Kuluttajan tarina: allerginen reaktio hajustetusta WC-paperista

Viimeisten vuosien aikana monet brändit ovat alkaneet tuoda muissa maissa suosittuja hajustettuja tuotteita myös Suomen markkinoille. Myös kotimaiset valmistajat ovat lähteneet mukaan kilpailuun hajustettujen tuotteiden markkinaosuuksista omilla tuotteillaan.
Hajustetut tuotteet voivat kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa lukuisille kuluttajille sekä valmistajille, sillä suomalaisista 10 – 40 % kärsii tuoksuyliherkkyydestä.
Hyväksi tarkoitettu tuoksu voi aiheuttaa toiselle pahoinvointia, päänsärkyä tai muita oireita. Oireet voivat olla vaikeita ja johtaa jopa sosiaaliseen eristäytymiseen. Oireet ovat todellisia, eikä niitä pidä vähätellä.
Allergia- ja astmaliitto
Kauppojen hyllyihin on ilmestynyt viimeaikoina muun muassa synteettisillä tuoksukemikaaleilla varustettuja terveyssiteitä, nenäliinoja ja WC-papereita.
Kemikaalitutkan lukija jakoi kokemuksensa hajustetusta WC-paperista. Tarkennukseksi, itse WC-paperi ei ole hajustettu vaan paperin hylsy. Tuoksukemikaalit ovat kuitenkin haihtuvat ilmaan ja imeytyvät ympäröiviin materiaaleihin. Näin ollen on hyvin todennäköistä, että paperilla pyyhkiessä hajustekemikaaleja kulkeutuu myös intiimialueille.
12575922_10154023748108714_1257164957_n

Hajumatka Aasiaan vai taksimatka terveyskeskukseen?

Hajustettujen tuotteiden pakkausteksteissä vedotaan usein tunnelmiin ja tunteisiin. Näihin väittämiin on vaikea ottaa kantaa, mutta ainakaan tässä tapauksessa hajustettua WC-paperia käyttänyt kuluttaja ei päässyt nauttimaan rauhoittavasta hetkestä.
Äitini oli epähuomiossa ostanut hajustettua Lotus Asian Spa -vessapaperia. Minä sain paperiin niistäessäni allergisen reaktion lievän hengenahdistuksen muodossa. Olen muutenkin aika herkkä kaikille hajusteille.
Pakkauksen mukaan hajustettu WC-paperi vie matkalle aasialaiseen kylpylään. Todellisuudessa hajusteille herkistynyt saattaa joutua ensiapuun tai keuhkolääkärille. Osa tuoksukemikaaleille herkistyneistä voi saada vakaviakin oireita, kuten migreeniä tai pahoinvointia.
Pakkauksessa ei kerrota, millä aineella hylsy on hajustettu. Lemu on koko rullassa. Mietin, ottaisinko yhteyttä S-ryhmään, jossa ostos tehtiin, ja pyytäisin korostamaan tuotehyllyssä jotenkin näkyvästi, että sisältää hajustetta. Ohessa kuvat tuotepakkauksesta. Itse rulla ei ulkonäöltään eroa mitenkään tavallisesta. Aika petollista.
Koska tuotteen sisältämiä hajustekemikaaleja ei tiedetä, Kemikaalitutka suosittelee myös ei-herkistyneiden välttämään hajustettuja WC-papereita.
Oletko sinä saanut oireita hajustetuista tuotteista? Kerro tarinasi Kemikaalitutkalle!

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top