Vilja on kallis myrkky

IMG_6468
Hernesaarenrannan Cones on taivas!

IMG_6437
Mikä helpotus! Vihdoin valtamedia uutisoi aiheesta, jonka me ”terveystiedon edelläkävijät” olemme tienneet jo pitkään: viljan syöminen on yhteydessä autoimmuunisairauksiin. Tähän mennessä gluteeniyliherkkiä on piedetty huuhaa-uskovaisina ja jopa psyykkisesti sairaina. Minullekin on monta lääkäriä nauranut, kun olen yhdistänyt kilpirauhasongelmani gluteeniin.

Columbian yliopiston tutkimuksen mukaan vatsanväänteitä aiheuttaa todennäköisesti heikentynyt suolen seinämä, joka päästää verenkiertoon mikrobeja ja ravintoaineiden osasia. Tähän keho vastaa autoimmuunireaktiolla, joka ilmenee vatsakipuina, vatsan turpoamisena ja ripulina.

Helsingin Sanomat

Vilja ei vaikuta vain vatsaan

En ole koskaan saanut vatsanväänteitä tai ripulia vehnästä. Minulla oli sen sijaan kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet. Alkuun minulla oli väsymystä ja saamattomuutta. Sitten tuli hiustenlähtöä ja painonnousua. Viimeisenä tuli viiltävä kipu sekä patit kaulalle. Ongelmaa tutkittiin vuosikausia ja pitkään minulla epäiltiin olevan vain kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta veriarvot olivat aina raja-arvojen sisällä. Vuosikausien tutkimusten jälkeen sain diagnoosin Hashimoton tyreoidiitti sekä polykystinen kilpirauhanen. Autoimmuunisairauteni, hashimoton tauti eli krooninen kilpirauhastulehdus, oli lääkäreiden mielestä sairaus, jota ei voi parantaa ja joka johtaa ennen pitkää kilpirauhasen vajaatoimintaan. Tilannetta tulisi seurata verikokein ja lääkitys aloittaa kun arvot olisivat tarpeeksi huonot. Kipua hoidettaisiin kipulääkkeellä. Tarvittaessa kilpirauhasta voitaisin leikata pienemmäksi, jotta en tukehtuisi. Nice.
Olin suorastaan aika kauhuissani. Löysin kuitenkin netistä useita erittäin päteviä terveyssivustoja ja otin ohjat omiin käsiini. En halunnut popsia kipu- tai kilpirauhaslääkkeitä loppuelämäni! Närästyslääkereseptinkin sain, vaikka mielestäni tuntemus ei ollut närästys.
Nyt olen alkanut ymmärtää, että lääkäreiden tietämys asioista on usein armottoman jäljessä kansantietoa. Lääkäreille ja tieteelle on aivan ok odottaa, että aiheesta julkaistaan kymmeniä vertaisarvioituja tutkimuksia. Yksilön kannalta ei: biologinen kello käy ja elämiä on vain yksi tässä geimissä.
En tiedä, missä itse olisin, jos en olisi kokeillut omapäisesti gluteenitonta ruokavaliota, vaan olisin kuunnellut terveyskeskuslääkäriä joka paasasi minulle vehnän hyödyistä. Eikä gluteenin ja kilpirauhasen yhteydestä ollut kuulemma yhtään tutkimuksiakaan.

Tutkimuksessa todettiin myös, että kun viljoille herkistyneet jättivät vehnän ja muut vatsaansa ärsyttävät viljat pois ruokavaliostaan kuudeksi kuukaudeksi, heidän immuunijärjestelmänsä tila normalisoitui ja suoliston vaurioituneet solut paranivat.

HS

Suolisto-ongelmien lisäksi gluteeni voi laukaista monia autoimmuunisairauksia. Autoimmuunisairauksia ovat myös reuma (nivelkivut), useat ihosairaudet, astma ja kilpirauhassairaudet. Itse olen sitä mieltä, että gluteenittomaan ruokavalioon kannattaa siirtyä jo ennen kuin näihin sairastuu. Viimeistään viljat pitää jättää jos saa mitään autoimmuunisairauksien ensioireita. Kerron kohta miksi.

DSCF7265
Muoviset lettumallit on gluteenittomia!

Vilja jäi, parantuminen alkoi

Jätin haikeana viljat pois. Rakastin etenkin ruisleipää, pastaa ja korvapuusteja. En viikkoihin huomannut eroa olossani ja tunsin itseni huijatuksi. Olinko uskonut ”netin poppamiehiä” tehnyt aivan turhaan elämästäni ankeaa ja vaikeaa viljoja välttämällä? (Nykyään tiedän, että gluteeniton ruokavalio ei ole vaikea eikä tylsä. Itse koin syöväni superterveellisesti jo ennen gluteenitonta diettiä, voi miten kaukana tästä päivästä olinkaan…)
Kilpirauhaseni oli ennen uutta ruokavaliota ollut niin kipeä, että joskus itkin itseni uneen. Kaulan sisällä tuntui olevan nyrkin kokoinen sykkivä paskiainen, joka kuristi minua kurkusta. Vähitellen kipu kuitenkin hiipui ja ei tullutkaan tukehduttamaan minua nukuksiin joka ilta. Puolen vuoden päästä havahduin siihen, että en enää muistanut, milloin minua olisi viimeksi sattunut kaulaan! Se tunne oli uskomaton.
Kipu on kai aika harvinainen kilpirauhassairauden oire. Näillä tiedoilla siirtyisin gluteenittomaan ruokavalioon heti jos saisin mitään kilpirauhassairauksiin viittaavia oireita. Miksi? Kerron senkin kohta.
DSCF7264
DSCF7263

Onko meillä varaa viljaan?

Sen lisäksi, että vanhoihin uskomuksiin (kahdeksan palaa leipää päivässä ja ruista ranteeseen) jumittuminen on hölmöä oman terveyden kannalta se on myös erittäin kallista yhteiskunnalle. Yksittäisille ihmisille viljan syömisen aiheuttamat haitat ovat inhimillisiä pikku harmeja: kipua ja sairauksia.
Yhteiskunnalle tämä on kuitenkin taloudellinen katastrofi. Vilja on Suomelle pommi terveydenhoitokustannusten muodossa. Niin, en ole yksin kilpirauhasongelmani kanssa. Arvion mukaan 400 000 — 500 000 suomalaista kärsii tämän pikkuisen elimen toimintahäiriöistä.
Kilpirauhastani tutkittiin kymmenen vuotta täysin turhaan. Te, rakkaat lukijani, käytitte vuosien aikana kymmeniä tuhansia veroeuroja minun laboratoriokokeisiin, ultraäänitutkimuksiin, ohutneulanäytteisiin ja erikoislääkäreihin. Lisäksi se kaikki aika mikä tutkimuksiin upposi oli pois ansioista ja veroista, jotka maksoin.
Tietenkin lääkärit tutkivat ja kirjoittivat läheteitä, olinhan todella kipeä. Ei siitä ollut epäilystäkään.
Tämä kaikki raha olisi voitu säästää vain ohjaamalla minut kokeilemaan gluteenitonta ruokavaliota! Se ei olisi maksanut yhteiskunnalle yhtään mitään. Sen sijaan viralliset ravintosuositukset kannustavat syömään viljaa. Niistä tulee muuten kahdeksan todella kallista leipäsiivua päivässä.
Itsehän olin syönyt ainoastaan luomulaatuista täysviljaa jo vuosia, joten se ei todellakaan ole valkoista jauhoa parempi vaihtoehto.

DSCF7266

Vastuu itselle ja parasta lapselle

Haluamme kovasti tietää, mikä meitä vaivaa. Mutta mieluiten haluamme diagnoosin, jonka voi hoitaa helposti pillerillä tai piikillä. Olen alkanut nähdä myös loputtoman tutkimisen vähän turhana. Tutkiessani mietin, etukäteen, mitkä ovat vaihtoehdot ja mitä eri tutkimustuloksista seuraa. Itselläni esimerkiksi otettiin kilpirauhasen kasvaimista lukuisia kertoja näytteitä siltä varalta, että kaulassa olisikin huonolaatuinen kasvain. Näytteet kuitenkin epäonnistuivat joka kerta ja jouduin elämään vuosia syöpää peläten.
Suurimmassa osassa tapauksia syyllinen sairauteen löytyy kuitenkin ruokavaliosta tai elinympäristöstä. Minunkin kilpirauhasongelmatkin alkoivat kun asuin opiskelijana pienessä homeisessa yksiössä. Homealtistuksella ja kilpirauhasongelmilla on jokin yhteys
Minulla on paljon tuttavia, jotka parhaillaan tutkituttavat omaa tai lapsensa mahdollista keliakiaa, gluteeniyliherkkyyttä (tai muuta autoimmuunisairautta) lääkärillä. Muutama ystävä odottaa aikaa suoliston tähystystutkimukseen, jossa otetaan näytepala suolinukasta. Suolinukkaa tutkimalla voidaan todeta, onko suoliston pinta vaurioitunut gluteenin takia.
Minullakin oli itseasiassa aika varattuna kyseiseen tutkimukseen, mutta ihmeparannuin juuri ennen tutkimusta. Toimenpide maksaa varmasti tuhansia euroja yhteiskunnalle. Tutkimus on aivan turha, sillä asian voi testata yksinkertaisesti siirtymällä gluteenittomaan ruokavalioon.
Moni perustelee tutkimustarvetta sillä, että sittenpähän tietää varmaksi. Voin sanoa, että siirtymällä 100% gluteenittomaan puoleksi vuodeksi saat aivan yhtä varman vastauksen. Huomaat kyllä eron olossasi! Lisäksi saat jotain mitä rahalla tai lääkärin vastaanotolta ei saa: luottamuksen kehoosi ja omiin tuntemuksiisi.
Ihmettelen haluavatko ihmiset antaa vastuun terveydestään jollekin muulle, vai mistä johtuu, että kaikesta halutaan tositteeksi lippulappunen tai lääkärin määräys?
Lasten neuvolalääkäri oli muuten sitä mieltä, että vehnä ei kuulu lainkaan lapsen ruokavalioon, ja kirjoitti lapsillemme gluteenittomat ruokavaliot kouluun. Oli outoa kohdata niin rohkea mielipide nyt eläkkeelle jääneeltä lääkäriltä. Ja yhtä outoa on, että vielä tänä päivänä kirjoitetaan lastenruokakirjoja, joissa on vehnää jokaisessa ruuassa. Kammoksun.
Lisäksi kysyn, minne voisin ilmoittaa tämän ”ihmeparantumiseni”? Netin keskustelupalstoilla ja Facebookin ryhmissä on tuhansia ihmisiä, jotka voivat kertoa samankaltaisen tarinan. Uskaltaisivatko lääkärit sitten suositella gluteenitonta ruokavaliota kilpirauhaspotilaille?
 
P.S. Tämän blogipostauksen kirjoittamisen jälkeen olen löytänyt vihdoin parannuskeinon homeyliherkkyyteen sekä monikemikaaliyliherkkyyteen. Olen harjoittanut DNRS-menetelmää ja saanut aikaan merkittäviä muutoksia terveydessäni. Seuraavaksi aion käyttää menetelmää gluteeniyliherkkyyteen. Menetelmällä on parantunut satoja ihmisiä myös vakavista ruokayliherkkyyksistä. Suosittelen lämpimästi tutustumaan menetelmään!

158 Comments

 1. VMP
  7.8.2017

  Tyreoidektomia tulossa, kilpirauhasen vt vaivaa. Ai mutta, operaatio ja lääkkeet onkin varmasti tarpeettomat, senkun rupean gluteenittomalle dietille… VMP.

  Vastaa
 2. Hanskk
  10.8.2017

  Heippaa! Ihan pakko vaan selvennyksen vuoksi kysyä että oletko ihan kokonaam vehnättömän, viljattoman vai gluteenittoman ruokavalion kannalla? En ole mikään ekspertti mutta käsittääkseni monessa viljassa gluteeni on vain osa proteiinia ja se voidaan teollisesti poistaa niin, että vilja jää. Onko sun terveydelle ok syödä esim. Kauraa? 🙂

  Vastaa
  1. Maria
   12.8.2017

   Itselläni nyt tilanne muuttunut isosti DNRS-treenin myötä. Yliherkkyyksiä voi kehittää kaikille noille mainitsemillesi, silloin tärkeää on välttää oireiden aiheuttajaa. Itslläni se oli erityisesti gluteeni, kauraa käytin ennenkin kohtuudella. Nyt olen parantunut erittäin pitkän ja työlään, mutta antoisan DNRS-treenin myötä kaikista yliherkkyyksistä, joten nykyään syön vehnää ja gluteenia kohtuudella.
   Tässä DNRS:stä https://www.kaksplus.fi/blogit/kotitalouskriisi/parannunko-home-monikemikaaliyliherkkyydesta-talla-mentelmalla/

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top