Pieni pikisilmä

viikkosavo
Olen puoliksi mamu, vaikka yleensä en edes muista sitä. Selailin vauvakirjaani ja tämä tuli vastaan. Juttu julkaistiin Viikkosavossa, kun minä synnyin.
”Heinäkuun 13. päivänä syntyi Kuopiossa tummatukkainen ja -silmäinen tyttö, jonka äiti on pohjoismaisen vaalea Helena ja isä etelämaisen tumma José”
Hetkonen…
sillä…
nyt kuolen nauruun.
Toimittajaparka on ollut niin järkyttynyt tästä etelämaisen tummasta miehestä, ettei ole tainnut uskaltaa edes katsoa koko ukkoa. Isäni ei ole erityisen tumma. Iho kuin lumikilla, paitsi siellä täällä on pisamia ja hiukset ovat punaruskeat.
Mustavalkoisesta kuvasta ihon ja hiusten pikisyysastetta on tietenkin vaikea erottaa. Taitaa olla niin, että vuonna 1983 myös maailma oli mustavalkoinen. Ainakin tämän savolaistoimittan mielestä.
Jutun huippu on tämä ”Pieni tummatukka-pikisilmä on kansalaisuudelta, isästään ja sukunimestään huolimatta, suomalainen.”
Oon suomalai-nen!
Kiitos vaan hyväksynnästänne.
Ja anteeksi.
Aika hellyyttävä juttuhan tämä on, vaikkakin törkeän rasistinen, jos se olisi kirjoitettu tänä päivänä. Onneksi maailma on muuttunut, edes hieman.

Nimetön-1
Ei ollut oikolukua…

Mitä luulette olisiko syntymästäni kirjoitettu juttu paikallislehteen, jos olisin syntynyt Kuopiossa tänä vuonna? Entä teidän paikkakunnallane? Pikkupaikkakuntalaiset hohoi, haluan kuulla!
P.S. Tätä juttua seurasi toinenkin, oikea kunnon juoru-uutinen. Jutun aiheena oli minä ja vauvavaatteeni.
P.P.S Auttakaa minua pääsemään eroon Lippupisteen lahjakortista, eli osallistukaa blogikilpailuun, jonka aiheena on jouluruno tai korttiteksti! Siellä on jo muutama aivan tosi hauska ehdotus. Ja älkää loukkaantuko, en kommentoi kilpailuvastauksia ennen voittajan julkistamista.
 

2 Comments

  1. Leluteekin Emilia
    1.12.2013

    Hih, aika hupaisa juttu. Täytyy sanoa, että vuoden ’83 Itä-Pasilassa ei kyllä olisi päässyt enää lehteen, sen verran monella mun koulukavereista oli pikisilmät ja isä jotain muuta kuin supisuomalainen. Mutta muuta kuin suomea puhui äidinkielenään 3 meidän 500 oppilaan koulusta, että on kyllä Helsinkikin muuttunut. Nykyään tuolla ala-asteella on yli 20 äidinkieltä edustettuna.

    Vastaa
  2. […] Täällä on hieman hässäkkää. Tässä toinen lehtijuttu menneisyydestäni ihmeteltäväksi. Ensimmäinen on luettavissa tässä. […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top