Lasten koulu heittäytyi taas lomalle. Tällä kertaa rapsahti kahden viikon pituinen syysloma. Koulu on kyllä järjestänyt ajalle lomakerhon. Mutta pidän tätä määrättyä lomaa kehoituksena olla lasten kanssa. Kun päivähoito on ”koulumaista” on kunnioitettava lasten oikeutta lomaan, eli vaihteluun arkirutiineista.
Syyslomaohjelmassa on seuraavaa:
- Puuhaa sukulaisten kanssa. Mummot, vaarit, sedät ja serkut: auttakaa! Tämä on julkinen avunpyyntö.
- Paljon askartelua, puuhakirjojen tekemistä, ompelutehtäviä, vahalla muovailua.
- Ulkoilua, vähintäänkin puistoilua. Mutta päästäänkö metsään asti? Toivottavasti.
- Sirkus Finlandia. Jokavuotinen perinne.
- Linnanmäen Valokarnevaali. Jokavuotinen perinne.
- Isoisoveljen ihailua ja hänen seurastaan nauttimista.
- Halloween-juhlat ja taskulamppuseikkailu lasten kavereille.
- Eläinmuseossa käynti. Itseasiassa lapset lähtivät juuri matkaan mummopartion kanssa. Kiitos heille!
- Teatterikäynti. Suosituksia?
- Uimahalliretki
- Leikkejä ja pelejä kotona
Uusin lempparimme on leikki, jonka minulle esitteli lasten isoisoäiti piano-opetuksen tueksi. Hän pitää pojalle pianontunnin (siis pianopuolituntisen ja pullansyöntipuolituntisen) aina lauantaisin.
Mikä esine?
Tässä leikissä lapsi oppii kuuntelemaan. Leikki toimii näin. Valitaan 10–15 kpl erilaisia esineitä, lasten iästä riippuen. Tärkeää on että esineitä on sellainen määrä, jonka lapsi kykenee muistamaan. Esineiden pitää olla kooltaan, muodoltaan ja materiaaleiltaan erilaisia.
(Alkuleikki: Jotta esineet painuisivat mieleen, voi ensin leikkiä tuttua Mikä puuttuu? -peliä. Esineet laitetaan liinan alle, yksi esine poistetaan vaivihkaa. Liina nostetaan ja lasten pitää arvata, mikä esine on otettu pois.)
Esineet viedään toiseen huoneeseen tai muuhun näkösuojaan, kuten oven tai sohvan taakse. Aikuinen pudottaa yhden esineistä lattialle. Pelaajien tehtävä on arvata, mikä esine putosi.
Nopein vastaaja voittaa esineen itselleen. (Aikuinen voi käyttää määräysvaltaa ja antaa tasoitusta pienille.) Vaikeusastetta voi lisätä ottamalla mukaan esineitä, jotka muistuttavat toisiaan. Esimerkiksi paperiarkki ja ohut vihko. Legopalikka ja legopää. Puukynä ja tussi. Paperiputki ja pieni pahvilaatikko…
Jos esinettä ei heti arvaa, voi antaa vinkin hankaamalla tai koputtamalla tavaraa. Sitten esine tiputetaan uudelleen. Hauska huomata, miten itse osaa päätellä etukäteen, miltä mikin kuullostaa. Ja lapsetkin oppivat nopeasti.
Kokeilkaa kotona!
Pikaisiin kuulemisiin. Menen maalaamaan!
15.10.2013
Meillä on myös melkoinen ohjelma suunniteltuna syyslomalle – tosin lapset menee myös kahdeksi päiväksi lomakerhoon esikoisen toivomuksesta, siellä oli niin kivaa viime vuonna. 🙂
15.10.2013
Teatteriin kattomaan Fedja-setä, kissa ja koira.
16.10.2013
Kiitos vinkistä! Mennään!
16.10.2013
Mahtava leikki-idea, kiitos! Uskon että poikamme on tästä yhtä innoissaan kuin minä, kunhan kokeillaaan 🙂
17.10.2013
Hyviä leikkejä! Sääntöjä saa vapaasti soveltaa lapsen ikään ja ominaisuuksiin sopiviksi. Kerro, miten meni!
16.10.2013
Koska ne lapset saavat pitkästyä, ikävystyä ja sitten kaiken sivuuttamisen ja dissaamisen myötä löytää aikaa lorvia itsekseen, unelmoida, suunnitella, tutkia, opetella ja ihmetellä?
17.10.2013
Kiitos Nainen maalta! Tärkeä huomio. Rakastan pitkästymistä ja lorvimista, suunnittelua ja unelmointia. Listan tavoitteista toteutuu ehkä 50%. Loppuaika ikävystytään. Tässä olisi hyvä aihe kirjoitukseen.