Suositussa jodisuolassa alumiinia – valmistaja lääkejätti

Valtion ravitsemusneuvottelukunta käynnisti kansalliset joditalkoot uudistaessaan jodioidun suolan käyttösuositusta koskemaan kaikkea ruuanvalmistusta. Jodioitua suolaa on viime syksystä asti lisätty koulu- ja laitosruokaan, leipomotuotteisiin sekä eineksiin. Tarkoitus on torjua jodinpuutosta, joka on yleinen suomalaisilla.

Jodioidun suolan lisääminen suomalaisten ruokiin tarkoittaa jodin lisäksi lisäaineiden ilmestymistä lautasille — sitä ei tosin välttämättä kerrota tuoteselosteessa.

Kemikaalitutka tarkasteli espoolaisen päiväkodin ruokalistaa ja havaitsi, että jodioidun suolan läsnäolo ruuassa voidaan merkitä kahdella tavalla.

jodipitoinen_suola

Keittojen kohdalla suolan sisältämät lisäaineet on ilmoitettu E-koodein. Leivän kohdalla sen sijaan ei kerrota jodioidun suolan mahdollisista lisäaineista.

Jodioidut suolat ja niiden lisäaineet

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan käytetyssä suolassa tulisi olla jodia 25 μg/g.

Kemikaalitutka tarkasteli markkinoiden suosituimpien jodioitujen suolapakkausten merkintöjä ja havaitsi, että jodioidut suolat sisältävät lisäaineita.

Markkinoiden suosituimmat suolat, joissa on 25 mg/kg ovat:

  • Jozo – Jodioitu suola: paakkuuntumisenestoaineet E554 ja E535, kaliumjodidi
  • Meira – Jodioitu hieno merisuola: kaliumjodidi ja paakkuuntumisenestoaine E 535

Ainakin nämä jodioidut suolat sisältävät lisäaineita. Molemmat suolat sisältävät lisäainetta E 353, joka on ferrosyanidi. Yozo-suola sisältää sen lisäksi lisäainetta E 554, joka on natriumalumiinisilikaatti.

Merkitäänkö jodioidun suolan lisäaineet aina tuoteselosteeseen?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus jättää epäselväksi, onko suolan lisäaineita merkittävä ainesosaluetteloon.

Jodioidun suolan käytöstä tehdään merkintä tuotteen pakkausmerkintöihin ainesosaluetteloon ”jodioitu suola” tai ”suola (suola, jodi)”.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Yksi joditalkoisiin ilmoittautuneista on Fazer. Puikula-leipien ainesosaluettelossa on merkitty suolan käyttö suunnilleen Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeen mukaan. Suolan mahdollisista lisäaineista ei ole mainintaa. On toki mahdollista että Fazerin käyttämä suola ei siis sisällä mitään lisäaineita.

leipä jodioitu

Kuluttajille lisäaineita sisältämättömiä, jodioituja suolavaihtoehtoja on kuitenkin huonosti tarjolla.

Tarvitaanko alumiinia yhtään lisää lasten lautasille?

EFSA:n (European Food Safety Authority / EU:n elintarviketurvallisuusvirasto) tutkimuksen mukaan alumiinia sisältävien lisäaineiden käyttö ylitti suositellut rajat. Etenkin lasten ja nuorten alumiinin saanti on huolestuttavalla tasolla. Evira julkaisi aiheesta tiedotteen 18.1. 2016.

Poimintoja EFSA:n lausunnosta, joka arvioi elintarvikkeiden sisältämän alumiinin turvallisuutta

  • alumiini kertyy elimistöön
  • lautakunta päätyi antamaan siedettävän viikkosaannin (TWI) päivittäisen saantiarvon sijasta
  • siedettävän viikkosaannin arvoksi määriteltiin 1 mg painokiloa kohti
  • asiantuntijoiden arvion mukaan alumiinin saanti voi ylittää TWI:n huomattavalla osalla Euroopan väestöä
  • lapsilla ja nuorilla maksimisaanti oli 0,7 – 2,3 mg painokiloa kohti, mikä on ylärajalla tai ylittää jopa kaksinkertaisesti suosituksen
  • alumiinilla on epäilty olevan yhteys Alzheimerin tautiin ja muihin ihmisten hermostoa rappeuttaviin degeneratiivisiin tauteihin

Alumiinia saadaan lisäaineiden lisäksi viljasta, sekä etenkin alumiinisten paistopeltien kanssa kosketuksissa olevista leipomotuotteista, kekseistä ja eineksistä. Myös alumiinisista astioista ja esimerkiksi alumiinifoliosta voi liueta alumiinia ruokaan.

Kemikaalitutka on lähettänyt Eviralle joulukuussa 2015 kyselyn. Kemikaalitutka haluaisi tietää, onko jodioidun suolan lisäämisen vaikutuksia alumiinin siedettävään viikkosaantiin pohdittu ja tulisiko suositusta tarkentaa etenkin lapsille valmistettujen ruokien kohdalla. Lisäksi Kemikaalitutka kysyi, pitääkö suolan lisäaineet ilmoittaa ruuan ainesosaluettelossa. Kemikaalitutka ei ole vielä saanut vastausta.

Jozo-suolan kohdalla kiinnostavaa on, että suolaa valmistaa monikansallinen yritys, jonka liikevaihdosta neljännes muodostuu lääkkeiden myynnistä.

Lähteet:
Valtion ravitsemusneuvottelukunta
Suomalaisilla jodin puutos
Evira – EFSA arvioi elintarvikkeiden sisältämän alumiinin turvallisuutta
EFSA Safety of aluminium from dietary intake
EFSA -Dietary exposure to aluminium-containing food additives
THL: Jodioitu suola käyttöön ruokaloissa ja leipomoissa
FazerPro
THL

 

13 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top