Kemikaalipihi paistinpannu, jota ei saa pilalle millään! Neljä syytä hankkia hiiliteräspannu

turvallinen paistinpannu kemikaalit hiiliteräs

*Sisältää affiliate-linkkejä

Teen suurimman osan perheemme ruuista paistinpannulla, joten pannu on keittiöväline jolta eniten vaadin suorituskykyä ja laatua. Olenkin kokeillut elämäni aikana monta erilaista paistinpannua. Teflon-pinnoitetut pannut hylkäsin jo vuosia sitten, niiden sisältämien PFC-yhdisteiden haitallisten terveysvaikutusten sekä ympäristövaikutusten takia. Teflon-pannut ovat myös tosi herkkiä naarmuuntumaan ja palamaan piloille. (Korkeissa lämpötiloissa Teflon-pannuista voi lisäksi höyryyntyä terveydelle haitallisia yhdisteitä). Olen myös testannut keraamisella pinnoitteella varustettua paistinpannua. Kemikaalien osalta se on parempi vaihtoehto kuin teflon, mutta en ole ollut tyytyväinen siihenkään pannuun. Syynä on se että sillä paistaessa paistopinta ei tule hyväksi, lisäksi ruoka tarttuu herkästi pannuun.

1. Pannu loppuelämäksi

Nyt minulla on käytössä jo neljättä vuotta paistinpannu, jota voin lämpimästi suositella kaikille. Hurjaa ajatella, että tämä pannu kestää itse asiassa loppuelämän. Elämä on rajallinen, ja se kannattaa käyttää hyvin. Mehiläisvahatun DeByer-pannun etu on se, että tätä pannua ei saa sitten pilalle millään! Voin huoletta käännellä kasviksia pannulla haarukalla tai vaikka leikata terävällä veitsellä paloja pienemmiksi pannun päällä. Näiden pannujen kanssa voi siis huoletta käyttää metallisia työvälineitä ilman huolta siitä, että pinnoite menisi pilalle tai että pannusta irtoaisi haitallisia kemikaaleja.

2. Tätä pannua on mahdoton pilata

Toinen plussa on, että tätä pannua on mahdoton polttaa pilalle. Kuten äsken kerroin, hiiliteräspannua voi käyttää vaikka leikkuualustana, mutta lisäksi tätä pannua on mahdoton pilata liian kuumalla lämpötilalla. Hajamielinen kun olen niin monta kertaa olen unohtanut öljyn lämpenemään pannussa kunnes se palaa pohjaan. Ei tietenkään sinänsä hyvä juttu koska en tietenkään halua tulipaloa kotiini, mutta jotain hyvää näissä vahingoisaa on: Tämä pannu tulee jokaisesta pohjaanpalamisesta aina vaan paremmaksi! Hiiliteräspannun salaisuus on siis rasvapoltto, joka tekee pannuun täydellisen tarttumattoman pinnan. Rasvapolton voi tehdä monin tavoin, keittolevyllä tai isommille pannuille se on helpompi tehdä uunissa. Itse en stressannut siitä, että pannussa pitäisi heti olla täydellinen pinta, vaan otin pannun reippaasti käyttöön. Vähitellen pannuun on muodostunut musta, kiiltävä pinta, joka on todellakin täydellinen paistamiseen. Pannuun, jota eniten käytän on muodostunut myös paras paistopinta. Sillä paistan täydelliset letut, lihat, kasvikset ja halloumit tai ihan mitä vaan!

3. Vähemmän kemikaaleja

Hiiliteräspannun kolmas hyvä puoli on se, että se auttaa vähentämään haitallisia kemikaaleja. Ensinnäkin, se ei sisällä Teflonia tai PFC-yhdisteitä, mutta lisäksi se vähentää synteettisiä kemikaaleja sisältävien tiskiaineiden käyttöä. Hiiliteräspannuja ei nimittäin tarvitse eikä kannata pestä pesuaineella. Pesuun riittää kuuma vesi! Tästä olen eniten yllättynyt. Ennen pannun hankintaa olin hieman skeptinen, ajattelin, että jos pannua ei pese pesuaineella, jää siihen edellisen ruuan maku ja haju. Tätä haittaa en ole huomannut! Kuumalla vedellä pestyllä pannulla voi huoletta paistaa lettuja, vaikka pannulla olisi juuri paistettu kalaa.Erityistä: Ainoat erityishuomiot pannun käyttöön liittyvät happamuuteen ja veteen. Jos teen esimerkiksi pasta bolognesea tomaattikastikkeella, en jätä ruokaa pannuun pitkäksi aikaa. Tomaattikastikkeen happamuus voi nimittäin irroittaa rasvapoltossa syntyneen paistopinnan. Vedessä näitä pannuja ei myöskään kannata liottaa samasta syystä. Toisaalta, mitään peruuttamatonta ei voi käydä, sillä paistopinnan saa aina takaisin pannua ahkerasti käyttämällä tai tekemällä rasvapolton uudelleen. Itse olen käyttänyt paistamiseen enimmäkseen oliiviöljyä, letut paistan kookosöljyssä ja kalan voissa. Näitä rasvoja käyttänyt myös rasvapoltossa silavan lisäksi. Silava on siis hyvä, mutta ei tosiaan välttämätön. Rasvapolto onnistuu myös kasviöljyillä.

4. Paistamisen ilo

Neljäs syy valita DeBuyer on täysin gastronominen. Näillä pannuilla vaan tulee paras paisto! Pannussa on juuri tarpeeksi massaa, jotta se varaa lämmön tasaisesti. Lisäksi pinta tulee kuumaksi ja paistopinta täydelliseksi. On ihana tehdä ruokaa, kun mikään ei tartu pohjaan. Ei ole ihme, että suurin osa huippukokeistakin vannoo hiiliteräksen nimeen. Itselläni DeBuyereita on kolme: lettupannu, paistinpannu ja maalaispannuKaikki lempipannuni löydät tästä.

Kuva: Dorit Salutskij / http://doritsalutskij.fi

PS. Perfektionistille tämä pannu ei ehkä sovi. Äitini on monta kertaa päättänyt hinkata pannun ”puhtaaksi”. Olen joutunut pitkän kaavan mukaan selittämään hänelle, että musta pinta ei ole likaa, vaan pannun täydellinen paistopinta.

11 Comments

  1. Bee
    9.3.2019

    Kiitos tästä!
    Itselläni on hiiliteräspannu ja välillä törmään kommentteihin, että eikö rasvapoltolla aikaan saatu pinta jätä ruokaan karsinogeenejä tms. haitallisia aineita. En ole tähän oikein järkevää vastausta mistään löytänyt – onko sinulla tietoa aiheesta?

    Vastaa
    1. marianordinoma
      9.3.2019

      Rasvapoltettua pannua oikein käyttäessä siitä ei tietääkseni irtoa mitään. En usko, että tästä on varsinaisia tutkimuksia.

      Vastaa
  2. Suviliina
    12.3.2019

    Kommenttini ei nyt liity kyseiseen postaukseen, mutta ensiksi, kiitos mielenkiintoisesta blogista! Minua kiinnostaisi kovasti synnytys ja menetelmät synnytyskivun kestämisen harjoittamiseen, josta oletkin kirjoittanut aiemmin. Olen synnyttänyt luomuna ja tuntuu, että selvisin supistuksista hyvin. Olen ”ratsastanut” tai ”uinut” supistukset hengittäen mielikuvissani läpi. Mutta sitten on tullut ponnistusvaihe, jossa tuntuu, että kipu on lyönyt läpi, enkä ole enää kyennyt ajattelemaan muuta kuin kipua. Nyt olen raskaana ja miettinyt jo kovasti synnytystä. Haluaisin synnyttää ilman lääkkeitä, mutta pelkään ponnistusvaihetta ja mietin, että pitäisikö ottaa puudute siksi, että selviäisin ponnistusvaiheesta. Onko sinulla hyviä vinkkejä tai mielikuvaharjoituksia miten selvitä siitä? Kiitos vastauksistasi!

    Vastaa
    1. marianordinoma
      14.3.2019

      Suosittelen lämpimästi hypnosynnytystä ja mielikuvaharjoittelua.

      Vastaa
  3. Suvi_liina
    13.3.2019

    Edellinen viestini taisi hävitä jonnekin niin yritän uudelleen. viestini ei koske nyt tätä postausta mutta aiemmissa olet asiaa käsitellyt niin ajattelin kysyä synnytyksen ponnistusvaiheesta

    Vastaa
  4. Jenni
    13.3.2019

    Onkohan mitään tehtävissä kun otin pannun alunperin ihan väärin käyttöön eli keitin siinä vettä ja unohdin märkänä pöydälle? Pinta ruostui vähän jonka jälkeen vielä menin ”hiomaan” teräsvillasienellä, jolla putsataan kattiloita ja tietysti ruostui siitä vielä lisää. Nyt reippaasti ruosteessa. Saako ruosteen vielä jollain pois, jos koittaisi sitten vielä tuota oikeaa käyttöönottoa? 😀

    Vastaa
    1. marianordinoma
      14.3.2019

      Sen saa helposti vielä ”korjattua”. Rasvapolttoa vaan!

      Vastaa
  5. Katrilli
    11.4.2019

    Voiko tällä pannulla paistaa vedellä vai vaatiiko aina rasvan?

    Vastaa
  6. katri
    11.4.2019

    Voiko tällä pannulla paistaa vedellä? Vai vaatiiko aina rasvan?

    Vastaa
  7. Raymond
    27.8.2021

    Ammattikokkien hyvissä paistinpannuissa on paksu pohja, ei riitä 7mm, niitä ei tietääkseni saa amathöörit ja/tai ovat älyttömän kalliita.
    Mikähän tässä hiiliteräspannussa on pohjan paksuus, joka jo järjellä ajatellen on lähes tärkein tekijä hyvässä pannussa!
    Paistelemisiin!

    Vastaa
  8. […] Maria Nordin nostaa esille 9.3.2019, Kemikaalipihin paistinpannun, jota ei saa pilalle millään! Neljä syytä hankkia hiiliteräspannu, linkki. […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top