Näin maalittaminen toimii – Miten Maria Nordinista tehtiin maalitaulu

daniel nylund

Julkaisen nyt vieraskynäkirjoituksen, itse olen vielä lomalla. Tekstin on kirjoittanut Daniel Nylund, jonka vastajulkaistun kirjan, Uhriutumisen kulttuuri -valta ja vastuu, takakannen olen saanut kirjoittaa. Suosittelen lämpimästi!

VIERASKYNÄ

Näin maalittaminen toimii – Miten Maria Nordinista tehtiin maalitaulu

Taustaa

En ole koskaan tavannut Mariaa. Olemme vain kommentoineet toistemme tekstejä yksityisesti. Joitain hänen blogejaan lukiessani tein intuitiivisen päätöksen ja pyysin häntä kirjoittamaan kirjani takakanteen suositustekstin. Hän suostui oitis ja kirjoitti imetysten, vaippojenpesun ja muiden maailmanparannusprojektiensa välissä yhden virkkeen päivässä.

Eipä Maria arvannut, että joutuu saman tien harjoittelemaan sitä, mistä kirjoitti kirjani takakanteen: ”Miten tunnistat milloin sinuun vaikutetaan uhriutumalla tai milloin joku ryhmä ajaa asiaansa uhriutumalla? Miten vastaat uhriutumisen kautta tapahtuvaan manipulaatioon ja miten itse vältyt sitä käyttämästä?”

Kirjani ilmestyi Juhannuksena ja sitä seuraavan Pride-viikon kunniaksi Maria halusi jakaa muutaman valoisan ajatuksen sukupuolisuudesta Instagram-sivuilleen.

View this post on Instagram

🌸🙏🌈 Happy Pride! Minulle sateenkaari tarkoittaa tietoisuuden ilmenemistä muotoina. Valo, tietoisuus joka olemme, hajaantuu muodostaen upean spektrin miljoonine sävyineen. Sateenkaari edustaa muotoja joina tietoisuus, valo, ilmenee. Muotoja joina tietoisuus voi ilmetä on äärettömästi: Olemme erilaisia mutta silti jokainen olemme sisimmässämme samaa tietoisuutta. Ja niistä lukemattomista muodoista joilla tietoisuus ilmenee kannattaa iloita, olla kiitollinen ja juhlia! Muotoon samaistuminen, identiteettiin ripustautuminen on kuitenkin turhaa. Se mitä olet ulkoisesti ei ole kuin muodon ilmentymä, sinä olet valoa. Valoa josta spektrin kaikki värit ovat syntyneet! Olet vapaa olemaan mitä vaan! Tämän ajatuksen haluan välittää erityisesti fyysisen sukupuolensa kanssa ristiriitoja koskeville nuorille, joita on koko ajan enemmän. Lääkitys ja kehon muokkaaminen on vain oireen hoitamista. Ja silloin myös antaa oman voimansa ulkopuoliselle taholle. Syy identiteetin ristiriitoihin on pintaa syvemmällä ja se on tietoisuuden tarve kehittyä. Lääkkeillä, erityisesti hormonitoimintaan vaikuttavilla lääkkeillä on aina vakavia haittavaikutuksia ympäristölle ja terveydelle. Iloitaan siis muodon loputtomasta ilmentymisestä, mutta ollaan tarkkoina ettei identiteetistä tule egon ansa, vaan mennään sen toiselle puolelle, valoon! 🌈❤️🧡💛💚💙💜💟 PS. Jos aihe kiinnostaa (tai herättää tunteita), suosittelen katsomaan YouTubesta Eckhart Tollen videon aiheesta. Ensin kyllä kannattaa lukea Läsnäolon voima, että pääsee kärryille termeistä. Piirros @mjsinervo ✨

A post shared by Maria Nordin (@marianordin.fi) on

MARIAN PRIDE-VIESTI: ”Happy Pride! Minulle sateenkaari tarkoittaa tietoisuuden ilmenemistä muotoina. Valo, tietoisuus joka olemme, hajaantuu muodostaen upean spektrin miljoonine sävyineen. Sateenkaari edustaa muotoja joina tietoisuus, valo, ilmenee. Muotoja joina tietoisuus voi ilmetä on äärettömästi: Olemme erilaisia, mutta silti jokainen olemme sisimmässämme samaa tietoisuutta. Ja niistä lukemattomista muodoista joilla tietoisuus ilmenee kannattaa iloita, olla kiitollinen ja juhlia! Muotoon samaistuminen, identiteettiin ripustautuminen on kuitenkin turhaa. Se mitä olet ulkoisesti ei ole kuin muodon ilmentymä, sinä olet valoa. Valoa josta spektrin kaikki värit ovat syntyneet! Olet vapaa olemaan mitä vaan!

Tämän ajatuksen haluan välittää erityisesti fyysisen sukupuolensa kanssa ristiriitoja koskeville nuorille, joita on koko ajan enemmän.

Lääkitys ja kehon muokkaaminen on vain oireen hoitamista. Ja silloin myös antaa oman voimansa ulkopuoliselle taholle. Syy identiteetin ristiriitoihin on pintaa syvemmällä ja se on tietoisuuden tarve kehittyä. Lääkkeillä, erityisesti hormonitoimintaan vaikuttavilla lääkkeillä on aina vakavia haittavaikutuksia ympäristölle ja terveydelle.

Iloitaan siis muodon loputtomasta ilmentymisestä, mutta ollaan tarkkoina ettei identiteetistä tule egon ansa, vaan mennään sen toiselle puolelle, valoon!

PS. Jos aihe kiinnostaa (tai herättää tunteita), suosittelen katsomaan YouTubesta Eckhart Tollen videon aiheesta. Ensin kyllä kannattaa lukea Läsnäolon voima, että pääsee kärryille termeistä.”

Tämä sateenkaarivärinen Instagram-päivitys nostatti Pride-viikolla tummia pilviä joidenkin aktivistien taivaalle.

Omat varaukseni

Ensin muutama sana omista varauksistani. Marian henkimaailman jutut kulkevat minun kirjoissani aika lähellä sinänsä vaarattoman hörhöilyn rajoja. En ole koskaan erityisesti pitänyt Mellon ja Tollen esoteerisista energiahengellisyydestä ja ihmisen minuuden haihduttamisesta suureen ykseyteen, joka avautuu, kunhan emme enää ota ajatuksiamme ja intohimojamme liian vakavasti, vaan ymmärrämme, että kaikki on vain mielen projektiota ja todellisuus on egon luomaa harhaa. Tolle on kuitenkin sitä mieltä, että hänen ajatuksensa pitää ottaa vakavasti. Hän esittelee niitä ikivanhana tietona käyttämällä sujuvasti buddhalaista, hindulaista ja kristillistä retoriikkaa tyyliin: melkein kaikki tiet vievät tietoisuuteen. Panteistinen unelma universumista tai jumaluudesta, joka herää kauttamme tietoisuuteen, on mielenkiintoinen teoria, josta Tolle puhuu itsestään selvänä faktana. Myös asioiden ja ilmiöiden arvottaminen oikeiksi ja vääriksi hämärtyvät Tollen hengellisessä kosmologiassa, jossa kaikki on jumaluuden ilmentymää, tai ”valoa”, kuten Maria sanoo:

”Kyllä! Viestini oli että olemme kaikki samaa valoa ja rakkautta, mutta ilmennämme eri muotoja, sateenkaaren värejä.”

Siinä on jopa minulle liikaa hippiromanttista idealismia. Me olemme samaa myös taipumuksissamme kateelliseen kilpailuun, kaunaiseen katkeruuteen ja kovaan kostamiseen. Näillä lisämääreillä yhdyn kyllä Marian tollemaiseen muistutukseen: ”Oli homo, lesbo, trans, mies, nainen jne. Olemme samaa!”

En myöskään usko, että ihminen kehittyessään henkisemmäksi tulee vähemmän sukupuoliseksi. Silti voin jollakin perimmäisellä tasolla yhtyä Marian vakuutteluihin: ”Oli sukupuoli mikä tahansa, ajatusten pitäminen totuutena, kuten ”olen nainen” tai ”olen mies”, on sitä identifioitumista. Esitin vain ajatuksen että olemme kaikki jotain muuta, tietoisuus ja hiljaisuus mielen takana. Tämä ei ole lääketieteellinen, vaan eksistentiaalinen kysymys.”

Tollen nyt-hetken ylimystifiointi historian ja tulevaisuuden kustannuksella on minusta megaluokan epärealismia, mutta olkoot. Monet ovat kuitenkin löytäneet Tollen kautta levollisemman ja tietoisemman tavan olla läsnä tässä hetkessä. Se on tietty hyvää ja terveellistä.

Ensimmäiset vihareaktiot

Mutta Tollesta viis. Nyt joku tollo amatööri oli juuri ennen Pride-kulkuetta mennyt kyseenalaistamaan alaikäisten sukupuolihämmennykseen vaadittavia hormonitoimintaan vaikuttavia lääkkeitä ja liian nuorten kehojen peruuttamattomia muokkauksia. Siihen piti välittömästi puuttua.

Marialle alkoi tulla vihaisia viestejä, joissa häntä syytettiin henkisestä väkivallasta, transfobisesta paskasta, heikkojen sortamisesta jne. Hän vastasi kärsivällisesti, kunnes sävy alkoi käydä niin uhkaavaksi ja tyyli haukkuvaksi, että hän katsoi parhaaksi sulkea keskustelun.

Maria on kaikessa muussakin toiminnassaan vältellyt medikaalisia ratkaisuja ja ohjannut ihmisiä vaikuttamaan kehoonsa mielen kautta. Tulokset ovat asiakaskertomusten pohjalta aika vakuuttavia. Miksei lääkehoitojen peruuttamattomista riskeistä saisi puhua?

Seta-aktiivi Viima Lampinen ja feministipuolueen eduskuntaehdokas, joka vaalimainoksessa korostaa neuvottelu- ja yhteistyötaitojaan, turvautui aika autoritatiivisen sävyyn:

”Tällä kertaa otit erityisen haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset kohteeksesi. Teit väärin. Lopeta. Et ole sukupuolen asiantuntija. Lopeta.”

Turhaan Maria oli kertonut itsekin kärsineensä kehoristiriidasta nuorena ja olevansa siksi ainakin kokemusasiantuntija. Tavalliset cis-miehet ja naiset eivät kuitenkaan voi olla ‘sukupuolen asiantuntijoita.’ Asiantuntijat löytyvät vain niiden parissa, jotka problematisoivat kaksinapaisen sukupuolisuuden. Vain heilläkö on oikeus puhua ja olla jotain mieltä siitä, miten nuoria autetaan heidän monelaisissa hämmenyksissään? Millä auktoriteetilla he tulevat kiveen hakattujen lakien kanssa sanomaan ”Lopeta. Teet väärin”?

Juuri tällaisia itseensämenemättömiä näennäisviattomia, mutta muita ankarasti tuomitsevia moralisteja uhriutumiskulttuuri kasvattaa. Uhriutuneet vähemmistöt ovat monopolisoineet omia asioitaan koskevan asiantuntijuuden, etiikan, juridiikan ja politiikan. Muilla ei ole oikeutta edes mielipiteeseen nuorten vaatimista diagnooseista ja hoitomuodoista.

Edes vertaisryhmät eivät aina ymmärrä kaikkia samaan vähemmistöön kuuluvien tarpeita. Samaan vähemmistöön kuuluvat eivät suinkaan aina järjestäydy samaan ryhmään tai edes tunnista ja hyväksy ryhmän esittämiä ongelman kuvauksia. Kaikkien kokemukset ja niistä tehdyt johtopäätökset ovat tärkeitä, mutta yleistyksinä ne olisi silti alistettava tutkijoiden ja muiden vertaisryhmien sekä koko kansan arvioitaviksi.

Maria vastasi lempeästi, että hänellä on oma tarinansa ja mielipiteensä ja että hän pitää kiinni oikeudestaan kertoa niistä:

”Mielestäni asiaa, joka ei ole lääketieteellinen, pitäisi ensisijaisesti lähestyä muilla keinoilla. Joillekin tämä voi olla uutta, hyödyllistä ja kiinnostavaa. Hyvä. Jos ei, sitten on muita keinoja. Niistä saakin sitten helposti tietoa muilta tahoilta.” Ja pitkä rivi sydänhymiöitä perään. Kenen kirjoissa tämä on henkistä väkivaltaa?

BookBeatin reaktio

Kun autoritäärinen ja mitätöivä lopettamiskäsky ei tuottanut julkista anteeksipyyntöä ja katumusta eivätkä lukuisat solvaukset saaneet Mariaa perääntymään, oli turvauduttava rankempiin painostukeinohin. Strategiaa kutsutaan maalittamiseksi. Sotatermi tarkoittaa kohteen merkkaamista pommitusta varten ja pommituskäskyjen antamista tykistön ohjaajille.

Maria Nordin päätettiin oikein isolla porukalla ottaa maalitauluksi. Maali oli jo merkattu transfobiseksi, kasvavalle nuorisolle vaaraksi olevaksi cis-naiseksi. Nyt piti vain löytää tarpeeksi raskaita pommittajia, joilla olisi valtaa liata Marian maine, ja tuottaa hänelle taloudellista vahinkoa.

Pommittajat kääntyivät äänikirjoja julkaisevan BookBeatin puoleen, jolla oli merkittävä yhteistyösopimus Marian kanssa. Maalittajana toimi Ellen Ojala, joka kutsuu itseään vihreäksi feministiksi: ”Teidän yhteistyökumppani suoltaa transfobista paskaa. Kannattaa miettiä et kenen kans tekee yhteistyötä. Näyttää huonolta tämä… Eli mitä aiotte tehdä Maria Nordinin postaukselle, joka on avoimen transvastainen? Tuetteko tällaista tekstiä?”

Kymmenien vastaavien viestien jälkeen BookBeat päätti saman tien antautua huutoäänestyksen ohjattavaksi:

”Kyseinen ig-postaus ei ole tehty yhteistyössä kanssamme. Se ei ole arvojemme mukainen eikä yhteistyömme ole jatkumassa.”

BookBeatin edustaja puhuu ikään kuin heidän yhteistyökumppaniensa Instagram-postauksetkin pitäisi tehdä yhteistyössä heidän kanssaan. Ei kukaan voi mainostajiltaan sellaista vaatia. Mitä arvojen vastaisuuteen tulee, en usko, että Bookbeatin edustajat ihan vakavissaan pitäisivät Maria Nordinia transfobisena. Minä luulen, että he itse pelkäävät aktivistien jakamia fobiadiagnooseja vähän liikaa.

Kun jonkun puhetta yritetään aikuisten maailmassa rajoittaa, melkein kirosanaksi muuttuneen diagnoosin antaminen yleensä auttaa. Kuka nyt haluaisi transfobisen paskanlevittäjän maineen riippakivekseen?

Onko kellään niin selkeä ja erehtymätön käsitys siitä, mikä on tervettä ajattelua, eettisesti kantavaa ja moraalisesti yleispätevää, että hänellä on varaa nimetä toisinajattelijat mieleltään häiriintyneiksi tai sairaiksi? Fobiahan on määritelty (ICD-10-diagnoosikoodi F40.23) huomattavaksi ja itsepintaiseksi peloksi, joka on kohteeseen tai tilanteeseen nähden irrationaalista ja joka saattaa niihin altistetuille aiheuttaa vahvoja ahdistus- tai paniikkikohtauksia, tajunnan menetyksiä jne.

Ironista on se, että BookBeatin oletettavasti inklusiiviset arvot johtivat nyt ennätysnopeaan eksklusiiviseen toimintaan.

Twitterissä alkoi välitön vastaboikottikampanja. Ihmiset ilmaisivat halveksuntaansa tilauspalvelua kohtaan, joka ei osaa puolustaa ajatusten moninaisuutta. ”Ei jää montaa kirjaa tarjolle jos sisältö suodatetaan huutoäänestyksellä. Täysin sivistyksen vastainen ajatus.”

Marian toisen posken kääntö

Maria olisi voinut lietsoa näitä vastareaktioita korostamalla omaa uhriuttaan. Hän olisi voinut maalittaa BookBeatin ja houkutella tukijansa boikotoimaan sitä. Hän kuitenkin vastusti uhriutumisen kiusausta ja twiittasi kauniisti: ”En toivo että tukena lopetatte @BookBeatSuomi -tilauksenne. Voisitte sen sijaan kertoa kirjasuosikkinne, joissa kerrotaan valtavirrasta poikkeavista ajatuksista ja pyytää että BookBeat pitää ne valikoimissaan.”

Marian tekemät BookBeatin mainokset houkuttelevat edelleen tilauspalvelulle uusia asiakkaita.

Juuri tuollaisella ryhdikkyydellä vältytään provosoitumasta mukaan peliin, jonka sääntöjä ei pohjimmiltaan arvosta ja jonka tavoittelemaa voittoa ei halua. Voittaja ei olekaan se, joka saa toisen nujerrettua vaan se, joka saa hänet havahtumaan ja mahdollisesti menemään itseensä. Tuon katsominen tuntui hyvältä. Silloin ajattelin, että alkuperäinen intuitioni Marian sopivuudesta takakansitekstin kirjoittajaksi oli oikea. Olin niin ylpeä Mariasta.

Mistä moinen raivo?

Maria näkee sukupuolihämmennyksessä olevat nuoret mahdollisen medikalisaation uhreina. Hän ilmaisi huolensa lempeästi ja kunnioittavasti. Transaktivistien mukaan nuoret ovat Marian kaltaisten varoittajien ja kyseenalaistajien uhreja, jotka vain lisäävät heidän itsemurhariskiään.

Nuorten varjeleminen vaihtoehdoisilta ajatuksilta on minun uskonnollisessa taustassani varsin tuttua. Yhden ainoan ratkaisumallin manipulatiivista suojelemista minä kutsun henkiseksi väkivallaksi. Vaihtoehtojen tarjoaminen on totuusmonopolin purkamista. Vapautta ja vastuuta sellainen palvelee eikä väkivaltaa.

Vai pitääkö nuorille voida markkinoida hormoniblokkereita ilman minkäänlaisia varauksia tai varoituksia? Marian mielestä ei. Hän varoitti. Se oli hullunrohkea aloite Pride-viikolla, jonka tuorein teema on ihmisoikeuksien nimissä ajaa nuorten oikeutta määritellä oma juridinen ja biologinen sukupuolensa ilman minkäänlaista diagnoosia ja vaadittavaa todistusta hedelmättömyydestä (joka minustakin on aika absurdi vaatimus siksikin, että transitiohoitojen lopputuloksena seuraa joka tapauksessa hedelmättömyys.) Näitä ajetaan nyt lainsäädäntöön vertaamalla niitä samansukupuolisten oikeuteen solmia avioliitto.

Jälkimmäinen on ilmeinen ihmisoikeuskysymys, johon ei tarvita kuin jo saatu yhteiskunnallinen suostumus. Sitä on syytä juhlia toivoen, että kirkkokin vähitellen yhtyisi samansukupuolisten välisen rakkauden siunaamiseen. Alaikäisten sukupuolinen itsemäärittämisoikeus sen sijaan vaatii yhteiskunnan terveydenhoitoalalta erittäin perusteellista osallistumista toimenpiteisiin, joiden terveydelliset seuraamukset ovat kaikkea muuta kuin selvät.

Pride-viikolla oli tänä vuonna niin vahva julkinen noste, että trans-aktivistien vaatimusten tai nykyisenkään käytännön varovaisinkaan kyseenalaistaminen juuri silloin oli markkina-arvoaan miettivälle yrittäjälle täydellinen moka. Yrityksethän kilpailivat osallisuudestaan sateenkaarivärien valtavassa nosteessa. Kenellekään ei olisi tullut mieleenkään samaan aikaan asettaa ainuttakaan kysymysmerkkiä yhdenkään transaktivistien vaatimuksen perään. Kirkkoa myöten jokainen yritys haluaa olla mukana siinä, missä juuri nyt on nostetta, varsinkin kun se tapahtuu ihmisoikeuksien nimissä.

Raskaampi tykistö käyttöön

Yhden taloudellisesti merkittävän yhteistyökumppanuuden pilaaminen Marialta ei kuitenkaan riittänyt. Aktivistit kaivoivat sosiaalisesta mediasta esille kaikki löytämänsä Maria Nordinin yhteistyökymppanit ja julkaisivat avoimen kirjeen kaikille ”Maria Nordinin kaupallisille yhteistyökumppaneille”. Ei niitä ollut löytynyt kuin 15 eikä niistäkään tiedetty, olivatko ne edes voimassa olevia kumppanisuhteita. Varmuuden vuoksi kirje lähetettiin kaikille, jotka missään vaiheessa olivat olleet Nordinin kanssa kaupallisessa yhteistyössä. Jotta asia saisi mahdollisimman paljon julkisuutta, kirje päätettiin julkaista myös Facebookissa.

Kirjeen yhteyshenkilöksi on merkitty vapaa toimittaja ja radion keskusteluohjelmien juontaja Utu Förbom sekä Amnestyn entinen toiminnanjohtaja, transaktivisti Panda Eriksson. He olivat lyhyessä ajassa keränneet vetoomukseensa noin 70 henkilön nimen. Maalittajien lista oli pitkä ja vakuuttava.

Heitä kaikkia kuitenkin yhdistää yksi asia: ”Olemme joukko yksityisiä, sukupuolivähemmistöön kuuluvia ihmisiä sekä heidän läheisiään ja ystäviään.”

”Tämän vuoksi haluamme tällä avoimella kirjeellä kiinnittää teidän huomionne siihen, millaisia kielteisiä ja torjuvia asenteita Nordin vähemmistömme jäseniin kohdistaa.”

”Vähemmistömme jäseniin”??? Onko kirjoittajilla jonkinlainen omistussuhde tiettyyn vähemmistöön, vai ovatko he kaikki jonkun Nordinin uhkaaman vähemmistön jäseniä?

Kaikki allekirjoittaneet esittäytyvät kuitenkin uhreina tai/ja uhrien puolustajina.

Listaan oli kuitenkin kirjattu myös sangen vaikuttava määrä titteleitä. Se on aina tehokas tapa saada maalittamiselle ylimääräistä arvovaltaa ja pelotusvoimaa. Kuka uskaltaisi olla eri mieltä näin vaikutusvaltaisen asiantuntijajoukon kanssa? Kolme filosofian tohtoria, yksi filosofian maisteri ja kolme väitöskirjatutkijaa, pari tutkijatohtoria, uskontotieteen tohtorikoulutettava, historioitsija, dosentti ja yliopistonlehtori. Useita taiteilijoita, taidekasvattaja, kulttuurituottaja, folkloristi, muutama ohjaaja, dramaturgi ja teatteritaiteen maisteri. Hoitoalalta oli kolme seksuaalineuvojaa, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden asiantuntija, psykologi ja toimintaterapeutti.

Pari toimittajaa ja kirjailijaa, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskonsultti, feministinen puhuja,

Pride-koordinaatori ja Pride-tuottaja sekä muutama transaktivisti.

Heti kirjeen alussa huoli kohdistettiin kaupalliseen yhteistyöhön henkistä väkivaltaa harjoittavan transfoobikon kanssa. Peittelemätön tarkoitus oli saada liikekumppanit harkitsemaan ”olisiko yrityksenne kyseisen päivityksen vuoksi syytä harkita uudelleen kaupallisen yhteistyön tekemistä Nordinin kanssa.” Kukaan ei ilmaissut kantavansa minkäänlaista huolta kolmen pienen lapsen äidistä yrittäjänä. Nimenomaan hänen liiketoimintaansa tässä yritettiin sabotoida.

Arvon tutkijat, historioitsijat, uskontotieteilijät ja monen alan tohtorit allekirjoittivat aivan perusteettomia johtopäätöksiä: ”Nordin.. suosittelee päivityksessään, että lääketieteen sijaan transihmisten tulisi turvautua täysin epätieteellisiin New Age -hoitoihin, sielunhoitoon tai suorastaan henkiparannukseen… Vielä ongelmallisempaa on, että Nordinin lähestymistavan voi nähdä kannustamisena tai painostuksena eheytykseen.” Eheytyshoito on viittaus kristittyjen fundamentalistien harjoittamaan tehottomaan ja painostavaan homojen uudelleenkouluttamiseen heteroiksi. Tällä ei tietenkään ole mitään tekemistä Nordinin ajatusten kanssa sen enempää kuin henkiparannuksellakaan, joka on yleisnimitys kaikenlaiselle uskonnolliselle puoskaroinnille.

Mutta ei tässä kaikki: ”Ongelma on kuitenkin vielä tätäkin syvällisempi. Nordinilla ei ole mitään henkilökohtaista suhdetta transsukupuolisuuteen, eikä hän ole aiemmin osoittanut mitään kiinnostusta transihmisten hyvinvointia kohtaan.” Mistä tämä porukka sen voi tietää? Kuka heistä on tutkinut Maria Nordinin historiaa? Hassua tässä on se, että Maria ei postauksessaan millään tavalla kohdistanut sanojaan transsukupuolisen diagnoosin saaneille transihmisille. Hän puhui ainoastaan sukupuolihämmenyksessä olevista nuorista ja heille tarjolla olevista vaihtoehdoista.

”Päivityksen voi helposti lukea piittaamattomuutena transnuorten turvallisuudesta.”  Hyvä kun edes myöntävät, että päivityksen voi helposti lukea minkälaiseksi haluaa ja toisen motiivit voi helposti olettaa vastaavan kaikkein viheliäisimpiä tulkintoja niistä: ”empatian ja huolen sijaan henkistä väkivaltaa, väheksyntää ja pelkoa transihmisiä kohtaan.”

Tämä kuuluu uhriutumisen strategiaan. Vain uhriutujilla ja uhrien puolustajilla on yksinoikeus empatiaan ja huoleen. Kaikki samoista ihmisistä eri tavalla huolehtivat, edustavat henkistä väkivaltaa. Nämäkin allekirjoittajat luulevat täysin tietävänsä Marian asenteet, pelot ja motiivit, vaikka sellaisia kukaan ei tiedä kysymättä niitä häneltä. Ei ainakaan mielenterveystyöntekijöiden pitäisi mennä tällaisia luuloja allekirjoittamaan.

Lopuksi yrittäjiä muistutetaan, että ”Ei ole yhdentekevää, millaista arvo- ja asennemaailmaa yritykset tukevat, tai millaisiin asenteisiin perustuva näkyvyys tuottaa taloudellista lisäarvoa.”

Siksi tämä arvovaltainen uhrien ja uhrien puolustajien joukko haluaa yrittäjien nyt perustelevan heille taloudellista yhteistyötään Maria Nordinin kanssa. He esiintyvät jonkinlaisena bisneseettisenä raatina, joka ottaa jokaisen Nordinin kauppakumppanin julkiseen tikunnokkaan. Jos he eivät suostu sabotoimaan Nordinia, heidän toimintaansa tullaan sabotoimaan. Se on taustalla oleva julkilausumaton uhka.

Olen aika varma siitä, että kaikki listan allekirjoittaneet periaatteessa vastustavat ”maalitusta” eli ihmisten keräämistä yhden kohteen kiusaajiksi. Luultavasti he myös vihaavat vihapuhetta ja ajavat niitä rajoittavia lakeja. Heille kuitenkin sopii nähdä vaivaa tuhota Marian elinkeino tuhoamalla hänen kaupalliset kumppanuussuhteensa. Sellaiseen pitäisi olla todella raskaat perusteet. Niitähän tähän kirjeeseen yritettiinkin keksiä.

Uhrien puolustajina esiintyvien ihmisten ehkä vakavin itsepetoksellinen ja moraalinen ongelma on oman väkivallan peittäminen uhrina olemisen näennäiseen viattomuuteen tai uhrin puolustajan moraaliseen suvereenisuuteen. He eivät oikein näe, milloin heidän oma pahantahtoinen tai kateellinen häijyytensä karkaa lapasesta. Uhriutujat ja uhrien puolustajat suovat itselleen välillä sellaisia asenteita ja käytöksiä, joiden pienistäkin esiintymisistä he tuomitsevat vastustajansa erittäin ankarasti. He oikeuttavat itselleen sellaisia toimia, joita mikään muu ryhmä ei saisi heiltä anteeksi.

Minusta ei myöskään ole yhdentekevää, millaista asennemaailmaa uhrit ja uhrien puolustajat tukevat ja millaisiin menetelmiin uhrien puolustamisen nimissä turvaudutaan. Yhtä lailla tältä arvovaltaiselta joukolta voisi kysyä, millaista lisäarvoa tällaisen kirjeen julkaiseminen netissä tuottaa ja kenelle?

Kun vastaanottajina on 15 yritystä ja heille esitetään näin paljon kuviteltuja ja tulkinnanvaraisia oletuksia liikesuhteen lopettamisen perusteeksi, lähettäjien pitäisi ensin hakea myös lainopillista konsultaatiota turvatakseen selustansa. Tätä julkiseksi aiottua kirjettä varten sellaista ei selvästikään ole tehty.

Se, että tahallisesti toista vahingoittavaksi aiottu kirje, joka on sisällöltään manipulatiivinen ja vääristelevä, toisen mainetta mustaava ja kunniaa loukkaava, oli jonkin aikaa myös julkinen, tekee asian vielä vakavammaksi. Onneksi kohteena on ihmisten hyvyyteen sitkeästi uskova kaikille vain rauhaa ja rakkautta toivova urbaanihippi.

Mitä kulissien takana tapahtui?

On epäselvää. mitä kulissien takana on tapahtunut. Ovatko kaikki allekirjoittaneet perehtyneet Marian postaukseen. ja ovatko he edes nähneet viimeistä versiota tästä kirjeestä? Minun on vaikea uskoa, että näin suuri joukko yliopistollisen koulutuksen saaneita täyspäisiä kansalaisia oikeasti antaisi arvovaltansa näin ilmeisen häijyyn ja huonosti perusteltuun maalitukseen.

Joku ei kuitenkaan mennyt niin kuin oli suunniteltu. Ainakin yhdelle allekirjoittaneelle oli luvattu ettei nimilistasta tehtäisi julkista. Kuitenkin se julkaistiin FB:ssä. Miksi se julkaistiin ja miksi se poistettiin julkisesta jakelusta? Sitä emme vielä tiedä.

Sen kuitenkin tiedämme, ettei yksikään kirjeen saaneista yrityksistä ole perunut yhteistyötään Maria Nordinin kanssa. Yhdeltä Maria on saanut netistä poistetun kirjeen kopion ja ainakin yksi on tähän mennessä ilmaissut iloisen solidaarisuutensa Mariaa kohtaan. Onko yksikään yrittäjä vaivautunut perustelemaan yhteistyötään Marian kanssa tälle eettistä kaupankäyntiä vaativalle raadille? Sekin olisi mielenkiintoista tietää.

Armollisuuden strategia

Vaikka pidänkin nimilistan keräämistä härskinä toimenpiteenä, minulla ei ole syytä epäillä kenenkään siihen osallistuneen vähemmistöön kuuluvan tai heidän puolustajiensa motiiveja pahoiksi. Puolustaessamme itseämme tai heikompiamme tulemme joskus osallistuneeksi peleihin, jotka muistuttavat vihaamiamme asioita enemmän kuin juuri silloin tulemme huomanneeksi. Se on varsin ymmärrettävää.

Olisikin helppoa, jos kaikelle hyvälle ja oikealle löytyisi selkeä vastakohta tai jos jokainen uhri ei olisi muuta kuin uhri ja jokainen sortaja olisi juuri sitä eikä mitään muuta. Meidän maailmassamme harvoin on niin. Tuskallisen usein on vaikea erottaa, kuka oikeasti ja realistisesti on vain uhri ja mitä hän minulta tarvitsee tai kuka on vain sortaja ja miten minun tulisi häneen suhtautua.

Tarpeeksi kaukaa katsoen ihmiskunnan voi siististi jakaa väärintekijöihin ja uhreihin. Mitä lähempää tarkastelemme todellisuutta, sitä enemmän näemme vihaa, väkivaltaa, epärehellisyyttä ja manipulaatiota vetämiemme moraalisten rajojen molemmin puolin.

Elämme uhraamisen ja uhreista huolehtimisen jännitteessä. Samalla kun tietoisuutemme viattomien uhrien olemassaolosta lisääntyy, kykymme ja halukkuutemme nähdä oma osuutemme niiden kohtaloon ei välttämättä tarkennu.

Ehkä uhritietoisuutemme selkeytyy vain sen kautta, että alamme yhtä tarkasti katsella omaa osuuttamme uhraamiseen, niitä tilanteita ja suhteita, joissa olemme itse uhraajan roolissa, huomaamatta kopioimassa kaikkea mitä vihaamme.

Niin oli käydä Marialle ja minulle. Hykertelimme ajatuksella julkistaa koko nimilista, joka oli ainakin yhden vaatimuksesta vedetty julkisuudesta. Se olisi ollut vastamaalittamista. Oma toimintani olisi lisännyt vahinkoa, jota vastaan kirjoitan. Niin helposti se käy.

Päätimme siis olla julkaisematta sitä, mitä joku ei halunnut julkaistavaksi.

Sen sijaan Maria lupasi lähettää minun kirjani UHRIUTUMISEN KULTUURI. Valta ja vastuu ilmaiseksi jokaiselle kirjeen allekirjoittaneelle, joka sitä häneltä pyytää. Jos et kehtaa sitä pyytää ilmaiseksi, saat tilata sen minulta täyteen hintaan.

Toivottavasti tämä on vain suht viaton tapauskertomus, josta voimme ottaa opiksi, toistamatta sitä ja tekemättä siitä vakiintunutta osaa kulttuuriamme.

Daniel Nylund

P.S. Kannustakaa maalittajien kirjeessä mainittuja yrityksiä ryhtymällä heidän asiakkaikseen.

LIITTEENÄ AVOIN MAALITUSKIRJE

Avoin kirje Maria Nordinin kaupallisille yhteistyökumppaneille

UTU FÖRBOM·THURSDAY, JULY 4, 2019

Arvoisa vastaanottaja,

olemme joukko yksityisiä, sukupuolivähemmistöön kuuluvia ihmisiä sekä heidän läheisiään ja ystäviään. Lähestymme teitä, koska yrityksenne on tehnyt sosiaalisessa mediassa kaupallista yhteistyötä bloggaaja ja verkkovalmentaja Maria Nordinin kanssa. Nordin julkaisi Pride-viikolla 28.6. Instagramissa ja Facebookissa päivityksen, jossa hän puhuu suoraan transihmisille ja etenkin transnuorille. Päivitys on mielestämme hyvin ongelmallinen, sillä se mitätöi transihmisten henkilökohtaiset kokemukset ja vähättelee heidän tarpeitaan. Päivitys edustaa transfobiaa ja erityisesti nuoriin transihmisiin kohdistuvaa henkistä väkivaltaa.

Nordin on johdonmukaisesti kieltäytynyt keskustelemasta päivityksensä ongelmista tai vastaamasta siitä esitettyihin kysymyksiin. Tämän vuoksi haluamme tällä avoimella kirjeellä kiinnittää teidän huomionne siihen, millaisia kielteisiä ja torjuvia asenteita Nordin vähemmistömme jäseniin kohdistaa. Haluamme myös tiedustella teiltä, olisiko yrityksenne kyseisen päivityksen vuoksi syytä harkita uudelleen kaupallisen yhteistyön tekemistä Nordinin kanssa.

Nordin aloittaa kirjoituksensa toivottamalla ”onnellista Pridea”. On kuitenkin vaikea nähdä hänen olevan päivityksessään transihmisten puolella tai edes mielipiteiltään neutraali. Hän kirjoittaa muun muassa seuraavaa:

“Lääkitys ja kehon muokkaaminen on vain oireen hoitamista. Ja silloin myös antaa oman voimansa ulkopuoliselle taholle. Syy identiteetin ristiriitoihin on pintaa syvemmällä ja se on tietoisuuden tarve kehittyä. Lääkkeillä, erityisesti hormonitoimintaan vaikuttavilla lääkkeillä on aina vakavia haittavaikutuksia ympäristölle ja terveydelle.”

Transsukupuolisuus ei ole sairaus. Siihen usein liittyvä kehollinen sukupuoliristiriita (“dysforia”) vaatii kuitenkin lääketieteellistä hoitoa ja on hoitamattomana pahimmillaan hengenvaarallinen tila. Tämän todistavat etenkin nuorten transihmisten pelottavan korkeat itsemurha- ja itsetuhoisuusluvut.

Lääketieteellistä hoitoa annettaessa on ensisijaisen tärkeää, että potilas saa hoitomahdollisuuksista mahdollisimman paljon tietoa etukäteen. Vain siten hän voi itse päättää, mitä hoitoa haluaa, ja kantaa vastuuta omasta hoidostaan. Transihmisillä on oikeus laadukkaaseen, hoitosuositusten mukaiseen hoitoon. Se voi sisältää myös ammattitaitoista, eettisten toimikuntien standardien mukaista psykiatrista tai psykoterapeuttista tukea, mikäli ihminen itse näin haluaa.

Nordin sen sijaan suosittelee päivityksessään, että lääketieteen sijaan transihmisten tulisi turvautua täysin epätieteellisiin New Age -hoitoihin, sielunhoitoon tai suorastaan henkiparannukseen. Tällainen ”hoito” on parhaimmillaankin tehotonta ja pahimmillaan hengenvaarallista.

Nordin antaa tekstissään ymmärtää, että ihminen voi erilaisilla henkisillä harjoituksilla muuttaa omaa psykofyysistä olemustaan. Hän haluaa ”välittää erityisesti fyysisen sukupuolensa kanssa ristiriitoja koskeville nuorille” ajatuksen, että ”muotoon samaistuminen, identiteettiin ripustautuminen” on turhaa. ”Se mitä olet ulkoisesti ei ole kuin muodon ilmentymä, sinä olet valoa. Valoa josta spektrin kaikki värit ovat syntyneet!” Nordin myös varoittaa, että ”identiteetistä [ei saa tulla] egon ansa”.

Näin hän hämmentää ja halveksuu dysforian kanssa kamppailevan nuoren ihmisen henkilökohtaista kokemusta. Hän myös pelottelee sillä, että esimerkiksi tiettyyn sukupuoleen ”ripustautuminen” olisi ihmisen omimman, syvimmän olemuksen, ”valon” tai ”egon” kieltämistä. Samoin hän antaa ymmärtää, että sukupuoliristiriita paranisi kehittämällä ihmisen omaa tietoisuutta.

Meistä on äärimmäisen ongelmallista, että näkyvä julkisuuden henkilö pyrkii kasvattamaan omaa liiketoimintaansa kannustamalla mahdollisesti ahdistusta herättävien kysymysten kanssa kamppailevia nuoria ihmisiä pitäytymään lääketieteellisistä hoidoista. Vielä ongelmallisempaa on, että Nordinin lähestymistavan voi nähdä kannustamisena tai painostuksena eheytykseen.

Ongelma on kuitenkin vielä tätäkin syvällisempi. Nordinilla ei ole mitään henkilökohtaista suhdetta transsukupuolisuuteen, eikä hän ole aiemmin osoittanut mitään kiinnostusta transihmisten hyvinvointia kohtaan. Hän ei myöskään ole niin sanottu liittolainen eli trans- tai muunsukupuolisen ihmisen läheinen tai transkysymysten parissa työskennellyt lääkäri. Päinvastoin, hänellä nimenomaan ei ole mitään lääketieteellistä pätevyyttä antaa lausuntoja transsukupuolisuuteen liittyvistä hoitomenetelmistä.

Kuten eräs Facebook-päivityksen kommentoija totesi, cisihminen*, joka ei ole omakohtaisesti joutunut kehodysforiaa kokemaan, ei ole oikea ihminen kertomaan, mistä ”valo” sitä kokeville löytyy. Nordin kirjoittaa etuoikeutettuna ihmisenä, joka ei voi tietää, mistä puhuu. Hänen esiintyminensä asiantuntijana vahingoittaa ja satuttaa lukemattomia transihmisiä ja heidän läheisiään. Päivityksen voi helposti lukea piittaamattomuutena transnuorten turvallisuudesta.

Nordin ei ole halunnut keskustella tekstinsä ongelmallisuudesta sosiaalisessa mediassa. Instagramissa hän poisti postauksen kommentit ja esti uusien kommenttien lisäämisen. Facebookissa päivitys on kerännyt tätä kirjoitettaessa 199 kommenttia, joista ehdoton valtaosa erittäin kriittisiä. Lukuisissa kommenteissa on myös esitetty Nordinille suoria kysymyksiä ja pyyntöjä perustella ajatuksiaan. Hän ei ole kuitenkaan itse lainkaan osallistunut keskusteluun.

Koska Nordinin päivitys edustaa empatian ja huolen sijaan henkistä väkivaltaa, väheksyntää ja pelkoa transihmisiä kohtaan, haluamme tiedustella yritykseltänne, onko kaupallinen yhteistyö hänen kanssaan mielestänne yhä perusteltua. Jos on, haluaisimme tietää, miten perustelette yhteistyön hänen kanssaan. Ei ole yhdentekevää, millaista arvo- ja asennemaailmaa yritykset tukevat, tai millaisiin asenteisiin perustuva näkyvyys tuottaa taloudellista lisäarvoa. Haluaisimme kuulla, mitä te tästä asiasta ajattelette, ja toivomme teidän siksi vastaavan kirjeeseemme.

Odotamme vastaustanne, jonka voitte lähettää oheiseen sähköpostiosoitteeseen.

Helsingissä 4.7.2019

Avoimen kirjeen yhteyshenkilö:

Utu Förbom

forbom@gmail.com

Tämä avoin kirje on lähetetty seuraaviin yrityksiin. Tiedot näistä kumppanuuksista on kerätty Nordinin Instagram-tililtä ja blogista. Osa kumppanuuksista on saatettu toteuttaa kertaluonteisesti jo aiemmin, ja on mahdollista, etteivät ne enää jatku.

Bebes

BookBeat

Delipap Oy

Lejos

Lil plot

Lovebeauty

Myssyfarmi

Silmusalaatti

Sinituote oy

Sleepy

SunSauna Oy

Uunisaari

Vimma

Zenbro

*cisihminen = Sanaa cis käytetään kuvaamaan sitä, että henkilön sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu ovat hänelle syntymässä määritellyn sukupuolen ja siihen kulttuurissa yleensä liitettyjen odotusten mukaiset.

Kesälukemista

UHRIUTUMISEN KULTTUURI – Valta ja Vastuu

Daniel Nylund kuvaa kulttuurien evoluutiota uhrikulttuurista kunniakulttuuriin ja arvokkuuskulttuurista uhriutumiskulttuuriin ja miten uhriutuminen on muuttumassa kansojen, sukupuolten, rotujen ja seksuaalisten vähemmistöryhmien valtapeliksi.
Uhriutumiskulttuuri poikii uudenlaista sensuuria, deplatformingia, triggerivaroituksia, mikroagressioita, turvatilavaatimuksia, diagnostisia fobialeimoja ja sen maailma jakautuu vain sorrettuihin ja sortajiin. Nylund analysoi uhriutumiskilpailun syitä ja seurauksia yksityiselämästä kansainväliseen politiikkaan asti ja ennustaa, että näiden ilmiöiden vaikutukset tulevat olemaan paljon suurempia, jos emme osaa ajoissa tunnistaa niitä ja argumentoida niiden kanssa. Siihen tämä kirja antaa eväitä.

“Oletko itse luopunut sisäisestä voimastasi ja ottanut harteillesi uhrin roolin? Oletko kokenut olevasi yhteiskunnan, lääketieteen, naapurin, vanhempiesi tai jopa itse elämän sortama uhri?
Miten tunnistat milloin sinuun vaikutetaan uhriutumalla tai milloin joku ryhmä ajaa asiaansa uhriutumalla? Miten vastaat uhriutumisen kautta tapahtuvaan manipulaatioon ja miten itse vältyt sitä käyttämästä? Miten kohtaat ja autat uhria? Miten vältät syyllistämästä uhria samalla, kun autat häntä kantamaan itselleen kuuluvan vastuun? Miten selviydyt uhriksi joutumisen aiheuttamista traumoista? Miten opit pyytämään apua omaan hätääsi ja antamaan apuasi kärsivälle? Muutos alkaa vahingollisten toimintamalliemme tiedostamisesta..Daniel Nylundin teos ei ole vain terävä kulttuurianalyysi, vaan myös käytännöllinen opas sekä uhrille, että uhriutujalle ja kaikille, jotka näissä eettisesti vaikeissa maisemissa yrittävät löytää rehellisen ja armollisen tavan elää. Minä kutsuisin tätä kirjaa tärkeäksi henkisen kasvun oppaaksi.”
Maria Nordin. Arkkitehti ja bloggari
Linkki tilauslomakkeeseen

1 Comment

  1. Tiia
    10.7.2019

    Maria jos kuka rakastaa kaikkea ja kaikkia. Aika kaukana vaikuttaa olevan aktivistien empatia, myötätunto ja ymmärrys. Maria näkee hyvää aivan kaikessa.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top