Kemikaalista elämää ja lastenklinikkakäynti

DSCF3098
”Ei kenelläkään voi oikeasti olla vaaleanpunaiset hiukset!”

Huuhhuh, mikä elämäntäyteinen viikonloppu.
Lauantaina pyörähdimme PrideHelsinki-puistojuhlassa. Siellä mietin erityisesti rakkauden kemiaa. Ja hiusvärejä! Lapsetkin totesivat, että ihmisillä ei oikeasti voi olla vihreät tai siniset hiukset. Tytär sanoi, että hän ei ikinä ikinä IKINÄ värjää hiuksiaan. Ja minä salaa hykertelin onnesta. Taidan elää maantienvärisessä kuplassa, kun hiukset sateenkaaren väreissä tuntuivat niin hurjilta. Tiedän, että shokkivärit ovat muotia, mutta silti. Itselleni ajatus että värjäisin hiukseni on kaukainen kuin asteroidi6826. Yllätyin vilpittömästi nähdessäni niin paljon ihmisiä, jotka eivät mieti omaa tai ympäristön kemikaalikuormaa.
Iltapäivällä tytär tipahti kaiteella kiipeillessään päälleen, joten kävimme lääkärissä. Se oli varmaan historian nopein käynti lastenklinikalla: olimme ainoita jonossa! (Puolituntisen käynnin aikana ehdin kyllä jo saada oireita sisäilmasta. Pakko nostaa hattua hoitajille, jotka siellä tekevät työtään.) Lastenklinikalta vietiin kotiin aivotärähdyksen saaneen lapsen kotihoito-ohje ja lapsi, jonka silmä alkoi saada sateenkaaren värejä.
Illalla lueskelin tutkimuksia siitä, kuinka ympäristökemikaalit, esimerkiksi elohopea ja bisfenoli A, vaikuttavat eri eläinlajien käyttäytymiseen ja pariutumiseen.
Aihe jatkui luontevasti tänä iltana ”Kemikaalista elämää” -dokkarin myötä. Suositelen katsomaan. Oikeastaan, pakottaisin mielelläni teidät jokaisen viereeni istumaan dokkarin ajaksi. Ohjelma oli todella hyvä ja sisälsi jopa häiritsevää, uutta tietoa kemikaaleista myös minulle. (Dokkarin pitäisi tulla Areenaan katsottavaksi 28.6.)

DSCF3068
Lasinen juomapullo korkkisuojuksella, Natures Design. Saatu blogin kautta.

Dokkarissa oli sattumalta samaa tietoa, mitä juuri edellisiltana luin: poikien kehitykseen vaikuttaa etenkin bisfenoli A, naisiin elohopea. No ei se ihan niin yksinkertaista ole. Mutta jos kemikaalit vaikuttavat sikiön aivoihin raskausaikana, haitta on pysyvä ja vaikuttaa koko elämän ajan. Näitä kemikaaleja: palonestoaineita, muovin pehmentimiä, ftalaatteja, formaldehydiä, elohopeaa, PFC-yhdisteitä, ja satoja tuhansia muita, on lähes kaikkialla ja kaikissa.
Voimme vain arvailla, mitä kaikkea ympäristömme kemikaalit voivat aiheuttaa. Varsinkaan kocktailvaikutusta, eli kemikaalien yhteisvaikutusta, ei voi ennustaa eikä tutkia.
Erittäin huolestunut dokkarin tutkija oli naisten elohopeatasoista. Elohopeaa saadaan etenkin kalasta. Järkytyksellä mietin sitä määrää äyriäisiä, jonka söin esimerkiksi viimeisellä lomamatkalla. Kääk.
Dokkarissa tanskalaislääkäri kertoi, että puolen vuoden imetyksen jälkeen vauvassa on suurempia pitoisuuksia ympäristömyrkkyjä kuin äidissä. Äidin kehon sisältämät ympäristömyrkyt liukenevat rasvaan ja kulkeutuvat vauvaan. Äiti ikään kuin imettäessään puhdistuu ja vauva vastaanottaa kemikaalit. Lääkäri myönsi, että on hyvin ristiriitaista, että äitejä suositellaan imettämään tätä pidempään.

DSCF3061
Puistoruokaluun otan yleensä keraamiset astiat. Tänä päivänä lapseni söi muovirasiasta. Muovissa voi olla ftalaatteja ja bisfenoli A:ta.

Lisäksi dokkarissa kerrottiin, että luomuruuan syöminen ei merkittävästi vähennä kemikaalien saantia. Suurin osa kemikaaleista tulee ympäristöstämme: huonekaluista, elektroniikasta, rakennusmateriaaleista, kosmetiikasta, siivousaineista, vaatteista, ruuanlaittovälineistä, autoista…
DSCF3065
Keraaminen astia on paras vaihtoehto puistoruokailuun!

Sisäilman merkitystä korostettiin, mistä olen tietenkin todella innoissani! Ohjelmassa myös mitattiin muutamia kemikaaleja sisäilmasta ja pölystä. Sekin oli kiinnostavaa.
Sekavat fiilikset. Lähden tästä vielä DTM:n muotinäytökseen.

11 Comments

 1. SannaV
  29.6.2015

  Kiitos dokkarivinkistä! 🙂

  Vastaa
 2. Ulla
  29.6.2015

  Hei, asiaa turiset.Imetyksen jatkaminen taaperoksi asti ei ole yksiselitteinen juttu…paljon puistoruokailu kustantaa?Ison kaupungin juttuja…
  Itse hoitajana yksityisellä puolella ollaan törmätty siihen, ettei saa olla hankala, kun valitettiin sisäilmasta.Kaikilla oireilee silmät, osalla on toistuvia infektioita yms…onneksi työsuojelutoimikunta on nyt puuttumassa asioihin.

  Vastaa
  1. Maria
   29.6.2015

   Puistoruokailu on ILMAISTA! Ruokaa on tarjolla lähipuistossamme joka päivä klo 12. En ollut kuullutkaan tästä ennen kuin sain lapsia.

   Vastaa
   1. Maria
    29.6.2015

    Ja inhottavaa kun sisäilmaongelmia väheksytään. Varsinkin jos on kyse työpaikoista joissa suurin osa on naisia. Pidetään oireilua herkkien akkojen höpötyksenä. Jopa kokeneilla tutkijoilla voi olla näitä asenteita.

 3. Alina
  29.6.2015

  Ei ainakaan näy vielä Areenassa , tai sitten joku ongelma omassa koneessa . Sanoo vaan ohjelmaa painaessa , että ei katseluoikeuksia, jospa se korjaantuu pian niin pääsee katsomaan !

  Vastaa
  1. maria
   30.6.2015

   Blah, tylsää jos ei tule ollenkaan nähtäväksi! Yritin etsiä uutta linkkiä Areenasta, mutta ei tosiaan löydy.

   Vastaa
 4. Mrs mama
  30.6.2015

  Suomessa on tutkittu imetystä ja ympäristömyrkkyjä ja imetystä ei ole syytä Suomessa rajoittaa myrkkyjen takia. Korvikkeet, jopa luomusellaiset sisältävät paljon enemmän ympäristömyrkkyjä kuin äidinmaito. Äidinmaito puolestaan suojaa lasta ympäristömyrkyiltä ja saasteilta! Eli ehdottomasti kannattaa imettää, jos haluaa lastaan myrkyiltä suojata.
  Netistä löytyy paljon tietoa ja tutkimuksia aiheesta, perehdy esim.:
  http://www.ruokatieto.fi/uutiset/ympariston-puhdistuminen-nakyy-myos-aidinmaidossa

  Vastaa
 5. Ketunhäntä
  30.6.2015

  Mikä taho on Ruokatieto Yhdistys ry:n takana? En yhtäkkiä löytänyt sivuiltaan vastausta tähän.

  Vastaa
  1. maria
   30.6.2015

   http://www.hyvaasuomesta.fi/ruokatieto-yhdistys-ry
   Näyttäisi olevan Hyvää Suomesta.

   Vastaa
 6. juujo
  3.7.2015

  Kyllä myös imetyksen ja äidinmaidon supertehon puolesta! Ja kyllä nyt terve järkikin sen sanoo että viimeistään raskaana ja imettäessä vähentää kemikaaleja. Hieno aine tuo äidinmaito jota jatkuvasti aliarvioidaan!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top