Munanmaalausta kuukautisverellä

DSCF3029
Muistan vieläkin vuoden 1995 ARS-näyttelyn. Tulin Helsinkiin käymään isäni luona ja menimme Ateneumiin. Tehosekoittimessa ja pesukoneessa pyörivä kuukautisveri- ja spermaseos herätti ajatuksia.
Toisaalta, olin pohtinut kuukautisveritaiteen merkitystä jo vuotta ennen kyseistä taidenäyttelyä. Koska kuukautiseni eivät olleet vielä alkaneet, jouduin tyytymään musteeseen toteuttaessani Naisen ajatuksia – teosta Kuopion kaupunginmuseoon. Kaikki taideteokseni myytiin.

View this post on Instagram

En kestä. Löysin vanhan lehtijutun. #savonsanomat #1994

A post shared by Maria Nordin (@marianordin.freetoheal) on


Olin varma, että minusta tulisi isona taiteilija. Minulla on todella kompleksinen suhde kaikkeen visuaaliseen, suojelen itseäni välttämällä asioita, joissa joutuisin tekemään jotain katseen alle kohdistuvaa. Oikestaan mielestäni suuri osa taiteesta on täysin turhaa ja merkityksetöntä.
Mutta silti koen itseni taiteilijana. Näen elämäni taideteoksena.
Mutta joskus minun on pakko vieläkin taiteilla ihan konkreettisesti. Väritän lasten värityskirjoista loppuun kuvat, jotka ovat jääneet puolitiehen. En yleensä näytä töitäni kenellekään. Nautin taiteen ideasta enemmän kuin itse tuotoksesta.

Kuukautiset ovat puhdas mysteeri

Joulu sekä pääsiäinen ovat lasten saamisen jälkeen olleet minulle syntymän, kasvun sekä elämän kiertokulun juhlia. Mullasta orastava rairuoho on minulle mehevään limakalvoon porautunut munasolu, josta alkaa uusi maailma.
Naisen keho on ihme. Olen niin onnellinen kellon tarkkuudella toimivasta kuukautiskierrosta, joka muistuttaa minua elämän ihmeestä ja kiertokulusta jokainen kuukausi.
Esikoisen syntymän jälkeen siirryin käyttämään kuukuppia. Kuukupin käyttö on parantanut suhdettani kuukautisiin. Käsittelen kuukautisverta ylpeänä, kippaan täyden kupillisen ja ihailen punaisia marmorikuvioita, jotka se synnyttää valkoista posliinia vasten.
Olen huomannut, että kuukautisveri ei haise millekään. Tuoksu on oikeastaan aika samanlainen raikas kuin raa’an kananmunan tuoksu.

Kuukautisveritaidetta

IMG_4367
Ihmettelin jo lapsena, miten kuukautisveri siihen pesukoneeseen ja tehosekoittimeen oli kerätty. On pitänyt istua kulhon päällä aika pitkään nimittäin… Onko kuukautisveren keräämiseen käytetty aika osa teosta? mietin lapsena.
Kuukautisveritaide vuosikymmeniä ollut enimmäkseen valokuvia tahraisista housuista tai reittä pitkin valuvasta verivanasta. Myös monenlaisia kömpelöitä tamponikasoja on nähty. Seurasin hetken kuukautisverta postaavaa tilia Instagramissa. Oli pakko lopettaa, kun kuvat olivat niin ällöttäviä. Ne sotivat oman kuukautiskäsitykseni kanssa.
Olen jo pitkään antanut periksi houkutuksille ja maalannut kuukautisverellä. Silloin tällöin kastan pensselin kuukuppiin. Yleensä maalaan omakuvan tai oman logoni. Syksyllä kirjoitin kuukautisverellä rakkaudentunnustuksen Donald Trumpillejoka lausui hölmöjä kuukautisista.
DSCF3035
Kuukautisverellä maalatussa pääsiäismunassa on juuri sopivasti ulottuvuuksia. Ja todellakin aion syödä tuon munan.
Kuukautisveritaiteen historiasta:
Hyper-heterotropia
 

114 Comments

 1. Nimetön
  29.3.2016

  Kyllä tällä otsikoihin pääsi. Saa kait sitä kaikenlaista harrastaa, mutta on kyllä minusta hyvin omituista. Miten olisi seuraavaksi kakalla ja oksulla?

  Vastaa
 2. Unna
  29.3.2016

  Alkukantaista ja juurevaa. Juuri näin esiäitimmekin ovat epäilemättä tehneet.

  Vastaa
 3. suljetulle osastolle
  29.3.2016

  Ei sen tarvitse olla iso vika, kun se on päässä… Ei kuukautisveri mikään tabu tänä päivänä ole, siihen on turha vedota mutta ”kippaan täyden kupillisen ja ihailen punaisia marmorikuvioita, jotka se synnyttää valkoista posliinia vasten.” Oikeesti? Kannattaisiko vähän käydä juttelemassa jonkun luona jos lasten kanssa kotona oleva ihminen tuntee kiehtovaa vetoa vereen..?? Yleensä näistä on lukenut murhaajien analyyseissa. Kaikkea on turha selittää ”taiteella”. Hullu akka.

  Vastaa
 4. Verna
  29.3.2016

  Vähän erikoinen idea, mutta ei tässä mitään ällöä ole.
  Rauhaa rouvat, ja hyvä Maria, kun vähän ravistelet!

  Vastaa
 5. Nimetön
  29.3.2016

  Modernia liberalismia.. heti kun eteen laitetaan taide tai feminismi, kaikesta paskasta tulee hyväksyttävää..

  Vastaa
  1. juuh elicks
   29.3.2016

   Tää!

   Vastaa
  2. Minä
   29.3.2016

   Hmm. Erikoistahan tämä kyllä on. Voi kuitenkin miettiä, että onko tää nyt niin hirmuisen kauheaakaan. Mitä haittaa tästä taiteesta (tai ”taiteesta”, miten nyt haluaa ajatella) on loppujen lopuksi kellekään? Henkilökohtaista mielipahaa joillekin, mutta ehkä myös ajatusmaailman tuulettumista.

   Vastaa
 6. Hohhoijaa
  29.3.2016

  Onpas täällä lapsellista porukkaa ollut kommentoimassa, miten voikaan kuukautisveri pelottaa ja ällöttää noin paljon!
  Ihana toi vuoden -94 kuva 🙂

  Vastaa
 7. heikki laaninen
  29.3.2016

  Taiteilijan tulee osata hallita makaaberi käsite . Käytännössä maalaisisi oikeilla väreillä eikä luolamiesmäisesti verellä . Voit värjätä vaikka omalla verellä ja sanoa että on öljyväriä ja tärklelystä jos joku kysyy ja sit sanoo että teos kuvastaa sitä kuin olisi itse sen muninut eli ”omalla verellä koristeltu” Siksi nordin ei menesty taiteilijana.

  Vastaa
 8. Kun kerran tähän olet lähtenyt
  29.3.2016

  Seuraavaksi voisit maalata ripulilla. Kivoja maanläheisiä sävyeroja, riippuen miten kuralla olet.

  Vastaa
 9. tyttö
  29.3.2016

  No jopas ihmiset sekoaa helposti.. Ja vielä haukkuu sairaaksi muita. En näe kyllä mitään outoa kirjoituksessa 🙂 kuukuppi tekee menkoista kyllä helpot ja itsekkin tykkään siitä lavuaariin kaatamisvaiheesta ?

  Vastaa
 10. taiteilija1964
  29.3.2016

  Teokseni ”olen paska” herätti aikoinaan paljon huomiota, kun siihen lipsahti pari kihomatoa mukaan.

  Vastaa
  1. Katsoja0000
   29.3.2016

   Muistan tapauksen hyvin!
   Vaikka olin tuolloin vasta lapsi, muistan pohtineeni, oliko kakan keräämiseen käytetty aika osa teosta.

   Vastaa
 11. Sini Peräseinäjoelta
  29.3.2016

  Hienoa Maria! 🙂
  Ilahduin todella tästä postauksesta. Olen itsekin maalannut kuukautisverellä ja luulin olevani yksin. Olen käyttänyt kuukuppia kohta 10 vuotta ja voimakaspigmenttisen veren kaataminen viemäriin tuntuu värin ja materiaalin haaskaamiselta.
  Osin blogisi inspiroimana aion myös jatkossa hyödyntää kehoni tuottamaa väriä kuvien tekemisessä. Verellä maalaaminen on kaunista ja ihastuttavaa! 🙂
  On sinänsä harmi, että ihmiset suhtautuvat voimakkaan negatiivisesti verellä maalaamiseen. Miksi veri olisi sen saastaisempaa kuin mikään muukaan väri? Ja miksi sen käyttäminen muka on sairasta?
  Samaa ajattelen muistakin eritteistä. Niistä voi hyvin tehdä taidetta. Lammilla esimerkiksi asuu taiteilija Jukka Vuorio, joka on tehnyt veistoksia ja maalauksia eläinten lannasta. Amerikkalainen Vincent Castiglia puolestaan maalaa omalla verellään upeita maalauksia.
  Kehon materiaaleja voi käyttää maalaamisessa, askartelussa ja kaikenlaisessa taiteessa, vain luovuus on rajana! 🙂

  Vastaa
  1. Voi hyvää päivää!?
   30.3.2016

   Just Joo! Ja sittenhän voi vielä tarkoituksella hankkia ruokamyrkytyksen, pistää lattialle akvarellipaperin, heittää kunnon laatat ja ei muuta kun Kiasman seinälle!

   Vastaa
 12. Mä vaan
  29.3.2016

  Jokainen tehköön eritteillään mitä haluaa, mutta en minäkään ymmärrä, vaikka kuinka yrittäisin olla avarakatseinen, että miksi niitä muillekin pitää esitellä.

  Vastaa
 13. samalle suljetulle;)
  29.3.2016

  Kylläpäs minuakin puistatti(puistattaa yhä) ja meinasin jo rumin sanoin kommata..mutta..
  Ehkä pointti on kuitenkin jossain muussa ku eritteillä maalaamisella. Molemmat näistä sekä muna että kuukautisveri kuvastavat uutta elämää ja hedelmällisyyttä. Ja luulenpa että tähän postaukseen on joku ”koira haudattuna”;) Vaikka sitten se että ravistellaan heitä jotka näkee tässä jotain perverssiä…
  Marialle hyvää kevään jatkoa!

  Vastaa
 14. Nimetön
  29.3.2016

  Ihan hygieniasyistä tuo verellä maalaaminen inhottaa olipa se veri sitten peräisin mistä päin kehoa tahansa. Yäk…

  Vastaa
 15. kaikkeaseleipäelättää
  29.3.2016

  Lapset pois tuollaiselta sekopäältä.

  Vastaa
 16. Menopaussi
  29.3.2016

  En osaa ottaa kantaa ”taiteellisuuteen”, mutta noin yleisesti ottaen julkisesti tällaisen kertominen tuntuu turhalta. Ja saatan olla väärässä, mutta myös epähygieeniseltä. Käsittääkseni ei asustele yksin. Minulla ei ole lapsia, mutta jos olisi, en haluaisi, että heillä olisi pääsy räpläämään kuukautisverellä tehtyä taidetta. Ei kai siihen kuolisi, jos lapsi suuhunsa tätä taidemateriaalia saisi, mutta ajatus tuntuu vastenmieliseltä.
  Vuosia vuosia sitten yhdessä työpaikassani joku teki vessan seinään taidetta ulosteellaan. Taiteilijaa etsittiin ja jäljitettiin, jotta voitiin ohjata hoitoon.
  Tässä munanmaalaustaiteessa lienee enemmän kysymys julkisuuden saamisesta keinolla millä hyvänsä. Aika surullista.

  Vastaa
 17. Todellinen taiteilija
  29.3.2016

  Mielestäni sinun pitäisi tehdä kakastakin taidetta. Mielestäni on syrjintää hyväksyä vain yksi ihmiserite taiteentekovälineeksi. Vai onko mielestäsi oksennus tai syvän okran värinen virtsa jotenkin vähäpätöisempiä?!

  Vastaa
 18. ^^^^
  29.3.2016

  Mä en tajua näitä negatiivisia kommentteja. Ei, en ite lähtisi tollasta taidetta tekemään, mutta en ymmärrä miten se voi noin monelle olla ongelma? Ei ketään oo pakotettu tätä tekstiä lukemaan tai kokeilemaan verellä maalausta joten syyttäkää itseänne jos yököttää ja antakaa muiden tehdä asioita joista nauttii.
  Pisteet Marialle joka uskalsi tehdä postauksen muustakin kuin uusista vaatteeista tai ruuista!

  Vastaa
 19. Nina
  29.3.2016

  Kuvottavaa!lmikä ihmisiä vaivaa?Jos haluat shokeerata,nyt meni yli.

  Vastaa
 20. eisss...
  29.3.2016

  Vai että ovat ihmiset varovaisia omasta verestään hygieniasyistä :b Jotkut hullut jopa etovat katsoa omaa vertaan, käsittämätöntä (veri joka pitää elämää yllä, lämmittää ja ravitsee).
  Mistä syntyy moinen saastaisuuden tunne. Taitaa olla vanhoja perisyntejä.
  Jos veresi haisee muuten, niin on aika käydä gynekologilla. Jonkin sorttisesta tulehduksesta lienee kysymys.

  Vastaa
  1. Nimetön
   30.3.2016

   Veri on myös hyvä elatusalusta bakteereille eli ne oikein innostuvat kasvamaan ja leviämään siinä. Oma veri ei hirvitä. Ajattelen lähinnä esimerkiksi lapsia jotka koskevat toisen verellä maalattuun munaan tai muuhun taiteeseen.

   Vastaa
 21. Bee
  29.3.2016

  Jännittävää 🙂 ja jos teidän alakerta haisee menkää näyttäytymään se gynelle

  Vastaa
 22. Tuutti
  30.3.2016

  Parasta koko postauksessa on se, kuinka ihmiset ovat provosoituneita :–DD

  Vastaa
 23. Pakko saada huomioo
  30.3.2016

  Toisilla on halvat huvit ja hulluilla ilmaiset. Kuivunu räkä on kans monipuolinen askartelussa. Eipä tämä nyt varsinaisesti kuvota, mutta rajansa kai se ihmisen huomionhaullakin, että missä kohtaa menee jo säälittävän puolelle.

  Vastaa
 24. Eritteet ovat luonnollisia, mutta..
  30.3.2016

  Toivottavasti Marian perheen ruokavieraat suhtatuvat yhtä avarakatseisesti näihin kekseliäästi koristeltuihin muniin. Olisi kiva nähdä vieraiden ilme kun ehtoisa emäntä kantaa pöytään kulhollisen kauniisti koristeluja munia ja ilmoittaa tyynesti, että ne on sitten kuukautisverellä maalattu. Hyvää ruokahalua!
  Vaikka kaikki ihmisruumiin eritteet ovat tietysti täysin luonnollisia, niin jostain syystä useimmat meistä mieluusti pitävät ruokatuotteensa erossa niistä.
  Kivasti julkisuutta tämä blogipostaus on toki saanut. Tosin en ole aivan varma haluaisinko tulla muistetuksi naisena, joka maalaa pääsiäismunia kuukautisverellään.

  Vastaa
 25. Ellu
  31.3.2016

  Ei voi muuta sanoa kuin että todella surullista huomata, millaisia ihmiset näköjään pohjimmiltaan ovat, suuri osa. Uskomatonta, että haukutaan sairaaksi ja mitä kaikkee näissä kommenteissa nyt on tullut.. Vain sen takia, että joku tekee jotain hieman erilaista, jotain mihin emme ole niin tottuneet.
  Ei tässä nyt mitään ällöä todellakaan ollut 🙂

  Vastaa
 26. Maaren
  31.3.2016

  Paula Havasteen kirjassa Maaren, shamaanien sukua päähenkilö Maaren maalaa shamaanirumpunsa neitsytverellään.
  Monet intiaani- ja pakanaheimot uskoivat, että nainen, jolla oli kuukautiset, oli erityisen voimakas ja spirituaalinen. Miksei asiaa voisi vaan päättää nähdä niin? On typerää suhtautua kuukausittain tapahtuvaan asiaan pelkkänä ällönä riesana, kun kerran oman suhtautumistapansa voi valita.
  Tässä yksi lyhyt artikkeli intiaaneista ja kuukautisista, googlella löytyy lisää:
  http://www.cycleharmony.com/stories/menstrual-myths-a-rituals/menstrual-rites-of-the-native-americans

  Vastaa
 27. Uhh
  31.3.2016

  Kaikkea sitä täytyy keksiä, että saa julkisuutta ja kun ei osaa edes maalata. Seuraavaksi kannattaa ottaa mukaan oksennusta ja ripulia.. Hyvä Rouva Nordin…

  Vastaa
 28. Maria
  31.3.2016

  Poistin täältä sinun kommentit. Keskustelit itsesi kanssa, senkin pikku trolli. Olit kommentoinut useilla nimimerkeillä.

  Vastaa
 29. Lena
  31.3.2016

  Käsittämättömän sivistymätöntä huomiohakuisuutta. Tälläisen ajattelemattomuuden takia saa koko perhekuntansa hävetä – eikä suotta.

  Vastaa
 30. […] jotka harvemmin pitävät paikkaansa. Selvitetään muutama. Kuukautisveri ei ole likaista, Maria Nordin maalasi omalla menkkaverellään pääsiäismunia ja pysyi hienosti hengissä. Kuukautisten aikana […]

  Vastaa
 31. Maria
  19.4.2016

  KIITOS Maria tästä kirjoituksesta.
  On aika jo antaa arvo naisen pyhälle ja mysteeriselle keholle ja sen uutta elämää luovalle voimalle!
  Kuukautiset ovat pyhä ja kaunis asia sekä monissa alkuperäisheimoissa on uskottu vuodon aikaan naisen olevan erityisen intuitiivinen.
  Itsekin teen kuukautistaidetta, kasvomaalaukset ovat oma suosikkini. Hyvin voimauttavaa!
  Muistakaamme jo oman luontomme voima, joka meissäkin virtaa ja avautukoon kaikkien ihmisten mielet ja sydämet tälle vanhalle viisaudelle.
  <3

  Vastaa
  1. Maria
   19.4.2016

   Kiitos! <3

   Vastaa
 32. Karhuliini
  25.4.2016

  Minusta on ihmeellistä, että niin monet kommentoineet rinnastavat kuukautisveren ulosteisiin tai oksennukseen. Nehän ovat tulosta syömästämme ravinnosta, kai sitäkin joku pyhäksi voisi kuvailla. Kuukautisveri on kuitenkin naisen kehon itse tuottamaa, merkki siitä että nainen voi synnyttää uuden elämän. Mitä vastenmielistä siinä on?!
  Nämä negatiivisia kommentteja viskelleet elävät jossain toisenlaisessa maailmassa, jollaisessa minä en halua elää. Toisten mielipiteiden ja hyväksynnän korostunut merkitys heidän elämässään on sairasta. Menisivät itseensä.

  Vastaa
  1. Maria
   25.4.2016

   Kiitos.

   Vastaa
 33. […] Ja Sannille kiitokset todella tärkeän aiheen nostamisesta! Joskus asiat vaan pitää vääntää rautalangasta. Tai kuukautisverestä. […]

  Vastaa
 34. Veeraeliisa
  22.8.2016

  Mä en loppujen lopuksi jaksanut edes lukea kaikkia kommentteja, kun suurin osa oli aika naurettavaa p*skaa.. Ei edes sellaista kiinteää normaalia kakkaa vaan ihan löysää ripulia.
  Mä en näe tässä postauksessa mitään huomionhakuisuutta. Mutta mä nyt en muutenkaan ajattele susta mitenkään negatiiviseen sävyyn.
  Mä oon aina miettinyt että miksi menkkaveri on muka niin oksettavaa ja ällöä. Mä oon mun lapsillekkin näyttänyt (kun ne on tunkenu vessaan just sillä hetkellä kun kaivan kuukuppia rönttösestä) että tää on tällästä verta mitä tulee äitin sisältä joka kuukausi eikä se satu ja kaikilla naisilla tulee tällee… Ei ne sitä koe mitenkään hirveenä tai oksettavana. Se on niille normi homma! 😀 Ehkä tunnistatkin mut mun nimimerkistä, veeraeliisa instasta! Terkkuja!

  Vastaa
  1. Maria
   23.8.2016

   AH! Ihana, ihana kommentti <333

   Vastaa
 35. […] kuukautismunajuttu sai valtavasti lukijoita ja se on vieläkin mielestäni tosi tärkeä. Se herätti valtavasti […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top