Lukijan kuva: Kiellettyä lisäainetta satsumoissa

Kemikaalitutkan lukija lähetti kiinnostavan kuvan ostamiensa satsumoiden pakkauksesta. Etiketissä on kerrottu, että pussissa on Espanjassa kasvatettuja satsumoita, joiden käsittelyyn on käytetty ainakin kolmea lisäainetta.

Etiketissä lukee ”Käsitelty imazalilla, thiabendazolilla ja ortofenyylifenoli (E904, E9019).” Lopuksi ilmoitetaan vielä että tuote on keinotekoisesti vahattu.

Imazali on fungisidi eli homeenestoaine, jonka epäillään aiheuttavan syöpää. Ainetta saa kuitenkin käyttää, sillä sille altistutaan arvioiden mukaan niin vähäisesti.

”Imazalil on laajasti käytetty fungisidi torjumaan sienten aiheuttamia varastotappioita sadonkorjuun jälkeen ja sillä on haitallisia vaikutuksia lisääntymiseen, käytökseen, estrogeenin tuotantoon, vaikuttamalla maksa-ja kilpirauhasetsyymeihin , maksan kasvuun ja on mahdollisesti karsinogeeninen.”

Elävän ravinnon terveysvaikutukset

Tiabendazoli on niin ikään homeenestoaine. Kiinnostavaa on, että pakkauksessa kerrotaan myös olevan kiellettyä lisäainetta, ortofenyylifenolia. Aine on sallitty vain sitrushedelmien pintakäsittelyyn. Lisäaineena aineen käyttö on kielletty jo 2006.

14642209_10207960372953215_2714411195727454077_n-2

Minimoi altistus

Kuoressa oleville haitallisille aineille altistumista voi vähentää pesemällä hedelmät huolellisesti ennen kuorimista. Pesuun voi käyttää esimerkiksi ruokasoodaa. Kuorimisen jälkeen kannattaa välttää hedelmään koskemista ja pestä kädet ennen syömistä. Etenkin lasten altistumiselle kyseisille aineille kannattaa kiinnittää huomiota.

Vaikka tuntuu epämiellyttävältä lukea pakkausten kyljestä hedelmien käsittelyyn käyttetyistä aineista, on syytä pohtia onko tämä kuitenkin hyvä asia. Todennäköisesti myös irtomyynnissä olevat hedelmät on käsitelty homeenestoainein – asiaa ei vain ole merkitty minnekään näkyville! Kiinnostuneen kuluttajan kannattaa kuitenkin tarkastaa irtohedelmien pahvilaatikot, niissä saattaa olla merkittynä käsittelyyn käytetyt aineet.

Luomutuotteita valitsemalla voi myös todennäköisesti minimoida haitallisille aineille altistumista.

Kiitos rehellisyydestä kyseisen satsumapakkauksen valmistajalle.

Lähde:
E-koodit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top