Saunan remontti helpon kaavan mukaan

SunSauna, Maria Nordin

Kaupallinen yhteistyö Sunsauna

SunSauna, Maria Nordin

Ostimme vuosi sitten kesämökin, jonka olemme remontoineet ihan täysin. Saunan remontti oli viimeinen silaus. Olen suunnitellut remontin suurimmilta osilta itse, mutta saunan suunnittelussa luotin kuitenkin sauna-asiantuntijaan.

Vaikka olen itse arkkitehti, vaatii saunan suunnittelu paljon erityistietoa esimerkiksi mitoituksen ja turvamääräysten osalta. Minulla kyllä olisi suunnitteluoppaat kirjahyllyssä, josta tiedot löytyisivät nopeasti, mutta silti koin että saunan osalta halusin suunnitteluapua nimenomaan saunojen suunnitteluun erikoistuneelta taholta. Sunsaunalta löytyikin koko paketti suunnittelusta toteutukseen.

Puukiuas ja tumma tunnelma

Vaikka sauna on varsin pieni, tuli siitä ihan supertoimiva. Kun pidimme mökin tuparit naapureille, mahtui saunassa saunomaan neljä aikuista ja kolme lasta samaan aikaan.

Saunaan tuli puukiuas, sillä olen huomannut että puusaunan löylyt ovat mielestäni miellyttävämmät kuin sähkösaunan. Syy siihen saattaa olla negatiivisissa ioneissa. Ja kyllähän mökillä kuuluu olla puukiuas, jo sen lämmittämisen aikaansaaman tunnelmankin vuoksi. Saunan lämmityksen jälkeen tuntuu jotenkin vielä enemmän ansainneensa itselleen pienen hemmotteluhetken pehmeissä löylyissä.

Saunan pesuvesi lämmitetään perinteiseen tyyliin vesisäiliössä kiukaan yllä. Lauteet ja seinät ovat lämpökäsiteltyä tervaleppää, joka on väriltään miellyttävän lämmin. Halusin saunaan kuitenkin hieman hämärämpää tunnelmaa, joten seinissä on tummia laattoja peseytymisalueen kohdalla. Lämpökäsitelty puu on ekologinen sillä sen valmistukseen on käytetty vain vesihöyryä ja lämpöä. Lämpökäsittely myös vähentää puun kosteuselämistä ja tekee siitä saunaolosuhteita paremmin kestävän.

Lattiaan valitsin kuusikulmaisia laattoja, joita olen valinnut meidän kodinkin kylppärin remonttiin 15 vuotta sitten. En ole koskaan kyllästynyt näihin kuusikulmaisiin laattoihin, joten tiesin että ne ovat varma valinta myös mökille. Lattiaan tuli keltamustaa kukkakuviota, joka sopii mielestäni ihan loistavasti 60-lukulaiseen mökkiin.

SunSauna, Maria Nordin

Turvallista ja tunnelmallista

Valaistuksen osalta säikähdin hieman Sunsaunan suunnitelmaa. Jostain syystä sellaiset pienet tuikut eivät ole koskaan olleet silmääni kovin mieluisia. Valoista keskusteltiin pitkään ja nyt kun sauna on ollut käytössä ymmärränkin valaistuksen idean nerokkuuden. Kiukaan päällä on yksi kiuaslinssi, joka tietenkin tekee kiukaasta kauniisti saunan keskipisteen. Lauteiden selkänojan takana olevat kuidut taas valaisevat himmeästi häikäisemättä silmiä, kun saunoo. Keskemmälle saunaa sijoitut kattokuidut antavat juuri sopivasti valo peseytymistä varten, mutta hämärän rauhoittava tunnelma säilyy ihanasti.

Saunan asennus panelointineen kävi Sunsaunalta parissa päivässä, kun rempparyhmämme oli saanut pohjatyöt tehtyä. Saunan höyrytiivistykseen kiinnitettiin erityistä huomiota. Seiniin asennettiin alumiinikalvolliset uretaanieristelevyt jotka eivät laho, vety tai homehdu ja sen lämmöneristysominaisuudet pysyvät muuttumattomina vuosien saatossa. Saunassa onkin todella tärkeää, että paneloinnin alla oleva rakenne on höyrytiivis, sillä muuten löylyt voivat karata rakenteisiin ja tiivistyä kosteudeksi rakenteiden pinnoille ja aiheuttaa kosteus- ja homevaurioita.

Mökki saunoineen on ollut nyt käytössämme muutaman kuukauden ja sauna on tavallaan mökkielämän keskipiste. On oltu aamusaunassa, lämmitetty päiväsaunat sieniretkien jälkeen, käyty lasten kanssa saunassa ennen nukkumaanmenoa ja aikuisten kesken kun lapset ovat jo nukkumassa.

Ensimmäiset löylyt jännittivät ihan valtavasti, sillä olen aina ajatellut, että saunaa täytyy käyttää vuosia, ennen kuin löylyt ovat optimaaliset. No ihan huuhaata ja turhaa murehtimistahan se oli, löylyt ovat olleet kosteat ja happirikkaat jo ensimmäisistä löylyistä lähtien. Siis parhaat löylyt joissa koskaan olen ollut.

SunSauna, Maria Nordin

Ihanaa syksyä kaikille, nauttikaa viilenevästä ulkoilmasta ja lämpimistä löylyistä!

PS. Metsässä on vielä paljon suppiksia odottamassa poimimista.

PPS. Saunaremonttia huomattavasti vaikea mpaa onkin ollut oikeanlaisen löylykauhan hankkiminen. Olen ostanut kolme kauhaa ja palauttanut kaikki kolme kauhaa. Lisäksi saimme naapureilta testiin kaksi kauhaa, joista sain valita toisen. Eikä sekään vielä tunnu oikealta! Tiedätkö mistä siis löytyisi kaunis saunakauha?

10 Comments

 1. Nimetön
  13.11.2018

  Meillä tehtiin helppo ja ennen kaikkea edullinen saunaremontti vanhaan 70-luvun saunaan. Alkuperäinen lattianon ollut betonia. Siihen päälle on joskus aikaisemla 90-luvulla vedetty laatta. Tämä lattialaatta vaihdettiin.
  Saunan rakenteet todettiin terveiksi ja toimiviksi, joten lopulta seinä ja kattopaneelit vahattiin valkoisiksi. Ensin oli tarkoitus vaihtaa saunaan uudet lauteet, mutta pienen pyörittelyn jälkeen vanhat alkuperäiset säästettiin ja vahattiin mustiksi.
  Lopulta vain kiuas vaihdettiin, sillä omaan silmään nuo spottivalot yms. eivät vaan koskaan ole oikein saunassa sopineet.

  Löylynauhaksi ostin uuteen saunaan v a l t a v a n käsin taotun kauhan. Melkein jopa liian painavan, mutta selkeäti rouhean. Pariksi sille hankin käsin taotun naulan, jossa se saa riippua.

  Vastaa
 2. Nimetön
  13.11.2018

  Ihana toi lattia!!

  Vastaa
 3. Norppa
  13.11.2018

  Hei, voisitko avata hieman tuota väitettäsi sähkökiukaan synnyttämistä negatiivisista ioneista, ja niiden vaikutuksesta? Onko tähän tieteellistä faktaa?

  Vastaa
  1. Karo
   13.11.2018

   Outo tulkinta sinulta. Puusaunassa enemmän negatiivisia ioneita, joka on hyvä juttu 🙂 https://saunologia.fi/saunan-ilmanlaatu-happi-hiilidioksidi-ionit/#gref

   Vastaa
  2. Karo
   13.11.2018

   Mun kommentti oli Norpalle tarkoitettu!

   Vastaa
 4. Pera
  14.11.2018

  Olisi ihan hyvä jos blogin kirjoittaja osaisi oikeinkirjoituksen. Tuossa tekstissä pistää kovasti silmään tämä ihme sana; ansainneetsensa. Oikea muoto on ansainneensa.

  Vastaa
  1. Moipa
   17.11.2018

   Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa niin kannattaa olla hiljaa.

   Vastaa
 5. Heli
  23.11.2018

  Me teimme rantasaunastakin hengittävän, ilman muoveja, koska olimme saaneet parhaat löylyt vanhassa hirsisaunassa, foliot seinässä minusta ”heittävät kipakat löylyt takaisin”. Ajatuksella se mikä kostuu, myös kuivuu, ilman muoveja. Saa nähdä kuinka käy, lämmitetään varmaan myös harakoille, koska tuuletusrakojakin on tiheässä. Ja on tärkeää että, viimeiseksi poltetaan pesällinen, jotta rakenteet kuivuvat, kuten ennenvanhaankin tehtiin.

  Sama laudevalinta, ei tarvinnut kemikaaleja (saunasuojia yms.) sinnekään laittaa :). Kohta päästään ensi löylyihin.

  Vastaa
  1. Maria
   23.11.2018

   Joo, voi se olla hirsiseinäkin. Mutta puurakenteista seinää ei oikein voi tehdä ”hengittävänä” saunassa. Varsinkin katto vaurioituu helposti, jos höyry pääsee rakenteisiin.

   Vastaa
 6. Heli
  23.11.2018

  Jep olet oikeassa, katossa on ”foliot” yms tarvittavat.

  Tuuletusrako kommenttini aiheutti huvitusta saunan ”pääarkkitehdissä”. Tuuletusraot ovat joka seinällä, myös saunan ”sisäseinällä” ja niiden vuoksi ei lämpö mene harakoille. Ilmanvaihtosuunnitelma onneksi ihan ammattilaisten tekemä.

  Saunoin kesällä hirsisaunassa, jossa oli rakolautalattia ja hirsien välissä vain vähän pellavarievettä, uskomattomat löylyt. Toimii tosin vain lämpimällä kelillä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top