Valtion ravitsemusneuvottelukunta käynnisti kansalliset joditalkoot uudistaessaan jodioidun suolan käyttösuositusta koskemaan kaikkea ruuanvalmistusta. Jodioitua suolaa on viime syksystä asti lisätty koulu- ja laitosruokaan, leipomotuotteisiin sekä eineksiin. Tarkoitus on torjua jodinpuutosta, joka on yleinen suomalaisilla.
Jodioidun suolan lisääminen suomalaisten ruokiin tarkoittaa jodin lisäksi lisäaineiden ilmestymistä lautasille — sitä ei tosin välttämättä kerrota tuoteselosteessa.
Kemikaalitutka tarkasteli espoolaisen päiväkodin ruokalistaa ja havaitsi, että jodioidun suolan läsnäolo ruuassa voidaan merkitä kahdella tavalla.
Keittojen kohdalla suolan sisältämät lisäaineet on ilmoitettu E-koodein. Leivän kohdalla sen sijaan ei kerrota jodioidun suolan mahdollisista lisäaineista.
Jodioidut suolat ja niiden lisäaineet
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan käytetyssä suolassa tulisi olla jodia 25 μg/g.
Kemikaalitutka tarkasteli markkinoiden suosituimpien jodioitujen suolapakkausten merkintöjä ja havaitsi, että jodioidut suolat sisältävät lisäaineita.
Markkinoiden suosituimmat suolat, joissa on 25 mg/kg ovat:
- Jozo – Jodioitu suola: paakkuuntumisenestoaineet E554 ja E535, kaliumjodidi
- Meira – Jodioitu hieno merisuola: kaliumjodidi ja paakkuuntumisenestoaine E 535
Ainakin nämä jodioidut suolat sisältävät lisäaineita. Molemmat suolat sisältävät lisäainetta E 353, joka on ferrosyanidi. Yozo-suola sisältää sen lisäksi lisäainetta E 554, joka on natriumalumiinisilikaatti.
Merkitäänkö jodioidun suolan lisäaineet aina tuoteselosteeseen?
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus jättää epäselväksi, onko suolan lisäaineita merkittävä ainesosaluetteloon.
Jodioidun suolan käytöstä tehdään merkintä tuotteen pakkausmerkintöihin ainesosaluetteloon ”jodioitu suola” tai ”suola (suola, jodi)”.
Yksi joditalkoisiin ilmoittautuneista on Fazer. Puikula-leipien ainesosaluettelossa on merkitty suolan käyttö suunnilleen Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeen mukaan. Suolan mahdollisista lisäaineista ei ole mainintaa. On toki mahdollista että Fazerin käyttämä suola ei siis sisällä mitään lisäaineita.
Kuluttajille lisäaineita sisältämättömiä, jodioituja suolavaihtoehtoja on kuitenkin huonosti tarjolla.
Tarvitaanko alumiinia yhtään lisää lasten lautasille?
EFSA:n (European Food Safety Authority / EU:n elintarviketurvallisuusvirasto) tutkimuksen mukaan alumiinia sisältävien lisäaineiden käyttö ylitti suositellut rajat. Etenkin lasten ja nuorten alumiinin saanti on huolestuttavalla tasolla. Evira julkaisi aiheesta tiedotteen 18.1. 2016.
Poimintoja EFSA:n lausunnosta, joka arvioi elintarvikkeiden sisältämän alumiinin turvallisuutta
- alumiini kertyy elimistöön
- lautakunta päätyi antamaan siedettävän viikkosaannin (TWI) päivittäisen saantiarvon sijasta
- siedettävän viikkosaannin arvoksi määriteltiin 1 mg painokiloa kohti
- asiantuntijoiden arvion mukaan alumiinin saanti voi ylittää TWI:n huomattavalla osalla Euroopan väestöä
- lapsilla ja nuorilla maksimisaanti oli 0,7 – 2,3 mg painokiloa kohti, mikä on ylärajalla tai ylittää jopa kaksinkertaisesti suosituksen
- alumiinilla on epäilty olevan yhteys Alzheimerin tautiin ja muihin ihmisten hermostoa rappeuttaviin degeneratiivisiin tauteihin
Alumiinia saadaan lisäaineiden lisäksi viljasta, sekä etenkin alumiinisten paistopeltien kanssa kosketuksissa olevista leipomotuotteista, kekseistä ja eineksistä. Myös alumiinisista astioista ja esimerkiksi alumiinifoliosta voi liueta alumiinia ruokaan.
Kemikaalitutka on lähettänyt Eviralle joulukuussa 2015 kyselyn. Kemikaalitutka haluaisi tietää, onko jodioidun suolan lisäämisen vaikutuksia alumiinin siedettävään viikkosaantiin pohdittu ja tulisiko suositusta tarkentaa etenkin lapsille valmistettujen ruokien kohdalla. Lisäksi Kemikaalitutka kysyi, pitääkö suolan lisäaineet ilmoittaa ruuan ainesosaluettelossa. Kemikaalitutka ei ole vielä saanut vastausta.
Jozo-suolan kohdalla kiinnostavaa on, että suolaa valmistaa monikansallinen yritys, jonka liikevaihdosta neljännes muodostuu lääkkeiden myynnistä.
Lähteet:
Valtion ravitsemusneuvottelukunta
Suomalaisilla jodin puutos
Evira – EFSA arvioi elintarvikkeiden sisältämän alumiinin turvallisuutta
EFSA Safety of aluminium from dietary intake
EFSA -Dietary exposure to aluminium-containing food additives
THL: Jodioitu suola käyttöön ruokaloissa ja leipomoissa
FazerPro
THL
31.1.2016
Mites Pansuola? Ainekset: natriumkloridi, kaliumkloridi, magnesiumsulfaatti, lysiinihydrokloridi, paakkuuntumisenestoaine (piioksidi), kaliumjodidi.
31.1.2016
Se on hienoa että leipomotuotteisiin lisätää jodioitua suolaa, sopii pirtaan yhdessä lisätyn gluteenin kanssa… Ja sitten ihmetellään miksi kansa voi huonosti ja aloittaa viljattomia tms ruokavalioita vastoin THL:n suosituksia. Joku järki viranomaisillekin noihin suosituksiin.
31.1.2016
Minun Jozo-purkissani ainakin lukee E504 eli magnesiumkarbonaatti tuon E535 lisäksi, ei E554. En tosin tiedä, onko tuo ”Yozo” eri valmiste, vai onko siinä vain kirjoitusvirhe.
31.1.2016
Ehkäpä Kemikaalitutkalla olisi paremmat senssit seuraavanlaista asiaa selvittää joka liittyy kuitenkin tähän em. aiheeseen.
Törmäsin eräässä nettikeskustelussa väitteeseen että jodi voi olla haihtunut jodisuolasta jopa jo kuukauden päästä purkin avaamisesta. Mainitsin tämän tiedon yhdelle tutulleni joka työskentelee erään seurakunnan laitoskeittiössä.
Hän ei asiaa uskonut mutta asia jäi sen verran kaivelemaan että kysyi asiaa elintarviketarkastajalta kun sellainen piipahti kyseisellä työpaikalla. Tarkastajakaan ei asiaan heti uskonut koska mielsi että jodi on alkuaine, eikä näin ollen voi haihtua minnekkään mutta lupasi tarkistaa asian joltain edustamansa viraston kemistiltä/tutkijalta.
Kemistin vastaus tarkastajalle;
Suolaan lisätty jodi muuntuu suolan ja hapen yhteisvaikutuksesta muotoon jota elimistö ei pysty hyödyntämään.
Tämän tiedon valossa kuluttajien silmäänpissimistä siis muutenkin nämä Yozo, Meira yms.
Olen googletellut asiaa mutta en ole onnistunut löytämään asialle muuta vahvistusta. (suomal. sivustoilta, lontoo kun ei oikein taivu)
1.2.2016
Mie en nyt tajunnut mikä osa sisältää alumiinia, mikä lisäaine?
1.2.2016
Ja taas on mikrogrammat ja milligrammat sekasin..
2.2.2016
ruususuola lienee paras, ei lisättyä jodia eikä muutakaan paskaa, nuo puhdistetut jodisuolathan on oikeastaan jätettä josta on mineraalit ja kivennäisaineet poistettu muihin tarpeisiin,
4.2.2016
Alumiinia suurempi ongelma taitaa olla E535, eli syanidia sisältävä paakkuuntumisenestoaine, natriumferrosyanidi.
21.3.2016
Kun lauantaina tarkistin Jozon, niin siinä ei ollut tuota väitettyä E554, vaan E504 eli magnesiumkarbonaatti.
21.3.2016
Kyllä, tuote on uudistettu.
1.5.2016
minä käytä vain karkeaa merisuola muu paska joutaa pois
1.5.2016
E-koodien kans olis sekaisin ilman kirjoitusvirheitäkin (E 353)..
30.7.2016
Entä herbamare? Mää oon nimittäin ihan himona yrttisuolaan. 😀