Maria Nordin

Aivotutkimuksella hyvinvointia koko perheelle

Innostukseni aivoja, ajattelua ja tietoisuutta kohtaan vaan kasvaa! Aikaisemmin olen kertonut siitä, miten haluan eri kasvatuksen aspekteilla tuoda lasteni koko potentiaalin esiin.

Viimeisen vuoden aikana olen ymmärtänyt, että lasten hyvinvoinnin ja terveyden kannalta aivan erityisen tärkeää on vanhempien hyvinvointi. Onkin ollut kiinnostava seurata vierestä, miten aivotreeniryhmässämme moni lapsi on parantunut yliherkkyyksistä samalla vanhempiensa kanssa. Itsekin olen tehnyt aivotreeniä itseni lisäksi myös lasten takia.

Aivotreenijakson luonnollisena jatkeena olen kiinnostunut meditaatiosta, josta vähän kerroinkin jo viimeisessä postauksessani. Olen nyt pari kuukautta meditoinut aika säännöllisesti, mutta kuitenkin hieman haparoiden. Aikaisemmin luulin, että meditaatiossa pyritään olemaan täysin miettimättä, mutta nyt olenkin aiheeseen tutustuttuani tajunnut, että meditaatiotekniikoita onkin paljon erilaisia! Osassa tavoite on tyhjentää mieli tai ainakin olla tarttumatta ajatuksiin, osassa puhutaan pään sisällä tai jopa ääneen. Itse olen nyt tehnyt enimmäkseen induktiomeditaatio-nimistä tekniikkaa. Uskon, että pääsen jo hetkittäin siihen optimaaliseen syvään meditaatiotilaan eli theta-aalloille.

Meditaatiossa aivojen sähkökäyrät muuttuvat tietynlaisiksi. Näitä aaltoja voidaan mitata lääketieteellisellä EEG-laitteistolla. Tiedän, että ulkomailla näitä mitataan myös meditoinnin yhteydessä ja haaveeni onkin joskus parin vuoden sisällä päästä intensiivikurssille, jossa aivoaallot mitataan meditaation aikana.

Pari päivää sitten aloin googlaamaan ja huomasin, että myös Suomessa on mahdollisuus vähän samankaltaiseen palveluun, ellei parempaan. Puolisonikin innostui aiheesta ja tänään kävimme ensimmäisessä EEG-aivosähkökäyrätutkimuksessa. Tutkimuksen tekivät ja aivosähkökäyrämme analysoivat psykofysiologian tohtorit Andrew & Alexander Fingelkurts. Heidän analyysinsa pohjalta hiukkasfyysikko sekä filosofian tohtori Tarja Kallio-Tamminen tekee meille molemmille aivan oman meditaatio-ohjelman.

Tutkijaveljekset ilahduttivat pukeutumisellaan: heillä on tapana pukeutua aina täysin samoihin vaatteisiin.

Tämänpäiväiseen tapaamiseen kuului siis pelkkä aivojen tutkimus sekä aivoaiheinen keskustelu veljesten kanssa. Olikin todella kiinnostava kuulla, mitä kaikkea aivosähkökäyrien perusteella voidaan ihmisestä todeta. Yksi iso aihe keskustelussamme oli tietenkin lapset. Heidän kertoman mukaan oikeastaan koko persoonamme perus rakentuu osittain tietty geenien mukaan, mutta sen jälkeen vaikutusta on oikeastaan vain raskausajalla ja neljällä ensimmäisellä elinvuodella. Mutta vaikka silloin olisi tapahtunut aivojen optimaalisen toiminnan kannalta epäedullisia asioita, jokaisella on sitkeän harjoittelun avulla mahdollisuus muuttaa omia aivojaan esimerkiksi meditaation avulla.

EEG-tutkimuksessa aivosähkökäyriämme vertaillaan tutkimusaineiston aivosähkökäyriin. Tutkijat kertoivat, että aineisto, jonka tuloksiin aivosähkökäyriä vertaillaan on hyvin poikkeuksellinen: Vertailuaineistoon on valittu vain henkilöitä, jotka ovat olleet itse poikkeusellisen terveitä niin fyysisesti kuin psyykkisesti ja joiden vanhemmilla ja isovanhemmillakaan tai sisaruksilla ei ole ollut minkäänlaisia psyykkisiä ongelmia tai sairauksia. Tälläisiä ihmisiä on kai aika vähän, mutta ei kannata harmitella! Meillä jokaisella on mahdollisuus muutokseen.

Tutkijat kertovat nähneensä, miten ensimmäisessä mittauksessa todetut aivojen haitalliset tai epäedulliset ominaisuudet on neljän kuukauden meditaatiolla saatu optimaaliselle tasolle. Tästähän hyötyy erityisesti yksilö itse, mutta vaikutukset leviävät tietenkin kaikkialle ympäristöön: etenkin lapsiin. Olikin ihana kuulla tutkijaveljesten motiivi: he haluavat vilpittömästi innovaatioillaan auttaa läheisiään ja ystäviään ja tietty kaikkia muitakin voimaan paremmin.

Ihminen ei ilmeisesti ole onnistunut kovinkaan hyvin sopeutumaan muuttuvan ympäristönsä haasteisiin, kun psykiatristen ja psykosomaattisten häiriöiden määrä vain lisääntyy kaikissa teollisuusmaissa. Jokainen meistä kohtaa elämässään monia muutoksia ja joudumme yhä useammin uudistamaan vanhoja toiminta- ja selviytymisstrategioitamme. Kasvavan informaation hallinta aiheuttaa stressiä ja inhimillisiä virhearviointeja, joiden seuraamukset voivat globaalissa maailmassa olla yhä vakavampia. On alettu epäillä, kykeneekö ihminen psykologisesti ja biologisesti sopeutumaan kaikkiin niihin vaatimuksiin, joita elämän nopea muuttuminen ja teknologisen yhteiskunnan dynamiikka meille asettavat.

Samanaikaisesti tiedämme, että ihmisellä on valtava toimintapotentiaali – aivoissamme on yhtä paljon toisiinsa joustavasti kytkeytyviä hermosoluja kuin linnunradassa on tähtiä. Niiden lukemattomien yhteysmahdollisuuksien pitäisi taata organismille hyvä kyky sopeutua mitä erilaisimpiin, myös nopeasti muuttuviin ja epäsäännönmukaisiin olosuhteisiin ilman mitään informaatioähkyä. Jos nämä valtavat aivoresurssit saataisiin aktivoiduksi, yksilöllä ei pitäisi olla mitään vaikeuksia terveytensä – ja ympäristönsä terveyden – säilyttämisessä.

Andrew ja Alexander Fingelkurts Lähde Kalpataru

Kunhan olen saanut tulokseni ja harjoitusohjelman, tarkoitukseni on treenata meditaatiota sitkeästi seuraavat neljä kuukautta. Tietenkin olisi sitten kiinnostava nähdä, mitä vaikutusta sillä on ollut. EEG-mittauksessa voi myös paljastua alttius joihinkin vakaviin sairauksiin. Hyvä uutinen tietty on, että aikaisella tiedolla voi yrittää aivotreenin ja muiden elintapojen muutoksilla muuttaa kohtalonsa.

Nyt odotan innolla tuloksia! On kiinnostavaa saada tietoa itsestä ja siitä, mikä olisi omille aivoille se optimaalinen tila. Aivojen päivitystä siis luvassa vielä tulevaisuudessakin.

Exit mobile version