Muovikuuset saattavat sisältää haitallista kemikaalia

Aito joulukuusi aiheuttaa monille ikävää allergiaa sen sisältämien terpeenien sekä homeiden takia. Muovinen joulukuusi ei ole kuitenkaan täysin ongelmaton vaihtoehto. Monet muovikuuset saattavat sisältää haitallisia kemikaaleja.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen kertoo aiheesta näin blogissaan:

”DEHP-ftalaatti on teollisesti käytetty kemikaali, jota käytetään PVC-muovissa pehmentimenä. Sitä on löydettävissä monissa arkisissa tuotteissa, kuten vaatteissa, huonekaluissa, kengissä, rakennusmateriaaleissa sekä myös eräässä ajankohtaisessa kulutustuotteessa – muovijoulukuusessa.

Hormonaalisille haitta-aineille on ominaista se, että ne vaikuttavat erityisesti kehitysvaiheessa olevaan elimistöön. Sikiöt ja murrosikäiset nuoret ovat suurimmassa altistumisvaarassa haitta-aineiden vaikutuksille. Haitta-aineet voivat vaikuttaa erittäin pieninäkin annoksina, minkä vuoksi niiden riskitekijöitä on ollut vaikeampi löytää suurten altistusmäärien kokeissa.

Ominaislaatuista hormonaalisille haitta-aineille on myös se, että niiden vaikutukset voivat ulottua useiden sukupolvien yli ja ne voivat olla dramaattisimpia altistuneiden lastenlasten kohdalla. Ennen 1970-lukua DES-yhdisteelle altistuneiden henkilöiden jälkeläisissä löydetään yhä kemikaalin aiheuttamia haittoja.

Aihetta koskevaa tutkimustietoa on kerätty jo vuosikymmenten ajan. Tieto on yhä epätäydellistä, mikä on osaltaan johtanut siihen, että toimivaa lainsäädäntöä on ollut vaikea luoda. Toisaalta monista tällä hetkellä käytössä olevien kemikaalien haittavaikutuksista on pitävää tutkimustietoa, mutta silti niiden käyttöön ei ole puututtu.

Pitkäaikaisvaikutteisten ja silmille näkymättömien oireiden ollessa kyseessä ihmismieli vähättelee riskin suuruutta. Näkyvät epämuodostumat saavat meidän toimimaan varmemmin kuin tieto siitä, että jokin aine aiheuttaa syöpää kymmenien vuosien päästä.”

Vaikutukset minimiin

Olennaista on kuitenkin altistusaika. Joulukuusi ei onneksi ole osa ympärivuotista sisustusta, joten altistus ajoittuu vain joulun tienooseen.

Haitallisten kemikaalien tiedetään imeytyvän huonepölyyn. Suuren osan haitallisista kemikaaleista saamme huoneilmasta hengityksen kautta. Huolellisella siivoamisella ja joulukuusesta irtoavan pölyn imuroimisella voi minimoida mahdolliselle ftalaateille altistumisen.

Todennäköisesti muovisesta joulukuusesta ei ole sen enempää haittaa terveydelle kuin aidosta joulukuusesta.

Nautitaan siis joulusta!

Lue koko juttu:
http://blogit.iltalehti.fi/…/muovijoulukuusi-ei-varista-ne…/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top