Kielletty kaneli! Tässä turvallinen vaihtoehto

IMG_9694

Kassiakaneli

Pari vuotta sitten kuohkattiin keskustelupalstoilla siitä, että nyt on sitten kanelikin kielletty kouluissa ja päiväkodeissa. ”Ainahan sitä on syöty eikä siihen olla ennenkään kuoltu!”. Oli yleinen ajatus monen nimimerkkien suusta.
Aina ei ollakaan syöty teollista halpiskanelia näissä määrin. Ennen kaneli oli luksustuote. Marketeissa myytävä kaneli on kassiakanelia. Kassia on siis puulaji, jonka kuoresta jauhetaan kaupoissa myytävää kanelia. Kassiapuusta valmistettu kaneli sisältää runsaasti maksatoksista eli maksalle myrkyllistä kumariiniä. Runsas tai toistuva käyttö voi aiheuttaa maksavaurioita.
Mutta syödäänhän kanelia korvapuustienkin mukana. Ja silloinhan sitä kanelia on tapana hulauttaa purkista reilusti. Jos saantisuositukset ylittyvät muutamana päivänä joulun tienoilla, ei asia ole niin vakavaa.
Toisaalta, miksei käyttäisi terveellisempää vaihtoehtoa silloinkin?

Ceyloninkaneli

Meillä kanelia syödään lähes päivittäin, se on yksi lempimausteistani. Siksi olen jo pitkään kaupassa varmistanut, että ostoskassiini on varmasti tipahtamassa luomulaatuista ceylonkanelia.
Ceylonkaneli kuuluu myös kanelipuiden sukuun, mutta sen kuoresta valmistettavassa kanelissa satoja kertoja vähemmän kumariiniä kuin kassiakanelissa. Ceylonkaneli ei ole polttavan makuista, vaan miedompaa ja makoisampaa, kuin kassiakaneli. Ceylonkaneli on ehdottomasti siis makunsakin puolesta sopivampi kaneli lapsiperheeseen.
Ceylonkaneli on niin makeaa, että sillä voi jopa korvata tai ainakin vähentää sokerin määrää reseptissä. Ehkäpä myös päiväkodeissa ja kouluissa voitaisiin tarjota ceylonkanelia?
Käytän kanelia myös paljon ihan suolaisten ruokien mausteena. Tässä yksi meidän vakkarilisukkeista. Joukkoon voi laittaa myös fenkolia, jos sen anismaisesta mausta sattuu tykkäämään.

IMG_9693

Kaneliporkkanat:

  • 300g luomuporkkanoita kuorittuna ja kiekoiksi viipaloituna
  • voita ja oliiviöljyä paistamiseen
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 tl inkivääriä
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 2–3 valkosipulin kynttä raastettuna
  • 1 rkl ruokosokeria

Lämmitä öljy ja voi pannulla. Kuullota hetki porkkanoita. Lisää sokeri, mausteet ja valkosipuli. Pyörittele pannulla, kunnes porkkanat saavat väriä ja ovat kypsiä. Tarjoile lisukkeena.
VINKKI: Jos huomasit, että kaapissasi on vain kassiakanelia, etkä halua käyttää sitä ruokaan, älä huolestu. Äläkä heitä kanelia roskiin. Yli jääneellä kassiakanelilla voit maustaa vaikkapa joulusiivoukseen käytettävän puhdistusaineen!

19 Comments

  1. Enpä ole koskaan tullut ajatelleeksi, että kanelipurkistakin voisi löytyä noin paljon myrkkyjä! Lähtee kyllä kaneli vaihtoon!

    Vastaa
    1. Maria
      7.12.2015

      Älä heitä roskiin! Just lisäsin tonne vinkin, että yli jääneen kanelin voi käyttää vaikkapa siivousaineen tuunaukseksi! Saa jouluisen tuoksun kotiin. Ei tietty toimi, jos on allerginen tai tuoksuyliherkkä…

      Vastaa
      1. Nimetön
        7.12.2015

        Toimii myös imurin tuoksuttajana. Imuroi kanelia imuriin ja kanelintuoksu leviää imuroitaessa.

      2. Maria
        7.12.2015

        Täähän on loistava idea!

  2. jompompula
    7.12.2015

    Mut se Ceylonin kaneli ei oo yhtään niin hyvää ku se peruskaneli 😀

    Vastaa
    1. Maria
      7.12.2015

      Mun mielestä se on just parempi, makeampi! Ei niin tulinen.

      Vastaa
  3. Iida
    7.12.2015

    Voisiko tuota kassiakanelia käyttää hiustenpesuun (kuten vinkkasit aiemmin tuossa meinebase jutussa) vai voiko siitä olla haittaa iholle laittaessa? 🙂
    P.s. Hiukset pesty Meinebasella nyt reilu kuukausi ja toimii!

    Vastaa
    1. Maria
      7.12.2015

      No mä olen käyttänyt juuri sitä kassiakanelin jämät (mies osti :D) hiustenpesussa. En usko, että siitä siinä hiustenpesun yhteydessä mitään imeytyy.

      Vastaa
      1. Annelina
        8.12.2015

        Sekoitatko siis kanelin ja meinebasen vai miten?

      2. Maria
        8.12.2015

        Joo, noin puolet ja puolet!

  4. MF
    7.12.2015

    Kaneli karkottaa myös muurahaiset. Jos siis miettii myrkkyversiolle uusiokäyttöä 🙂

    Vastaa
    1. Maria
      7.12.2015

      No tietenkin, luonto on viisas!

      Vastaa
  5. skribentti
    8.12.2015

    Onneksi meilläkin herättiin jo monta vuotta sitten kanelien eroihin, joten lapset eivät ole koskaan saaneet myrkyllisempää versiota kotona. Ja kanelia käytetään ihan päivittäin meilläkin! Olen yrittänyt levittää tätä tietoa lähipiirillekin. Hyvä, että kirjoitit!

    Vastaa
  6. Minna M
    9.12.2015

    Mitenkäs nämä kauppojen luomukanelit esim. Santa Marian? Ilmeisesti kuitenkin kassiakanelia? Ostin Kärkkäiseltä jotain (Stenberg) reilun kaupan luomukanelia, mutta ei siinä kyllä ole mainintaa Ceylon kaneli.

    Vastaa
    1. Maria
      9.12.2015

      Luulisin, että jos on ceylonkanelia niin se olisi mainittu jotenkin!

      Vastaa
  7. anonyymi
    9.12.2015

    Syön kerran vuodessa annoksen riisipuuroa kanelin kera. Pullaa en ikinä, enkä muutenkaan käytä kanelia mihinkään, joten tuskin kuolema sen takia korjaa….?

    Vastaa
    1. Maria
      9.12.2015

      Tuskin. Mutta niille jotka syövät kanelia usein tämä saattaa olla kiinnostava tieto.

      Vastaa
  8. Matleena
    12.12.2015

    Mistä Caylonia saa? En löytänyt marketista.

    Vastaa
  9. heini
    21.12.2015

    ruohonjuuressa on ceylon kanelia

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top