Oletko piiloroskaaja? Näistä lähteistä mikromuovi syntyy

Kosmetiikan mikromuovit ovat laittaneet likkeelle lumipallon lailla kasvavan huolen ympäristöön kulkeutuvista mikromuoveista. Hammastahnatuubin ja kuorintavoidepurkin pienistä muovisista rakeista on ollut helppo siirtyä ihmettelemään fleece-vaatteiden pesussa irtoavia mikromuovikuituja. Niitä irtoaa arvion mukaan 1 900 jokaisella pesukerralla.

Kosmetiikka ja tekokuituisten vaatteiden välttäminen on verrattain helppoa ja niistä on hyvä lähteä arkipäivän valintojen myötä vähentämään mikromuovin kertymistä vesistöihin. Jos todella vähentää mikromuovin päätymistä meriin, on syytä tehdä muitakin muutoksia elämäntyyliin, sillä mikromuovin lähteitä on lukuisia.

Mikromuovin lähteet

mikromuovin_lähteet

Henkilöautoilu / auton renkaat

Renkaat jauhautuvat ajon aikana. Ilmiön voi huomata, kun renkaan urasyvyydet eivät enää täytä määräyksiä. Kuluneet millit renkaan pinnasta eivät ole ”kadonneet kuin tuhka tuuleen”. Renkaat ovat jauhautuneet pieniksi hippusiksi ja levinneet ympäristöön.

Lomamatka / liikennevälineiden maalit

Lentokoneella matkustastaminen tai kesäinen veneilyreissu eivät aiheuta ainoastaan hiilidioksidipäästöjä, vaan myös mikromuovipäästöjä. Mikromuovia irtoaa liikennevälineiden maaleista sekä runkomateriaaleista. Veneenomistaja tietää, kuinka usein veneen pohja on maalattava. Muovista valmistettuja veneitä hiotaan ennen maalausta, mikä aiheuttaa myös mikromuovipäästöjä.

Uusi kotitalo / rakentaminen

Rakennusteollisuus on tuottaa valtavia määriä muovipohjaisia rakennusmateriaaleja. Muovia on lukuisissa rakennusmateriaaleissa, myös ”kiviaineisilta” vaikuttavissa tasoitteissa. Rakennusmateriaalit aiheuttavat mikromuovipäästöjä rakennus-, käyttö- ja purkuvaiheessa.

12631543_1690893791151010_1669820901038413697_n

Treenivaatteet / tekokuituvaatteiden pesu

Lähes kaikki urheiluvaatteet valmistetaan tekokuidusta. Treenivaatteet joutavat pesukoneeseen jokaisen treenin jälkeen. Tekokuituvaatteista irtoaa pesussa pienenpieniä mikromuovikuituja. Olisiko aika vaihtaa luonnonmateriaaleista valmistettuihin treenivaatteisiin?

Huonepöly

Huonepöly sisältää kodin esineistä, vaatteista ja rakennusmateriaaleista irronneita mikromuovihiukkasia. Pöly voi kulkeutua ulos ihmisten mukana tai tuuletettaessa.

Pulkka ja kengät / esineet ja ruoka

Pienten lasten vanhemmat tietävät, miten nopeasti pulkan pohja kuluu puhki vähälumisena talvena. Pulkan pohja, kengän pohjat, meripoiut, ja tuhannet muut muoviesineet kuluvat hitaasti luonnossa päästäen mikromuovihiukkasia ympäristöön.

Maidon ja lihantuotanto aiheuttaa myös mikromuovipäästöjä. Eläimille tarkoitettu rehu pakataan muovilla käärittyihin paaleihin. Selvityksen mukaan monet tuottajat eivät lajitelleet muovijätettä oikein, vaan hautasivat muoviroskat maahan.

Esimerkiksi säilörehun säilyttämiseen käytettävää muovia arvioidaan kertyvän maatiloilta vuosittain noin 6 000 tonnia, ja siitä on kehittynyt jo melkoinen ympäristöongelma.

Tekniikka ja talous

mikromuovia_kosmetiikassa

Hammastahna ja suihkugeeli / kosmetiikka

Kosmetiikan sisältämä mikromuovi on noussut puheenaiheeksi, vaikka todellisuudessa se on vain pienen pieni osa kaikesta mikromuovista. Kosmetiikan sisältämät mikromuovipallerot voidaan merkitä ainesosaluetteloon yli 500 erilaisella nimellä, joten mikromuovin välttäminen on hankalaaa. USA:ssa on säädetty hiljattain laki, joka kieltää mikromuovia sisältävän kosmetiikan myynnin.

Lähde:
Environment.no 

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top