Kaikki järjestyy

Purkamattomia muuttolaatikoita

Olen muuttanut täysikäisenä varmaankin kaksikymmentä kertaa. Viimeisen muuttokuorman kannoimme sisään kaksi ja puoli vuotta sitten. Syy hulluun muuttorumbaan on ollut sisäilman epäpuhtauksille herkistyminen. Sukulaisten ja muiden läheisten silmissä meidän jatkuva muutto asunnosta toiseen vaikutti varmaankin päättömältä.
Itsekin olin aivan häkeltynyt. Olin jo tuolloin opiskellut sisäilma-alaa ja tietoinen erilaisista tekijöistä, jotka voivat aiheuttaa oireita asukkaille. En vaan voinut mitenkään uskoa todeksi, että olin itsekin niin herkistynyt.
Yhdestä ihanasta asunnosta jouduimme lähtemään, sillä laminaattilattian alle oli jätetty muovimatto. Toisesta unelma-asunnosta lähdimme päät pökkyrällä, sillä asunnon kaikki kaapistot olivat 70-luvun laminoitua lastulevyä. Kolmannessa oli kylpyhuoneen betonivalu jätetty märäksi putkiremontin jäljiltä. Yksi muuttolaatikko haisee vieläkin ”mummonmökille” eli rintamamiestalolle, jossa asuimme lähes kymmenen vuotta sitten.
Monesti kuulen ihmisten valittavan, että muuton jäljiltä saattaa olla vielä kuukausiakin tavaroita purkamatta muuttolaatikoissa. No, meillä oli purkamattomia muuttolaatikoita huoneiden nurkissa kaksi vuotta. Sisäilmatrauma aiheutti sen, etten enää halunnut antaa siimaa turhalle toivolle. Laatikoiden purkaminen olisi ollut sitä: uskoa että tähän asuntoon voi jäädä.
Niinpä siis olen kituuttanut viimeiset kaksi vuotta tämän näköisellä vaatesäilytyshelvetillä. Kyllä. Tämä on ollut maailman surkein, rumin ja epäkäytännöllisin tapa säilyttää tavaroita.

DSCF0729
Ennen

Muutos muuton sijaan

En ole ylpeä, mutta makuuhuoneen säilytyssysteemi oli vielä kesän alussa aika karu. Huoneen päätyseinä oli täynnä sekalaisia kalusteita ja huteria tavarakasoja. Sallittakoon, että sensuroin kuva-alueen taakse jäävät laatikot, mutta uskokaa pois, sielläkin tavaraa oli.
Alkukesästä päätin, että en vetäisi enää yhtään arkirupeamaa tämän näköisellä virityksellä. Makuuhuoneeseen olisi saatava kunnollinen säilytysjärjestelmä ennen lasten koulujen alkua.
Makuuhuoneen lisäksi eteisessäkin on ollut kaaos. Päätin että kuvassa näkyvät syvennykset levytetään makuuhuoneen puolelta ja avataan eteisen puolelle. Eteisessä on parhaillaan siis myös remontti meneillään. Onneksi vielä on hetki aikaa saada eteisen säilytysjärjestelmä valmiiksi ennen kurakautta…
Eteisestä lisää kun se valmistuu, nyt palataan makkariin, joka alkaa olla vihdoin valmis!
Tämän ehkä voivat ymmärtää vain muut homepakolaiset, mutta se että ryhdyin ”vähän sisustamaan” merkitsee minulle paljon enemmän kuin vain uutta kaappia ja toimivaa arkea. Tuntuu että luotan taas elämään, tai siis siihen, ettei nyt ainakaan huomenna olla muuttamassa minnekään. Ihana tunne!
DSCF5015

Materiaalit ja valinnanvaikeus

Pohdin pitkään, mikä olisi paras materiaali vaatteiden säilytysjärjestelmää varten. Makuuhuoneemme on pieni mutta korkea. Jotta saisin vaatekaaoksen haltuun, tavoitteena oli tietenkin saada mahdollisimman paljon säilytystilaa. Käytännössä tämä tarkoittaa että päätyseinään tulisi kattoon asti ulottuvat kaapit. Tämä tarkoittaa sitä, että huoneeseen tulisi vähintään toistakymmentä neliömetriä uutta levymateriaalia. Se on suuri määrä huoneen tilavuuteen suhteutettuna. Jos uudessa kalusteessa olisi materiaalipäästöjä (VOC, formaldehydi, palonestoaine, homeenestoaine tai muu) huonontaisi se sisäilmaa huomattavasti.
Vanhat antiikkikaapit sopisivat parhaiten jugend-talomme tyyliin. Kävin haistelemassa lukuisia antiikkikaappeja. Lähes kaikki löytämäni antiikkikaapit haisivat homeelle, vanhalle puulle, jollekin puunkäsittelyaineelle tai naftaliinille. Eivätkä antiikkikaapit ole kovin käytännöllisiäkään.
Kävin tuttavan luona haistelemassa Ikean vaatekaappeja, ne haisivat lastulevylle ja liimalle vaikka olivat jo muutaman vuoden vanhoja. Uudet vaatekaapit ovat lähes poikkeuksetta MDF:ää tai pinnoitettua lastulevyä. Molemmista materiaaleista haihtuu ilmaan liima-aineita ja muita yhdisteitä, joiden pitoisuutta haluan kotini sisäilmassa rajoittaa. Levymateriaalien kemikaalit eivät ole terveellisiä ihmiselle, mutta lisäksi inhoan sitä kun kaapin haju tarttuu vaatteisiin.
Sitten muistin  metallisen säilytysjärjestelmän, joka minulla oli yhdessä opiskelijayksiössäni vuosia sitten. Silloin ajattelin, että säilytysjärjestelmä on erittäin nolo juttu. Nyt näen asian niin toisin! Metallinen säilytysjärjestelmä on käytännöllisyyden huippu. Lankakorit eivät kerää pölyä, niiden läpi näkee salamannopeasti, mitä on missäkin. Lapsiperheen muuttuvien elämäntilanteiden kannalta parasta on se, että säilytysjärjestelmää voi aina muokata tarpeen mukaan. Metalli on myös 100% kierrätettävä materiaali, joten tämä vaihtoehto ei sodi ekologista elämäntapaani vasten.
Säilytysjärjestelmän sisukseksi valikoitui siis metallinen, valkeaksimaalattu Elfa-säilytysjärjestelmä. Säilytysjärjestelmä kiinnitetään suoraan seinään seinäkiskoilla. Näin ollen ei tarvita ollenkaan lastulevyä tai muuta kalustelevyä, jota on yleensä tavanomaisten kaapistojen taustaseinässä, väliseinissä ja hyllyissä.
Säilytysratkaisun suunnittelussa luotin ammattilaisiin, eli annoin tehtävän Elfan suunnittelupalvelulle. Alla on piirros kaappien sisuksista, jota minulle ehdotettiin. Ja tähän ehdotukseen päädyimme. Ajatus on, että minulla ja puolisolla on samanlaiset puoliskot omille vaatteillemme. Tähän asti miehen vaatteet on säilytetty työhuoneessa. Työ-/olohuoneen muutos on taas oma tarinansa… 🙂
MariaNordin_elfa_2701029
Pitkään ajattelin, että laittaisin säilytysjärjestelmän eteen vain verhon, joka peittäisi hyllyt. Verho oli vaihtoehto, sillä ajattelin hyvin valittu kangas ei aiheuttaisi ongelmia sisäilman kannalta. Vähän pidempään mietityyäni tajusin, että verho kyllä lisäisi huoneen pölymäärää. Ja myös säilytettävät tavarat pölyyntyisivät helpommin.
Lopulta päädyin valitsemaan lasiset Arctic-liukuovet. Lasiovista ei tule häiritseviä päästöjä sisäilmaan ja vaatteet säilyvät suojassa huonepölyltä.
Ja nyt paljastan millainen huoneesta tuli. Tsadaa!

IMG_0006
Jälkeen

IMG_3848 IMG_3811IMG_3826
IMG_3822 IMG_3821
Tavaroita hyllyille asetellessani meinasin pillahtaa itkuun. Tajusin, että tännehän mahtuvat myös lasten vaatteet! Lasten vaatteet on tähän asti säilytetty ihan perinteisesti viereisessä lastenhuoneessa. Olen kuitenkin korviani myöten täynnä pukeutumisleikkejä. Lähes jokaisen päivän päätteeksi kaikki lasten vaatteet ovat pitkin lattioita.
Siirsin lasten vaatteet siis uuteen kaappiin ja toden totta, lastenhuonekin on pysynyt nyt siistimpänä. Vaatteet laitetaan aamulla päälle ja otetaan illalla pois. Mullistavaa! Lasten vaatteet järjestelin vaatekaappiin niin, että pojan vaatteet ovat alimmassa vetolaatikossa, jotta hän ylettää vaatteisiinsa itse. Tytön vaatteet ovat keskimmäisessä vetolaatikossa, jotta hän EI ylettäisi vaatteisiinsa, sillä tuo ”vaatteidenlevittelyongelma” henkilöityy erityisesti häneen… Sisarusten alusvaatteet ja sukat ovat laatikossa lattialla
IMG_3817IMG_3818
image1IMG_3856
Keskimmäisen oven takana on tilaa pikkutavaroille, koruille, laukuille, kengille, hatuille ja vaatteiden huoltoon liittyville jutuille kuten ompelulaatikolle, silitysraudalle ja pukupusseille. Ja imurille.
Toisessa reunassa on sitten miehen vaatteet, keikkavaatteita lukuun ottamatta.
IMG_3863
Kyllä. Nyt on vihdoin sellainen olo, että lopulta kaikki järjestyy. Tänään alkoi lapsilla koulu ja olen niin toiveikkaana! Uskon että arki sujuu paljon helpommin, kun tällainen perusasia kuin vaatekaappi on paikallaan.
Sisäilmauutiset -verkkojulkaisussa julkaistiin äskettäin kirjoittamani artikkeli kalusteiden materiaalipäästöistä. Suosittelen lukemaan, jos kalusteiden materiaalipäästöt kiinnostavat enemmänkin.

*Elfa -säilytysjärjestelmä sekä liukuovet saatu blogin kautta

23 Comments

 1. Anna
  24.8.2015

  Onpa hyvä säilytysratkaisu! Me kun tosiaan edelleen ollaan asunnonetsimikiertueellamme, niin pystytkö kertomaan, millaisessa asunnossa asutte nyt? Eli onko asunto miltä vuosikymmeneltä, onko millaiset lattiat ja millainen ilmanvaihto? Aivan ihanaa, että olette löytäneet sopivan kodin!

  Vastaa
  1. maria
   24.8.2015

   Kiitos! Olen käynyt satoja asuntoja läpi. Omasta mielestäni parhaat mahdollisuudet on 1900-1950 luvulla rakennetuissa. Vanhat lattiat ovat kauniit, mutta usein siellä välipohjassa on kaikenlaista muhjua, ja joka pääsee sisäilmaan lautalattian rakojen kautta. Meillä on vanhan lattian päällä kaksi tai kolme kerrosta levyä ja 20-vuotta sitten asennettu parketti. Ilmanvaihto on painovoimainen. Kesällä pitää pitää ikkunoita auki, sillä lämpötilaeroa ei ole, ja ilmanvaihto on silloin heikompi.

   Vastaa
   1. Anna
    24.8.2015

    Kiitos neuvoista! Minulle myös on parketti aivan ehdoton. Painovoimainen ilmanvaihto joskus käy henkeen itsellä johtuen luultavasti astmasta, mutta silmille se kyllä olisi onnen omiaan. Kirjoitankin huomenna blogissa taas silmieni kunnosta. Onneksi koko ajan alkaa enemmän ja enemmän ymmärtää, miksi oireilen tietyissä paikoissa juuri tietyllä tavalla. On kyllä tosi surullista, että kemikaaleja työnnetään joka paikkaan ja joka reikään…

   2. Anna
    24.8.2015

    Oho,tulipa vähä hullu viimesestä lauseesta! Mutta onhan kemikaaleja Always-siteissäkin 😀

   3. maria
    25.8.2015

    En usko, että painovoimainen ilmanvaihto itsessään voi ottaa henkeen. Ennemminkin kyseessä on jokin altiste. 😀 😀 😀 Totta, joka reikään pitääkin tunkea niitä kemikaaleja… Mitähän Always-rintamalla tapahtuu? Pitää taas selvitellä. Eivät ole ainakaan vastaneet kyselyyni, sisältääkö ECHAN erityistä huolta aiheuttavien aineiden listalla olevia aineita. Soo soo Procter & Gamble, kuluttajan pitäisi saada tieto 45 päivässä!

 2. Luomulaakson Maria
  24.8.2015

  Oi, tahtoo myös tuollaisen säilytysjärjestelmän!
  Mahtavaa, että olette nyt kotiutuneet noin hienosti. Tuollainen säilytysjärjestelmä olisi sääli jättää, jos muutto tulisi taas. 🙂

  Vastaa
  1. maria
   24.8.2015

   Tää on i-ha-na! Jep, tätä ei voi jättää taakseen.

   Vastaa
 3. kirsikka
  24.8.2015

  Komea järjestelmä! Samankaltaisen muuttorumban kokeneena – jos muuttolaatikko tavaroineen haisee ”mummonmökille”, eikö siitä jo kannattaisi luopua? Tavaroiden mukana siirtyy homeitiöitä puhtaaseenkin asuntoon. Oma muuttokierre katkesi vasta, kun luovuin kaikista huonekaluista, tekstiileistä ja kirjoista, säästin vain ne tavarat, mitkä sai oikeasti puhdistettua. Alkuperäiset koulu- ja työtodistukset ja tärkeimmät valokuvat ovat varastossa peltirasioissa, todistukset toki skannattuina. Moni roudaa homekuormaa mukanaan muutosta toiseen, koska kuvittelee että tavarat ovat korvaamattomia. Eivät ne ole, terveys on. Ja ystävät ja sukulaiset ovat antaneet tilalle itselleen tarpeettomia vaatteita, liinavaatteita ja huonekaluja. Kiitos Maria tästä blogista, teet tärkeää työtä kaikkien herkistyneiden eteen! <3

  Vastaa
  1. maria
   25.8.2015

   Kyllä, tiedän että mummonmökinhaju ei ole hyvä juttu. Se on sellainen tiivis muovilaatikko, jossa on vanhoja tilkkuja. Tilkut tosiaan haisee selvästi sille talolle, jossa asuimme kauan kauan sitten. Tämä on tällainen pieni tieteellinen kokeilu, mikä minulla on meneillään…
   On ihan totta, että homeasunnosta muuttaessa pitää olla todella tarkkana irtaimiston kanssa. Sängyt ja sohvat ja muut isot ja huokoiset esineet, kuten myös elektroniikka kuten isot telkkarit ovat aika usein ihan kaatopaikkakamaa homevaurion jälkeen.

   Vastaa
 4. nöpsy
  24.8.2015

  Osaistkohan sanoo paljonko teidän liukuovien teettäminen olisi maksanut?

  Vastaa
  1. maria
   25.8.2015

   Tässä hintatietoja. 3 kpl ovia á 655 € + tähän päälle tulee vielä 20 % korkeuslisää = 2358 €
   Tämä siis suositushinnoilla laskettuna veroineen.
   Tässä tapauksessa hintaa nostaa tuo huima korkeus.
   Elfalla voi siis tehdä jopa 3300 mm korkuisia ovia.

   Vastaa
 5. chasing
  24.8.2015

  mä niin näin että lapsi kiipee noi laatikot ylös päin ite muistaa kuinka siinä oli jotain taikaa ja toi menee niin korkeelle 🙂 mut ehkä vahvemmat tasot? mut pakko kehasta taiteella järjestetty

  Vastaa
  1. maria
   25.8.2015

   😀 Kiitos!

   Vastaa
 6. kiinnostunut
  25.8.2015

  hei maria! mitä mieltä olet vanerista?

  Vastaa
  1. maria
   26.8.2015

   Vanereita on niin paljon erilaisia, että vaikea täysin yleistää.
   Vanerissa yleensä on monta kerrosta eritavoin liimattua puuta päällekäin. Eli liima-aineita on paljon. Myös puusta itsestään lähtee paljon päästöjä kun se on silputtu pieniksi paloiksi. Kauhulla katson upeita sisustuslehdissä esiteltäviä kohteita, jossa sisätilat on kauttaaltaan vaneria. Kun opiskelin arkkitehtuuria ihailin sitä karua estetiikkaa, nyt miettisin pidempään. Tiedän, että monet oireilevat pienellekin määrälle vaneria. Vanerissa on päästöinä yleensä formaldehydiä sekä muita aldehydejä.
   Jos haluaa näkyvää vaneripintaa, suosittelen käsittelemään VOC-sulkuaineella.

   Vastaa
   1. kiinnostunut
    27.8.2015

    Kiitos tosi paljon kattavasta vastauksesta. Olen miettinyt vanerista tehtyä sänkyä taaperolle ja juuri tuo liima levyjen välissä epäilyttää eniten. Olisi kyllä edullinen ja hyvän näköinen ratkaisu, kun itse tekee. Tsekkaan tuon VOC-aineen!

   2. maria
    28.8.2015

    Se VOC-sulku on kyllä asiakkaiden kertomusten perusteella ollut tosi hyvä. Itse en voisi laittaa vanerista sänkyä lapsille. Nimittäin kerrossängyssä, josta olen täälläkin kirjoittanut oli säleiköt vaneria. Jouduin vaihtamaan säleiköt täyspuisiin, sillä vielä vuoden vanhoina sain oireita kun olin vieressä.

 7. Sonja
  27.8.2015

  Moi,
  Ja kiitos ihanasta blogista. Olen lukenut sitä läpi viimepäivinä. Ajattelin lähestyä sinua yhdellä kysymyksellä, toivottavasti ehtisit vastaamaan.
  Olemme suunnittelemassa keittiöremonttia ja olen yrittänyt löytää tietoa millaiset keittiön kaapistot ja tasot olisivat turvalliset. Olen löytänut vain Puustellin Miinus keittiön, joka vaikutti olevan saatavilla olevista keittiömallistoista vähäpäästöisin. Osaatko suositella mitään muuta vaihtoehtoa? Mitä kaikkia asioita olisi syytä ottaa huomioon keittiön remontoimisessa?
  Kiitos kovasti jos ehdit vastata minulle.

  Vastaa
 8. […] cooliksi huppariliiviksi! Meidän lasten kaikki sisävaatteet mahtuvatkin kahteen tavalliseen 60cm leveään vetolaatikkoon, mikä taitaa olla poikkeuksellisen […]

  Vastaa
 9. […] Meidän ihana uusi Elfa-säilytysjärjestelmäkin piti purkaa […]

  Vastaa
 10. […] Elfa-säilytysjärjestelmä saatu blogiyhteistyön kautta. Myös Elfa-vaatesäilytysjärjestelmästä minulla on hyviä kokemuksia. […]

  Vastaa
 11. Make
  3.12.2022

  Peltisissä ja metallisissa säilytysjärjestelmissä voi myös olla huonot puolensa; vaikkakin niiden VOC-päästöt ovat maalauksen jälkeen pienet, jäljelle jäävät ovat hyvin myrkyllisiä ja allergisoivia. Epoksi- ja polyesterimaalausten lähtöaineet ovat erittäin myrkyllisiä. Ihmisen hajuaistin reseptorit eivät välttämättä myöskään tunnista kaikkia keinotekoisia molekyylejä. Ne eivät siis välttämättä tuoksu juuri millekään, mutta voivat silti aiheuttaa terveyshaittoja.

  Vastaa
 12. Make
  3.12.2022

  Epoksi- ja polyesteripinnotteiden lähtöaineosina on m.m. hyönteismyrkkyjen vaikuttavan ainesosan kemikaalia. Eivät ole nuo epoksimaalatut teräshyllyt välttämättä kovin turvallisia, vaikka päästöt olisivat pienet, ja haju olematon.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top