Näitä kosmetiikan ainesosia kannattaa välttää

Kosmetiikka on hyvä joululahja, mutta ikävä kyllä monet tavanomaiset kosmetiikkatuotteet sisältävät ainesosia, joita ei toivoisi laitettavan edes vihamiehen iholle. Myös ainesosien valmistuksen ja käytön jälkeiset ympäristövaikutukset kannattaa ottaa huomioon kosmetiikkaa lahjaksi ostaessa.

Kemikaalitutka on kasannut listan kosmetiikan ainesosista, joita kannattaa välttää.

Parabeenit

MITÄ OVAT: Säilöntäaineita.
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Moniessa eri tuotteissa, esi­merkiksi voiteissa, shampoissa, hammastahnoissa ja meikeissä.
MAHDOLLISET HAITAT: Kosmetiikassa sallitut parabeenit voivat olla terveysriski, sillä aineiden yhteisvaikutuksista ei ole tarpeeksi tutkimustietoa. Useissa tutkimuksissa on todettu, että parabeeneilla on estrogeeninen eli naissukuhormonin kaltainen vaikutus koe-eläimiin. Uusissa tutkimuksissa on todettu, että parabeenit läpäisevät istukan ja näin ollen saattavat vaikuttaa sikiön kehitykseen. Sukupuolielinten epämuodostuneena syntyneiden vauvojen istukkanäytteistä löydettiin parabeenejä sekä muita hormonaalisia haitta-aineita. Euroopan komission tiedekomitea on ar­vioinut parabeenien turvallisuutta ja asettanut niiden käytölle pitoisuusrajoituksia.
MITEN JA KENEN KANNATTAA VÄLTTÄÄ: Käyttämällä tuotteita, joissa on muita säilöntäaineita. Tarkempaa tutkimusta raskaanaolevien ja lasten altistuksesta ei ole, joten Kemikaalitutka suosittelee välttämään varovaisuusperiaatteeseen vedoten parabeenejä raskautta suunnitellessa ja raskausaikana. Myös miesten, jotka suunnittelevat vauvan hankintaa kannattaa välttää parabeenejä sekä muita hormonaalisia haitta-aineita ainakin 72 vuorokautta ennen hedelmöitystä. Myöskään lapsia ei tulisi turhaan kyseisille aineille altistaa. Ympäristön turhaa kemikaalikuormitusta välttävien ei myöskään kannata käyttää parabeenejä sisältäviä tuotteita. Kaikkia parabeenejä ei saada pois vedenpuhdistusprosessissa, joten aineita kulkeutuu vesistöihin ja kaloihin. Parabeenit häiritsevät myös kalojen ja vesieliöiden hormonitoimintaa. Laajan käytön vuoksi parabeeneille altistuminen suoraan myös ravinnosta on jatkuvaa.
TUNNISTA: Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben.

PARABEENITTOMIA MEIKKEJÄ:
Alima Puren täysin lisäaineettomat mineraalimeikit

Formaldehydin vapauttajat

MITÄ OVAT: Tehokkaasti mikrobeja tuhoavia säilöntäaineita, joista vapautuu formaldehydiä tuotteeseen vähitellen.
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Kynsilakoissa sekä vesipohjaisessa kosmetiikassa, kuten sampoissa, suihku- ja käsisaippuoissa.­ Formaldehydin vapauttajille on asetettu pitoisuusrajoituksia. Jos tuotteen formaldehydipitoisuus on yli ­0,05 %, pak­kauksessa täytyy olla merkintä­ ”sisältää formaldehydiä”.
MAHDOLLISET HAITAT: Formaldehydi ärsyttää ihoa, silmiä, hengitysteitä sekä aiheuttaa syöpää. Formaldehydille tai sen vapauttajille voi myös allergisoitua.
MITEN JA KENEN KANNATTAA VÄLTTÄÄ: Käyttämällä tuotteita, joissa ei ole formaldehydin vapauttajia. Kyseisiä aineita kannattaa välttää, jos haluaa minimoida mahdolliset terveysriskit. Raskautta suunnittelevien sekä raskaanaolevien kannattaa minimoida formaldehydin vapauttajia sisältävien tuotteiden käyttö. Myöskään lapsia ei kannata aineille turhaan altistaa. Formaldehydiä saadaan monista muistakin lähteistä, jopa ruuasta, joten turhien altistusreittien tyrehdyttäminen on kannattavaa.
TUNNISTA: Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea, DMDM Hydantoin, Quaternium-15.

Alumiiniyhdisteet

MITÄ OVAT: Alumiinin ja muiden aineiden muodostamia yhdisteitä.
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Antiperspiranteissa, deodoranteissa,­ hammastahnoissa ja huuli­punissa.
MAHDOLLISET HAITAT: Alumiinin iholäpäisevyydestä ei ole riittävästi tietoa, toteaa Euroopan komission tiedekomitea. Kosmetiikan sisältämä nanoteknologia tuo omat haasteensa tutkimukselle: eri partikkelikokojen terveysvaikutuksia ei ole tutkittu. Antiperspiranttien alumiini­suolat voivat ­aiheuttaa ärsytystä ja kosketusaller­giaa ­kainaloissa. Tiettyjen alumiiniyhdisteiden käyttöä on rajoitettu.
MITEN JA KENEN KANNATTAA VÄLTTÄÄ: Valitsemalla alumiinittomia hammas­tahnoja ja huulipunia. Deodoranteissa alumiiniyhdisteet voidaan korvata sinkillä tai talkilla. Myös suolakivi tai maitohappobakteereita sisältävä deodorantti on kokeilun arvoinen. Alumiinin valmistaminen kuormittaa myös ympäristöä, joten ympäristön tilasta huolestuneen ei kannata käyttää alumiiniyhdisteitä sisältävää kosmetiikkaa turhaan.
TUNNISTA: Aluminum Chloride, Aluminum Chlorohydrate, Aluminum Hydroxide, Aluminum Fluoride.

Metyyli-isotiatsolinoni, metyylikloori-isotiatsolinoni ja muut tiatsolinonit

MITÄ OVAT: Tehokkaita säilöntä­aineita, joista käytetään joko pelkkää metyyli-isotiatsolinonia (MIT) tai näiden kahden seosta (MIT/MCI).
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Hiustuotteissa, deodoranteissa ja voiteissa. Poishuuhdeltavassa kosmetiikassa, kuten sampoissa ja suihku­saippuoissa. MIT:lle ja seokselle on asetettu pitoisuusrajoitukset. Iholle ­jätettävässä kosmetiikassa seosta ei enää saa käyttää EU:n alueella myytävässä kosmetiikassa. Aineita käytetään yleisesti myös astianpesuaineissa sekä sisämaaleissa.
MAHDOLLISET HAITAT: MIT on eniten herkistävä säilöntäaine. Allergia oireilee punoituksena ja kutinana. Pahimmillaan aine voi aiheuttaa vesirakkuloita, haavaumia ja kasvojen turvotusta. Sisäilmaan haihtuneena aine voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia, yskää tai astmaoireita.
MITEN JA KENEN KANNATTAA VÄLTTÄÄ: Kyseisiä säilöntäaineita kannattaa välttää kaikkien, sillä altistusta aineille tapatuu monista lähteistä. Aineita voi välttää valitsemalla ihonhoitoon ja meikkaukseen nesteettömiä tuotteita, kuten mineraalimeikkejä, palasaippuoita ja öljyjä, jotka eivät sisällä säilöntäaineita lainkaan.
TUNNISTA AINAKIN: Methylisothiazolinone, ­Methylchloroisothiazolinone.

Synteettiset hajusteet

MITÄ OVAT: Kemiallisesti valmistettuja tuoksuvia aineita ja niiiden seoksia, joiden tehtävä on peittää raaka-aineiden epämiellyttävä ominaistuoksu sekä tuoda kosmetiikkaan haluttu tuoksu.
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Lähes kaikessa kosmetiikassa lukuun ottamatta hajusteettomia tuotteita. Hajusteita käytetään myös pesuaineissa, kuukautissiteissä, vaipoissa, WC-paperissa ja nenäliinoissa.
MAHDOLLISET HAITAT: Hajusteet ovat eniten allergisoiva kosmetiikan ainesosaryhmä. Herkistymisen oireita ovat kosketus­allergia, allerginen nuha ja astma. Hajusteista kärsivät allergisten lisäksi tuoksuyliherkät sekä monikemikaaliyliherkistyneet. Synteettiset hajusteet sisältävät hajuaineiden lisäksi muun muassa ftalaatteja, jotka vaikuttavat hormonitoimintaan. Hajusteissa käytetään lukuisia molekyylejä, joiden terveysvaikutuksia on vaikea arvioida. Hajut ovat kemiallisia viestejä, tuoksuilla on siis suora yhteys aivoihin.
MITEN JA KENEN KANNATTAA KÄYTTÄÄ: Kaikkien kannattaa lopettaa synteettisten hajusteiden käyttö. Synteettisten hajusteiden sijaan kannattaa valita hajustamattomia tuotteita tai luonnollisilla eteerisillä öljyillä hajustettuja tuotteita ja käyttää niitä kohtuudella. Synteettisiä hajusteita kannattaa välttää kaikkien, sillä hajusteille voi allergisoitua käytön myötä. Enemmistö herkistyneistä on naisia, koska he altistuvat hajusteille eniten. Hajusteiden käyttö ei ole vain oma valinta, vaan hajusteet vaikuttavat myös kanssaihmisiin. Juhlapäivinäkin hajusteita kannattaa laittaa kohtuudella. Myöskään asiakaspalvelutehtävissä olevien, lääkärien, opettajien ei kannata käyttää hajusteita, sillä he voivat joutua työpäivän aikana olemaan tekemisissä tuoksuyliherkkien asiakkaiden tai oppilaiden kanssa. Koska synteettisten tuoksujen sisältämät fltalaatit vaikuttavat myös hormonitoimintaan, ei hajusteita kannata käyttää myöskään raskautta suunnittelevien tai raskaana olevien. Lapsia ei tulisi myöskään altistaa hajusteille. Erittäin herkän hajuaistin omaavat koirat sekä kissat kärsivät myös turhista hajusteista, joten lemmikkien omistajien kannattaa myös välttää hajusteita.
TUNNISTA: Hajusteseokset ilmoitetaan kosmetiikan ainesosaluettelossa sanalla ”parfum” tai ”fragnance”. Esineissä hajustetta ei tarvitse merkitä ainesosaluetteloon, joten tuotetta kannattaa haistella ennen ostopäätöstä. Jos tuotteessa on käytetty synteettisten hajusteiden sijaan eteerisiä öljyjä, on tämä usein erikseen mainittu.

VAIHTOEHTOJA SAFKANET-VERKKOKAUPASSA:
Kotimaisen Flow kosmetiikan hajustamattomat ja eteerisillä öljyillä miedosti hajustetut tuotteet.

Kemialliset UV-filtterit

MITÄ OVAT: Värittömiä kemikaaleja, jotka imevät auringon säteilyä itseensä ja muuttavat sen lämmöksi.
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Lähes kaikissa ­aurinkosuojatuotteissa, kuten aurinko­- ja huulivoiteissa. Myös suojakertoimellisissa meikeissä.
MAHDOLLISET HAITAT: Aikuisille sallittujen UV-filttereiden lyhytaikainen käyttö on kohtalaisen turvallista. Edellisten aineryhmien tavoin, myös monet UV-filtterit toimivat lievästi estrogeenin tavoin. Alle puolivuotiaille ei suositella käytettäväksi kemiallisia UV-filttereitä. Monissa lapsille suunnatuissa tuotteissa käytetään enimmäkseen fysikaalista UV-suojaa. Aurinkovoiteen oksibentsoni voi reagoida auringon­valon kanssa ja aiheuttaa allergisen­ reaktion. Tällaisissa tuotteissa on varoitus. Monet kemialliset UV-filtterit kuitenkin kertyvät vesistöihin ja kuormittavat näin ollen luontoa. Tuoreen tutkimuksen mukaan on mahdollista, että UV-filtterit rikastuvat ravintoketjussa. Joista tutkituissa näytteissä suurimmat pitoisuudet filttereitä oli ravintoketjun huipulla olevissa kaloissa.
MITEN VOI VÄLTTÄÄ: Käyttämällä vaaleita, auringolta suojaavia vaatteita tai fysikaalisia UV-filttereitä sisältäviä aurinkosuojia. Tosin näiden vaikutuksista terveyteen on myös vasta vähän tietoa.
TUNNISTA: Esimerkiksi Oxybenzone,­ Octocrylene, Ethylhexyl Metho­xy­cinna­mate. Suurin osa UV-suodattimista on nykyisin kemiallisia.

Parafenyleenidiamiini eli ppd

MITÄ ON: Synteettinen tumma väriaine.
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Kaikissa hapetettavissa hiusväreissä, ­ammattikäyttöön tarkoitetuissa ripsien ja kulmien kestoväreissä sekä mustassa hennassa. Myös kevytväreissä ja vaaleissa hiusväreissä on pieniä määriä PPD:tä tai sen johdannaisia.
MAHDOLLISET HAITAT: Voi aiheuttaa äkillisen ja vakavan allergiareaktion. Pahimmillaan PPD-allergia ­aiheuttaa haavaumia päänahkaan ja pään ja kasvojen turvotusta, joka voi johtaa hengitysteiden salpautumiseen.
MITEN JA KENEN KANNATTAA VÄLTTÄÄ: PPD:lle voi allergisoitua aivan yllättäen, vaikka ainetta olisi käyttänyt pitkään. Allergisoitumisen todennäköisyys on kuitenkin suurempi, mitä nuorempana ja mitä pidempään ainetta on käyttänyt. Alle 16-vuotiaden hiusten värjäys kampaamoissa on kielletty juuri PPD:n takia. Paradoksaalisesti aineita myydään kuitenkin kotikäyttöön. Tanskassa että Ruotsissa viralliset suositukset kehottavat välttämään hiusten värjäystä raskausaikana. PPD:tä voi välttää käyttämällä suoravärejä, jotka värjäävät hiuksen pinnan ja huuhtoutuvat pois muutamassa pesussa.
TUNNISTA: Esimerkiksi P-phenylenediamine, Toluene-2,5-diamine, 4-amino-2-hydroxytoluene, P-aminophenol.

Sulfaatit

MITÄ OVAT: Tensidejä eli peseviä ja vaahtoa muodostavia aineita.
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Sampoissa, suihku­saippuoissa, kasvojenpuhdistus­aineissa ja hammastahnoissa. Myös monet muut kodin pesuaineet sisältävät sulfaatteja.
MAHDOLLISET HAITAT: Sulfaateille tai sulfideille voi herkistyä käytön myötä. Kyseiset aineet saattavat kuivattaa ja ärsyttää päänahkaa tai ihoa. Monet sulfidit olla haitallisia ympäristölle, sillä kaikkia sulfaatteja ei voida poistaa vedenpuhdistusprosessissa. Sulfaatit rehevöittävät vesistöjä.
MITEN VOI VÄLTTÄÄ: Kokeile sulfaatittomia shampoita ja saippuoita. Aito saippua ei sisällä sulfaatteja.
TUNNISTA: Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, ­Ammonium Lauryl Sulfate.

SULFAATITONTA HIUSTENHOITOA:
Palashampoo ja Flow hiushuuhteet eivät sisällä sulfaatteja

Mineraaliöljy

MITÄ ON: Raakaöljystä jalostettu raaka-aine. Muodostaa iholle kalvon, joka lukitsee kosteuden ihoon.
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Esimerkiksi huulipunissa, ihovoiteissa ja meikkivoiteissa.
MAHDOLLISET HAITAT: Ei ole todettu aiheuttavan terveyshaittoja, mutta mahdollisia haittoja tutkitaan. Kosmetiikassa käytetään puhdasta mineraaliöljyä, joka ei sisällä karsinogeenejä. Puhdistamaton mineraaliöljy voi sisältää PAH-yhdisteitä. Mineraaliöljy on ympäristöä pilaavan raakaöljyteollisuuden sivutuote. Mineraaliöjypohjaisen voiteen maatuminen kestää erittäin kauan.
MITEN KENEN KANNATTAA VÄLTTÄÄ: Valitsemalla mineraaliöljyttömiä tuotteita. Ympäristötietoisen kuluttajan kannattaa välttää mineraaliöljyjä ympäristöä kuormittavan valmistustavan takia.
TUNNISTA: Paraffinum liquidum, paraffin oil, mineral oil

Silikonit

MITÄ OVAT: Yleisesti käytettyjä synteettisiä yhdisteitä. Silikonit tekevät kosmetiikasta miellyttävän tuntuista ja paremmin levittyvää.
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Esimerkiksi sampoissa, hoitoaineissa, meikki- ja ­kasvovoiteissa sekä deodoranteissa. Silikoneja käytetään myös vaatteiden ja esineiden pintakäsittelyaineissa.
MAHDOLLISET HAITAT: Silikonit eivät yleensä aiheuta allergiaa. Syklopentasiloksaani voi olla haitallista terveydelle, jos sitä on aerosoli- tai suihkemuodoss ja se kulkeutuu hengitysteihin. Suurin osa silikoneista ei ole biohajoavia, joten suurin osa silikoneista päätyy ympäristöön. Esimerkiksi kalatiskien kaloista on löydetty kosmetiikassakin käytettyjä silikoniyhdisteitä.
MITEN VOI VÄLTTÄÄ: Käyttämällä silikonittomia tuotteita. Luonnonkosmetiikassa silikoneja on korvattu öljyillä.
TUNNISTA: Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclopentasiloxane, Amodimethicone.

Akrylaatit

MITÄ OVAT: Muoviyhdisteitä.
MISSÄ KÄYTETÄÄN: Ripsi- ja kynsiliimoissa sekä rakennekynsissä.
MAHDOLLISET HAITAT: Akrylaatit ovat erittäin herkistäviä.­ Ne voivat aiheuttaa oireita, jos liimaa joutuu silmää tai kynttä ympäröivälle iholle tai akrylaattia hengittää pölynä tai sumuna. Voimakas tuoksu voi ärsyttää astmaatikkoja ja tuoksuyliherkkiä. Allergian oireita ovat ihottuma ja haavaumat käsissä sekä silmien turvotus ja ärsytys. Akrylaatit voivat aiheuttaa myös hengitystieherkistymisen. Valitse aina koulutettu tekijä, joka osaa käsitellä akrylaatteja ja tuntee niiden haitat.
MITEN JA KENEN KANNATTAA VÄLTTÄÄ: Välttämällä rakennekynsiä ja ripsien­pidennyksiä. Jos rutiineihin kuitenkin kuuluu ripsien ja kynsien laitto, kannattaa raskautta suunnitellessa tai raskausaikana kyseisistä lisäkkeistä kuitenkin luopua. Ripsi- ja kynsiammattilaisten tulee suojautua kaasut suodattavalla puolinaamarilla tai raitisilmahupulla. Akrylaatit läpäisevät jopa suojahanskat, joten altistukselta on vaikea suojautua.
TUNNISTA: Kosmetiikkalainsäädäntö ei koske ripsi- eikä kynsiliimoja, joten ainesosaluetteloa ei välttämättä ole saatavilla.

Lähteet:
Tutkimus: Bisphenol A and other phenols in human placenta from children with cryptorchidism or hypospadias
Tutkimus: Transplacental passage of antimicrobial paraben preservatives
THL-Parabeenit
Tutkimus: UV filters bioaccumulation in fish from Iberian river basins
Iltalehti: Hiusten värjäys alle 16-vuotiaana kielletty
T
utkimus: Volatile dimethylsiloxanes in market seafood and freshwater fish from the Xúquer River, Spain

Olen arkkitehti, filosofi ja Free to Heal® -menetelmän kehittäjä. Tuhannet ihmiset Suomessa ja maailmalla ovat hyötyneet Free to Heal® menetelmästä, joka perustuu neuroplastisuuteen, tiedostamattoman stressin käsittelyyn sekä mikrobiomin muokkaamiseen. Voit oppia menetelmän Eroon oireista -kirjasta tai online-kurssilta. I studied architecture at Aalto University in Helsinki and philosophy of architecture in ETSAB, Barcelona. I hold a Master of Science in Architecture degree with an emphasis in history and theory of architecture. After my studies I became interested in the impact that architecture and indoor air and have in human health, and so I became an Indoor Air Specialist. I worked as as specialist of hyper-healthy housing a and office spaces for almost 10 years. During that time I fell mysteriously ill and became hypersensitive to environmental factors. I searched help form doctors, specialists with no success. My personal experience encouraged me to investigate the power of the mind and consciousness. In few months I cured from her sensitivities and other health problems by using a neuroplasticity. For two years I studied the power of the mind and developed a method that leverages concepts of neuroplasticity, microbiome modification and unconscious stress elimination to truly transform your health & life. And this is something I want to teach everyone else. What if I told you that you are more powerful that you have ever thought? Wiht gratitude and love, Maria

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top