Minusta neuvolasta saadut raskausajan ruokavaliosuositukset ovat vähän hassut. Siis tietenkin ymmärrän niiden tarkoituksen, mutta tuntuu että riskejä ja todennäköisyyksiä on tarkasteltu jotenkin epäsuhtaisesti. Itse en noudata ihan kaikin osin suosituksia, sillä syön muun muassa raakamaidosta tehtyjä pehmeitä juustoja.
Tämän riskin uskallan ottaa, sillä olen syönyt niitä vuosia saamatta listeriaa. Useita ruoka-aineita suositellaan nimittäin vältettäväksi juuri listeriariskin takia. Matkalla Thaimaassa tietenkin kiinnitin enemmänkin huomiota ruuan riskeihin ja sain myös selville, että vaikka listerian aiheuttama ruokamyrkytys on ihan kamala juttu, niin se ei ole niin ehdottoman vaarallinen kuin ehkä olen ainakin itse saanut ymmärtää. Vain pieni osa listerian aiheuttamista ruokamyrkytyksistä siis johtaa keskenmenoon. Todennäköisempää olisi voittaa lotossa.
Raskaudenaikaisia listeriatapauksia todetaan Suomessa vain muutamia vuosittain. Raskauden aikainen listerioosi voi lisätä keskenmenon, sikiökuoleman, tai ennenaikaisen synnytyksen riskiä, mutta listerioosi voi myös parantua ja raskaus jatkua
Toisaalta joiltain osin pidän neuvolan suosituksia aivan liian sallivina – toisaalta kyse kuitenkin vain suosituksesta eikä ehdottomasta kiellosta.
Liian lepsut suositukset
Esimerkiksi kahvin osalta, pidän neuvolan ruokavaliosuosituksia osin aivan liian ”lepsuina”. Tässä kirjoituksessa en siis keskity niihin juttuihin ruokasuosituksissa, joiden osalta olen rebel, vaan niihin, joiden suhteen olen tiukkapipo. Ja jos edellistä riskiä vertasin lottovoittoon, niin kahvinjuonti riskeineen on asia joka koskettaa todella suurta osaa. Sen mahdolliset haittavaikutukset on vaan vaikeampi kohdistaa juuri raskaudenaikaiseen kahvinjuontiin.
Olen itse juonut kahvia lähes päivittäin siitä hetkestä kun ensimmäisen kerran sitä maistoin, 25-vuotiaana. Ja todellakin tiedän miten se vaikuttaa! Jäin koukkuun heti ensimmäisestä kupista, eli kahvi on addiktoivaa! Addiktiothan ovat tietenkin ihmisen päässä, eivät itse aineessa, mutta tiedetään että jotkin aineet ovat addiktoivempia kuin toiset. Vaikea löytää tarkkaa tieteellistä tutkimusta väitteeni taustalle, mutta sanoisin, että addiktiot ja raskaus eivät ole hyödyllinen yhdistelmä. Useimmiten addiktion taustalla on jokin emotionaalinen trauma, tai vähintäänkin tunne, jota ei ole kyennyt kohtaamaan ja hyväksymään. Uskon, että äidin henkisen tasapainon ja vauvan hyvinvoinnin välillä on yhteys.
Kahvi vaikuttaa myös suoliston toimintaan, jos kahvinjuontiin tottuu, alkuun saattaa tulla ummetusta. Veikkaan siis että moni juo kahvia, koska saa ”vatsan toimimaan” aamukahvin jälkeen. Uskon että tämä taas saattaa johtaa siihen, että vaikka ruokavalio olisi ei-niin-hyvä, eli sisältäisi liian vähän kasviksia ja kuituja, siitä kielivää ummetusta ei tule. Ja milloinkas muuten runsaasti kasviksia ja niiden vitamiineja ja suojaravinteita sisältävä ruokavalio olisikaan tärkeämpi kuin raskausaikana?
Lisäksi kahvi on hyvin kiihdyttävää. Ennen saatoin juoda kolme kuppia päivässä ja tehdä töitä vähän sellaisessa epätodellisesssa maanisessa vedossa. Tavallaan tunne oli hyvä, mutta aloitettuani aivotreenin ja meditaation, tajuan että se tila ei itseasiassa ole hyvinvointia edistävä. Itse voin nykyään hyvin, silloin kun tunnen täydellisen rauhan sisälläni. Ulkopuolella voi tapahtua mitä vaan, mutta sisältä olen tyyni ja läsnä. Tämä on oman käsitykseni mukaan seurausta siitä, että limbinen järjestelmäni on nykyään paremmin tasapainossa kuin ennen. Väitän, että kahvi on yksi niistä asioista jotka siis voivat vaikuttaa limbiseen järjestelmään, joka vastaa myös kehon stressireaktioista.
Tämä on tietääkseni yksiselitteistä: äidin raskausaikana kokema stressi ei edistä vauvan hyvinvointia. Uskon, että kahvi siis jotenkin herkistää myös stressireaktioille vaikuttaessaan limbiseen järjestelmään.
Kannattaako kahvia juoda raskaana?

Laitan tähän vähän johtopäätöksiä tutkimuksia, joita on tehty raskaudenaikaisesta kahvinjuonnista tai kofeiininsaannista. Eikä todellakaan ole tarkoitus syyllistää tai pelotella. Kannattaa muistaa, että näissä jokaisessa tutkimuksessa (niin kuin tutkimuksissa aina) todetaan, että jotta voitaisiin tietää mitään varmaksi, tarvitaan lisätutkimuksia. Uskon näiden silti kiinnostavan raskaanaolevia ja raskautta suunnittelevia.
Minun teoriani siis on, että kahvi itsessään ei sitä paitsi aiheuta välttämättä mitään, vaan kahvi altistaa kehoa stressille ja stressi taas altistaa monille erilaisille häiriöille. Ja vielä tarkennuksena, äidin stressihormonit vaikuttavat suoraan kohdussa olevaan vauvaan.
Mutta tässä niitä tutkimuksia raskaudesta, kahvista ja kofeiinista
- Kahvinjuonti on yhteydessä suurempaan riskiin saada keskenmeno
- Raskaudenaikainen kahvinjuonti (yli kaksi kuppia päivässä) on yhteydessä vauvan suurempaan riskiin sairastua aivosyöpään
- Raskaudenaikainen kahvinjuonti on yhteydessä lapsen suurempaan riskiin sairastua leukemiaan
- Raskaudenaikainen kahvinjuonti on yhteydessä lapsen suurempaan riskiin kärsiä käytöshäiriöistä
- Kofeiinille kohdussa altistetuilla hiirillä on todettu muutoksia aivoissa
- Kofeiinille kohdussa altistetuilla hiirillä on todettu suurempi riski sairastua keuhkoinfektioihin
Tässä ihan vaan muutama kiinnostava kymmenien tutkimusten joukossa, joita löysin. Tarkoitus ei tietenkään ole sanoa, että kahvinjuonti raskausaikana olisi maailman pahin asia, mitä voi tehdä. Voi varmasti saada täysin terveitä lapsia, vaikka joisikin sen kaksi kuppia kahvia, joka neuvolan suosituksissa on sallittu. Mutta uskon, että jos katsotaan asiaa kansanterveysnäkökulmasta, vähän isomalla perspektiivillä, uskon että raskaudenaikaisella kahvinjuonnilla voi olla isokin merkitys.
Näin siis HUS ohjeistaa raskaudenaikaiseen kahvinjuontiin
”Kofeiini on piriste, joka esiintyy luontaisesti monissa ruoissa ja juomissa, kuten kahvissa ja teessä. Kofeiini läpäisee istukan raskauden myöhäisemmässä vaiheessa eikä sikiö pysty käsittelemään kofeiini tehokkaasti. Runsaan kofeiinin saannin raskauden aikana on epäilty aiheuttavan keskenmenon riskin lisääntymistä, ennenaikaisuutta ja sikiön pienipainoisuutta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemus suositusten mukaan raskaana oleville turvallinen kofeiinin määrä on 200mg/vrk. Imettäville äideille kofeiinin saantisuositus on 200mg/vrk tai kerta-annoksena.
200 mg kofeiinia saa:
- noin 3 dl:sta (= noin kaksi kahvikupillista) tavallista suodatinkahvia
- 1,5 dl:sta espressoa
- noin 10 dl mustaa teetä”
Miten lopettaa kahvinjuonti raskaana?
Itse aloin jo varautua raskauteen vähentämällä kahvinjuontia. Alkuun lopetin kahvin juomisen päivällä, eli annoin itselleni luvan juoda aamukahvin normaalisti. Sitten aloin vähitellen pienentää aamukahvin kokoa. Vaihdoin lempikuppini sellaiseen pienenpieneen kahvikuppiin. Lopulta join aamuisin vain teelusikallisen kahvista. Tuntui että se rituaali: kahvinkeittäminen ja hetki kupin kanssa oli se tärkein, mitä kahvinjuonnista oli jäljellä.
Siinä vaiheessa, kun tulin raskaaksi, olin lopettanut kahvinjuonnin kokonaan! Lisäksi alkuraskaudessa kahvin haju ällötti aivan kamalasti, joten luulen, että olisi ollut helppoa lopettaa myös sen takia. Edellisissä raskauksissa tosiaan lopetin heti kun sain tietää olevani raskaana ja raskauspahoinvointikin alkoi.
Nykyään minulla on kahvinjuonnista muistona vain kahvinkeittohetki, nimittäin keitän lähes joka aamu kupillisen bullet proof -kahvia puolisolle.
Itse juon kahvin sijaan erilaisia yrttiteitä, johon sekoitan hieman hunajaa – asia jota viralliset suositukset eivät taida suositella, mutta siitähän minä en niin välitä.
Yksi asia mikä muuten jännittää, on että retkahdanko raskauden jälkeen uudelleen kahviin.
PS. Oletko sinä lopettanut kahvinjuonnin raskausaikana?
21.2.2018
Mä oon juonu joka raskaudessa sen muutaman kupin kahvia ja tässä viimeisessä olin koukussa cokikseen.se oli ainut joka maistui.ja lapseni innostuu heti ku näkee kokispullon,että varmaan muistaa jo kohdussa saaneen sitä makua..edelleenkin tykkää maistaa cokista
21.2.2018
Oi mikä ihana raskausmasukuva ♥♥ Samaa mieltä kahvinjuonnista ja raskaudesta, tosin itse en kahvia juo muutenkaan. Myös nuo suositukset ihmetyttää, hassuja asioita on kielletty (yrttiteet, yrtit jne), mutta sitten taas monista asioista ei tässä maassa sanota halaistua sanaa raskauden yhteydessä.
21.2.2018
Itse suosittelisin kyllä olemaan tarkkana noiden yrttiteiden kanssa. Luonnossa esiintyy yhä edelleen enemmän esimerkiksi syöpävaarallisia aineita, kuin ihminen on ehtinyt tähän päivään mennessä kehittelemään. Yrttiteet saattavat siis sisältää hyvinkin vaarallisia aineita sikiön kannalta. Nuo suositukset perustuvat tutkittuun tietoon.
21.2.2018
Itseasiassa suositus yrttiteistä perustuu siihen, että tutkittua tietoa ei ole. Ja siksi suositellaan välttämään KAIKKIA yrttejä. Ymmärrän sen ihan täysin, mutta en kuitenkaan noudata, sillä uskon että on paljon täysin turvallisia yrttejä. Itselläni käytössä mm. fenkoli, timjami, basilika, piparminttu, minttu, sitruunaruoho, vadelmanlehti, koivu, kamomilla, kehäkukka, hibiskus, kurkuma jne.
21.2.2018
En ole itse kuullut mistään, että yrttejä pitäisi välttää. Neuvolasta saamissani suosituksissa mainitaan ainoastaan ravintolisinä myytävät yrttivalmisteet ja yrttiteet.
21.2.2018
Tosiaan, suosituksissa lukee että yrttiteet on vältettävien listalla. Ja siinä ei tosiaan eritellä vaan suositus kattaa kaikkia yrttiteitä. Minä ainakin uskallan ihan hyvillä mielin juoda mm. vadelmanlehteä, kamomillaa, kehäkukkaa, hibiskusta, piparminttua, roibosta. Toki katson että on luomulaatuisia jne.
22.2.2018
Rooibos-teen on raportoitu aiheuttavan maksaentsyymien haitallisia muutoksia. Kaikesta löytää kyllä juuri sitä omaa mielipidettä vahvistavaa tietoa.
21.2.2018
Jälleen loistava kirjoitus, Maria! En ole koskaan juonut kahvia, ja teetä vain vihreänä hyvin harvoin. Olen raskaudessa ensimmäisellä kolmanneksella menossa. Juuri näitä neuvolan ruokaohjeistuksia lukeneena olen ihmetellyt sitä, että ruoka-aineita on laitettu listalle kuin olisivat kaiken pahan alku ja juuri, mutta toisaalta mm. kahvillekin on annettu suosituskuppimäärä vaikka haitat voivat olla selkeämmät kuin lakritsassa. Olisi kiva lukea vielä kirjoitus jossa nostat esiin pohdintaa myös muista ruoka-aineista, kuten inkivääri, merilevä, yrttiteet jne.
21.2.2018
Inkivääriä ei ole missään suosituksissa kielletty.
21.2.2018
Mulla on kädessä neuvolasta saamani suositukset ja siinä on vältettävien listalla inkivääri valmisteet ja -tee. Itse teen usein tuoreesta luomuinkivääristä teetä.
28.2.2018
Ollaan vissiin saatu eri suositukset kun mun saamassa suosituksissa ei mainita inkivääriä missä muodossa. Jeps oon lukenut sen läpi varmaan 30 kertaa jotta löytäisin sen inkiväärin jostakin kohtaa. Itsekin raskaana.
1.3.2018
Joo! Mulla on tollainen nivaska A4-papereita ja viimeisen sivun ylälaidassa on toi inkivääri-asia.
21.2.2018
Toivottavasti Maria ymmärrät roolisi mielipide aikuttajana. Vaikka viimeiaikaiset postauksesi ovat perustuneet, yksi toisensa jälkeen, lähinnä sanoille ”uskon” ja ”luulen”, joku voi näitä lukiessaan oikeasti ajatella, että tämä on totta.
21.2.2018
No tottahan tuo on. Tuskin nyt kukaan niin tyhmä on että luulee kahvin olevan hyväksi vauvalle. Minkä takia sitä ylipäätään olisi rajoitettu raskauden aikana, ellei siitä haittaa olisi????
22.2.2018
No sittenpä ajattelee. Tämä teksti muiden joukossa on yhden ihmisen pohdintaa asiasta, josta ei ole varmaa faktatietoa ja tuskimpa koskaan yhtä ja ainoaa vastausta. Uskon ja luulen ovat mainioita alustajia tähän juttuun.
Luetun ymmärtäminen, sitä voisi itse kukin hieman harjoitella.
Maria, olet ihana.
22.2.2018
Kiitos viestistä! Joo, yritän nykyään tehdä tosi selväksi että tosiaan nämä on minun pohdintoja. Toki taustalla on paljon tietoakin. Onneksi myös osa ymmärtää, että asioita voi miettiä monelta kannalta!
23.2.2018
Tervetuloa nykymaailmaan. Eiköhän lukijalla se vastuu ole loppujen lopuksi siitä mihin uskoo. En ymmärrä miks ei omia mielipiteitä saisi kirjoittaa vaan kaiken takana pitäisi olla jokin lähde tai fakta.
21.2.2018
Itse olen opintojeni kautta perehtynyt esimerkiksi ympäristön kemikalisoitumiseen. Tiedän paljon suositusten taustalla olevista tutkimuksista. Olen sitä mieltä, että ennen kuin tekee omia teoriota ja päätelmiä, suosittelisin perehtymään asiaan enemmän. Taustalla on laajoja tutkimuksia ja suositusten taustalla on tekijöitä, joita ”tavalliselle ihmiselle” ei tule mieleenkään.
21.2.2018
Niin, esimerkiksi kahvinjuonnin haittapuolet eivät varmasti tule monelle mieleen.
21.2.2018
”Listerioosi on Listeria monocytogenes -bakteerin aiheuttama tauti, joka voi aiheuttaa lievän ripulin tai vakavan verenmyrkytyksen ja aivokalvotulehduksen. Loppuraskaudessa infektion riski on erityisen suuri, ja silloin se on vakava uhka myös sikiölle ja syntyvälle lapselle. Keskimäärin 50 suomalaista saa vuosittain infektion. Vuonna 2016 tapauksia oli tavallista enemmän (67), mutta varsinaisia joukkosairastumisia ei ollut.” Terveysportti kommentoi.
Listeria-bakteeri on yleinen ja jopa lähes oireeton perusterveelle ihmiselle, joten itsekin olet sen voinut saada useasti. Mikäli neuvolan ruokasuositusta ei olisi, voisivat nuo tilastotkin näyttää varsin erilaiselta, sillä oireet tulevat rajusti juuri raskaana oleville :/
21.2.2018
Varmasti tosi hyvä että on suositukset. Mutta vuodessa taitaa useampi suomalainen tosiaan taitaa saada sen lottovoiton kuin listerian. Uskon, että tuohon että kenellä listeria tulee rajuna vaikuttaa myös moni muu asia. Mutta silti minusta kahvinjuontiin raskaana pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, se vaikuttaa varmasti tuhansiin vauvoihin vuodesssa.
22.2.2018
Listeria-bakteerin saamisen riski kasvaa huomattavasti raskauden aikana, ja se voi sikiölle olla kohtalokas. Kuten sanoit, on hyvä että neuvoloissa annetaan suositukset ja niitä voi olla jopa vaarallista vähätellä. Ja kuten joku toinen sanoikin, listerioosin tilastot näyttäisivät todella erilaisilta, ellei raskaana oleville annettaisi näitä suosituksia. Listerioosin diagnosointi on myös vaihtelevan taudinkuvan vuoksi haastavaa, sillä useimmiten terveelle ihmiselle oireet ovat vähäiset tai olemattomat. Kukaan ei oikein voi varmaksi sanoa, ettei ole koskaan siihen sairastunut ja se on varmasti melko alidiagnosoitu sairaus. Mutta jokainen raskaana oleva päättää itse, mitä riskejä on valmis ottamaan, ja on totta, että listerioosiin sairastumisen riski on pieni. Kannattaa ainakin muistaa, että listeriabakteerit lisääntyvät voimakkaasti etenkin kun avattua pakkausta (esim. tyhjiöpakattu kylmäsavulohi tai tuorejuustopakkaus) säilytetään useampi päivä jääkaapissa.
Onnea vielä tulevasta perheenlisäyksestä ja mukavaa odotusta!
21.2.2018
Kyllä se listeria kuitenki voi olla paha. Voi johtaa kohtukuolemaan esimerkiksi. Yhdellä tuttavani vauvalla todettiin syntymän jälkeen listeria aiheuttama aivokalvontulehdus. Ps. Tiedäthän että kofeiinia saa muualtakin kuin kahvista tai teestä, mm. suklaasta
21.2.2018
Hei ihan asiaa kirjoitat mielestäni. Itse kuuntelen kehoani mm mitä ravintoon/syömiseen tulee, ja tämä ”herkkyys” oikeastaan alkoi esikoista odottaessani. Kahvia keitin siis ihan samaan tapaan kuten aina, mutta ihan yllättäin ei vaan tehnytkään mieleni sitä enään juoda ja huomasin jäävän aina kuppiin:D!?! Olimme muutaman kk aiemmin antaneet vauvalle luvan tulla jos on tullakseen, ja tämä sai minut tekemään testin. Raskaana sitten olinkin:). Kahvia alkoi tehdä mieleni vasta kun vauva oli vuoden, ja olin siis hetkeä aiemmin lopettanut imetyksen. Uskon että kroppa ”hyljeksii” sinne sopimatonta, ja päinvastoin myös ”ilmoittaa” mitä tarviimme, jos vaan osaamme ”kuunnella”:))
21.2.2018
Minulla on monta lasta ja koska tiesin jo kauan sitten kofeiinin ja kahvin juonnin haitoista sikiölle, en juonut raskausaikoina kahvia ja muutenkin juon sitä erittäin harvoin. Mielestäni kahvia ei kannattaisi tosiaankaan juoda odotusaikana. Hyvä juttu, että nostit asiaa esiin! 🙂
21.2.2018
Huh, kiva kuulla!
21.2.2018
Siis voiko tuo kuva olla viikolta 12!? Etkö sä ollut sillon Thaimaassa ja just kertonut raskaudesta. Näyttää epäilyttävän suurelta. Kaunis kuva, saispa itsestäkin 🙂 oon viikolla 16 enkä oo ottanut ku yhden kuvan maksusta.
21.2.2018
Kääk! Tää tosiaan oli matkan jälkeen eli viikolla 15!
🙂
21.2.2018
Hei!
Hyviä pointteja. Entä mitä vaikutuksia kahvin juonnilla on imetyksen aikana? Onko samat riskit kuin raskauden aikaisella kahvin juonnilla?
22.2.2018
Mielenkiintoinen postaus! Lopetin itse kahvinjuonnin raskauden alussa ihan vaan siksi koska ei tehnyt mieli juoda sitä. Näin keho luonnostaan suojelee alkiota. Kun yksi kolmasosaa raskaudesta oli kulunut, aloin juoda aamukupillisen, jonka join sitten päivittäin raskauden loppuun saakka. Itselleni kahvi on aamuisin suuri mielihyvän lähde ja toki olen siitä riippuvainen! Koen, että kahvista saamani hyöty voittaa haitat, varsinkin kun join raskausaikana vain yhden kupillisen aamulla. Mutta ehdottomasti samaa mieltä kanssasi, kahvin liikajuonti takuulla lisää stressiä ja varmasti sikiön on parempi olla ilman.
22.2.2018
Toivottavasti perinteisen länsimaalaisen lääketieteen edustajat ymmärtävät roolinsa todellisina vaikuttajina ja viranomaisina suosituksineen , asetuksineen, mm lihansyönnin, lisäaineiden, maitotalouden, lääketeollisuuden jne vaikuttajina. Korrelaatiot syöpiin on monen edellämainitun osalta on todettu jo aikoja sitten kuitenkaan virallisen tahon siihen millään tavalla kantaa ottamatta.
Mielipidevaikuttajia voi olla monenlaisia, ihan vain sanoakseni.
22.2.2018
Totta!
22.2.2018
Paljon tunnut stressaavan asioista, pohdit ja teet teorioita. Unohda hiirikokeet ja nauti raskaudestasi! Siten vauvasi voi kaikkein parhaiten! 🙂
22.2.2018
Tottakai! Minähän en näistä kirjoituksista stressaa enkä huolestu, toisin näyttää joidenkin kommentoivien laita olevan. Bloggaaminen on mulle hauska työ.
22.2.2018
No hyvä! Hieman erilaisen kuvan saa näin lukijana, kun käytät niin paljon aikaa etsien tutkimuksia riskeistä ja pohdit mahdollisia haittavaikutuksia. Erityisesti raskaanaolevien kannattaisi ympäröidä itsensä pelkästään positiivisilla asioilla. Itse kehottaisin välttämään koko internetiä raskausaikana ja etenkin välttämään tämäntyylisten blogijuttujen lukemista 😉
22.2.2018
Olen lopettanut aina heti raskauden alussa kahvin juonnin, sillä jo ennen plussaa (neljä kertaa) kahvin tuoksu on alkanut etomaan ja aamukahvi on vain jäänyt kuppiin. Kaksi raskautta on jatkunut loppuun saakka ja olen vauvavuosina aloittanut kahvin juonnin uudelleen. Luulen, että kyse on enemmän rituaalista kuin tarpeesta: on ikäänkuin lupa levähtää hetki kahvikupin ääressä.
Ennen join paljon kahvia. Nykyisin en juo koskaan pahaa kahvia sillä kahvi on minulle nautintoaine ja kahvihetki on rentoutumishetki.
Uskon, että keho on ollut ihmismieltä viisaampi siinä, että kahvi ei olekaan enää raskaana maistunut. Joka kerta nimittäin on mennyt useita viikkoja, kunnes olen lopettanut sen aamukahvin keittämisen siitäkin huolimatta, etten ole sitä kärsinyt kuin juuri ja juuri haistaa.
22.2.2018
Pohdinta kahvinjuonnista on mielestäni järkevää, ja tähän voisi lisätä myös mustat limsat, joita moni raskaana oleva juo.
Olen tavannut äidin, joka sairastui listeriaan raskausaikana ja lapsi syntyi tästä syystä liian aikaisin, ja sai aivoihin vauriota.. tällainen syyllisyys mikä äidille tästä aiheutuu on jotakin niin kauheaa, että tuntuu pahalta lukea vähätteleviä kommentteja listeriasta. Listeria luvut voisivat olla aika toisenlaiset, jos raskaana olevia ei varoteltaisi asiasta.
22.2.2018
En ole koskaan pitänyt kahvista, mutta juuri siitä omasta hetkestä kahvikupin äärellä. Ennen rakastin teetä ja kahvia keitin vain juhlissa tai vieraille. Vakityön sain 5v sitten ja työpaikalla keitetään jatkuvasti kahvia, siellä tuli juotua paljon! Kotona en koskaan keittänyt kuitenkaan. Sain tietää kolmannesta raskaudesta 4v. sitten ja kahvinhaju sai kakomaan. Näin käynyt joka raskaudessa. Missään kahvin tuoksun lähellä ei pystynyt olla. Mietin usein, että onkohan se jokin merkki kropalta, kun niin vastustaa pelkkää tuoksuakin? Esim. Chileiläinen ystävä kertoi, että kahvin juontia paheksutaan heidän kotimaassaan enemmän, kuin esim. Hasiksen polttoa. Häntä toruttiin kovasti, kun joi raskausaikana yhden kupin kahvia. Vauvan saatuani ja univaikeuksien myötä kahvi palasi vahvempana arkeen, kuin koskaan ja kotona pannu kuumana 24/7. Ei siis kannata retkahtaa raskauden jälkeen. Hyvä valinta jättää pois kokonaan!
23.2.2018
Jos et juo kahvia niin älä missään tapauksessa juo yrttiteetä ellet tiedä mitä yrttejä juot. Toivottavasti raskautesi sujuu mallikkaasti loppuun saakka.
26.2.2018
Kärsin kroonisista stressireaktioista, ja eräs erikoislääkäri totesi minulle, että kahvinjuonti pitää lopettaa. Hän myös totesi, että jos kahvi tulisi nykypäivänä markkinoille uutena tuotteena, se kiellettäisiin. Kahvi on myrkkyä.
27.2.2018
Niinpä! Mullakin oli monta vuotta krooninen stressireaktio. Se helpotti heti DNRS-menetelmän myötä.
4.3.2018
Moikka! Kertoisitko enemmän sinun raskausajan ruokavaliostasi? Mitkä ravintoaineet koet tärkeäksi erityisesti raskaana? 🙂 Kissasta tuli mieleen että meillä on myös sisäkissa ja olen raskaana. Onko tuo toksoplasmoosin riski kissasta ihan huuhaata? Täytyykö kissaa erityisesti varoa raskaana ja antaa muiden perheen jäsenten siivota esim hiekkalaatikko? 🙂
4.3.2018
Piti vielä lisätä että keväisin/ kesäisin kissa kyllä ulkoilee pihalla, ettei ihan täysin sisäkissa ole. 🙂
11.3.2018
Hei Maria ja onnea odotukseen! Tuohon listeriaan on pakko sanoa sinulle ja muille odottaville, että KYLLÄ, listeria ON vaarallinen raskaanaolevalle siksi, että se aiheuttaa sikiölle ongelmia, vaikka äiti ei saisi oireita nimeksikään. Lähipiirissäni kolme naista on saanut keskenmenon listerian takia viimeisen kolmen vuoden sisällä (tutkittu, koska sikiöt kuolleet 20+ viikkoisina), ensin kuoli kaksoset kohtuun ja sitten toisella naisella kaksi peräkkäistä raskautta päätyi keskenmenoon listerian takia.
Minun neuvo on, että älkää ottako riskiä minkään takia, ei juustojen, ei lohen eikä minkään muunkaan kielletyn aineen takia. Raskaus kestää vain +-40 viikkoa, sen ajan kyllä kestää. Syötte sitten sen jälkeen mitä haluatte, eikö?
11.3.2018
Onhan se vaarallinen – mutta ei siihen silti kaikki sairastu tai siitä saa keskenmenoa. Viime vuonna useampi suomalainen voitti päävoiton lotossa kuin sai listerian, eli kyllä se hyvin epätodennäköistä on. Ja tosiaan, itse en kyllä söisi ulkomaisia pakastevihanneksia enkä vakuumilohta myöskään. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005599313.html
14.3.2018
Moikka Maria, Haluaisin kysyä mitä mieltä olet Tahinista tai sen käytöstä esim. hummuksessa? Senkään käyttöä ei ole ”suositeltu” juuri listeria takia, mutta olen kovasti yrittänyt miettiä, että uskaltaisiko syödä vai eikö. Voi toki johtua ensimmäisestä raskaudesta, että suhtautuu noihin ”suosituksiin” hieman pelokkaammin, mutta tuntuisi typerältä, ettei edes pieniä määriä saisi syödä, sama muidenkin siementen suhteen.
Kiva kun kirjoitat näistä aiheista 🙂
14.3.2018
Mä olen mielestäni lukenut suositukset huolellisesti, enkä ole löytänyt kieltoa syödä tahinia! Just aamullakin laitoin sitä smoothieen, mutta vähän, sillä siemeniä ei tosiaan suositella syötäväksi raskasmetallien takia ainakaan paljoa.
23.3.2018
Raskaana oleva nainen on 20 kertaa alttiimpi saamaan listerioositartunta kuin terve ei-raskaana oleva nainen. Miksi pelata oman ja sikiön terveydellä popsimalla raakamaitojuustoja ja/tai kypsentämättömiä tuorejuustoja. Ihme touhua. Epäilen vahvasti, että raskaudella olisi vaikutusta voittaako lotossa vai ei.
http://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/listeria/
23.3.2018
Raskaudenaikaisia listeriatapauksia todetaan vuosittain muutama Suomessa. Hyvin pieni riski. Sen sijaan moni juo kahvia. Tämän kirjoitukseni oli tarkoitus suhteuttaa riskejä ja todennäköisyyksiä – ei vähätellä listeriaa. Vaikka listeria on vakava, sen saa tosiaan muutama vuodessa. Sen sijaan kahvi voi aiheuttaa yhtälailla sikiölle elinikäisiä vaikutuksia, ja tuhannet naiset saattavat juoda kahvia raskaana. Minusta se on suorastaan huolestuttavampaa. Jokainen saa silti olla asiasta ihan omaa mieltä. 🙂 http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/teratologinen-tietopalvelu/Infektiot/Sivut/Listerioosi.aspx
24.3.2018
Yksistään pakastemaissista sai Suomessa listerioosin 10 henkilöä, joista kaksi kuoli vuonna 2017. Nämä todennettuja tapauksia.
Laittaisitko linkin tutkimukseen, jossa todetaan kahvin aiheuttavan sikiölle elinikäisiä vaikutuksia.
Tässä pakastemaissin listeriasta:
https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/22-02-2018-RRA-Listeria-Finland.pdf
24.3.2018
Kiva, löysitkin jo tutkimukset. Mutta raskanaolevia vain muutama vuodessa sairastuu. Jutun tarkoitus ei ole vähätellä listeriaa, vaan kritisoida sitä, että hyvin yleisesti käytetyn kahvin riskejä vähätellään. Tutkimuksia kahvin haitoista raskauden aikana löytyy todella paljon esim. PubMedistä.
24.3.2018
Huomasinkin nyt tekstin sisään linkittämäsi tutkimukset. Harmi, että artikkeleista ei saa esiin full text -versiota. Hyvä, että nostit kahvinjuonnin haitat esiin. Sama asia pätee varmasti kaikkien kofeiinipitoiset energiajuomien osalta. Riskien ja todennäköisyyksien suhteuttamisella toiset asiat vaan näyttävät vähempiarvoisilta (=vähätteleminen?) kuin toiset.
Tässä artikkelissa ei löydetty yhteyttä kahvinjuonnin ja lapsuusajan aivokasvaimen väliltä.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/28477209/?i=2&from=/25030503/related
15.5.2018
[…] aiemmin ajatuksistani kahvinjuontia kohtaan raskausaikana. Juttuni jälkeen julkaistiin norjalaistutkimus, jonka mukaan odottavan äidin […]
27.1.2019
[…] Tämä postaus aiheutti varsinaisen paskamyrskyn. Se on ymmärrettävää, sillä Suomi on kahvimaa. Vaatii paljon kyseenalaistaa omat näkemykset. Perusteluni ovat saaneet viime aikoina lisää painoa, sillä uuden tutkimuksen mukaan 40% suomalaisäideistä juo liikaa kofeiinia. (Minua kovasti naurattaa tuo YLEn uutisen sanavalinta: ”äidit saavat liikaa kofeiinia”. Ilmeisesti tarkoitus on olla syyllistämättä, mutta eihän kukaan ”saa” kofeiinia, vaan tietoisesti sitä itse juo. Tässä kuitenkin linkki postaukseeni, jossa perustelen miksi kofeiinia kannattaa todellakin juoda vähemmän kuin neuvolan suositukset antavat olettaa. […]
9.2.2019
”Raskaudenaikaisia listeriatapauksia todetaan Suomessa vain muutamia vuosittain. ”
Niitähän on vähän juuri sen takia, että suosituksia noudattamalla listeriariskiä voi pienentää huomattavasti. Riski luonnollisesti kasvaa siinä, mitä enemmän riskin tuotteita käyttää.