Älä nukuta vauvaa vuoden 2009 äitiyspakkauksessa

4.12.2014 OIKAISU
IMG_1462

Onko vastasyntyneellä vauvallasi yskä, nuhaa tai silmätuledus? Ota vauva pois vuoden 2009 äitiyspakkauksen vuodelaatikosta.

Lueskelin äsken työpäivän käynnistykseksi englanninkielisiä sisäilma-aiheisia uutisia. Törmäsin uutiseen peittojen ja patjojen kemikaalipäästöistä. Siitä lisää joskus. Nyt ajatukseni harhailivat äitiyspakkauksen pahviseen vuodelaatikkoon.
Kun sain ensimmäisen vauvan ja äitiyspakkauksen, ihastelin kuinka kätevää olisi nukuttaa vastasyntynyttä pahvilaatikossa isolta tuntuvan pinnasängyn sijaan.
Synnytyslaitokselta kotiuduttua, laskin ensimmäisen illan koittaessa vauvan laatikkoon. Kumarruin nuuhkimaan pientä nukkuvaa vauvaa. Ja meinasin pökertyä.
Laatikko haisi todella voimakkaasti pahville ja painomusteelle.
Nyt opiskeltuani rakennusterveysasioita ja kemikaalipäästöjen ominaisuuksia tiedän, että pahvin haju koostuu selluloosakuidun ominaishajusta sekä formaldehydistä. Formaldehydi on kemikaali, joka on luokan 1 karsinogeeni. Kaikkia ryhmän 1 karsinogeeneja koskee yhtenäinen periaate: niille altistumista on pyrittävä kaikin mahdollisin tavoin välttämään.
 
Formaldehydi-faktoja

 • hajukynnys on 35 µg/m³
 • voi ärsyttää herkimpien silmiä ja hengitysteiden limakalvoja jo 5 µg/m³ pitoisuudessa
 • Vaarallinen pitoisuus on yli 100 µg/m³, tämä voi aiheuttaa kurkun turvotusta ja keuhkoputkien supistumista, joista seuraa hengitysvaikeuksia
 • Lähde Asumisterveysohje

 
Nämä arvot pätevät vain aikuisiin. Parikiloinen vauva reagoi todennäköisesti paljon pienempiinkin pitoisuuksiin. Ei ihme, jos vauva saa yskän, nuhaa tai silmätuleduksen ensimmäisinä öinään.
Hajusta järkyttyneenä petasin oman vastasyntyneeni pinnasänkyyn, josta hän siirtyikin pian perhepetiin. Toisen vauvan kohdalla en enää tilannut äitiyspakkausta lainkaan.
Uudesta laatikosta minulla ei ole kokemusta, joten jokaisen kannattaa nuuhkimalla omaa laatikkoaan päättää, onko pahvilaatikko hyvä nukkumapaikka vastasyntyneelle. Formaldehydin lisäksi myös vahva haju saattaa ärsyttää monia. 
HUOM! KELA ON KOMMENTOINUT ASIAA. Tässä linkki uuteen kirjoitukseeni.
Aihe on herättänyt paljon huomiota, myös vuoden 2009 laatikon valmistaja on kommentoinut asiaa Helsingin sanomissa. Stora Ensolta on oltu yhteydessä Kelaan. Kela kertoo asiasta näin: ”Heidän selvityksensä mukaan formaldehydipitoisuus pakkauksessa on alle 5,0 mg/kg, mikä täyttää turvallisuusstandardien vaatimukset”.
Huomaa, että yksikkö on eri kuin tekstissäni aiemmin mainittu. Formaldehydiä saa siis olla tietyissä paperituotteissa 5 mikrogrammaa kilogrammassa. Kun formaldehydiä haihtuu ilmaan, puhutaan yksiköistä mikrogrammaa kuutiometrissä.
Tässä vielä linkki elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevan paperin ja pahvin valmistuksessa sallittujen aineiden luetteloon. Formaldehydi mainitaan useissa kohdissa.
Pahvilaatikon hajua lukuunottamatta minulla on ihania muistoja äitiyspakkauksesta.
Seuraa Kotitalouskriisi-blogia Facebookissa!

66 Comments

 1. mm
  2.12.2014

  Seurasin iholla sarjaa kun olit reinon kanssa ohjelmassa. Oletteko enää yhdessä? Otti silmään tuo että olet äitipuoli?

  Vastaa
  1. maria
   2.12.2014

   Ollaan yhdessä ja olen äitipuoli.

   Vastaa
   1. mm
    2.12.2014

    Oliko reinolla jostain edellisestä suhteesta lapsi? Anteeksi jos tungeksin, en vain muista oliko siitä iholla sarjassa juttua?

   2. maria
    2.12.2014
 2. Krisse
  2.12.2014

  Kiitos tästä postauksesta! Voi vitsit, en ole tullut ollenkaan ajatelleeksi asiaa. Meillä esikoinen nukkui lyhyitä päiväuniaan laatikossa, kun varsinainen pinnasänky oli tuolloisessa kodissamme yläkerrassa ja nukkumapaikka myös alakerrassa oli hirmu kätevä. Tosin meillä oli laatikkoon ommeltu reunus, joka ympäröi sitä kauttaaltaan, olisikohan se vähentänyt altistumista yhtään. Toiselle lapselle kaavailin myös laatikkoa siinä tapauksessa ettemme ehdi muuttaa uuteen kotiin ja hankkia esikoiselle uutta sänkyä. Tämänhetkiseen makkariimme ei myöskään mahdu pinnis ja lastensänky yhtä aikaa. Mutta täytyypä miettiä asiaa uudelleen…olisiko vaikka perhepeti kuitenkin parempi vaihtoehto. Tosin silloin meitä olisi siellä varmasti neljä. 😉

  Vastaa
 3. Mineraalimies
  2.12.2014

  Todella typerää ja vastuutonta pelotella ihmisiä asioilla, joista ei ole esittää mitään tieteellistä faktaa. Ilmeisesti asut savimajassa tai jossain muussa luonnonmateriaaleista rakennetussa rakennuksessa, esim betoni tai käsittelmeätön kivi. Tiesithän että, rakennusmateriaaleissa on monia myrkylliseksi tunnettuja yhdisteitä. Seinäsi varmasti ovat maalaamattomat, koska monissa maaleissa on haitallisia yhdisteitä. Lattiamateriaaleissa on paljon eri muoviyhdisteitä joissa on haitallisia aineita. Mutta ei mitään, pahin ongelma on Kelan pahvilaatikko. Ei hyvää päivää.

  Vastaa
  1. Oili
   2.12.2014

   Samoilla linjoilla.
   Äitiyspakkaus tuli kuukausia ennen vauvan syntymää. On kyllä hajut jo ehtineet haihtua…

   Vastaa
  2. maria
   2.12.2014

   Tiedän ikävä kyllä, että rakennusmateriaaleissa on monia haitalliseksi tiedettyjä yhdisteitä – eikä se mielestäni ole mikään ihailtava asia. Tulin juuri nyt töistä kotiin tutkimasta näitä myrkyllisiä yhdisteitä, jotka ovat sairastuttaneet monta perhettä.
   Eikä Kelan laatikko mielestäni ole suuri ongelma. Mutta voi se muutaman kuukauden ajan aiheuttaa ikäviä oireita joillekin vauvoille. Voi pieniäkin ongelmia korjata!

   Vastaa
 4. Kemikaalit
  2.12.2014

  En minäkään nukuttaisi vauvaani kelan laatikossa tämän tiedon jälkeen. Tieto lisää tuskaa. Onneksi on vapaus valita miten toimii oman lapsensa kanssa. Toiset ostaa luomu ja toiset ei, toiset ostaa puuleluja ja toiset muovisia … 😉

  Vastaa
  1. maria
   2.12.2014

   Juuri näin! Tuntuu, että jotkut menevät ihan lukkoon jos kertoo, että jokin ihan tavanomaisesti ja yleisesti käytetty asia voisi aiheuttaa oireita. Ei siitä tarvitse mennä paniikkin! Tiedosta voi olla iloinen, koska silloin voi todella päättää miten toimii!

   Vastaa
   1. Johanna
    2.12.2014

    Ensimmäinen asia kuitenkin uuden tiedon suhteen on tsekata lähteet; mieluiten alkuperäistutkimukset. Jos niitä ei ole voi mitä tahansa asiaa levittää tietona, jonka painoarvo on magneettimedian luokkaa. En sano, etteikö raflaava aihevalinta toki kiinnosta, johtopäätökset vaan eivät ole uskottavalla pohjalla.

   2. anonyymi tutkija
    12.1.2015

    Huolestuttavinta on , että ihmiset uskoo tieteen/ tieteellisin lähteisiin sokeana/ ennakkoluulottomasti.
    Voi ihmiset kun vaan tietäisitte, miten kevyin perustein useasti ”tieteellisiä” päätelmiä tehtaan, valitettava myös, että tuloksin vaikuttaa myös rahoittaja taho yms.
    Jopa ärsyttävänä koen tieteenpuolesta puhuvien yleisemän lauseen ”Ei ole tieteellisesti todistettu”.
    On miljoonia asioita, joita ei ole tieteellisesti todistettu silti ne oireet, ilmiöt, materiaalit yms. on olemassa/ havaittavissa. Eli sen sian, että ylistää kaiken kestävä ”paperia” seuratkaa ja havainnoikaa ympärillä tapahtuva.
    Terve maalaisjärki kaiken alusta!

  2. Mamma
   3.12.2014

   ”Tieto” on tässä tapauksessa muisto hajusta. Joka on sitten asiaa lyhyttä googletusta enempää miettimättä kirjoitettu blogiin. Törkeää syyttää Kelaa ja ä-pakkauksen valmistajaa tällaisesta ilman mitään oikeaa tietoa.
   Kemikaalit ynnä muut ovat vakava asia, mutta kyllä hieman enemmän pitäisi olla faktaa taustalla tällaisia syytöksiä varten.

   Vastaa
 5. miika
  2.12.2014

  Heippa
  Oli sanken valaiseva kirjoitus aiheesta. Itsekin harkitsin laatikkoa aluksi samoista syistä. Patja on ihan hyvä idea, mutta ko. Laatikkoa on vissiin aika kauan jo sovellettu vauvan nukkumapaikkana ja olisi varmaan hankala päästä tuosta tavasta eroon. Varmaan olisi helpompi vain vaihtaa materiaalia ihmiselle terveellisemmäksi. Esimerkiksi puiselle pakkaukselle olisi helppo keksiä muitakin käyttökohteita lapsen kasvaessa. Itsekin muistelen että joku neuvolatäti sitä suositteli. Oli myös kiva kuulla, että lapsi nukkuu sun vieressä. Se on lapsen paras paikka. Uskon että lapsi myös itsenäistyy paremmin kun sillä on turvallinen olla ja tätä kautta siirtyy helpommin omaan sänkyyn. Ja ihminen taitaa olla ainut eläin joka laittaa lapsensa nukkumaan eri huoneeseen eikä näinkään ole kovinkaan kauan ihmisen historiassa toimittu.
  Kiitos:)

  Vastaa
 6. Mikke
  2.12.2014

  Totta kai pahvilaatikko haisee pahville. Formaldehydin määrä laatikossa on olematon ja kuten teksti kertoo, 5 µg on kynnys jolloin VOI ärsyttää.
  Yli 40µg (vaarallisen pitoisuuden alaraja) määriä ei voi eikä esiinny pahvilaatikossa.
  Kaipaisin hiukan suhteellisuudentajua määrien kanssa, viiden µg nosto 40 µg:aan on kahdeksankertainen määrä.

  Vastaa
  1. maria
   2.12.2014

   Formaldehydin määrä pahvilaatikossa ei ole olematon. Päästöt pitää tutkia, voidakseen sanoa noin. Pahvilaatikko on sisäpuolelta pinnoittamaton. Pinnoitetulla puolella päästö voi olla paljon pienempi.
   Osa ihmisistä, vauvoistakin oireilee sisäilman formaldehydipitoisuuden ollessa 5 µg/m3. Minulle on aivan sama, onko lapseni erityisen herkkä, en haluaisi silti altistaa turhaan.

   Vastaa
   1. Mikke
    3.12.2014

    ”Formaldehydin määrä pahvilaatikossa ei ole olematon. Päästöt pitää tutkia, voidakseen sanoa noin.”
    Siis mitä, ensin sanot että se ei ole olematon ja saman tien sanot että se pitää tutkia. Miten siis tiedät ettei se ole olematon?
    Olen itse paperikemikaalisegmentissä Kemiralla ja tiedän 20 vuoden kokemuksella ettei laatikossasi ole formaldehydiä. Kuten Tommola Iltasanomissa sanoi, formaldehydiä ei käytetä valmistuksessa joten miten sitä siinä silloin olisi.
    Hiukan tutkivaa journalismia ennen kuin aletaan blogeissa tällaisia juttuja mutu-pohjalta jakamaan ja ”hysteriaa” aiheuttamaan..

   2. heiheihuuhaa
    4.12.2014

    Jos olisit lukenut edes viittaamasi wikipedia artikkelin englanninkielisen osion, tietäisit että oma kehosikin (ja lapsesi keho) tuottaa formaldehydiä osana aineenvaihduntaa. Omassa kehossasi on taatusti enemmän formaldehydä kuin äitiyspakkauksen pahvilaatikossa.
    Kyllä, formaldehydi on vaarallista kun määrä on riittävän iso. Määrä on tässä se avainsana. Maailmassa on paljon muitakin ikäviä aineita, kuten elohopea jota syöt tonnikalapizzassasi, mutta yleensä määrät ovat niin pieniä ettei niistä kannata olla huolissaan.
    Hieman voisi tutkia asiaa muutenkin kuin omalla nenällään ennen kuin alkaa lietsomaan olemattomiin faktoihin perustuvia pelkoja. Jos pahvilaatikosta löytyisi mitä tahansa vaarallista ainetta niin fine, asiaan pitää ilmanmuuta puuttua. Mutta vailla minkäänlaista luotettavaa näyttöä (nenäsi ei ole luotettava näyttö) teet vain itsesi naurunalaiseksi.

 7. Päivi
  2.12.2014

  Mielenkiintoinen kirjoitus Maria. Hyvä, että nostit tärkeän näkökulman esiin. Pahvilaatikon valmistusmateriaaleihin en ole sen kummemmin perehtynyt, mutta patjojen, sänkyjen ja kalusteiden myrkyllisyyteen kylläkin. Hyvin mielenkiintoinen kirja tästä aiheesta on Walter Baderin Toxic bedrooms. Olisi varmasti mielenkiintoista luettavaa sinulle, kun opiskelet tuollaista alaa. Sänkyjen ja patjojen kemikaaleista ja mahdollisista myrkyistä puhutaan ja kirjoitetaan kyllä aivan liian vähän. Itse olen kerännyt samasta aiheesta tietoa bebesinfo-sivustolle: http://www.bebesinfo.fi/sivu.php?artikkeli_id=329

  Vastaa
  1. maria
   2.12.2014

   Hei, kiitos. Kiinnostavia vinkkejä, tutustun huolella!

   Vastaa
 8. Tepsu
  2.12.2014

  4 lastani nukkuneet äitiyspakkauksen paffilaatikossa, terveitä olleet. Ovat vieläkin. Enemmän kiinnittäisin huomioita pienten vauvojen äitsyköiden parfyymien ja hiussuihkeitten käyttöön. Ne jos jotkin ärsyttävät vastasyntyneen herkkiä hengitysteitä.

  Vastaa
 9. Kat
  2.12.2014

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Täällä on lapsia kolme eikä ikinä ole tullutkaan mieleen nukuttaa lasta pahvilaatikossa. Niin, pahvilaatikkohan se äitiyspakkaus ’ensisänky’ on. Niissä tuleva patja on toiminu meillä suojana vaatteille, kun ne on säilötty ja toisesta pakkauksesta se pääsi autotalliin polvien alle alustaksi. Olipa vaikka kuinka takahikiäinen ajatus, mutta itsekään en nukkuisi pahvilaatikossa. (oli sitten päästöjä tai ei). Oon itseasias kovin ärsytysherkkä kaikille jutuille, mitkä jotenkin sairastuttaa ihmisiä – oli ne sit tuotteiden sisältämät aineet tai sisäilmaongelmat.
  Täällä suositaan puuleluja. Muovi on ihan kamalaa!

  Vastaa
 10. susanna
  2.12.2014

  Kiitos kirjoituksesta,se laittaa hieman ajattelemaan! Itse en ole nukuttanut kolmea lastani lainkaa pahvilaatikossa juurikin tuon hajun takia,itse koin sen hyvin epämiellyttäväksi.

  Vastaa
 11. Mia
  2.12.2014

  Formaldehydi ja sen vapauttajat (joita onkin sitten jo aika liuta) aiheuttavat myös ihottumaa. Itse olen kyseiselle myrkylle atoopikkona allergisoitunut, luultavimmin pesuaineiden kautta. Olen miettinyt myös, että vaippaihottuma voi osittain johtua tästä joillakin vauvoilla, sillä esim. teippien liimoissa voi olla formaldehydiä.

  Vastaa
 12. dadaa
  2.12.2014

  Hei asiantuntija, joko laskit, paljonko äitiyspakkauksen pahvilaatikossa on formaldehydiä ylipäätään ja kuinka paljon siitä sitä haihtuu? Samalla pystyt arvioimaan, kuinka paljon siitä formaldehydistä jää laatikkoon. Ei liene noilla opinnoilla mahdoton tehtävä, kerran väität sen olevan vaarallista.

  Vastaa
 13. Joopajoo
  2.12.2014

  Faktaa pöytään! Vie se loota johonkin mitattavaksi ja julkaise tulokset. Muuten on silkkaa kotoilun ohessa harrastettua mutuilua.

  Vastaa
 14. justjoo
  2.12.2014

  Mun tyttö nukkui niin kauan siinä äitiyspakkaus laatikossa kun mahtui siinä nukkumaan ja ei sairastellut vauvana koskaan, ensimmäinen flunssan tapainen taisi olla vasta n. vuoden ikäisenä. Turha pelotella ihmisiä tommosilla jutuilla. Tuskin kela kehottaisi siinä nukkumaan jos olisi muka oikeesti vaarallista!

  Vastaa
 15. senni
  3.12.2014

  minä tilasin äitiyspakkauksen ja meinasin siinä nukuttaa vauvaani. kuitenkin kun haistoin laatikkoa en voinut myöskään laittaa vauvaani siihen. Omaan nenääni haju tuntui pitkään todella voimakkaalta ja yskitti. Meillä on vauva myöhemmin saanut atopian ja varmasti olisi vielä pahemmin oireillut pahvilaatikossa kuin mitä muutenkin.
  en ymmärrä kuka voi nukuttaa lasta niin pahan hajuisessa laatikossa ja että siihen vielä Kela kannustaa. Järkyttävää.

  Vastaa
 16. sanni
  3.12.2014

  Muistan, kun lapsena äityispakkauksen laatikko(joka oli lelulaatikkona) hais kauheen voimakkaalle 😀

  Vastaa
 17. Katinka
  3.12.2014

  Sama homma. Nuuhkaistuani lootaa vuokrasin muutamaksi kuukaudeksi ensisängyn. Oli muuten kätevä peti! Pyörät alla ja kaunis kuin mikä.
  Vauveli seurasi vanhempia olkkariin ja keittiöön näpsästi. Ei tarvinnut esim. lopettaa lounaan syöntiä vauvelin inahdettua. Peti tuli kotiovelle asti, oli helppo koota eikä maksanut maltaita.

  Vastaa
 18. Jolla
  3.12.2014

  En ota kantaa pakkauksen pitoisuuksiin, mutta hyvä ja kätevä ensisänky on lapselle http://www.vaavi.fi
  Sen vuokra on kohtuullinen ja minusta ihan nättikin – meillä oli meidän esikoisen kanssa tämä. Sittenkun sänky jää pieneksi niin vaavi-sänky palautukseen ja vauva pinnikseen!

  Vastaa
 19. Minja
  3.12.2014

  Itse mittailen arvoja työkseni. Mittari vain laatikkoon ja katsotaan mitä arvot sanovat, ja mitä kemikaaleja löytyy sisäilmasta.

  Vastaa
 20. -paula
  3.12.2014

  Kiinnostava teksti. Itseni kiinnostaisi myös aiheena muutenkin äitiyspakkauksen sisältö. Monissa maissa suositellaan, että vauvaa nukutetaan unipussissa (ei makuupussi vaan sellainen, minne ei voi hukkua) eikä sänkyyn saa laittaa mitään lapsen lisäksi. Pinnasängyn pinnasuojat, peitot ja pehmolelut ovat ehdottoman kiellettyjä tukehtumisvaaran vuoksi.Suomessa kuitenkin suositellaan toisin.

  Vastaa
 21. Tuomo
  3.12.2014

  Blogiin tulossa mitään oikaisua? Kelahan eilen kertoi Twitterissä äitiyspakkauksen liima-aineen olevan tärkkelys. Kun kyseessä on ei-kaupallinen toimija välttynee asiantuntija oikeudellisilta seuraamuksilta, mutta olisikohan asianmukaista panna hysterialle stoppi?

  Vastaa
 22. Mikko
  3.12.2014

  Haluaisin myös tietää, missä vaiheessa pahvin valmistukseen kuuluu formaldehydi. Ihan mielenkiinnosta lähdin asiaa selvittelemään, mutta en löytänyt viitteitä ko. aineen käytöstä pahvin valmistuksessa. Kartonkimassa sinänsä koostuu kuituaineista ja täyteaineista, joissa formaldehydiä ei ole. Täten ainoat mahdolliset kohteet olisivat enää liima ja pinnoitteet. Liima kuitenkin on tärkkelysliimaa ja mahdolliset muovipinnoitteet (joita äitiyspakkauksessa ei käsittääkseni ole) vapauttaisivat formaldehydiä vain käsiteltäessä (käytännössä kuumentaminen). Voin toki olla väärässä, mutta näitä löytöjäni vastaan haluaisin nähdä omat lähteesi asiasta.

  Vastaa
 23. Sonja
  3.12.2014

  Tietysti Maria olisit voinut myös kysyä asiaa Kelasta ennen paniikin lietsomista, mutta viimeistään nyt olisi enemmän kuin paikallaan oikaista täysin väärä levittämäsi tieto.

  Vastaa
 24. Jarkko
  3.12.2014

  Ettei nyt tässä olis menny puurot ja vellit sekasi pitosuuksien kanssa? Ainakin OVA-rekisterissä milligrammoista kuutiossa eikä mikrogrammoista.

  Vastaa
 25. Cale
  3.12.2014

  Moi Maria!
  Onko sinulla esittää tutkimustuloksia aistinvaraisen havainnoinnin tueksi?

  Vastaa
 26. mamma
  3.12.2014

  Mielenkiintoinen asia, jos Kela ei ole vaatinut pakkausmateriaalista selvitystä. Aikoinani havaitsin äitiyspakkauksen haisevan voimakkaasti. Siitä huolimatta lapset nukkuivat laatikossa, vaikka mietin laatikon turvallisuutta. Nykyisin en voi säilyttää mitään vaatteita pahvilaatikoista irtoavan hajun takia. Hengitykseni salpautuu.

  Vastaa
 27. eituukauppoja
  3.12.2014

  Juu, ainkin tiedän keneltä ”asiantuntijalta” en tule tilaamaan rakennustutkimuksia. Onko mitään mittaustietoja asiasta? Muuta kuin hysteerisen panikoijan mielipide? Nykyvanhemmat. just joo.

  Vastaa
 28. ilmainen kelpaa
  3.12.2014

  Ilmainen kyllä kelpaa ja siitäkin vielä kehdataan valittaa..

  Vastaa
 29. […] Kirjoitin pari päivää sitten mietteissäni äitiyspakkaukseni hajusta. […]

  Vastaa
 30. Kettu
  3.12.2014

  Herranen aika mitä tyhjänhuutamista. Ymmärrät varmasti sen, että tämä syö lähinnä omaa uskottavuuttasi? Kävikö kertaakaan mielessäsi esim. kysyä Kelalta ensin aiheesta? Vai etkö saanut siitä tarpeeksi raflaavaa juttua?
  Ja kuinka moni asiantuntija käyttää lähteenään Wikipediaa? Jos Wikissä on jotakin varteenotettavaa tietoa, fiksu ihminen osaa käydä alkuperäisen lähteen sivulla.
  Foliohattu on talvella kylmä, kannattaa vaihtaa vähän lämpimämpään.

  Vastaa
 31. Harhaanjohtavaa tietoa kansalle
  3.12.2014

  Olisi asiallista vähintäänkin nostaa Kelan vastaus jutun kärkeen, koska jutussa levitetään vailla tosiasiallisia perusteita alarmistisia väitteitä.
  Tästä jutusta voi Kelan loppuun linkitetyn oikaisun jälkeenkin moni saada käsityksen, että siinä olisi jotain perää. Ilman todistusaineistoa näin ei kuitenkaan olisi kenenkään syytä ajatella.

  Vastaa
 32. pahvi
  3.12.2014

  Oletko ajatellut tutkituttaa omaa päätäsi? Olemattomien hajujen haistaminen on usein merkki vakavasta sairaudesta

  Vastaa
 33. Maiju
  3.12.2014

  Käsittämätöntä potaskan levitystä muka asiantuntijalta. Ja vielä jotkut tyhmät uskoo ilman ensimmäistäkään näyttöä asiasta. Maria ja kaikki hänen opetuslapsensa voivat nyt jättää jatkossa ottamatta pakkauksen, niin kaikilla on parempi mieli.

  Vastaa
 34. 00100
  3.12.2014

  Julkisuudenhakua. Mitään ei ole todistettu.

  Vastaa
 35. anonyymi
  3.12.2014

  No huh huh mitä tärkeilyä. Itsekkin olen nukkunut äitiyspakkauksen pahvilaatikossa. On toki hyvä että asioita uskalletaan kyseenalaistaa, mutta perustelut ja faktatiedot olisi mukava nostaa esille samalla kuin omia aavisteluja aletaan esittää kaikelle kansalle.

  Vastaa
 36. mietin vaan
  3.12.2014

  Onkohan miehesi tupakointi autossa kuitenkin suurempi haitta, kun tärkkelyspitoinen liima? Vähän veikkaan…passiivinen tupakointikin kun on ihan yhtä lailla vaarallista…

  Vastaa
 37. Nimetön
  3.12.2014

  Sain itse vasta 2014 vuoden äitiyspakkauksen ja mielestäni se haisee aivan järkyttävälle enkä todellakaan aijo siinä tulevaa vauvaani nukuttaa. Myös äitiyspakkauksessa olevat vaatteet haisee pahalle enkä laittaisi niitä vauvan päälle ennenkuin ne on kunnolla pesty 60 asteessa.

  Vastaa
 38. Nimetön
  3.12.2014

  Ompa aggressiivista porukkaa. Ethän pahoita mieltäsi.

  Vastaa
 39. Sonykskaveritäällä
  3.12.2014

  Oletko tutkituttanut laatikon? Onko minkäänlaista faktaa näistä arvoista? Miksi pitää vähävaraisten lapsilta viedä sängytkin? Häpeä!

  Vastaa
  1. maria
   3.12.2014

   Kiitos viestistä! Minulla on sen verran faktaa, mitä olen opinnoissani kaikilla formaldehydiin liittyvillä luennoilla oppinut. Formaldehydin lähteitä kotiympäristössä ovat paperi- ja pahvituotteet sekä lastulevy. Arvot ovat todennäköisesti pieniä ja sallituissa rajoissa. Jutun pointti on, että osa ihmisistä – ja vauvoista – voi olla muita herkempiä formaldehydille. Jos huomaa, että vauvalla on mahdollisesti formaldehydin aiheuttamia oireita, kannattaa siinä tapauksessa harkita, onko pahvilaatikko paras nukkumapaikka. Pahvista tulee myös muita päästöjä. On mahdollista, että formaldehydin haju onkin peräisin aldehydeistä. Nämä ovat myös ärsyttäviä kemikaalipäästöjä.
   Olen ajatellut tutkia laatikon.

   Vastaa
   1. Huhhuh
    5.12.2014

    Olisiko kannattanut tutkituttaa ennen syytöksiä? Ala-arvoista toimintaa.

 40. esko
  3.12.2014

  Oletko Maria miettinyt, miten paljon negatiivista julkisuutta tällainen postaus saa aikaan? Jos Kela päättää yhtäkkiä vetää laatikon markkinoilta pois, eikä siitä pääse enää nauttimaan vähävaraiset perheet. Tämäkin kirjoitus aiheutti lumipallo efektiä, jota on vaikea pysäyttää.
  Oletko miettinyt, että mm.auringonotto aiheuttaa syöpää?Jos satut olemaan tekemisissä kvartsin kanssa, se aiheuttaa syöpää.
  Suklaiden ym.makeisten ainesosien terveellisyydestä taistellaan vähän väliä.
  Myrkyttömät maalit sisältävät loppuviimeksi oikeastaan aina myrkyllisiä ainesosia.
  Kun meikkaat itseäsi, miten myrkyllistä se on?
  Shampoot on usein allergiaa aiheuttavia …….

  Vastaa
 41. […] ammatiltaan arkkitehti ja hän opiskelee parhaillaan rakennusterveysasiantuntijaksi. Nordin kertoi blogikirjoituksessaan harkinneensa esikoisensa nukuttamista pakkauksen laatikossa, mutta säikähtäneensä sen […]

  Vastaa
 42. Anon24890
  4.12.2014

  ”Tukes ja Kela: Äitiyspakkaus ei ole vaarallinen”
  http://www.hs.fi/koti/a1305903878162

  Vastaa
 43. esko
  4.12.2014

  Hyvä, kun joku ”julkkis” menee moittimaan Kelan äitiyspakkauksen ja sitten siellä seassa on niitä, jotka uskoo vaarallisuuden kaikesta huolimatta, vaikka kuka koittaisi vakuuttaa asian olevan toisin.
  On kyllä hienoa, että parempi osaisemmilla on varaa arvostella kaikki huonoksi. Entäs me köyhät?!
  Anteeksipyyntö on paikallaan, kun kirjoittaja on väärässä, eikö totta?

  Vastaa
  1. Minna
   4.12.2014

   Minäkin olen köyhä. Silti haluan lapselleni turvallisen kasvuympäristön.

   Vastaa
 44. jm
  4.12.2014

  Voisitko seuraavaksi ottaa murheeksesi amygdaliinin ja omenat 😉 ?

  Vastaa
 45. Kiitos
  4.12.2014

  Loistavaa, että toit asian esille. Näköjään herättää paljon keskustelua, ja hyvä niin! Aina on valinnan mahdollisuus, meillä kaikilla. Kiitos sinulle. Toivottavasti tämä myös samalla muistuttaa siitä, kuinka voidaan rakentaa ihmisille terveitä rakennuksia.

  Vastaa
 46. Perusinsinööri
  8.12.2014

  Täällä jo etsitään ”hyvää tavaraa halvalla” vuoden 2016 pakkauksiin:
  http://sourcing.alibaba.com/rfq_detail.htm?id=136336900&searchText=finland&tracelog=title_0713_lp
  Kela itse toteaa hankintapyynnössään: ”Tuotteiden toimittajien tulee toimia ammattimaisesti tuoteturvallisuuden osalta.”
  Nuo kyselyt eivät mielestäni täytä kriteerejä ollenkaan.
  Meille ei ainakaan enää osteta mitään ko. firmasta.

  Vastaa
  1. maria
   8.12.2014

   Hahaa!

   Vastaa
 47. Manna
  24.2.2015

  Mun nenään haisi enemmän se patja kuin laatikko. Onkohan patjan ominaisuuksia tutkittu?

  Vastaa
  1. maria
   27.2.2015

   Äitiyspakkauksen patjan ominaisuuksia ei tietääkseni ole tutkittu. Tässä tutkimus tutkimus vauvojen patjoista. En suosittele lukemaan, jos et halua kauhistua… http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es405625q

   Vastaa
 48. […] Olen vieläkin sitä mieltä, että pahvista valmistettu, umpisivuinen laatikko ei ole lähtökohtaisesti hyvä paikka vauvan ensisijaiseksi […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top