Site icon Maria Nordin

Kännissä töissä – tässä todennäköinen syy

Alkoholia yleensä nautitaan tietoisesti pullosta tai tölkistä sekä joskus vahingossa käyneiden mehujen tai hedelmien muodossa. Saatat kuitenkin tälläkin hetkellä nauttia alkoholin vaikutuksista tietämättäsi, hengitysilman kautta.

Monissa sisäilmaongelmakohteissa, on hengitysilmassa tuttua etanolia tai muita alkoholeja kuten n-butanolia, propanolia, 2-etyyli-1-heksanolia. Sisäilman altisteille herkistyneet saattavat saada hengitysilmasta ”ihan kunnon kännit”. Aivosumuksi kutsuttu oire on varsin yleinen esimerkiksi kohteissa, joissa on muovimatto-ongelma tai vakava mikrobivaurio.

Alkoholeja muodostuu esimerkiksi muovipohjaisten rakennusmateriaalien hajotessa kemiallisesti. Myös kosteusvauriomikrobit erittävät ilmaan alkoholeja aineenvaihduntatuotteinaan.

Sisäilman tutkiminen

Huoneilman alkoholeja voidaan tutkia VOC-näytteellä, joka otetaan sisäilmasta. Näytteen ottoon tarvitaan pumppu sekä keräin. Näyte analysoidaan laboratoriossa.

Myös ei-herkistyneet saattavat oireilla sisäilman alkoholista. Tyypillisimpiä oireita ovat väsymys tai päänsärky. Astetta vakavampia oireita ovat aivosumu ja neurologiset oireet. Vaikka etanolia olisikin sisäilmassa, ei alkometri värähdä. Oireita alkoholia sisältävä sisäilma voi silti aiheuttaa.

Aiheesta lisää: Sisäilmayhdistys

Exit mobile version