Maria Nordin

Älä nukuta vauvaa vuoden 2009 äitiyspakkauksessa

4.12.2014 OIKAISU
IMG_1462

Onko vastasyntyneellä vauvallasi yskä, nuhaa tai silmätuledus? Ota vauva pois vuoden 2009 äitiyspakkauksen vuodelaatikosta.

Lueskelin äsken työpäivän käynnistykseksi englanninkielisiä sisäilma-aiheisia uutisia. Törmäsin uutiseen peittojen ja patjojen kemikaalipäästöistä. Siitä lisää joskus. Nyt ajatukseni harhailivat äitiyspakkauksen pahviseen vuodelaatikkoon.
Kun sain ensimmäisen vauvan ja äitiyspakkauksen, ihastelin kuinka kätevää olisi nukuttaa vastasyntynyttä pahvilaatikossa isolta tuntuvan pinnasängyn sijaan.
Synnytyslaitokselta kotiuduttua, laskin ensimmäisen illan koittaessa vauvan laatikkoon. Kumarruin nuuhkimaan pientä nukkuvaa vauvaa. Ja meinasin pökertyä.
Laatikko haisi todella voimakkaasti pahville ja painomusteelle.
Nyt opiskeltuani rakennusterveysasioita ja kemikaalipäästöjen ominaisuuksia tiedän, että pahvin haju koostuu selluloosakuidun ominaishajusta sekä formaldehydistä. Formaldehydi on kemikaali, joka on luokan 1 karsinogeeni. Kaikkia ryhmän 1 karsinogeeneja koskee yhtenäinen periaate: niille altistumista on pyrittävä kaikin mahdollisin tavoin välttämään.
 
Formaldehydi-faktoja

 
Nämä arvot pätevät vain aikuisiin. Parikiloinen vauva reagoi todennäköisesti paljon pienempiinkin pitoisuuksiin. Ei ihme, jos vauva saa yskän, nuhaa tai silmätuleduksen ensimmäisinä öinään.
Hajusta järkyttyneenä petasin oman vastasyntyneeni pinnasänkyyn, josta hän siirtyikin pian perhepetiin. Toisen vauvan kohdalla en enää tilannut äitiyspakkausta lainkaan.
Uudesta laatikosta minulla ei ole kokemusta, joten jokaisen kannattaa nuuhkimalla omaa laatikkoaan päättää, onko pahvilaatikko hyvä nukkumapaikka vastasyntyneelle. Formaldehydin lisäksi myös vahva haju saattaa ärsyttää monia. 
HUOM! KELA ON KOMMENTOINUT ASIAA. Tässä linkki uuteen kirjoitukseeni.
Aihe on herättänyt paljon huomiota, myös vuoden 2009 laatikon valmistaja on kommentoinut asiaa Helsingin sanomissa. Stora Ensolta on oltu yhteydessä Kelaan. Kela kertoo asiasta näin: ”Heidän selvityksensä mukaan formaldehydipitoisuus pakkauksessa on alle 5,0 mg/kg, mikä täyttää turvallisuusstandardien vaatimukset”.
Huomaa, että yksikkö on eri kuin tekstissäni aiemmin mainittu. Formaldehydiä saa siis olla tietyissä paperituotteissa 5 mikrogrammaa kilogrammassa. Kun formaldehydiä haihtuu ilmaan, puhutaan yksiköistä mikrogrammaa kuutiometrissä.
Tässä vielä linkki elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevan paperin ja pahvin valmistuksessa sallittujen aineiden luetteloon. Formaldehydi mainitaan useissa kohdissa.
Pahvilaatikon hajua lukuunottamatta minulla on ihania muistoja äitiyspakkauksesta.
Seuraa Kotitalouskriisi-blogia Facebookissa!

Exit mobile version