Vähennä muovijätettä luopumalla nestemäisistä saippuoista ja puhdistusaineista

Shampoo sekä nestemäiset saippuat ja puhdistusaineet myydään lähes poikkeuksetta muovipulloissa. Näitä myydään Suomessakin satojatuhansia litroja vuodessa.

Shampoo ja nestemäiset saippuat ovat oikeastaan laimennoksia. Aito saippua on kiinteää. Kuluttajille on myyty mielikuva, että nestemäistä pesuainetta on helpompi käyttää. Asialla on kuitenkin monet haittapuolensa.

Kun saippuaan tai shampooseen lisätään vettä, jotta siitä saataisiin nestemäistä, tilavuus kasvaa, eli sama määrä vaikuttavaa ainetta tarvitseekin tarvitsee suuremman pakkauksen. Esimerkiksi suositussa astianpesuaineessa on lähes puolet vettä. Jos luet minkä vaan shampoon ainesosaluetteloa, huomaat, että ensimmäisenä ainesosana mainitaan vesi, water, tai aqua. Tämä johtuu siitä, että se on aine, jota tuotteessa on eniten. Eikö olekin järjetöntä rahdata vettä muovipullossa maailman toiselta puolen ja sitten kantaa se vielä kotiin?

Veden lisääminen tuotteeseen aiheuttaa myös sen, että tuotteeseen pitää lisätä säilöntäaineita. Mikrobit nimittävät käyttävät nestettä ravinnokseen. Säilöntäaineet ovat kosmetiikassa ja pesuaineissa usein niitä haitallisimpia ja allergisoivimpia aineita. Sen lisäksi että säilöntäaineet estävät haitallisten mikrobien kasvun tuotteessa, ne myös häiritsevät ihmiselle välttämättömien mikrobien toimintaa iholla ja muualla elimistössä.

Onneksi näihin asioihin voi vaikuttaa! Korvaa nestemäiset pesuaineet kiinteämuotoisilla pesuaineilla eli palasaippualla tai palashampoolla, niin säästät ympäristöä sekä vaalit terveyttäsi. Myös nestemäiset yleispuhdistusaineet voi korvata palasaippualla. Palasaippuat on usein pakattu pahviin tai hyvin ohueen muoviin. Näin jätettä syntyy huomattavasti vähemmän.

Näin korvaat nestemäiset pesuaineet

muoviroska_shampoo

Kun kerran on vaihtanut kaikki nestemäiset pesuaineet kiinteisiin pesuaineisiin, ei enää koskaan tarvitse kantaa kaupasta vettä.

Käsienpesuneste -> palasaippua

Korvaa käsienpesuneste saippuapalalla. Käsienpesu saippuapalalla on hygienista, kun saippuapalan antaa kuivua käytön välillä. Tämä onnistuu, jos saippuapalalle on sille sopiva teline tai alusta. Saippuapala kestää isonkin perheen käytössä todella pitkään.

Kokeile Safkanet.fi tuotevalikoimasta:

Sopo Aurinkoinen Aito palasaippua

Shampoo -> palashampoo

Korvaa shampoo palashampoolla. Hiusten pesuun voi käyttää esimerkiksi aitoa marseille-saippuaa, joka on valmistettu oliiviöljystä. Itse olen käyttänyt tällaistä vuoden ja olen erittäin tyytyväinen pesutulokseen. Myös kampaaja on varmistanut, että hiukseni ovat paremmassa kunnossa kuin koskaan ennen.

Lisäksi markkinoilla on hiusten pesuun erityisesti suunniteltuja kiinteitä tuotteita: palashampoita. Palashampoota voi käyttää esimerkiksi näin: kostuta hiukset, tee hiuksiin jakauksia, joihin hankaat palashampoota. Vaahdota pyörivin liikkein. Toista käsittely tarvittaessa ja huuhdo. Palashampoon jälkeen voi käyttää hiushuuhdetta.

Kokeile Safkanet.fi tuotevalikoimasta:
Sopo Sielunsiskojen Aito palasaippua

Astianpesuaine -> palasaippua

Korvaa nestemäinen astianpesuaine palasaippualla. Aseta palasaippua saippua-alustalle tiskipöydälle. Sipaise palasaippuaa kostutetulla tiskiharjalla. Pese astia tai astiat kuten tavanomaisellakin tiskiaineella. Jos sinulla on iso pino astioita, kostuta harjaa välillä harjaa ja sipaise tiskiharjaan taas lisää saippuaa. Huuhdo tai pyyhi saippuan pinta tarvittaessa käytön jälkeen. Säilytä palasaippua alustalla, jossa se pääsee kuivumaan käytön välillä.

Kokeile Safkanet.fi tuotevalikoimasta:
Sopo Keittiön Aito palasaippua

Yleispesuaine -> palasaippua

Kun innostut, huomaat että voit korvata myös yleispuhdistusaineen palasaippualla! Sipaise palasaippuan pintaa luutulla tai sienellä ja siivoa tahrat.

Kokeile Safkanet.fi tuotevalikoimasta:

Sopo Keittiön Aito palasaippua

safkanet.fi/kauppa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top