Torjunta-aineiden käyttöä vähennettävä pölyttäjien tähden – ruuantuotanto vaarassa

Suomessa on pölytysvaje, joka on arvion mukaan pahenemassa. Pölytysvaje tarkoittaa, että pölyttäjien määrä ei riitä pölyttämään kaikkia Suomen viljelykasveja. Pölysvaje vähentää sadon määrää.

Pölyttäjät auttavat kasvien kukkia hedelmöittymään, jolloin kukkaan kasvaa hedelmä.

Tärkeimmät pölyttäjät:

  • Hyönteiset – erityisesti mesipistiäiset
  • Lepakot
  • Linnut

Teollinen ruuantuotanto tarvitsee hyvinvoivaa luontoa. Viljeltyjenkin kasvien pölytys on luonnonvaraisten hyönteisten varassa. Ongelma on, että kyseisten eliöiden lajikirjo sekä runsaus on vähentynyt viimeisten vuosikymmenten aikana dramaattisesti.

Joukkokuolemien syitä ei tiedetä – torjunta-aineet epäilyksen alla

Maailmanlaajuinen sukupuutto uhkaa noin 16 prosenttia selkärankaisista pölyttäjistä. Hyönteisten osalta maailmanlaajuista arviointia ei ole tehty. Monien torjunta-aineiden epäillään olevan haitallisia hyönteisille.

Suomessakin on raportoitu useita mehiläisten joukkokuolemia. Mehiläistarhaajat epäilevät mehiläisten kuolemien syyksi väärin tehtyjä torjunta-ainemyrkytyksiä.

Paranna pölyttäjien oloja

Tavallinen kansalainen voi vaikuttaa lopettamalla haitallisten torjunta-aineiden käytön kotipuutahassa, suosimalla kasveja, jotka houkuttelevat pölyttäjiä ja rakentamalla hyönteishotellin pihalleen.

Lähde:
Suomen kansallisen luontopaneelin tiedote

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top