Maista kotimaista

keitto
Tipu, tipu..

Ette ylläty, jos kerron että yritän tarjota lapsille mahdollisimman puhdasta ruokaa. Olen tarkka elintarvikkeiden torjunta-ainejäämistä, lisäaineista, turhasta sokerista, ravintoarvoista… Siksi useimmiten teen ruuan itse, nopeasti ja ilman turhia koukeroita. 
Olen aina ihannoinut ajatusta omavaraisuudesta. Olen ylpeä siitä, että Suomessa tuotetaan vielä näinkin paljon ruokaa. Puhdasta ruokaa.
Vältin monta vuotta broilerin syömistä. Luettuani Hesarista, että yksikään suomalainen broileri ei ole syönyt yhtäkään antibioottikuuria sitten vuoden 2010, lisäsin broilerin ruokalistallemme.
DSCF8881
Nyt ihanan lähikauppamme lihahyllyyn on pyrähtänyt luomubroileria! Se on toki kalliimpaa kuin tavallinen, mutta se sopii. Lihaa kun ei tarvitse syödä kulhokaupalla.
DSCF8874
Tänään tein illalliseksi eksoottisen makuisen keiton, jonka perustana ovat suomalaiset juurekset ja kasvikset.
Korvaan usein ruuissa riisin perunalla, sillä uskon, että Suomessa maaperäkin on puhtaampaa, kuin riisin kasvupaikoilla Kiinassa tai Intiassa. Lisäksi haluan tukea suomalaista työtä. Jos jokainen suomalainen käyttäisi kuukausittain yhden lisäeuron kotimaisiin tuotteisiin, syntyisi vuodeksi 1 500 uutta työpaikkaa.
DSCF8885
Muualta tulleet

Sataprosenttisesti suomalaiseen ruokaan en tänään kyennyt, ovathan kätenikin ovat puoliksi espanjalaiset. Ruokaan tuli kolme muutakin ulkomaalaisperäistä ainesta: italialainen sitruuna, srilankalaista kookosmaitoa ja hollantilainen purjo. Kotoa löytyi vielä nokare kiinalaista inkivääriä.
Suomalais-eksoottinen kanakeitto:

 • kaksi kanankoipea
 • puoli kiloa perunaa paloina
 • puoli kiloa porkkanaa paloina
 • iso pala mukulaselleriä raastettuna (Satokausi nyt parhaimmillaan!)
 • pätkä purjoa renkaina
 • kolme valkosipulinkynttä raastettuna
 • kiinankaalia nauhoina
 • (pakasteherneitä)
 • sitruunan mehu
 • ruukku korianteria
 • 1/2 tl kurkumaa
 • pala inkivääriä raastettuna
 • suolaa
 • noin litra vettä

Keiton nopeuden salaisuus on työjärjestyksessä: kun pisimpään kypsyvä aines, kana, kypsyy kattilan pohjalla, voi pestä ja pilkkoa perunat. Kun perunapalat saatu kattilaan porisemaan, käsitellään porkkanat. Porkkanoiden kiehuessa voi rauhassa raastaa mukulasellerin ja valkosipulit, jotka pääsevät myös mukaan liemeen. Seuraavaksi pilkotaan kiinankaali ja avataan kookosmaitopurkki. (Tässä vaiheessa voisi keittoon myös heittää pussillisen kotimaisia pakasteherneitä)
Tähän asti on aikaa kulunut noin 15 minuuttia. Jos kana on kypsää, voi kookosmaidon ja kiinankaalin viedä kattilaan. On aika käänttää lämmöt pois hellasta. Liemi maustetaan vielä suolalla ja kurkumalla. Päälle puristetaan sitruunan mehu ja silputaan supisuomalaista korianteria.
Lihat nyhdetään luista ja laitetaan takaisin liemeen. Joku saattaisi villiintyä ja laittaa päälle ripauksen itsekasvattamaansa chiliä.
Keitto on valmista ja uskomattoman hyvää.
DSCF8891
Kuten ylimmästä kuvasta näkee, se maistuu myös lapsille.
Näytä miten sinä suosit suomalaista ja osallistu #maistasuomi-haasteeseen. Nämä merkit auttavat:
Sirkkalippu_puhtaastikotimainen-ID-3355 Avainlippu_Sininen_rgb_web_ Hyv_Suomesta_logo_iso-ID-3357-ID-3365

3 Comments

 1. Tavis
  11.12.2014

  Ihana ohje, kiitos! Pari huomautusta kuitenkin: Kannattaa katsoa, ettei osta kiinalaista inkivääriä, vaan perulaista, tai mitä tahansa muuta kuin kiinalaista. Sama valkosipulin kanssa.

  Vastaa
  1. maria
   12.12.2014

   Totta. Vaikka olisivatkin luomua?

   Vastaa
 2. Eini
  25.12.2014

  Vantaalta sai S-marketista vielä pari viikkoa sitten kotimaista purjoa.
  Itse korvaan riisin ohralla tai kauralla.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top