Kiisteltyä torjunta-ainetta tamponeissa

Tutkijat La Platan yliopistolla Argentinassa yllättyivät tutkiessaan kuukautissuojiksi tarkoitettuja yleisesti käytettyjä tamponeja. Yliopiston julkaiseman lehdistötiedotteen mukaan 85 % tutkituista näytteistä sisälsi jäänteitä puuvillan torjunta-aineena käytetystä glyfosaatista. Tutkitut tuotteet sisälsivät glyfosaattia ja sen hajoamistuotetta AMPAa.

Glyfosaatti on jättiyhtiö Monsanton patentoima kasviensuojeluaine. EU:ssa on käyty kiivasta debattia aineen puolesta ja vastaan. Osa tutkijoista on vakuuttunut aineen vaarattomuudesta, mutta monet epäilevät aineen aiheuttavan muun muassa syöpää.

Suurin osa Argentinassa kuukautissuojien valmistukseen kasvatetusta puuvillasta on GMO-puuvillaa, jolle on geenimanipuloinnin avulla kehitetty resistenssi glyfostaatille. Näin ollen viljelmät voidaan käsitellä glyfosaatilla, kun puuvillan kukkien nuput aukeavat. Glyfosaatti imeytyy kukkien pehmeisiin hahtuviin, joista puuvilla ja muun muassa tamponit valmistetaan.

Suomessa myytävien tamponien glyfosaattipitoisuuksia ei ole tutkittu. Argentina on yksi suurimmista puuvillan tuottajista.

Uskaltaako tamponeita käyttää?

Todetut glyfosaattipitoisuudet ovat hyvin pieniä, joten tamponien käyttäjien ei tarvitse huolestua ylenmäärin. Toisaalta naiset käyttävät erään arvion mukaan 11 000 tamponia tai sidettä elämänsä aikana, joten altistus on toistuvaa.

Haitallisten kemikaalien imeytymisestä emättimestä ei ole tarpeeksi tutkimusta, joten tamponin sisältämän glyfosaatin terveysvaikutuksia ei voi arvoida. Toisaalta, monia lääkkeitäkin annostellaan suoraan emättimeen. Lima-kalvolta useat aineet imeytyvät verenkiertoon ihoa huomattavasti nopeammin. Torjunta-ainejäämien lisäksi tamponeihin lisätään imukykyä parantavia ja hajua peittäviä kemikaaleja.

Tutkimustulos herättää miettimään esineiden ja tuotteiden kemikaaleja laajemmin: sen lisäksi, että tuotteet voivat sisältää lukuisia niihin lisättyjä kemikaaleja, tuotteiden raaka-aineet voivat sisältää epäpuhtauksia sekä jäänteitä torjunta-aineista tai muista kemikaaleista.

Lue lisää: La Platan yliopiston julkaisema espanjankielinen uutinen

Vaihtoehto tamponeille: Kuukautiskuppi on kemikaalipihi kuukautissuoja

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top