Yrttiteet joita juon raskaana – vastoin neuvolan suosituksia

Varoitus: Yrttiteen käyttöä ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana. Yrttiteet voivat sisältää paljon eri vaikuttavia aineita, joista ei ole olemassa luotettavaa tutkittua tietoa. Lähde HUS

En siis missään nimessä suosittele käyttämään näitäkään teevaihtoehtoja, joita tässä kirjoituksessa esittelen. Itse olen kuitenkin toiminut tietoisesti vastoin HUSin ja neuvolan suosituksia ja juonut, ja suorastaan nauttinut erilaisten yrttiteiden juomisesta raskausaikana. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta, join yrttiteetä myös edellisissä raskauksissa.

Tutkimuksia ei ole

Uskon, että on olemassa paljon yrttiteitä, joita raskaanaoleva voi juoda täysin huoletta. Ongelma on, että näiden vaikutukista tai käytöstä ei ole tieteellisiä tutkimuksia. Vaikka teet olisivat täysin turvallisia, ei niitä ole tutkitttu. Tämän takia viralliset tahot joutuvat siis kieltämään kaikki yrttiteet.

Itse uskon kuitenkin kansanperinteeseen ja viisauksiin, jotka kulkevat sukupolvelta toiselle. Sekin on totta, että historiassa on historiassa käytetty myös paljon myrkyllisiä aineita (vaikkapa lyijyä tai talidomidia) joten kaikki mitä ennen on käytetty ei ole luonnollista ja terveellistä.

Mutta uskon, että kasvien ja yrttien käytössä kertyneestä viisaudesta voisi oppia myös tänäkin päivänä. Esimerkiksi monet lääkkeet, kuten aspiriini, on löydetty kansanlääkinnässä käytettyjen yrtittien ainesosista. Aspiriinin vaikuttavaa ainetta, asetyylisalisyylihappoa, on muun muassa pajussa, jota on käytetty jo tuhansia vuosia sitten kivulievitykseen.

Tuttuja yrttejä luomuna – Vältä myös kasvimyrkkyjä!

Itse juon raskausaikana mieluiten sellaisia yrttiteitä, joissa on yleisesti pitkään käytössä olleita, tunnettuja yrttejä ja mausteita. Esimerkiksi kamomilla, minttu, laventeli, mustaherukka, inkivääri, korianteri, kehäkukka, anis, fenkoli, vadelmanlehti, koivu, hibiskus, appelsiini… Lista on pitkä!

Raskausaikana pyrin juomaan vain luomulaatuisia teitä, sillä haluan välttää turhia torjunta-aineita. Minun onnekseni kaikki raskaus- ja imetysteet, jotka olen haalinut ovat luomulaatuisia.

Toisaalta olen myös tietoinen siitä, että teen pitää olla laadukasta. Tehotuotetut halvat yrttiteet voivat sisältää kasvimyrkkyjä. Näillä kasvimyrkyillä en tarkoita torjunta-aineita, vaan myrkyllisistä rikkakasveista peräisin olevia aineita. Kirjoitin aiheesta enemmän pari vuotta sitten Kemikaalitutka-blogiini. Rikkakasveja voivat sisältää toki mitkä vaan teet, mutta todennäköisempää on, että niitä sisältävät massatuotetut teet, joiden tuotantokustannuksia on laskettu vähentämällä peltojen kitkemistä ja korjaamalla sato koneellisesti.

Mielestäni parempi vaihtoehto kuin kahvi

Kirjoitin aiemmin ajatuksistani kahvinjuontia kohtaan raskausaikana. Juttuni jälkeen julkaistiin norjalaistutkimus, jonka mukaan odottavan äidin vähäinenkin kahvinjuonti on yhteydessä vauvan tulevaan ylipainoon. Tutkimuksessa selvisi, että vain puoli kuppia päivässä oli yhteydessä lapsen ylipainoon. Tutkija toteaakin, että voisi olla hyvä uudistaa suosituksia ja kehoittaa odottajia pidättäytymään kahvista kokonaan raskauden ajan.

Suomessa, maailman suurimmassa kahvimaassa, tämä olisi aikamoinen shokkiuutinen, varsinkin, kun virallisten tahojen suositukset ovat olleet tähän asti niin löyhät.

Mielestäni sallitu määrä kahvia päivässä on aivan liian suuri. Jokainen, joka on vähääkään herkkä kofeiinille, tietää, miten paljon puoli kuppia kahvia voi vaikuttaa hermostoon ja olotilaan. Kuvitelkaa mitä se tekee kehittyvälle sikiölle!

Oma teoriani on, että altistuminen kofeiinille voi vaikuttaa kehittyvän vauvan stressiherkkyyteen. Ylipaino on vain stressin ilmentymä. Toisaalta, stressin tiedetään myös vaikuttavan suolistomikrobeihin.

Itse olen siis suosituksista huolimatta nauttinut teestä. Nautin teen lisäksi myös sen keittämisestä ja sekoittelemisesta. Sen lisäksi, että minulla on aina kaapissa valikoima pussiteitä, pursuaa kaapit myös yrttipussukoita, joiden sisällöstä sekoittelen ja hauduttelen isompia pannullisia.

Mielelläni kuulen, miten te muut raskaanaolevat tai imettävät olette suhtautuneet neuvolan nollalinjaan koskien yrttiteetä!

PS. Tämän kirjoituksen ei ole tarkoitus kannustaa ketään tekemään mitään vastoin mitään suosituksia. Omia aivoja saa käyttää!

13 Comments

  1. Nimetön
    15.5.2018

    Uskon ja mielestäni.
    Hohhoijaa, taas tätä samaa.

    Vastaa
    1. Nimetön
      15.5.2018

      No mitäs mieltä sinä olet?

      Vastaa
    2. Äiti74
      16.5.2018

      Jos ärsyttää noin kovasti, niin miksi lukea? Eikö omalle mielelle olisi silloin parempi hypätä juttuun joka itseä kiinnostaa? vai ehkä kenties luet juurikin siksi, että saat valittaa?
      Tsemppiä päivääsi ja toivottavasti löydät itsellesi mielenkiintoisempaa luettavaa…

      Vastaa
  2. Annika
    15.5.2018

    Minä join myös raskauden aikana yrittiteitä, en ole monistakaan suosituksista samaa mieltä neuvolan kanssa ja käytän omaa päätäni. Olen samaa mieltä tuosta, että yrttiteet ovat kahvia parempi vaihtoehto ja yrteillä on pitkä historia ihmisen hyvinvoinnin rinnalla : )

    Vastaa
  3. Vastuuta,please!
    16.5.2018

    Ja jos aspiriini keksittäisiin nyt niin se ei ikinä ois Suomessa käsikauppavalmiste vaan reseptillä valvotusti saatava koska niin paljon sillä on sivuvaikutuksia.
    En oikein ymmärrä mikä tarve sulla on tulla esiin kaikessa missä SINÄ toimit vastoin joitain ohjeita.Eikö riitä vaan että itseksesi syöt ja juot mitä ikinä huvittaa ja hoidat itseäsi vaikka millä aivotreeneillä ja humpuukijutuilla. Täällä näillä palstoilla on aina hyväuskoisia hölmöjä jotka eivät osaa kyseenalaistaa vaan matkivat perässä.Se tässä on surullista. Vastuutasi ei poista se että kirjoitat ”en kehoita ketään tekemään niinkuin minä teen”. Kaks plus ei näköjään myöskään ota vastuuta siitä mitä täällä saa kirjoittaa!

    Vastaa
  4. Nimetön
    16.5.2018

    Itse en missään nimessä joisi yrttiteetä raskausaikana. Syy siihen on se, että emme voi tietää mitä vierasperäistä ne sisältävät, vaikka olisivatkin luomua tai tunnettuja yrttejä. Ystäväni söi aikoinaan raskausaikana paljon Chia-siemeniä. Neuvolantäti suositteli välttämään, koska silloin niitä ei ollut vielä tutkittu. Ystäväni ei välittänyt neuvolantädin suosituksesta, vaan oli sitä mieltä, että ne voivat olla vain hyväksi, koska ovat luomua ja sisältävät terveellistä omega 3:a. No, nythän me tiedämme, että siemenet imevät maasta raskasmetalleja ja niiden käyttöä raskausaikana suositellaan välttämään täysin. ”Maalaisjärjen” käyttäminen tällaisissa asioissa voi olla todella suuri riski.

    Vastaa
    1. Cappy
      16.5.2018

      No nää on niin näitä… Kun odotin esikoista 2014 neuvolasta oikein suositeltiin syömään siemeniä(paitsi pellavan), ihan jossain raskausajan ruokavalio lippulappusessakin. Tosi usein sit lisäilin mm. auringonkukan siemeniä salaattiin. Ja nyt tosiaan 2018 ei suositella ollenkaan.

      Vastaa
  5. Heidi Saari
    16.5.2018

    Kiitos Maria kirjoituksestasi! Olen raskaana kymmenennellä viikolla ja todellakin aion juoda camomilla-, laventeliteetä. Olen koko ikäni, siis 3-vuotiaasta lähtien juonut paljon kahvia ja raskausaikana olen vähentänyt yhteen kuppiin päivässä ja koita päästä siitäkin eroon. Neuvolasta saa hyviä vinkkejä, mutta silti oman järjen käyttö on sallittu. Luen mielelläni kirjoituksiasi ja huomaan, että ajattelemme monista asioista samalla tavalla. Kiitos, kun jaksat kirjoittaa näin usein ❤

    Vastaa
  6. Faktat kuntoon
    16.5.2018

    Asetyylisalisyylihappoa EI löydy pajunkuoresta. Salisylaatteja kyllä, mutta ne eivät toimi kivunlievityksessä, vaan asetyloitu muoto eli juuri asetyylisalisyylihappo toimii. Se siis vaatii tosiaan jatkojalostusta.

    Vastaa
  7. Nappisilmät
    21.5.2018

    Itse en ole vielä päässyt ihastumaan teehen, mutta olen aivan samoilla linjoilla kanssasi! Suomessa ollaan monessa asiassa niin kuuliaisia, ja valtion kantaa/suosituksia kuunnellaan ja noudatetaan kuin lakia 😀 Sanoisinkin, että me suomalaiset olemme varmaan helpoin kansa antaa ohjeita… Tulee uusi rokotusohjelma, jota ei ole täysin edes testattu ja jo on suomalaiset rynnimässä piikkijonoon.. Onneksi moni tosin nykyään, kiitos netin ja muiden lähteiden, käyttää omaa harkintaa tietyissä asioissa. Nimittäin kuten Cappykin sanoi kommentissaan, vaihtelevat kielletyt ja sallitut asiat yllättävän tiuhaan… Ja uskon kanssasi samoin tiettyihin vanhan kansan tapoihin, tai muissa maissa oleviin käytäntöihin, ja sitten sovellan joitakin ”sääntöjä” oman mielen mukaan. 🙂 Kirjoitin itsekin vähän tästä aiheesta ja viittasin tuohon ”pelon ilmapiiriin”, mitä joskus tuntuu, että Suomessa lietsotaan – etenkin neuvolassa… Siispä enemmän oman itsensä ja maalaisjärjen kuuntelua, ja vähemmän stressaamista loputtomista säännöistä, sanoisin 🙂 https://www.nappisilmat.fi/raskaana-matkustaminen/

    Vastaa
  8. Kuplasta ulos
    19.6.2018

    Itse raskaana juon kupin kahvia päivässä. Joka puolella lasi viiniä sitten taas ei ole ehdottomasti kielletty, toisin kuin meillä Suomessa. Suositukset siis vaihtelevat ja ovat Suomessa melko tiukkoja juurikin sen vuoksi, ettei varmuutta riskeistä ole. Jotenkin erikoista, millä perustein sallit ja kiellät itseltäsi tiettyjä asioita. Matkustaessasi Thaimaassa söit mitä sattui ja muutenkin pastöroimattomien juustojen syönti tuntuu olevan aivan ok, koska listeriariski on niin pieni, niin eipä kai se sinun kohdallesi osuisi? Sitten taas tutkimukset, joita on suuntaan jos toiseen eikä varmaa näyttöä, niin niistä onnistut vetämään olemattomia faktoja, jotka koskevat jokaista. Jokaiselle kahvia juovalle tulee ylipainoinen lapsi kun taas pastöroimattomien juustojen syönti on ihan ok, kun listeriariski on niin pieni. Huono tuuri voi käydä kenelle tahansa ja väitän, että hyvin harvassa asiasssa kohtuukäyttö on yksiselitteinen tekijä -paitsi listerian saaminen, joka johtuu jostakin tietystä tuotteesta, mutta joka toisaalta saattaa tulla myös ns. sallitusta tuotteesta. Kahvinjuonti kohtuullisissa määrin taas saattaa olla altistava tekijä, mutta ei välttämättä ainoa. Netistä löytyy kyllä tutkimuksia ja asiantuntijoiden mielipiteitä siitäkin, ettei kahvin kohtuukäytöstä ole haittaa. Mutta ilmeisesti sinä olet tituleerannut itsesi näiden(kin) asioiden asiantuntijaksi ja löydät vain ne omaa näkemystäsi kannattavat asiat. Et ole kuitenkaan välttämättä tiettyihin tutkimuksiin ja alaan niin perehtynyt, että voisit kumota tietyt ohjeistukset ja samalla manata toiset kun löydät tutkimuksen, jonka mukaan kahvinjuonti saattaa aiheuttaa sitä ja tätä. Et itsekään noudata kaikkia ohjeistuksia ja saatat sillä tietämättäsi aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia, kaikkien yrittien vaikutuksia ei tutkita samalla tavalla kuin esim. kofeiinin, joten olet yrttien vaikutuksista vain tietämättömämpi. Kofeiinin vaikutuksista taas on lukemattomia tutkimuksia ja mielipiteitä, joista valitset itsellesi parhaiten sopivat.

    Vastaa
  9. Anne
    10.6.2020

    Mä oon 34 vkolla no ajattelin ei kai tee voi olla pahitteeksi. join vihreetä teetä ja siihen oli mausteena laitettu salviaa, koko yön sattui mahaa ja alkoi supistelemaan. Ihan kauheeta oli enkä nukkunut. En enää ikinä ota tarkastamatta ainesosaa mitä teehen laitetaan!!

    Vastaa
  10. Maria
    3.12.2020

    Ajatuksia herättävä kirjoitus ja varsinkin nämä lukijoiden kommentit. Aika pelottavaa että joku lukee tekstejäsi pidemmältä ajalta ja poimii ns. epäjohdonmukaisuuksia käyttäen niitä kirjoittajaa vastaan. Täytyy olla vähän stalkkerin vikaa tai sitten kommentoijan täytyy tuntea sinut livenä ja ilmeisesti olet kussut hänen muroihin kunnolla.
    Joka tapauksessa omasta mielestä neuvolatoiminta omalla kohdallani on ollut sellaista että siellä hoidetaan vain välttämättömimmät toimet. Ravintoneuvonta on perustunut valtaväestölle suunnattuun ohjeistukseen eikä siitä hyödy silloin pätkääkään jos perus ruokapyramidi ei sovi. Lisäksi olen järkyttynyt ettei uniapneaa ole huomioitu/otettu puheeksi laajassa lääkärintarkastuksessa. Eikä myöskään IBS:ää. Kaikessa pitää olla tarkkana jos haluaa saada jonkunlaista hoitoa. Itselleni heräsi päälimmäisenä ajatuksena kirjoituksestasi että kannattaa olla kriittinen virkamiesten suosituksia kohtaan. Lääkäreiden ja neuvoloiden virheet peitetään mullalla.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top