Eroon kahvista – Sikuri korvasi kahvin ja auttoi vapautumaan addiktiosta

Kaupallinen yhteistyö – Zenbro Sikurijuurijauhe 

Jätin kahvin juonnin (tai ainakin vähensin sen juomista radikaalisti) jo ennen kun tulin raskaaksi. Syynä oli se, että olen huomannut kahvin voimakkaan piristävän vaikutuksen. Piristävä on ehkä väärä sana kuvaamaan hermostunutta ja levotonta energiaa, jonka kahvi hetkeksi antaa. Minulle kahvi aiheuttaa pienen stressireaktion, ja kun ihmisiä ollaan, niin tuohon hetken nosteeseen on helppo jäädä koukkuun. Kerron tässä kirjoituksessa tarkemmin kahvinjuonnin monenlaisista haittavaikutuksista raskausaikana.

Koko raskausajan olin täysin vapaa kahvista, mutta vauvan syntymän jälkeen kahvi hiipi siemaus kerrallaan takaisin arkeeni. Vauvan ollessa viisikuinen homma lähti taas aivan käsistä. Vauvan tehdessä hampaita ja oppiessa uusia taitoja väsymys otti vallan minusta. Unettomien öiden jälkeen odotin vain hetkeä, kun saisin aamukahvini. Lopulta vedin päivät kahvin voimalla ja uskon, että pienet määrä kofeiinia ja stressihormoneita jotka vauva sai minulta huononsivat öitä ennestään. Kierre oli saatava poikki.

Sikuria kahvin sijaan

Avauduin taistelustani kahvin kanssa myös Instagramissa ja silloin ZenBro lähetti minulle viestin. He toivat minulle muutaman purkin paahdettua sikurijuurijauhetta. Olin ehkä joskus kuullut kasvista nimeltä sikuri. Sikuri on juuri, jota on paahdettuna juotu myös sota-ajan Suomessa kahvin sijaan. Kahvin korvikkeita on sen sijaan tehty myös muun muassa paahdetusta sokerijuurikkaasta, viljoista ja voikukan juuresta.

Herkullista sikuria on juotu kahvin sijaan muun muassa Ranskassa ja toisessa kotimaassani Espanjassa. Ajatus perinteisestä sikurikupposesta viehätti jo ennen kuin ehdin maistamaan juomaa!

Ensimmäinen kuppi – aamun paras hetki

Sikurin maku yllätti, nimittäin sen karvaus ja aromaattisuus muistuttaa paljon kahvia. Sikuri on itsessään kuitenkin hieman makeampaa. Itse asiassa moni jolle olen tarjonnut sikurijuomaa, on pitänyt sitä parempana kuin kahvi. Alkuun join sikuria mustana, mutta pian aloin lisäämään juomaan lorauksen luomukermaa.

Alkuun korvasin päivittäisen aamukahvin sikurilla. Herättyäni menin siis heti keittiöön, laitoin veden kiehumaan ja rapistelin purkista pari lusikallista sikurijauhetta kauniiseen kuppiin. Tein tämän kaiken jonkinlaisen sisäisen pakon ajamana. Vähitellen muutuin. Muutamia kertoja havahduin lounaalla siihen, että olin unohtanut tehdä itselleni aamusikurit. Mitä ihmettä!

Toisena tai kolmantena päivänä kärsin kovasta päänsärystä. Uskon sen johtuvan kofeiinin poistumisesta kehosta. Muutos, olkoonkin hyvään suuntaan, aiheuttaa aina oireita. Tuntemukset on vain hyväksyttävä ja käytävä läpi niiden herättämät tunteet.

Vähitellen pääsin eroon kahvikoukusta. Nyt juon sikuria tietoisemmin ja nauttien. Juon sitä lähes joka päivä, mutta toisaalta en saa minkäänlaisia vierotusoireita, jos en joisikaan. Addiktiosta vapautuminen on aina pieni tutkimusmatka itseen, senkin kannalta on mielenkiintoista lopettaa kahvinjuonti. 

kahvin juonnin lopettamine sikuri

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan! Zenbro Sikurijuurijauhe maksaa 8€ per purkki ja sitä saa nettikaupasta jo monista kaupoista ympäri Suomen.

Kuvat Oona Louhivaara

 

2 Comments

 1. Meri
  18.4.2019

  Voiko sikuria käyttää raskaana ollessa?

  Vastaa
  1. marianordinoma
   21.4.2019

   Voi toki! Sikursissa ei ole kofeiinia eikä se ole yrttivalmiste.
   Sikurissa on itse asiassa suolistomikrobeille hyödyllisiä prebiootteja.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top