Leikkikeittiö ja tuunausteipit

IMG_5330
Jo kolme lukijaa on kysynyt mielipidettäni DC-Fix kontaktimuovien vaikutuksesta sisäilmaan. Itselleni aihe on lähes tuntematon, sillä minulle ei ole koskaan tullut mieleen sisustaa teipeillä tai liimautuvilla muovikalvoilla. Moni tätä kuitenkin harrastaa, sillä Facebookissakin on näille DIY-kontaktimuovituunauksille pyhitetty ryhmä.
Habitare -messuilla törmäsin Teippitarhan kojuun, jossa oli tuttuja värikkäitä paperiteippejä, joita olen käyttänyt lasten arkkitehtuurityöpajoissa. Kapeat paperiteipit ovat oivia lasten kanssa puuhatessa, sillä teipit saa katkaistua käsin kuten maalarinteipin (mutta helpommin).
Ihmettelin aikani leveitä teippejä, kunnes huomasin että nämä teipit on tarkoitettu vastaavanlaiseen seinien ja huonekalujen koristeluun kuin DC-fix, josta minulta on kovasti kyselty.
Sain muutamia rullia japanilaista riisipaperista valmistettua MT-teippiä (japaniksi washi). Jätin messuilta tuomani washit vahingossa keittiön pöydälle, lapset huomasivat teipit iltapalalla. Iltapuuhien jälkeen taivuin lasten vaatimuksille ja tuunasimme leikkikeittiön lilan ja sinisen sävyisillä teipeillä.
IMG_5465 IMG_5464 IMG_5472IMG_5471
Ruttuun meni siellä täällä, mutta ajattelin että tämä on nyt lasten projekti. Jos olisin tehnyt tätä päivällä ja omassa rauhassa, olisi teipit saanut kyllä helposti suoraankin.
Tuunasimme yläkaapiston reunat tumman lilalla, taustaseinän vaaleansinikuvioisella leveällä tepillä, jota voisin laittaa jonnekin ihan oikeastikin. Patteriin ja ikkunalautaan tuli, öhöm, varsin erikoinen kuviointi. Annoin lapsille aikalailla vapaat kädet suunnittelussa…
Ja teippihän lähtee helposti irti, joten mitään peruuttamatonta tuhoa ei ole tapahtunut.
MT-teippiä asennettaessa liima tuoksui hetken makeahkolle, muttei ollenkaan ärsyttävälle. Haju haihtui hyvin nopeasti, luulen ettei kukaan muu sitä tuoksua edes haistaisi.
MT-teipissä on hieno, himmeän vahamainen pinta, olisi kiva tietää, mitä vaha tarkalleen on. Toivottavasti ei ainakaan mitään PFC-yhdisteitä sisältävää. Kysäisen asiaa maahantuojalta. Mutta en olisi niin huolissani. Ei kai kukaan mitään valtavan isoja pintoja aio teippailla, että teipit vaikuttaisivat sisäilmaan? Vaikka hauskaa puuhaahan tämä oli.
Pohdin toiste lisää DC-fixin terveellisyyttä tarkemmin. Nopea huomioni on, että DC-fix on valmistettu PVC-muovista, joten tuote sisältää hyvin todennäköisesti muovin pehmentimiä, ftalaatteja.
Nyt kuulisin mielelläni teidän kokemuksia: Miten isoja pintoja olet tehnyt DC-fixillä? Haiseeko DC-fixattu pinta?
 

13 Comments

  1. hanna
    14.9.2015

    Yritin raskaana ollessani tuunata kaapin dc fixillä, mutta haju oli niin pistävä, että jouduin repimään teipin loppujen lopuksi pois, sillä sain siitä päänsärkyä. Tiedä sitten johtuiko muutenkin herkästä hajuaistista vai mistä…

    Vastaa
    1. maria
      15.9.2015

      Kiinnostavaa! Voiko olla, että eri DC-fixeissä on eri muoveja tai liimoja? Yritän selvitellä asiaa…

      Vastaa
      1. hanna
        24.9.2015

        Mahtaisko tuolla mt-teipillä saada keittiön kaapinovia uudistettua vai onkohan ihan tuhoon tuomittu idea? Meillä on pian muutto edessä ja uudessa asunnossa on karmeat keittiönkaapit. Dc fix on poissuljettu mahdollisten ftalaattien pelossa ja vuokra-asunnossa maalaaminen ole myöskään mahdollista…

      2. maria
        25.9.2015

        Hmm, selailin Instagramissa kuvia #mttape. Kyllä siellä oli paljonkin kaapinovia. Mutta ei varmaan ihan mille tahansa kaapinovelle. Esim listoitukset vaikeita.

  2. peppilotta
    15.9.2015

    Huonoja kokemuksia. Haisee liimalta ja todella epämiellyttävältä. Meillä ei tuulettamallakaan haju lähtenyt. Jouduttiin repimään pois koko roska.

    Vastaa
    1. maria
      15.9.2015

      Itsekin koen jo kirjoja päällystäessä kontaktimuovin hajun ällöttäväksi. Onko DCFixin haju erilainen kuin kontaktimuovi?

      Vastaa
  3. Ninni
    15.9.2015

    Meillä ei haissut ollenkaa. Tehtiin tämmönen kyseenalainen projekti. Päällystettiin kaikki keittiön tasot (myös hanan vierestä) dcfixillä. Hitusen jännittää tuleeko ongelmia mutta onneksi on lyhytaikanen ratkaisu ja helppo poistaa.
    Keittiö kun muutenkin paljastu ongelmapesäkkeeksi.
    Viitsikö muuten valottaa mitä riskejä/haittoja voi tulla jos laminaatin alla on muovimatto (ja sen alla asbesti). Ja mitä riskejä/ongelmia on jos keittiön kaakeleiden päälle on vedetty tasotetta, koska kaakelit haluttiin piiloon (niidenkin alla on asbestia).

    Vastaa
    1. maria
      15.9.2015

      Kiinnostavaa! Mietin, että voiko DC_fixiä olla eri laatuja, haiseeko toiset enemmän kuin toiset? Ja jos on kyseessä esimerkiksi vanha lastulevykeittiö, joka jo haisee pahalta, voiko DC-fix jopa parantaa tilannetta?
      Kerro miltä näyttää!
      Muovimatto laminaatin alla aiheuttaa itselleni oireita, vaikkei olisi mitään varsinaista ongelmaa. Usein kuitenkin muovimatto alkaa kemiallisesti hajota (iän ja olosuhteiden myötä), jolloin sisäilmaan pääsee muovikemikaaleja (TXIB, 2-etyyliheksanoli, aldehydejä, alkoholeja). Nämä voi aiheuttaa aivosumun kaltaista oloa, päänsärkyä tai silmä ja hengitystieoireita. Asbesti ei ole ongelma, ellei matto ole jostain kohdista irronnut alustastaan. Tuolloin vaikka päällä on laminaatti, voi ilman pumppausliike saada asbestin myös sisäilmaan.
      Kaakeleiden alla oleva asbesti ei ole ongelma MUTTA, suosittelen tekemään kartan tai jonkin varoitusmerkin tulevia asukkaita / sukupolvia varten. Eli kaikki asbestipitoiset materiaalit ja niiden sijainnit pitäisi olla merkattu johonkin. Ettei vaan käy niin, että joku tulee remppaamaan ja hurauttaa kaiken paskaksi ja asbestit ilmaan.

      Vastaa
      1. Ninni
        16.9.2015

        Ulkonäöllisesti toi dcfix teki valtavan muutoksen. Keittiö on miljoona kertaa paremman näköinen.
        Kävin oikee eriksee haistelee tota meijän dcfixii ja en kyllä haista mitää. Ja laittaessakaan en huomannu mitää hajua. En ees semmosta ku kontaktimuovista yleensä lähtee. Että kai noissakin on eroja.
        Ja juu asbestit on ilmeisesti merkattu taloyhtiön puolestakin jo ja onhan noista rempoista etukätee ilmotettava joten viimeistää sillo tulee ilmi.

  4. Satu
    15.9.2015

    Innokkaimmat käyttää dc fixiä tapetin tilalla ja sillä laitetaan kokonaisia seiniä! Jotkut ovat saaneet huomata, että tällaisen virityksen alle alkaakin
    kertyä kosteutta.

    Vastaa
    1. Maria
      15.9.2015

      Ohhoh, minkähänlaisissa taloissa näin on käynyt?

      Vastaa
      1. Johanna
        16.9.2015

        Muistaakseni joku tapaus oli ainakin sellainen, että kostean tilan (kylppäri ehkä? kaakeliseinä kummiski) ja olohuoneen välinen seinä fixattu umpeen, ja välissä rupes kosteus möyrimään. Kosteita tiloja yleensä suositellaan laatta kerrallaan että saumat pysyis hengittävinä.

      2. Johanna
        16.9.2015

        Niin siis se seinä oli molemmin puolin muovitettu 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top