Maria Nordin

Tehokas apu lapsen syylään – Tästäkö maksoin lääkärille 100€!?

Syylät ovat todella yleinen vaiva, jonka aiheuttaa papilloomavirus eli HPV. Jopa joka viidennellä kouluikäisellä on syylä jossain vaiheessa. Syylillä on taipumus parantua ajan kanssa itsestään, mutta esimerkiksi kävelyä haittaaviin tai muuten arkea häiritseviin syyliin suositellaan haettavaksi apua lääkäriltä.

Minullakin oli lapsena syylä kädessä. Ja muistan jo silloin ihmetelleeni siihen ehdotettuja hoitokeinoja.

Tehokkaita uskomushoitoja syyliin

Kun olin lapsi, ätini kertoi että hänen syylänsä olivat parantuneet, hänen tätinsä kertomalla ”tehokkaalla hoitokeinolla”. Syylä tuli näyttää täyskuulle keskiyöllä ja samalla lausua loitsu. Äitini muisteli hänen syylänsä parantuneen hyvin nopeasti tämän hoidon jälkeen.

Olin ilmeisesti lapsena skeptikko. En uskonut tämän hoitokeinon tehoon lapsena ja nauroinkin äitini kertomalle tarinalle. Sanoin, että hänen tätinsä oli huijannut häntä ja ettei täysikuu mitenkään voi parantaa syyliä. Eikä se todella voikaan!

Silloin en ymmärtänyt, että kuunvalohoidossa tehokasta on usko siihen, että täysikuun valo voisi parantaa syylät. Hoito toimii vain jos siihen uskoo vilpittömästi. Näin placebonkin on todettu lukuisissa tutkimuksissa toimivan.

Isäni sen sijaan kertoi, että tehokas apu syyliin on jonkin tietyn kasvin maitaisneste. Lapsena uskoin tähän teoriaan vähän enemmän. Ongelma oli, että isäni asui lapsuutensa Espanjassa, eikä hän muistanut kasvin nimeä. Voi siis olla, ettei kyseistä kasvia kasva edes Suomessa. Kokeilin tietenkin limoviikunan maitiaisnestettä, sillä sellainen maitia tuottava huonekasvi meillä oli sekä tietenkin pihalta löytyvän voikukan maitiasnestettä.

Jossain vaiheessa syylä hävisi. Mikä sen lopulta paransi?

Teoria placebosta ja kehon omasta kyvystä parantaa

Sain vähän aikaa sitten oivalluksen lukiessani erästä kirjaa (taisi olla lääkäri Jon Kabat-Zinnin Läsnäolon voima), jossa kirjailija kertoi hieman vanhemmistaan, jotka olivat myös lääkäreitä.

Kabat-Zinn kertoo kysyneensä lapsena lääkärivanhemmiltaan, mitä ovat erikoisen näköiset värikästä nestettä sisältävät pipettipullot ylähyllyllä. Vanhemmat vastasivat että värikkäät nesteet on tarkoitettu lasten syylien hoitoon. Kabat-Zinn arveli pullossa olevan jotain vahvaa lääkettä, mutta vanhemmat paljastivat että itseasiassa pullossa on vain sokerivettä ja elintarvikeväriä. Syyliään poteville lapsille lääkärit eivät tätä kuitenkaan kertoneet, vaan antoivat lapselle pullon kotiin vietäväksi tarkkojen hoito-ohjeiden kera.

Syylät parantuivat, kun lapset uskoivat hoidon ja värikkään ”lääkkeen” parantavan syylät. Lasten kehojen oma usko vahvisti kehoa ja immuunipuolustusta niin, että sen voima sai syylän aiheuttaman viruksen taipumaan.

Myös tutkimukset puoltavat tätä teoriaa. Tutkimusten mukaan placebo on erittäin tehokas moniin vaivoihin. Placebo toimii sitä paremmin, mitä erikoisempi ja tarkempi hoito-ohje on. Myös monimutkaisen nimen tiedetään vaikuttavan lääkkeen tehoon.

Homeopatiakin voi toimia syyliin

Uskon, että myös homeopatia toimii samaan tyyliin. Vein toisen lapsistamme oikeastaan ihan mielenkiinnosta osteopaatille. Jotenkin puhe ajautui jo pitkään lapsen jalkapohjassa olleeseen syylään. Osteopaatti tarjoutui antamaan homeoppattisia rakeita. Kuten edellisessäkin tarinassa, hän ohjeisti lapsen hyvin tarkkaan.

Emme tosiaan muistaneet ottaa homeoppattista raetta säännöllisesti, mutta ne kerrat kun lapsi muisti, teki hän tarkkaan juuri miten osteopaatti oli määrännyt. Parin kuukauden sisällä tosi pitkään jalkapohjassa ollut syylä hävisi.

Huom! En tässä kirjoituksessa ota kantaa homeopatiaan. Itse en ole koskaan kokeillut sitä, enkä koe sitä tarpeelliseksi. Uskon erityisesti kehon omaan kykyyn parantaa.

Lääkärin määräyksestä rautakauppaan

Saimme taas tutustua syyliin ja niiden hoitoihin pari viikkoa sitten. Tällä kertaa toinen lapsistamme ilmoitti, että hänen sormeensa sattuu. Ja kappas, siinä olikin todella jo varsin iso syylä. Koska syylä oli sormessa, paikassa jossa se saattoi hankautua kipeästi lasten isä oli sitä mieltä että nyt menemme lääkäriin. Itse olin sitä mieltä, että kyllä syylä menee itsestään pois.

Koska emme ole käyneet lasten kanssa enää pikkulapsiajan jälkeen pahemmin lääkärissä, sopi lauantaipäivän ohjelmaksi ihan kivasti käynti yksityisellä lääkäriasemalla. Lääkäri oli ystävällinen ja kertoi, että tehokkain hoito syyliin on teippihoito. Teippihoito on lääkärin kertoman mukaan myös Iho- ja allergiasairaalan ensisijainen suositus lasten syyliin. Toki syylän olisi voinut hoitaa myös polttamalla, jäädyttämällä tai vahvoilla lääkkeillä, mutta näihin hoitokeinoihin sisältyy myös haittoja.

Lääkäri määräsi syylän päälle palan jeesusteippiä kuutena päivänä viikossa. Kyllä, rautakaupasta saatavaa jeesusteippiä, eli hopeista ilmastointiteippiä! Syylän päällä pidetään teippipalaa kuutena päivänä viikossa ja yhtenä päivänä pidetään lepopäivä. Sama teippi voi siis olla kiinni ihossa sen koko kuusi päivää, ja jos teippi irtoaa, laitetaan uusi. Nauroin itseni tikahduksiin, kun kuulin lääkärin määräyksen.

Puolisoni on sen sijaan aivan vakuuttunut, että teippi jollain tapaa ”tukahduttaa syylän”. Itse olen taas sitä mieltä, että hoito perustuu uskoon sen tehosta, siis placeboon eli lumevaikutukseen. Sormen päässä oleva hopeinen teippi muistuttaa lääkärin määräämästä hoidosta ja mieli saa kehon uskomaan kykyynsä parantua. Ja todella, tästä alle viisi minuuttia kestäneestä juttutuokiosta ja jeesusteippivinkistä maksoimme yli 100 €. Olisi pitänyt googlata!

Sormen syylä on parissa viikossa huomattavasti pienentynyt. Eiköhän se siitä lähde!

Nyt aloin vielä pohtia, että voisiko sittenkin jeesusteipin liiman säilöntäaine olla vaikuttava aine, joka tepsii syylään…? Ainakin teippi haisee pahalle, mikä todennäköisesti lisää hoidon tehoa.

PS. En tällä tekstillä suosittele mitään hoitoa syyliin, vaan pohdiskelen ja kerron meidän kokemuksista. Jos siis lapsesi tai itse kärsit syylästä, kysy apua lääkäriltä.

PPS. Onko teillä kokemuksia oudoista hoitokeinoista syyliin?

Kuvat Pixabay

Exit mobile version