Luomukosmetiikassa kiistanalaista ainetta – tutka kemikaaliviidakossa

Viimeisten ”kosmetiikkakohujen” aikana luonnonkosmetiikkaa käyttävät ovat ohittaneet toitotuksen kosmetiikan riskeistä olankohautuksella. Oletus on, että luonnon- tai luomukosmetiikka on lähtökohtaisesti turvallisempaa ihmisille sekä luonnolle.

Luonnonkosmetiikalle on tarjolla erilaisia sertifikaatteja. Sertifikaatit ovat luoneet itse itselleen ”säännöt” sallituista ja kielletyistä ainesosista. Sertifikaatit myyvät kosmetiikkafirmoille ”leimoja” pakkausten kylkeen. Osa luonnonkosmetiikkafirmoista haluaa sertifikaatin, mutta markkinoilla on myös paljon eri sertifikaattien kriteerit täyttäviä tuotteita, jotka ovat päättäneet olla tarvitsematta maksullista sertifikaattia.

Vesistöille sekä ihmiselle haitallista ainetta?

Less Is More -hiustenhoitosarja on luomukosmetiikkaa ja saanut hyviä arvosteluita luomukosmetiikkabloggareilta ja ekokampaajilta. Monet tuotteen ainesosista on peräisin luomutuotannosta. Luomukosmetiikan ainesoasaluetteloita ei ehkä tule tihrustettua niin tarkaan, sillä mielikuva turvallisuudesta on vahva.

Myös Kemikaalitutka on käyttänyt Less Is Moren hittituotetta, hiuksiin jätettävää mandariinihoitoainetta. Putelin ainesosaluettelosta paljastuu yllätys. Aine sisältää ainesosaa, jonka Euroopan kemikaalivirasto ECHA on todennut varsin haitalliseksi ympäristölle. Aine on nimeltään Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride.

Danger! According to the classification provided by companies to ECHA in CLP notifications this substance is very toxic to aquatic life with long lasting effects, is very toxic to aquatic life, causes serious eye irritation, causes skin irritation, may cause respiratory irritation and may cause allergy or asthma symptoms or breathing difficulties if inhaled.

Euroopan kemikaaliviraston ECHA:n kemikaalitietokanta

Monet ekokosmetiikkasertifikaatit sallivat aineen käytön. Aine kuuluu kvaternaarisiin ammoniumyhdisteisiin. Se toimii säilöntäaineena, mutta myös pinnan liukkaaksi ja sileäksi, mikä on toivottu ominaisuus hiustenhoitotuotteelle.

Less is More Tangerine Curl Balm INCI

  • Aqua, *Aloe Barbadensis Leaf Juice, Glycerin, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, *Melissa Officinalis Leaf Extract, *Cyamopsis Tetragonoloba (Guar Bean) Gum, *Citrus Nobilis (Tangerine) Peel Oil Expressed, *Citrus Aurantium Dulcis (Sweet Orange) Peel Oil Expressed, *Citrus Limonum (Lemon) Peel Oil Expressed, *Parfum (*essential oils incl. Benzyl Benzoate, Citral, Citronellol, Farnesol, Geraniol, Limonene, Linalool), *Alcohol, Arginine, Chitosan Lactate, Glyceryl Caprylate, Hydrolyzed Wheat Protein, Lactic Acid, Levulinic Acid, p-Anisic Acid, Tocopherol

Aineesta löytyy todella ristiriitaista tietoa. Monilla yhdysvaltalaisilla sivuilla aineen sanotaan olevan turvallinen. Kuitenkin ECHA:n kemikaalitietokanta tuntuu tiedonlähteenä varsin luotettavalta.

Jos lukijoissa sattuisi olemaan biokemian ekspertti, kuulemme mielellämme lisää tietoa tai mielipiteen ainesosasta.

Varmaa on, että Kemikaalitutka ei suosittele ympäristölle haitallisia ainesosia sisältävän kosmetiikan käyttöä, vaikka tuotteella olisi arvostettu sertifikaatti tai INCI-lista pullollaan luomuainesosia. Kemikaalitutka ei myöskään halua mustamaalata luomukosmetiikkaa. Usein, muttei aina, se on tavanomaista turvallisempi vaihtoehto.

Lähde:
EcoCert-kriteerit

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top