Airbnb-neitsyys menetetty – tälläinen kokemus oli

IMG_5254  IMG_5316Olen liittynyt Airbnb-asunnonvuokrauspalveluun ainakin vuosi sitten sitten. En kuitenkaan ole koskaan vielä uskaltautunut kokeilemaan palvelua. Yksi syy on ollut ainakin lapset ja perhearki: jos menen lomalle, EN TODELLAKAAN halua viettää sitä ruokaa laittaen ja tarjoillen. En ymmärrä sitä, kun monet lapsiperheet kertovat, kuinka kätevää on vuokrata lomaksi huoneisto, kun siellä on sitten se oma keittiö, jossa laittaa lapsille aamupalaa, lounasta, päivällistä, illallista ja iltapalaa. Omasta mielestäni on paljon helpompaa mennä hotellin aamiasbuffaan tai johonkin kivaan ravintolaan. Mutta makuja on monia.
Siksi olemme tähän mennessä valinneet hotellin yksityisen tarjoaman asunnon sijaan. Nyt kuitenkin matkustimme Kroatiaan, jossa halusin ehdottomasi viettää muutaman päivän Mljet-nimisellä saarella. Saarella on vain yksi hotelli ja se on saanut surkeita arvosteluita netissä. Arvostelut oli niin huonoja, että jopa minun mukavuudenhaluni antoi periksi.
Päätin siis kokeilla onneani sovelluksen kautta. Löysin heti monta asuntoa saarelta. Itseasiassa todella monta. Asuntoja saarella on tarjolla kymmeniä. Selailin huoneistoja ja taloja päiviä tutkien niistä annettuja arvosteluja.
Meillähän tärkein kriteeri ei ole hinta, siisteys, tähtien määrä tai palelun taso, vaan sisäilma. Vaikka kaikki olisi täydellistä, mutta majapaikka on homeessa, emme voi jäädä yöksi. Pähkäili pitkään eri vaihtoehtojen välillä: tarkastelin rakennusten kuntoa, rakennustapaa ja erinäisiä sisäilmaan vaikuttavia riskitekijöitä ja tein valinnan. Varasin yhden yön Szrinkan viehättävästä pikkutalosta.
IMG_5218 IMG_5383
Suunnitelma oli viettää paikassa kolme yötä, mutta varasin vain yhden, sillä sisäilmasta ei ole takeita ennen kuin sen haistaa. Zrinka vahvisti varauksen.
Varattuani lähetin asunnon omistajalle viestin, jossa yritin selittää sisäilmasairautta:

We have a small problem: we are wery allergic to some chemicals (perfumes and cleaning products) and mold and moisture. I hope that the house suites us, but we can not be sure until we breathe the air. If the air quality in the house is ok for us, we would like to stay until the 26th.

Vuokraaja tietenkin vakuutteli, ettei asunnossa ole mitään ongelmaa eikä vahvoja kemikaaleja.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Saavuimme asunnolle myöhään illalla. Olimme lähteneet kotoa aamuviideltä ja matkustaneet käytännössä koko päivän, välillä pienissä kylissä pysähdellen ja välillä lossissa jätskiä syöden.
Ikuisuudelta tuntuvan ajon jälkeen hämärällä tiellä meitä oli viittelöiden vastassa Zrinkan apulainen, Cristina. Hän toivotti tervetulleeksi.
Olin lukenut asunnon arvosteluista ylistäviä kommentteja hänen valmistamistaan illallisista. Ja niinpä tilasimme häneltä illallisen pöytään. Cristinan puoliso on kalastaja, joten hänellä on aina tuoretta kalaa saatavilla. Tunnin päästä oveemme koputettiin ja Cristina toi valtavan vadillisen tuoretta, grillattua kalaa ja kasviksia. Illallinen oli upea ja minä säästyin kokkaamiselta!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ensimmäinen yö meni hyvin. Paitsi että lapset valittivat lakanoiden haisevan liian vahvasti pesuaineelle. Lapset nukkuivat sitten tavallisten tyynyjen sijaan sohvatyynyillä, joita ei oltu aivan juuri pesty haisevalla pesu- tai huuhteluaineella.
Aamulla oli mahtava herätä keskellä luontoa, sisiliskot kipittelivät, kukat tuntuivat räjähtävän. Varasin toisenkin yön, jonka maksoin sovelluksen kautta. (Airbnb ottaa muuten pienen komission jokaisesta sen kautta maksetusta varauksesta.)
Kävelimme luonnonsuojelualueelle ja tutkimme ympäröivää luontoa: kukkia, ötököitä, liskoja, lintuja ja jonkun kärpänkin näimme.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Toinenkin päivä meni hyvin, mutta illalla tai viimeistään seuraavana aamuna jokin asunnon hajussa alkoi tökkiä. Heräsin pieneneen päänsärkyyn – minulla ei ole ikinä päänsärkyä! Ilmeisesti oireilimme kaikki voimakkaasti hajustetulla pesuaineella pestyille lakanoille. Myös keittiön kaapissa oli jotain todella vahvan hajuista pesuainetta. En uskaltanut edes avata kaappia nähdäkseni, mikä siellä haisee. Tai sitten hajusteiden sijaan oireilimme uusille maaleille ja materiaaleille. Asunto oli vastaremontoitu. Eikä kyse ollut todellakaan mistään vakavasta, mutta miksi sitä turhaan kärsiä?
Lisäksi saimme hyvän kimmokkeen lähteä seikkailemaan rannikolle. Otimme lossin takaisin mantereelle ja päätimme etsiä jonkin söpön pikkukylän, jossa olisi hyvä uimaranta. Seuraavan, matkamme kolmannen yön vietimmekin sitten viiden tähden hotellissa, jossa oli myös viiden tähden sisäilma. Ajoimme hotelliin ja kävin tarkastamassa huoneen ennen varausta. Se onkin ainoa keino, jolla voi varmistua huoneen sisäilmasta. Voin todella suositella Slanon kylässä olevaa Admiral-hotellia myös sisäilmasta sairastuneille.
Mutta kaiken kaikkiaan Airbnb-kokemus oli todella hyvä. Mutta sisäilmasairaan kannalta ongelma on se, että huonetta ei voi haistella ennen varausta. Sama pätee tietenkin myös hotelleihin, mutta hotelliin voi aina astella ja pyytää huonetta nähtäväksi – jos siellä on tilaa.
Ja olipa muuten mukava tassutella silloin kolmantena aamuna hotellin alakertaan aamiaiselle. Mutta kahvi oli niin älyttömän pahaa, että voi kun olisin sen voinut keittää itse…


Oletko sinä kokeillut Airbnb:tä?
PS. Sisäilmajuttuja lisää nettisivullani: www.marianordin.fi

4 Comments

 1. Titityy
  1.6.2016

  Kirjotan Admiralin heti ylös muistivihkooni 🙂 Kiitos hyvästä tekstistä!

  Vastaa
  1. Maria
   1.6.2016

   Sillä varauksella, että kyllä sielläkin oli käytävillä jotain tuoksua… Mutta missäpä hotellissa ei olisi? Kokonaisuus oli kuitenkin varsin hyvä, sairastuneellekin.

   Vastaa
 2. […] kylä, jossa Airbnb-kotimme Kroatiassa sijaitsi. Jouduimme vaihtamaan majapaikkaa liian hajustetulla pesuaineella pestyjen lakanoiden […]

  Vastaa
 3. Henna
  6.6.2016

  Kroatiassa viime kesänä vielä kun emme oireilleet vielä kemikaaleille. Tänä kesänä ei uskalla lähteä, mutta ehkä jo ensi vuonna uudelleen. Admiral-hotelli laitettu muistiin! Kiitos 🙂

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top