Rahan manifestointi on aihe, josta minulta kysytään tasaisin väliajoin. Itse en yleensä käytä termiä manifestointi, vaan puhun yleensä visualisoinnista ja mielen avulla luomisesta. En myöskään usko manifestoinnin voimaan sellaisenaan. Pidän manifestointiakin tehokkaampana työkaluna alitajuisten uskomusten muuttamista sellaisiksi, että ne tukevat omia pyrkimyksiä ja toiveita. Alitajuiset uskomukset ovat loppupeleissä ne suurimmat esteet jotka pitävät meidät erossa unelmistamme. Jos alitajunta haraa vastaan, menee manifestointiyritykset hukkaan.
Uskomukset jylläävät mielessämme joka hetki ja vaikuttavat siihen, miten käyttäydymme ja millaisia valintoja teemme elämässämme. Siinä, mitä minä tarkoitan ”rahan manifestoinnilla” ei siis ole kyse taikuudesta tai mistään mystisestä loihtimisesta, vaan oman uskomusjärjestelmän muokkaamisesta.
Rahaan liittyviä negatiivisia alitajuisia uskomuksia purkamaan olen luonut Raha, menestys ja yltäkylläisyys -nimisen rahameditaation, jota monet ovat ihmetelleet ja jolle aiheeseen perehtymättömät ovat mediassakin naureskelleet ivallisesti. Rahameditaatioon puolestaan oikeasti tutustuneet ja sitä tehneet ovat olleet todella tyytyväisiä. Olen saanut satoja viestejä meditaation kuuntelijoilta, jotka ovat meditaation jälkeen saaneet saaneet yllättäviä lahjoja, voittaneet arvonnoissa, saaneet palkankorotuksia ja niin edelleen. (Sata näistä kommenteista on jukaistu Instagram-tilini kiinnitetyssä Stoorissa)
Yksi rahameditaation ihmettelijöistä on Arman Alizad, jonka kanssa keskustelen rahaan liittyvistä uskomuksista sekä Rahameditaatiosta Arman ja viidenkympin kriisi -ohjelmassa. Voit nähdä ohkelman Ruudun tilaajana tästä (maksullinen).
Miten saada lisää rahaa ja mikä on rahameditaatio?
Lähes kaikki tekemäni meditatiiviset tarinat lähtevät omista kokemuksista ja oivalluksista, niin myös Rahameditaatio, jonka julkaisin 2020 joulukuussa.
Olin jo muutama vuosi tätä aiemmin tullut tietoiseksi siitä, että menestymiseni esteenä olivat negatiiviset uskomukset omaan arvoon ja rahaan liittyen. Kerron kohta tarkemmin, miten nämä uskomukset näkyivät elämässäni käytännössä. Jatka vaan lukemista, sillä olen varma että tunnistat ainakin jotain kokemuksistani…
Kun käsittelin nämä rahaan ja omaan arvoon liittyvät sisäiset uskomukset, se näkyi myös ajatuksissani, tunteissani ja toiminnassani. Alitajuntani ei enää harannut vastaan, kun luotsasin itseäni kohti taloudellista vakautta ja menestystä. Niinpä viime vuoden liiketoiminnan tulos oli miljoonan, juuri kuten olin visualisoinut.
Jos minulta kysyttäisin, ”Miten voin saada lisää rahaa” liiketoiminta- tai säästövinkkien sijaan kehoittaisin ihmistä tutkimaan omia ydinuskomuksia liittyen rahaan ja omaan arvoon. Väitän, että näitä muuttamalla ihmisen ajatukset ja toimet ”seuraavat perässä” ja ihminen alkaa luonnostaan tehdä valintoja ja tekoja, jotka johtavat kohti parempaa taloudellista tilannetta.
Rahameditaatiossa teemme yhdessä kuuntelijan kanssa syvärentoutuksen, jossa laskeudumme aivoaaltojen taajuuksille, joissa aivot ovat vastaanottavaisimmat uudelle informaatiolle. Tässä tilassa vanhat uskomukset voidaan korvata uusilla, hyvinvointia tukevilla uskomuksilla. Rentoutuksen jälkeen vien Rahameditaation kuuntelijan ihanaan, taianomaiseen lapsuuden leikkiin, missä on turvallinen tunnelma ja kaikkea on yltäkylläisesti. Suurin osa tänäkin päivänä elämäämme vaikututtavista uskomuksista on nimittäin peräisin lapsuudesta. Ihanan mielikuvamatkan jälkeen teemme yhdessä affirmaatioita, eli voimalauseita, jotka vahvistavat uusia uskomuksia.
Erilaisia rahaan liittyviä uskomuksia ympärilläni
Ensin haluan kertoa siitä, mitä olen elämäni aikana nähnyt. Jostain syystä minulle on siunaantunut sukulaisia, joille raha – tai rahan puute ja kaikki siltä väliltä on värittänyt elämää. Olen saanut läheltä seurata, millaisella tavalla erilaiset rahatilanteet voivat vaikuttaa.
Olen nähnyt, että raha voi olla myös kärsimyksen lähde. Tällöin rahaan ei liity positiivisia, vaan negatiivisia tunteita. Raha on voinut tulla seurauksena rakkaan perheenjäsenen kuolemasta. Miltä tuntuisi, jos vanhempasi kuolisi kun olet lapsi, ja täytettyäsi 18 vuotta saisit vanhempasi kuoleman seurauksena ison summan rahaa? Tuo herättäisi varsin ristiriitaisia tunteita varmasti. Et ehkä iloitsisi, vaikka tulevaisuutesi olisi ”taloudellisesti turvattu”. Tuolloin rahasuhteeseen voi liittyä jonkinlaista syyllisyyttä. Omaisuus voi jossain tapauksessa edustaa kuolemaa ja menetystä, ja saattaa jossain tapauksessa olla ainoa konkreettinen asia, joka on jäänyt muistoksi vanhemmasta.
Tällaisesta menneisyyden kuormasta voi olla seurausta uskomus, että rahaa ei saa käyttää itsen hyväksi tai iloksi, vaan se pitää pitää vain pitää tallessa ja siitä saadut tuotot sijoittaa uudelleen johonkin ”järkevään”. Ja minä väitän, että nämä uskomukset periytyvät. Niinpä omat uskomuksesi liittyen rahaan eivät välttämättä ole ”puhtaasti omiasi” vaan ne heijastavat menneiden sukupolvien kokemuksia.
Toisaalta, olen myös nähnyt läheltä aivan päinvastaisenkin tavan suhtautua perintöön. Olen nähnyt läheltä myös elämäntavan, joka on perustunut uskomukselle, että perinnön antaja on toivonut sydämestään perillisille iloa ja nautintoa. Silloin rahaa on helppo käyttää elämästä nauttimiseen. Toki tämä saattaa mennä vähän överiksi ja iso omaisuus saatetaankin laittaa merkkivaatteisiin, uskomattomiin lomamatkoihin, elämästä täysillä nauttimiseen tässä hetkessä.
Ja onhan minullakin se yksi sukulainen, joka on upporikas, mutta joka ravintolassa tilaa vain alkupalan, koska syö muiden jämät. Hän ottaa kokouksista mukaan vähän käytetyt lautasliinat ja yli jääneet pullat ja pakastaa ne kotona mahdollisia vieraita varten… Hassuja tarinoita siitä, miten tämä rakas sukulaiseni säästää ja vetää aina kotiin päin on kirjaksi asti. Kaikella rakkaudella!
Rahaan liittyviä uskomuksia lähipiirissäni
Yksi syy sille, että minun on ollut helpompi havaita rahaan liittyviä uskomuksia voi olla se, että olen todistanut elämäni aikana niin erilaisia ja päinvastaisia suhteita rahaan.
Huomaan myös, että omassa perheessäni ja parisuhteessa on läsnä kaksi aivan erilaista suhtautumistapaa rahaan: Minulla on haasteena se, että haluaisin jatkuvasti ”pihistellä” ja säästää. Olisin valmis jopa tinkimään elämänlaadusta tässä hetkessä, jotta saisin enemmän hyvää tulevaisuudessa (aivan kuin nämä sulkisivat pois toisensa – mikä ei tietenkään pidä paikkansa!). Puolisoni Reino taasen uskoo siihen, että rahan pitää kiertää ja meillä pitää olla mukavaa nyt, jotta voisimme parhaiten saavuttaa yhteisen taloudellisen tavoitteemme tulevaisuudessa. (Siksi hän on se, joka tekee meillä ruokaostokset – suurperheen kanssa on parempi ostaa hieman liikaa ruokaa, kuin liian vähän. Minulla menisi ikuisuus kaupassa, kun vertailisin jokaisen tuotteen hinta-laatusuhdetta ja pohtisin, onko tätä nyt järkevä ostaa. :D)
Kumpaa ajatusmallia sinä edustat?
Uskon että sinäkin voit nyt nähdä ympärilläsi erilaisia suhteita rahaan ja varallisuuteen.
Mitä raha on?
Otetaanpa askel taakse päin ja mennään ihan perustavanlaatuisen kysymyksen äärelle.
Mitä raha on?
Tämä saattaa tuntua aivan tyhmältä kysymykseltä. No, rahahan on rahaa! Mutta mietitäänpä asiaa tarkemmin. Mitä raha oikeasti on? Onko raha haalean värisiä paperinpaloja ja eri kokoisia metallipyörylöitä, joissa on vanhojen miesten kuvia? Onko raha numeroita nettipankin sivulla? Onko raha euroja, dollareita, osakkeita tai asuntolainoja?
Laitoin kysymykseen Googleen, ja sain vastauksen, joka johti Euroopan keskuspankin sivulle. Siellä sanotaan näin:
”Raha on vaihdon väline – maksuväline, jonka arvoon kaikki luottavat.”
ECB
Raha on kaupankäynnin, eli vaihdon väline, kyllä. Tähän asti kaikki yleensä ymmärtävät asian niin kuin se on.
Entäs seuraava lause: ”maksuväline, jonka arvoon kaikki luottavat.” Mitä tämä tarkoittaa tarkalleen? Tässä kohtaa meinasin lentää pyllylleni, sillä tämä on juuri se ydin, mitä Rahameditaatiossakin sanon. Tässä on kaksi sanaa, joita olen hokenut aina kun minulta kysytään rahasta. Nämä sanat ovat arvo ja luottamus.
Mitä arvo ja luottamus ovat? Ne ovat täysin abstrakteja konsepteja, jotka kuitenkin tunnemme ytimissämme. Näiden abstraktien konseptien olemus on energiaa. (Tiedän, että energia on sana ja konsepti, jota skeptikot erityisesti vihaavat, sillä sitä ei voi tieteellisesti todistaa). Energian voi vain tuntea ja kokea. Ja niinpä se on, että raha on perimmiltään luottamuksen ja arvostuksen energiaa.
Sellaista huuhaata Euroopan keskuspankin sivuilla tällä kertaa.
Ilman meitä ihmisiä, jotka uskovat rahan tarinaan ja arvoon, ei rahaa olisi olemassa lainkaan. Raha on olemassa vain, koska kaikki uskomme samaan tarinaan. Henkisissä piireissä voitaisiin sanoa, että ”rahan tarina tai energia resonoi meissä kaikissa”.
Jos samalla minuutilla kaikki maailmassa päättäisivät lopettaa tuon resonanssin, uskomisen rahaa ylläpitävää tarinaan, raha (sellaisena kuin se nyt on olemassa) katoaisi. Vihreillä lappusilla ja numeroilla ruudulla ei olisi enää mitään arvoa.
Raha on myös luottamuksen ja arvostuksen symboli. Rahalle on ominaista, että se olemassa vain kun se ”virtaa”, eli liikkuu ihmiseltä toiselle. Raha virtaa koska arvostamme jotain, mitä haluamme tai meillä on jotain, mitä joku toinen arvostaa. Jos yksi taho maailmassa omisi kaiken rahan – se katoaisi olemasta.
Tämä on sivujuonne. Minusta on hauska pohtia, miksi raha virtaa muutamille tahoille, kuten lääketeollisuudelle. Näkemykseni mukaan ilmiö johtuu siitä, että suuret massat eivät luota oman kehon kykyyn parantua, vaan luottavat ja arvostavat jotain itsensä ulkopuolella. Ja sinne raha virtaa.
Tunne edellä – rikkaaksi itsensä tuntevia köyhiä ja köyhäksi itsensä tuntevia rikkaita
Tässäpä pala purtavaksi köyhyystutkijoille… Väitän, että varattomuus ja varallisuus eivät ole absoluuttisia, vaan henkilökohtaisia kokemuksia. Rikas voi tuntea itsensä varattomaksi. Ihminen, joka ei omista mitään voi kokea maailman suurinta yltäkylläisyyttä.
Olisitko mieluummin ”köyhä”, joka tuntee itsensä maailman rikkaimmaksi, vai superrikas, joka tuntee joka päivä että jotain puuttuu? – Niinpä.
Kokemus on se, mikä merkitsee eniten. ”Faktoilla” on hyvin vähän merkitystä. Niinpä voi olla, että laskennallisesti rikas, valtion turvaverkon monin tavoin tukema suomalainen tuntee musertavaa köyhyyttä, kun taas toisella puolella maailmaa joku tienaa sata euroa kuussa ja tuntee itsensä maailman valtiaaksi.
Ulkoiset tekijät eivät siis itsessään tuo tunnetta taloudellisesta turvallisuudesta ja rahallinen ”niukkuus” ei välttämättä tarkoita sitä, että tuntisi itsensä köyhäksi. Vain sillä, miltä ihmisestä tuntuu syvällä sisimmässään on merkitystä (vaikkei tätä edes tiedostaisi).
Köyhyys ja rahan puute ovat vain yhteydessä toisiinsa. Tuon yhteyden murtamalla voi tapahtua ihmeitä. Tätä on rahan manifestointi.
Jos kykenet taloudellisesta tilanteestasi huolimatta tuntemaan luottamusta elämää sekä arvostusta itseäsi kohtaan, tulet huomaamaan, kuinka ulkoinen maailmakin muuttuu. Nimittäin sisäinen luo ulkoisen.
Kokemukset rahameditaatiosta on hauskoja. Voit lukea lisää kokemuksia tästä linkistä.
Millaisia rahaan liittyvät uskomukset ovat ja miten ne ilmenevät?
Free to Heal -mestarikurssilla sekä Eroon oireista -kirjassa opetan tietoisuustaitomenetelmän, jota voi käyttää mihin tahansa elämän osa-alueisiin. Menetelmän avulla voi esimerkisksi paljastaa itselle omia rahaan sekä menestykseen liittyviä rajoittavia uskomuksia.
Kerron nyt, millaisia uskomuksia itse olen itsestäni löytänyt matkan varrella.
Valmistuttuani arkkitehdiksi työskentelin ensin vuosia lasten arkkitehtuurikasvatuksen parissa ja myöhemmin sisäilma-asiantuntijana. Rajoittavat uskomukset näkyivät käytännössä muun muassa niin, ettei minulla ollut säännöllisiä, vakaita tuloja. Tein todella paljon töitä, mutta mitään ei jäänyt käteen. Seuraavan kuukauden (tai apurahakauden) toimeentulo oli aina mysteeri. Ja se kuormitti valtavasti. (Tosin, enhän nytkään yrittäjänä voi varmaksi tietää, tuleeko seuraavassa kuussa myyntiä. Mutta koska luotan sataprosenttisesti siihen, että arvostan itseäni ja luotan itseeni -ja sitä kautta myös asiakkaani luottavat minuun, ei minun tarvitse joka kuukausi etukäteen jännittää, tuleeko myyntiä kattamaan kulut.)
Ennen kannoin jatkuvasti tunnetta, että oli hyvin sattumanvaraista, tulinko toimeen vai jäikö laskut maksamatta. Lopulta rahaa aina kuitenkin oli tarvittava määrä. Raha tuotti minulle minulle silti todella epämiellyttäviä tuntemuksia – myös laskujen lähettäminen jo tehdystä työstä oli haastavaa. Asiakkaat saivat suorastaan ruinata laskujani, kun aina viivyttelin asiaa. Jotkut jopa muistuttivat, että olin käynyt sisäilmatutkimuskeikalla yli puoli vuotta sitten, mutta en ole vielä lähettänyt laskua. (En vielä tänäkään päivänä voi olla varma, että lähetin kaikki laskut…). Jostain syystä minulla oli siis uskomus, että en ansaitse rahaa tekemästäni työstä ja ettei työni ole niin arvokasta.
Toinen hälyyttävä merkki oli se, että laskujen maksaminen oli aivan ylitsepääsemätöntä. Vaikka tilillä oli rahaa, viivytin aina laskujen maksamista, koska se oli vain niin ahdistavaa. Siksipä sain usein maksumuistutuksia ja perintäkirjeitä, ja sehän tuli kalliiksi.
Menetelmääni harjoittamalla olen purkanut rahaan liittyvät triggerit yksi kerrallaan. Rahan kanssa pelaaminen on nykyään paljon mukavampaa. Vaikka kyllä minulla edelleen on tässä sipulissa kuorittavaa… Esimerkiksi puhelimeni on todella vanhaa mallia, mutta en raaskisi ostaa uutta. Vaikka työssäni todella tarvitsisin paremman puhelimen.
Rahaan ja menestykseen liittyviä rajoittavia uskomuksia:
- raha on likaista
- rikkaat ovat tyhmiä
- rikkaat ovat ilkeitä
- raha on syntistä
- on vaikeaa menestyä
- en ole rahan ja yltäkylläisyyden arvoinen
- rahaa on vain rajoitettu määrä
- on epäreilua olla rikas
- pitää tehdä liikaa töitä tienatakseen paljon
- yrittäminen on vilunkipeliä – kunnolliset ihmiset käyvät töissä kuukausipalkalla
- on vaarallista menestyä
- ihmiset ovat kateellisia jos menestyt ja rikastut
- elämä on kilpailu
Suosittelen miettimään mistä alitajuiset uskomuksesi voivat olla peräisin. Millaisia uskomuksia rikkaista esimerkiksi saduissa, leffoissa tai mediassa viljellään varakkuudesta ja työnteosta? Pohdi myös, millaisia tarinoita perheessäsi on jaettu esimerkin tai kertomusten muodossa.
Rahameditaationi voit hankkia tästä linkistä.
Tutustu myös Nautinto-meditaatiooni.
Jos ajatukseni rahasta kiinnostavat, suosittelen katsomaan vielä lopuksi seuraavan videon, jossa keskustelen aiheesta Panu Musakan kanssa:
20.2.2023
Todella mielenkiintoinen ja tärkeä artikkeli, kiitos! Minusta Suomi on kiinnostava maa raha-asioiden pohdinnan suhteen, koska täällä ollaan näennäisesti tasa-arvoisia ja oikeastikin kansalaisilla on maailman parhaimmat mahdollisuudet ja vapaudet kouluttautua, edistyä elämässä ja saada samanarvoista korvausta työstä. Mutta! Siitä huolimatta esim. akateemisuus, korkea-arvoiset virat, menestyvät luovat alat jne. ovat vahvasti periytyviä. Olemme kuin utopia, joka tarjoaa ulkoiset puitteet vaikka mihin ja jota ulkopuolelta tarkastelevat pitävät mahdollisuuksien maana (mikä olemme!), mutta joka samaan aikaan on täynnä jänniä ”lasikattoja”. Mielestäni tämä selittyykin uskomuksillamme.
Joitain vahvoja uskomuksia rahasta:
* Raha pitää ansaita ja sitä saa vain töitä tekemällä
* Nautinnollisesta/helposta työstä ei sovi tai ei voi saada kunnon korvausta
* Intohimosta ei voi tehdä ammattia tai sillä ei voi tienata
* Tietyt alat ja ammatit ovat vain rikkaille ja eliitille
* Vain tietyt alat ja ammatit ovat rahallisesti kannattavia ja turvattuja
* Rahasta, tienaamisesta ja palkasta puhuminen ei ole sopivaa, mutta työasioista (joita kuitenkin myös rahan takia tehdään) on
* Työ ja työnteko ovat tärkeämpiä kuin niistä maksettu korvaus
* En voi saada tai en ansaitse parempaa elintasoa kuin vanhempani ja lähipiirini
21.2.2023
Niinpä! Kiitos kommentista, hyvä lisä uskomuslistaan. Varmasti kolahtaa monelle!
6.3.2023
Tätä lukiessa törmäsin omaan pahimpaan rajoittavaan uskomukseeni, joka estää minua paranemasta. Uskon nimittäin täydellisesti ihmisen kykyyn parantaa itsensä, mutta itseäni en saa parannettua, vaikka vakuutuslääkärikin siinä onnistui!
Syy: en kerta kaikkiaan usko, että työnteko ja itsensä elättäminen voisi olla muuta kuin kamalaa ahdistavaa puurtamista ja stressiä inhottavien ihmisten kanssa. Tämä on minuun iskostettu lapsena, ja oma työelämäni toisti kaavaa. Minulle on ”kannattavampaa” kituuttaa sairaana työmarkkinatuella, kuin parantua, koska näen paranemisen palkintona vain takaisin oravanpyörään joutumisen.
Olen tiedostanut tämän uskomuksen jo reilun vuoden, mutta en saa siitä muutettua. Syy: en yksinkertaisesti pysty visualisoimaan mitään uskottavaa hyvää tulevaisuutta, koska en oikeastaan edes tiedä, mitä tahtoisin. ”Haluan olla rauhassa” ei ole kovin hyvä visualisoinnin kohde.
Tähän sitten päälle vielä uskomukset ”ei sulla ole mitään oikeutta onneen, koska 1800-luvulla lapset joutui hiilikaivoksiin ja myöhemmin juutalaiset keskitysleiriin” ja ”ken ei työtä tee, sen ei syömänkään pidä. Jos työstään nauttii, sitä ei lasketa”.
Yllättävää kyllä, rahan suhteen ei ole ongelmia. Taloustieteen opintojen ansioista olen aina tiennyt, että raha on pelkkä sopimus, eikä tavallaan oikeasti edes olemassa. Joten on ollut helppo alkaa uskoa, että se virtaa ja tulee luokseni siinä määrin kuin tarvitsen. Koen eläväni aineellisessa yltäkylläisyydessä.
Kumma juttu, että uskon kepeästi ansaitsevani aineellista hyvinvointia ja yltäkylläisyyttä, mutta en usko ansaitsevani onnea, kiinnostavaa ja palkitsevaa tekemistä tms.
Kiitos että sain kirjoittaa näin pitkän kommentin. Tiedän näet, että tämä auttaa minua käsittelemään näitä nimenomaisia uskomuksiani. Se, että kirjoitan Marian blogiin tästä, on vähän sama kuin katolinen rukoilisi pyhää Mariaa, joka toimii taivaallisena esirukoilijana.