Kasvimaa omalle pihalle helposti

Kaupallinen yhteistyö – Kasvisten paratiisi

Minua pidempään seuranneet saivat viime kesänä ihailla kuvia ja tarinoita kasvimaaltani. Olen opiskellut maisema-arkkitehtuuria ja permakulttuuria, joten minulla on varsin hyvin hallussa puutarhanhoidon ja kasvimaan teoria. 2013 minulla oli jopa oma kaupunkipuutarhaohjelma MTV3-kanavalla nimeltä Keidas.

Käytännössä minulla ei ole en ole kuitenkaan koskaan ollut omaa puutarhaa tai kasvimaata, joten törmäsin pieneen kynnykseen aloittaa.

Löysin Olli Postin somesta pöhinää Kasvisten paratiisista, ja kiinnostuin. Kasvisten paratiisi on loistava konsepti ihmiselle, joka on kiinnostunut omavaraisuudesta, puhtaan ruoan tuottamisesta, mutta jolla ei ole varsinaisesti aikaisempaa kokemusta viljelystä.

Toukokuun alussa tilasinkin Kasvisten paratiisilta meidän pienenpienelle mökkitontille kasvimaan.

Tuottoisaa luomuviljelyä helposti

Kasvimaan asennus tapahtui kahden päivän aikana avaimet käteen -periaatteella. Paikalle tuotiin kuorma-autollinen luomumultaa ja peräkärryllinen kompostoituneita luonnonlannoitteita. Maahan sekoitettiin myös reilusti kalkkia parantamaan mullan pH-arvoa, jolla on suuri merkitys maan mikrobiomille, kasvien kasvulle ja sadon laadulle.

Kasvisten paratiisin viljelykonsepti on ainutlaatuinen, se perustuu optimaaliseen pH-tasapainoon, mullan mikrobiomin aktivoimiseen ja ekologiseen monipuolisuuteen. Menetelmää on kehitetty satoisuuden näkökulmasta yli 10 vuotta. Meidän kasvimaalle istutettiinkin lähes 40 eri kasvilajia.

Viljely tapahtuu täysin luonnonmukaisesti, eli kasvimaahan ei laiteta mitään kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita.

Nauttiminen, hoito ja seuranta

Olin kuullut muutamia varoittelevia ääniä, että kasvimaan pito on kuin orjaleiri. Itselleni ei kyllä jäänyt tuollaista oloa. Aamuisin menin yleensä heti ensimmäisenä juomaan kasvimaalle teetä ja tuntemaan yhteyden kasveihin. Tämä oli niin kokonaisvaltaisesti hoitavaa ja nautinnollista, että minulla menee nytkin kylmät väreet pelkästä ajatuksesta.

Kastelusta pidimme kyllä hyvän huolen. Varsinkin alkukesästä, kastelimme kasvimaata lähes joka päivä. Kitkin kasvimaata jonkin verran, mutta en kyllä missään vaiheessa kyllästynyt puuhaan. Myönnän, että loppukesästä olisin voinut kitkeä enemmänkin. Saa nähdä, kostautuuko laiskuus tänä kesänä…

Kesän aikana Kasvimaan paratiisin huoltojoukot kävivät muutamia kertoja tsekkaamassa, että kaikki on hyvin. Sain myös koko kasvukauden kysyä neuvoa, kun jokin asia mietitytti. Esimerkiksi itse en ollut ihan varma, milloin olisi sopiva aika poistaa harsot. Sain myös hyviä vinkkejä sadon käyttämiseen.

Satoa, satoa, satoa – ja oppia tälle kesälle

Sadosta voisin kirjoittaa romaanin! Satoa tuli kesäkuusta marraskuuhun, varmaankin satoja kiloja! Kesäkuusta lokakuuhun asti söimme vain oman maan kasviksia. Kesäkurpitsaa tuli koko vuoden tarpeisiin. Sitä on vieläkin pakastimessa raastettuna sekä erilaisina säilykkeinä.

Selleriä, mukulaselleriä, purjoa, lehtikaalia, maailman herkullisinta parsakaalia, punajuurta, perunaa, mangoldia, salaattia, yrttejä, maissia, spaghettikurpitsaa, hokkaidokurpitsaa… lista on pitkä!

Viime kesä toi myös muutamia ideoita. Keväällä istutetut valkosipulit jäi aika pieniksi, joten Kasvisten paratiisi kävi iskemässä valkosipulit maahan jo viime syksynä. Retiisejä kastelen vähän enemmän, jotta ne kasvaisivat oikein meheviksi. Peruna- ja porkkanamaata aion laajentaa. Punajuuret nostan ennen kuin hiiret syövät suurimmat.

Satoa tuli niin paljon, että se näkyi ruokakauppalaskussa. Ja siinä, että kaupasta ei todellakaan tarvinnut useisiin kuukausiin kantaa mitään kasviksia! Uskon, että kasvimaa on myös nostanut pienen mökkitonttimme arvoa. Se on myös todella kaunis. Minulle äitinä on myös tärkeää opettaa lapsille jotain todellista ja voimaannuttavaa: sen, miten jokainen voi itse kasvattaa ruokaa.

Jos kiinnostuit, kannattaa aika oman kasvimaan perustamiseen varata heti!
Löydät tiedot täältä: Kasvisten paratiisi.

Kuvat Meri Pistokoski

1 Comment

  1. Hevosenlanta ja multakuorma mahdollistivat tuottoisan kasvimaan. Iloa puutarhanhoitoon myös ensi kesänä!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top