Rikkaruohoista eroon mehiläisiä myrkyttämättä

Mehiläiset ja muut pölyttäjät ovat vaarassa ihmisen toimien seurauksena. Luonnonvaraisten mehiläiskantojen pieneneminen vaikuttaa satoihin merkittävästi jo nyt. Rikkaruoho- ja tuholaismyrkyt sekä ihmisten toimien seurauksena leviävät virukset ovat vähentäneet mehiläiskantoja jo pitkään. Vastuuta ei kannata jättää teollisuudelle ja päättäjille, vaan toimia itse. Ostamalla luomua aina kun vain mahdollista pystyy parhaiten vaikuttamaan viljelytapoihin. Myös oma terverveys kiittää vähenevästä myrkkykuormasta. Lisäksi kannattaa mahdollisuuksien mukaan suojella pölyttäjiä omassa pihassaan.

Tuholaismyrkkyjen käyttöä kannattaa välttää viimeiseen asti. Kotipuutarhaan löytyy kyllä aina joku mehiläisiä vahingoittamaton menetelmä korvaamaan myrkylliset aineet.

Rikkaruohojen myrkyttämisestä glyfosaatilla (yleisin kauppanimi Roundup) tai muilla vastaavilla tuotteilla on hyvä unohtaa kokonaan. On monia parempia ja turvallisempiakin menetelmiä.

Jos mitenkään voit, anna voikukkien kukkia, edes pihan laitamilla. Ne ovat pölyttäjien tärkein alkukesän ravinon lähde. Voikukissa ne saavat runsaasti mettä ja siitepölyä.

Kitkeminen

Sopivilla työkaluilla kitkeminen on vaivatonta. Samalla saa hyötyliikuntaa ja pääsee nauttimaan mullasta nousevista hyvää tekevistä bakteereista. Sateen tai kunnollisen kastelun jälkeen, kun maa on pehmeä, on hyvä hetki kitkeä sitkeäjuurisempia rikkaruohoja. Voikukkan juuri nousee helposti rikkaruohoraudalla. Isolla ruuvimeiselliläkin saa juurta hyvin irroteltua.

Pienet siementaimet hoituvat helpoiten haraamalla mullan pintaa säännöllisesti. Maasta nousseet hennot juuret kuivuvat auringossa nopeasti, joten ne voi hyvin jättää keräämättä.

tools-709043_640

Kuuma vesi

Kippaa keitinvedet viemärin sijaan rikkaruohokasvustoille. Rikkaruohot vähenee ja maaperä rikastuu veteen liuenneista ravinteista. Tätä keinoa pitää kokeilla.

Peittäminen

Hidas, mutta sitkeimpiinkin huolellisesti tehtynä tepsivä menetelmä. Peitä rikkaruohottunut alue sanomalehdillä ja kiinnitä kivillä tai mullalla huolellisesti reunoilta. Valon puutteessa rikkaruohot menehtyvät. Vuohenputki- ja juolavehnäkasvusto kannattaa peittää huolella ja pitää peitettynä ainakin yhden kesän.

Suola

Ripottele merisuolaa kulkuväylille, sorakäytäville ja laattojen väleihin. Käytä vain alueille, joilla et halua kasvavan yhtään mitään. Hyvin harvat kasvit kestävät suolaa, ja tuhdisti suolattu maa voi olla hedelmätön pitkään. Suolajärvi on tästä hyvä esimerkki. Karua. Laattasaumoja käsiteltäessä on hyvä muistaa, että suola kuluttaa ajan oloon betonia.

Etikka

Suihkuta kasvin lehdet etikalla. Kasvi kuolee parissa päivässä. Etikkasäilykkeiden purkkien liemi kannatta myös hyödyntää rikkaruohojen poistoon. Etikka voi olla paras menetelmä rikkakasveille, joilla on iso ja laajalle haarautuva juuristo.

Syö ne

Monet rikkakasvit ovat loistavaa ravintoa. Perehtymällä hortoiluun saa salaatteihin ja muihin ruokiin runsaasti uusia makuja. Voikukan ja nokkosenlehdet hyötykäyttöön. Ilmaiseksi omasta pihasta.

dandelion-868610_640

Ihastu

Rikkaruoho on kasvi, jonka koetaan kasvavan väärässä paikassa. Luonnon näkökulmasta se kasvaa juuri siellä missä pitääkin. Kasvupaikaltaan rikkaruohon siemen on löytänyt juuri sopivat kasvuolosuhteet. Voisiko puutarhasi olla vaikka vaan reuna-alueiltaan vähän luonnonmukaisempi? Monimuotoinen puutarha on mahdollinen myös pienellä pihalla. Lapset rakastavat voikukkan siemenhahtuvien puhaltelua. Hyönteiset, myös perhoset, viihtyvät paremmin vähän villimmässä ympäristössä.

Omalla pihallaan jokainen voi olla luonnonsuojelija.

Lähteet ja lisätietoja:
Homemade-weed-killers
Tutkijat mehilaisia tappavan taudin leviaminen ihmisen aiheuttamaa
Joka kolmas suupala polyttajien ansiota
Kuluttaja: rikkaruohomyrkyn ympärillä kuohuu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top