Haista koiran tai kissan lelua ennen ostopäätöstä – lelujen kemikaaleista voi olla haittaa terveydelle

Koiran hajuaisti on tuhansia kertoja ihmisen hajuaistia tarkempi. Koiralle tavallinen arkiympäristö on täynnä kiinnostavia hajuja: ruuan tuoksua, postiluukusta tipahtavassa kirjeessä oleva postinjakajan tuoksu, omistajan vaatteisiin kahvilasta tarttuneet tuoksut, kylään tulleen takapuolen tuoksu… lista on loputon. Koirien tarkkaa hajuaistia käytetäänkin työvälineenä monenlaisissa tehtävissä.

Kemikaalitutka tutustui nenällään Musti ja Mirri -liikkeen koiranlelutarjontaan. Yllättäen todella suuri osa hyllyssä olleista kumi- ja muovileluista on hajustettuja. Hajuvalikoimassa on ainakin vaniljan sekä vahvan parfyymin tuoksua. Hajusteista ei ole merkintää pakkauksessa.

Kemikaalitutkan Maria ostikin vahingossa (koirille tarkoitetun) hajustetun pallon kissalleen. Hajusteen tuoksu on niin vahva, että vielä kahden viikon päästä ostamisesta lelupallon parfyymintuoksu tarttuu käteen lelun pitelemisen jälkeen. Kissa, jolle pallo on ostettu ei ole lainkaan kiinnostunut kyseisestä lelusta.

Kemikaalitutka ihmettelee, miksi lemmikille tarkoitetussa lelussa pitää olla hajusteita?

Haitalliset aineet ja vaikutukset terveyteen

Lasten leluihin on laitettu hajusteita, koska tuoksun on ajateltu auttavan lapsen ”kiintymisessä leluun”. Kemikaalitutka haastatteli Wise Nose-koirakouluttaja Niina Siljanderia. Pitääkö koira lelusta enemmän, jos se tuoksuu? Entä tiedätkö, voiko hajusteista olla haittaa koiran hajuaistille tai terveydelle?

Koira ei hajusteita tarvitse.

Enpä ole tuota terveysasiaa tullut koskaan ajatelleeksi. Koiran leluthan ovat yleensä suussa ja niistä saattaa irrota jopa palasia. Jotkut koirat järsivät tennispallotkin niin että niistä jää jäljelle vain hitusia.

Onhan se hurja ajatella, mitä niistä lähtee. Koiran elinikähän on aika lyhyt, eli en tiedä vaikutuksesta terveyteen. Suun limakalvojen kauttahan kyllä imeytyy helposti kaikenlaista.

Kemikaalitutka löysi koirien leluihin liittyen yhden tutkimuksen, jossa oli testattu PVC-muovista valmistettuja noutokapuloita. Kyseisistä leluista löytyi tutkimuksissa muun muassa bisfenoli A:ta ja haitallisia ftalaatteja. Tutkimuksessa todettiin, että syljen vaikutuksesta aineet liukenevat leluista suuhun. Kyseiset aineet ovat hormonaalisia haitta-aineita, eli ne voivat vaikuttaa kokonaisvaltaisesti eläimen terveyteen.

Todetut pitoisuudet olivat erittäin korkeita verrattuna lasten leluissa sallittuihin pitoisuuksiin. Kyseisten aineiden pitoisuuksia lemmikkieläintarvikkeissa ei Kemikaalitutkan tietojen mukaan ole rajoitettu. Esimerkiksi lasten leluissa tiettyjä aineita on rajoitettu tai kielletty.

(Lasten) leluissa kiellettyjä tai rajoitettuja aineita ovat mm. eräät muovinpehmittimet (ns. ftalaatit), CRM-aineet (karsinogeeniset, mutageeniset ja lisääntymistoksiset aineet), eräät aineet ja seokset, tietyt allergisoivat hajusteet sekä N-nitrosoaminiit ja N-nitrosoituvat aineet.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

unilelu_koira

Kumiset ja muoviset lelut voivat hajusteiden ja muovin pehmenninaineiden eli ftalaattien lisäksi sisältää syöpää aiheuttavia PAH-yhdisteitä. Periaatteessa lemmikkien lelujen PAH-pitoisuuksille pätevät kuluttajatuotteille asetetut raja-arvot. Lasten leluissa sekä ihmisten limakalvojen kanssa kosketuksiin joutuvien esineiden tai osien PAH-pitoisuuksille on huomattavasti edellisiä tiukemmat rajoitukset. PAH-yhdisteet aiheuttavat ihokosketuksessa syövän lisäksi ihottumaa.

Kemikaalitutka kysyi lelujen hajusteista ja muista haitallisista aineista myös Eläinlääkäriasema Veteiran eläinlääkäriltä Veera Rydmanilta.

Ei taida ainakaan olla olemassa mitään virallista tutkimusta, jossa näiden yhteyttä eläimillä olis selvitetty. Tietty, ne reagoi moniin asioihin samalla tavalla kuin me ihmisetkin, joten kyllä ne muovien myrkyt voi periaatteessa myös niille aiheuttaa erilaisia ongelmia.

Ainakin tiedän joitain tapauksia, jotka on olleet allergisia (joillekin?) muoveille ja esim saaneet kuonoon ja huuliin ihottumaa muovisista ruoka-astioista. Oireet hävinneet, kun kulhot vaihdettu.

Koska lemmikkien lelujen ja tarvikkeiden sisältämiä haitallisia aineita ei tutkita tai rajoiteta, kannattaa olla lemmikkieläinkaupassa olla tarkkana. Lelujen sisältämistä hajusteista ei ainakaan Kemikaalitutkan löytämien tietojen perusteella ole hyötyä lemmikin terveydelle.

Kemikaalitutka pohtii, olisiko turvallisempaa ostaa koiran tai kissan puruleluksi lapsille tarkoitettu kuminen lelu, sillä lasten lelujen kemiallinen turvallisuus on huomattavasti parempi. Lelun soveltuvuus lemmikille pitää tietenkin arvioida jokaisen itse. Lasten lelut ovat myös jonkin verran kalliimpia kuin lemmikkien lelut.

sophie_giraffe

P.S.
Wise Nose tarvitsee tutkimukseensa virtsanäytteitä koirilta, joilla on nisäkasvain.
P.P.S.
Jos sinulla on tietoa lemmikkien lelujen kemikaaleista tai niiden rajoituksista, kerro meillekin!

Lähteet:
Environmental news – Dog toys
Tukes – PAH

5 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top