Luonnon oma serotoniinibuusteri

Puutarhuri on ihan fiiliksissä. Maa on viimein sulannut ja pehmeä, tuoksuva multa houkuttelee möyhentämään. Se tekee onnelliseksi. Mutta mistä siinä oikeastaan on kysymys?

Fyysinen liikunta raittiissa ulkoilmassa ja auringon valo vaikuttavat varmasti. D-vitamiinia ja hyvää oloa saavat kaikki ulkona liikkujat, mutta mullassa möyriminen tarjoaa arvokasta lisähyötyä.

Mullasta nousevat bakteerit avustavat mielihyvähormoni serotoniinin tuotannossa ja auttavat lievitäämään stressiä ja masennusta. Serotoniini on tarpeen lukuisissa elintoiminnoissa. Mielialavaikutuksen lisäksi se auttaa aivosolujen keskinäisessä kommunikoinnissa, säätelee ruoansulatusta ja vaikuttaa verisuonien supistumiseen. Sen puute on yhdistetty masennukseen, agressiivisuuteen, ahdistuneisuushäiriöön, ja muihin mielenterveysongelmiin. Serotoniinin vähyys on liitetty myös fibromyalgiaan ja ärtyvän suolen oireyhtymään.

Mycobacterium vaccae on maaperän bakteeri, joka ei elä pysyvästi ihmisen elimistössä. Multaa möyhentäessä sitä pöllähtää ilmaan ja siitä suun tai nenän kautta elimistöön. Suolistoon päästyään se auttaa tiettyjen bioaktiivisten molekyylien tuotannossa, josta aivoihin päätyy viesti tuottaa lisää serotoniinia. Tämä mullasta noussut bakteeri toimii siis elimistössä mielialalääkkeen tavoin.

Brittitutkimuksessa oli havaittu tämän suotuisan bakteerin mielialaa parantava antidepressanttivaikutus. Hiirillä jotka saivat Mycobakterium vaccaea, oli selvästi korkeampi serotoniinipitoisuus aivoissa kuin verrokeilla. Aikaisemmissa tutkimuksissa saman bakteerin on todettu vähentävän kipuja ja pahoinvointia sekä parantavan vitaalisuutta ja kognitiivisia toimintoja syöpäpotilailla. Sen on myös todettu suojaavan lapsia astmalta ja allergioilta.

Lääketeollisuus on kehittänyt myös rokotteen Mycobacterium vaccaesta, jonka vaikutuksia on testattu muun muassa allergiseen astmaan, syöpään, masennukseen, lepraan, psoriasikseen, ihottumaan, ekseemaan ja tuberkuloosiin.

Onneksi emme tarvitse lämpökäsittelyllä tapettuja bakteereita rokotteista hyötyjä saadaksemme. Maaperän hyvälle bakteerille altistuminen käy helposti puutarhatöitä tehdessä. Myös pallopeleissä luonnon nurmilla tai liikuttaessa metsässä on helppoa saada aimo annos luonnon omaa mielialalääkettä. Eläinkokeissa vaikutuksen on havaittu kestävän jopa kolme viikkoa. Stressaavina aikoina kannattaa puutarhassa möyhiä useamman kerran päivässä parhaan tehon saadakseen. Hyödyistä nauttii myös vieressä istuja.

Onnellisin puutarhuri jättää Roundupit ja muut neurotoksiset kasvinsuojeluaineet ostamatta ja hoitaa puutarhansa maata ja kasveja luonnonmukaisin keinoin.

Vielä on selvittämättä viihtyisikö Mycobacterium vaccae myös ruukkukasvien mullassa tai talvipuutarhassa, jolloin sen positiivisista vaikutuksista voisi nauttia läpi vuoden.

barrow-2770_640

Lähteet ja lisätietoja:
Bakteeri voi kehittaa älyä
Soil microbes and mental health
Relieve stress
www.nature.com Vaccine
Why gardening makes you happy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top