Koiran punkkipanta riski lapsiperheissä

Kevään lähestyessä alkaa myös kesän ikävämpiin puoliin varustautuminen. Monin paikoin Suomea punkit eli puutiaiset ovat yleistyneet. Koirat ja kissat karvoineen saattavat olla varsinaisia punkkikeräimiä.

Koirille on saatavilla apteekeissa myytäviä lääkepantoja, jotka sisältävät esimerkiksi deltametriiniä, joka karkoittaa puutiaisia sekä muita hyönteisiä.

Lapsiperheisiin punkkipantaa ei voi suositella. Etenkään pienten lasten ei ole suositeltavaa olla toistuvasti tai pitkäaikaisesti kosketuksissa koiran kanssa, jolla on punkkipanta.

Punkkipannan sisältämät kemikaalit voivat aiheuttaa lapsille myrkytysoireta, kuten väsymystä, pahoinvointia, päänsärkyä tai silmäoireita.

Ehkäise punkkeja luonnollisesti

Punkkien torjuntaan kannattaa käyttää koiran huolellista harjaamista ulkoilun jälkeen. Harjaaminen kannattaa tehdä suihkussa tai eteisellä vaalealla lattialla. Näin mahdollisesti tippuneet punkit näkee selvästi jonka jälkeen ne kannattaa tappaa ja heittää viemäriin.

Luonnollinen punkkikarkoite

Tarvittavat ainekset

  • 1 l vettä
  • 1 kokonainen valkosipuli raastettuna tai pilkottuna
  • 2 rkl kuivattua rosmariinia tai nippu tuoretta rosmariinia
  • 2 rkl tuoretta timjamia tai nippu tuoretta timjamia
  • 1 rkl etikkaa
  • 1 rkl sitruunaa

Laita yrtit kattilaan ja keitä hiljalleen vajaa tunti kansi päällä, anna hautua. Siivilöi yrtit pois. Anna nesteen jäähtyä ja kaada neste neste suihkepulloon. Kaada pulloon etikkaa ja lisää joukkoon loraus valkoviinietikkaa.

Annostele nestettä käsistäsi kevyesti koiran turkkiin joka kerta ennen ulkoilua punkkialueella. Voit myös laittaa aineen suihkepulloon ja suihkuttaa sitä suoraan koiraan ennen ulkoilua.

Lähde:
NDRC

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top