Myös nämä voivat sisältää PHMB:tä

Uima-allas
PHMB:tä käytetään uima-altaiden veden desinfiointiin. PHMB:llä on pyritty korvaamaan klooria sisältäviä vedenpuhdistusaineita. Esimerkiksi Baquacil-tuote sisältää polyaminopropyl biguanidea.

”PHMB-pitoisuuden ollessa 30-50mg/l kylpijöiden veteen erittämät bakteerit hajoavat välittömästi”. Vaikea tulkita, onko mainoslauseessa kyse hyvästä vai huonosta ominaisudesta.

PHMB ei ole vain mahdollisesti syöpää aiheuttava, vaan se tiedetysti vaurioittaa silmiä ja keuhkoja.

Kenelläpä ei olisi joskus mennyt uimassa vettä väärään kurkkuun?

baquacil_phmb_3l_web

Haavanhoitotuottet
Haavanhoitotuotteissa kyseisen aineen käyttö on hyväksyttävää ja ymmärrettävää. Vaikeiden haavojen hoitoon biosidi saattaa olla välttämätön, sillä monet bakteerit ovat kehittäneet resistenssin antibiooteille. Ainetta käsittelevät lääketieteen ammattilaiset käyttäen varotoimia ja suojaimia.

SuprasorbX

Lemmikkieläintarvikkeet
Ihmiset haluavat vain parasta mirreilleen tai musteilleen, mutta monet lemmikkieläimille suunnatut tuotteet ovat varsinaisia kemikaalipommeja. Lemmikkien luontaista tuoksua yritetään neutraloida käyttämällä hajustettuja tuotteita tai hajunpoistajia. Jotkin lemmikkien ”hajunpoistotuotteet” sisältävät polyaminopropyl biguanidea. Kuvassa oleva suihkutettava tuote auttaa pääsemään koiran hajusta totaalisesti.

Koira pahimmillaan kuolee hapenpuutteeseen keuhkojen tuhouduttua.

System.Byte[]

Tekstiiliraikasteet
Sohvien ja verhojen kankaiden hajunpoistoon tarkoitetut suihkeet voivat sisältää PHMB:tä. Mikrobiologi Mirja Salkinoja-Salonen tarttui asiaan muutama vuosi sitten havaitsessaan kyseistä ainetta tekstiiliraikasteen ainesosaluettelossa. Hän huomautti asiasta valmistajalle, jolloin ainesosaluettelosta poistettiin kyseinen ainesosa. Salkinoja-Salonen suoritti valmisteelle mikrobilogisia tutkimuksia laboratoriossa ja havaitsi, että tuotteen sisältö ei ollut muuttunut. Tekstiiliraikaste sisälsi PHMB:tä, vaikkei sitä mainittu uudistetussa pakkauksessa.

WC-tuoksu
Kemikaalitutka ei suosittele käyttämään huonetuoksuja. Tämä tuote sisältää muiden haitallisten kemikaalien lisäksi PHMB:tä. Kyseinen WC-raikastin toimii ilmeisesti samalla tavalla, kuin koiran hajunpoistaja. Tavoitteena on eliminoida hajun aiheuttaja kokonaan, hitaasti myrkyttämällä.

1480

Puhdistuspyyhkeet
Tiedättehän ne pienet kuoreen pakatut kosteat käsipyyhkeet, joita jaetaan ravintoloissa, lentokoneissa ja laivoilla? Ennen ne olivat lähes poikkeuksetta etanoli-pohjaisia ja sitruunantuoksuisia. Vahvaa hajua on haluttu saada miellyttävämmäksi, todennäköisesti PHMB on alkoholia edullisempaakin. Kosteuspyykeiden tehoaineena voi olla PHMB.

81UlW4x-0GL._SL1500_

Rakennukset
PHMB:tä käytetään rakennusten homevaurioiden desinfioinnissa, vaikka pitkään on tiedetty, että kyseinen aine on haitallinen. Aineita on käytetty myös siivoustuotteissa. Vahvojen desinfiointimyrkkyjen käyttö saattaa selittää osan sisäilmaoreilusta, jota koetaan uusissa tai korjatuissa asunoissa.

Miten välttää?

Vaaralliset kosmetiikkatuotteet on nyt saatu kiinni CosmEthics-sovelluksen ansiosta. Kosmetiikan ainesosat täytyy kertoa tuoksuja lukuunottamatta.

Esineissä tai rakennuksissa ei tarvitse olla ainesosaluetteloa, joten ne voivat sisältää kyseistä ainetta, vaikkei niissä olisi mainintaa PHMB:stä.

Vältä tuotteita, joissa mainitaan väittämä ”antibakteerinen”, ”homeenestokäsitelty”, ”hometta hylkivä”, ”homeenkestävä”, ”bakteeriostaattinen”, ”hajuton” tai ”hajua estävä”. Silloin tuote voi sisältää PHMB:tä tai muuta biosidiä.

 

Lähde: Tukes

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top