviä tussikyniä!!!! Lasten varmaan pitäisi piirtää pelkillä lyijykynillä. Vaikka irtoaahan niistäkin sitä hiiltä…. Hengityssuojaimet lapsille.

    Vastaa
  9. Tattari
    12.3.2016

    Mietin samaa pölyn kerääntymistä ritilän taakse. Varmaan ajottain täytyy ritilät irrottaa tai imuroida perusteellisemmin. Toisaalta tuossa sulla on hyllyssä aika kompaktisti tavaroita. Jos ne on kaikki käytössä tasaiseen niin pölyähän ei pääse kauheasti kertymään pinnoille. Varmaan avainsanassa on just se ettei tavaroita ole liikaa? Olen kokeillut kolmen eri-ikäisen lapsen kanssa vaikka mitä säilytyskeinoja. Lopputulos on kutienkin aina sama, pölyä kerääntyy niihin romuihin jotka eivät enää miellytä tai jolla leikitään tosi harvoin. Muovilaatikoihin tällaisten harvoin käytettyjen lelujen osalta olen kyllä ollut tyytyväinen. Olen pessyt ne ennen käyttöä saippualiuoksella, enkä ole kokenut niistä hajua yms. Useista uusista leluista sen sijaan irtoaa hajuja ja joskus niissä on jotain tahmeaa, esim mattapintaisissa nukeissa. Enemmän olisin niistä huolissani kuin itse kalusteista. Mutta on siis fiksua kiinnittää huomiota mitä kaupasta ostaa niin kalusteissa kuin leluissakin. Harkintaa toivoisi lelujen antajille enemmän kun kaupasta jotain ostavat……Niin ja kaikki lapset eivät vaan osaa pitää järjestystä yllä kuten ei kaikki meistä aikuisistakaan. Tuossa avohyllyssä on kyllä se kiva puoli, että lapsikin näkee heti missä haluttu tavara on. Ei tartte penkoa kaappien syövereitä, jolloin lattialle yleensä päätyy muutakin kuin se haluttu tavara. Ehkä järjestys pysyy siis jopa paremmin yllä 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top