Vaippa on lapsen iholla jopa kaksi vuotta, 24 tuntia päivässä. Monien kemikaalien tiedetään imeytyvän kehoon ihokosketuksessa, joten vaippojen sisältämillä kemikaaleilla voi olla oleellinen vaikutus lapsen saamaan kemikaalikuormaan. Esimerkiksi hormonaalisten haitta-aineiden tiedetään olevan erityisen haitallisia ihmisen varhaisissa kehitysvaiheissa.
Vaipat tarkastelussa
Kuluttaja-lehti tarkasteli kahdeksaa suomessa eniten myytyä vaippamallia. Kemikaalitutka havaitsi, että tutkituista vaipoista kuusi sisälsi hajusteita. Hajusteet voivat sisältää esimerkiksi hormonaalisia haitta-aineita, ftalaatteja.
Ftalaattien tiedetään imeytyvän suoraan ilmasta, eli ihokosketusta vaippaan ei edes tarvita.
Kosteassa vaipassa, vaipan sisäosissa olevissa rakennekerroksissa olevat kemikaalit voivat myös kulkeutua nesteen mukana vaipan pintaan ja iholle asti.
Vaipat voivat sisältää myös muita kemikaaleja. Lähes kaikki tutkitut vaipat sisälsivät klooria.
Mitä vaipat sisältävät?
Vaippojen sisältämiä kemikaaleja ei tarvitse kertoa pakkauksessa, toisin kuin vaikkapa kosmetiikan sisältämiä kemikaaleja. Vaipoissa ei lain mukaan tarvitse olla tuoteselostetta, josta voisi tutkia, mitä kaikkea lapsen herkkää ihoa vasten laitetaan.
Vaippa on kuitenkin kosketuksissa suoraan ihoon ja limakalvoille pitkiä aikoja, joten vaikutus on verrattavissa kosmetiikan terveysvaikutuksiin. Vaippojen sisältämille kemikaaleille voi herkistyä. Monilla vanhemmilla onkin kokemusta vaippojen aiheuttamasta ihottumasta, ihon punoituksesta tai kuivumisesta.
Erityistä huolta aiheuttavia aineita
Vastoin yleistä uskomusta, valmistajan ei tarvitse ilmoittaa vaippojen sisältämiä kemikaaleja myöskään valvovalle viranomaiselle, joka suomessa on Tukes eli Kemikaali- ja turvallisuusvirasto.
Aina edes valmistajat itse eivät tiedä sisältävätkö tuotteet haitallisia kemikaaleja. Näin kävi vastikään esimerkiksi Always-merkkisiä terveyssitteitä valmistavalle Procter & Gamblelle, joka valmistaa myös Pampers-vaippoja.
Always rikkoi lakia kun se ei vastannut Kemikaalitutkan kysymykseen tuotteiden sisältämistä kemikaaleista 45 päivän sisällä. Vastauksen saamiseen kesti yli puoli vuotta, jonka aikana vakavia oireita aiheuttaneet tuotteet myytiin loppuun kaupoista. Tammikuun alussa Kemikaalitutka sai odottamansa vastauksen, kun Procter & Gamble vastasi, ettei se tiedä, sisältävätkö terveyssiteet erityistä huolta aiheuttavia aineita. Erityistä huolta aiheuttavat aineet ovat EU:n kemikaaliviraston ECHA:n listaamia aineita, joiden epäillään olevan erityisen haitallisia ja joiden turvallisuudesta ja terveysvaikutuksista ei vielä ole tarpeeksi tietoa.
Hajustetut Pampers-vaipat ovat tuoksultaan samankaltaisia kuin Always-siteet ja pikkuhuousunsuojat. Vaipat ovat aiheuttaneet vauvojen hoitajille myös samankaltaista pahoinvointia ja migreeniä, kuin hajustetut Always-siteet, jotka vedettiin pois markkinoilta.
Huolestuttavaa on, että kyse on siis aikuisten saamista reaktioista, vauvojen mielipidettä vaippojen aiheuttamasta pahoinvoinnista on vaikea tulkita.
Pampers-vaipat ovat kuluttajien kokemuksen mukaan haisseet niin voimakkaasti, että vauvaa on vaikea pitää sylissä vaipan voimakkaan ja häiritsevän hajun takia.
Hajusteita ja klooria sisältävät vaipat:
- Pampers Baby Dry
- Pampers Active fit
- Libero Comfort
- Toujours Day & Night
Kemikaalitutka on lähettänyt Procter & Gamblelle jälleen kyselyn, jossa pyydämme tietoa vaippojen mahdollisesti sisältämistä erityistä huolta aiheuttavista aineista.
P.S. Jaa kokemuksesi hajustetuista vaipoista kommenttikenttään.
*Osa tuotteista uudistettu Kuluttaja-lehden tekemän jutun jälkeen. Pirkka -teippivaippa ja X-tra poistettu listalta.
Lähde:
Kuluttaja.fi
Valmistaja ei tiedä sisältävätkö oireita aiheuttaneet Always-kuukautissuojat myrkyllisiä kemikaaleja
Terveyssiteiden turvallisuutta selvitetään
1.2.2016
Eipä taida jäädä montaa vaihtoehtoa vaippojen käyttöön. Mitenkäs Muumivaipat? Nehän ovat saman valmistajan, kuin Pirkat?
1.2.2016
Itseä kiinnostaa myös Muumi-vaipat, koska ovat meillä käytössä.
1.2.2016
Vaihtoehdoksi jää kestovaipat ja päätös olla ostamatta kemikaalivaippoja ja siteitä. Ostopäätöksillä on vaikutusta. Tehdä selväksi, ettei halua kemikaalivaippoja lapselleen. Kestovaipat on oikein hyvä vaihtoehto.
1.2.2016
Meillä oli käytössä noita Pamperseja ja hajun takia lopetettiin käyttö. Lapsen mummo kerkesi epäillä jo pissatulehdusta kun vaipan kastuttua haju vain lisääntyi. Käytimme myös x-Tra vaippoja mutta iho meni todella punaiseksi. Punoitus katosi heti kun vaihdoimme Liberoon.
1.2.2016
Muumivaipat aiheuttaa pyllyn punoitusta myös. Niitä ei olla lapsilla käytetty sen vuoksi.
1.2.2016
Ollaan kokeiltu neidillä papers,Libero,x-tra,pirkka ja muumi vaippoja..ainoot jotka eivät aiheuta punoitusta ovat pirkka ja muumi vaipat..
elikkäs on ihan ihotyypistä kiinni kelle sopii mikäkin..Enite ollaan käytetty muumi vaippoja koska ovat kotimaisia
1.2.2016
Minusta on todella outoa, että tämän sivun mainoksena pyörii Liberon vaippamainos
1.2.2016
Naty:n vaipoissa ei ole hajusteita, eikä klooria. Lisäksi niissä ei ole muovia, joten ne voi kompostoida. Ainakin s-ketju myy niitä. Hinta on samoissa kuin muutkin kertakäyttövaipat. Meillä ei muita käytetä, ollaan niin tykästytty näihin vaippoihin.
1.2.2016
Olen huomannut että pampers vaippa ”päästää hajua” varsinkin silloin kun vauva pissaa vaippaan. En ole varsinaisesti reagoinut hajulle, mutten erityisesti myöskään pidä siitä tuoksusta ja olen ihmetellyt mikä, miksi ja mistä se tulee. Mutta ajatellut vain että se liittyy jotenkin siihen kun vaippa sitoo nesteen itseensä. Mutta eipä yllättänyt 🙁 tämä tieto. Itse en voi käyttää enää muita kuin puuvillaisia pikkuhousun suojia..
1.2.2016
Meillä ostettiin vahingossa yksi paketti noita uusia pamperseja, haju oli aivan karmea, tuli vaatteiden läpi, ja koko makuuhuone lemusi siellä säilytyksessä olleiden vaippojen takia. Lapsesta en osaa sanoa reagoiko hajuun, mutta minulle siitä tuli huono olo.
1.2.2016
Pampersien haju on huomattu täälläkin. Jostain niistä aiemmin jo olen lukenut, joten ei olla itse ostettu, mutta lahjavaipat on käytetty. Ihoa eivät meillä ärsyttäneet.
Libero Touchit vaikuttivat alkuun miellyttäviltä, mutta nyt viimeksi ostetuissa paketeissa joiden olen katsonut olleen valmistettu marras-joulukuussa 2015 on todella voimakas haju. Nyt palattiin takaisin Comfortteihin. Ajattelin pistää palautetta Liberolle hajusta, mutten vielä ole kerinnyt. Pari vaippaa viimeisimmästä paketista on vielä jäljellä.
Ehkäpä seuraavaksi kokeiluun Naty:t.
1.2.2016
Luin juuri Muumivaipat-sivustolta, että vaipat ovat hajusteettomia ja kloorittomia, mm. Allergia- ja Astmaliitto suosittelee niitä. Vaippojen hajustaminen on järkyttävää, moni lapsi voi herkistyä hajustekemikaaleille ja saa kärsiä siitä loppuelämänsä. Toisin kuin teollisuus väittää, hajustekemikaaleja ei ole testattu kunnolla, eikä testata esim. hengitystievaikutusten osalta ollenkaan. Joukossa on nykytiedon mukaan yli sata uutta herkistävää (iho) hajustekemikaalia niiden 26:n lisäksi, jotka ovat rajoitusten piirissä ja jotka on merkittävä tuoteselosteeseen, mikäli niitä käytetään yli sallitun määrän.
1.2.2016
Meillä pampers on ollut tähän asti se mistä EI tule vaippaihottumaa, muumit/liberot/pirkka/x-tra/Lidl omista vaipoista tulee…
1.2.2016
Mä olen esikol käyttäny libero comfortia eikä kyl mun mielestä haissu.Ja nyt täl tokalki on täl hetkel ne eikä haise yhtää.Pampersit sen sijaa haisee
2.2.2016
Meillä käytössä Naty.
2.2.2016
Ja mistähän tämä fakta on et muumit ja Pirkka on samalta valmistajalta? Onko kysytty sieltä suoraan? Pirkka on cittarin samanlainen vastaava kui S-ryhmän ranbow et Pirkan ”suomalaisuudesta” en kyllä menisi kovin takuuseen! Muumivaipat on suomen ainoalta vaippavalmistajalta ja kloorittomia, jos ne tulis samalta valmistajalta Pirkan kanssa ni miks pirkat ei oo kloorittomia?
2.2.2016
Meillä hajun vaippaan tuo kyllä vauva ihan omilla hajuillaan ja toisinaan haju on lähes sietämätön..
3.2.2016
Itse sain pamperseista migreenikohtauksia ja meillä lasten peput eivät ko. vaippoja myöskään kestäneet. Pirkan vaippojen kanssa taisi olla sama homma. Liberoista olemme käyttäneet up&go vaippoja, kun ne on olleet parhaimmat ja sopivimmat (ei valskaa eikä ole tullut ihoärsytyksiä). Lidlin vaippoja ollut käytössä myös.
3.2.2016
Hei! Jutussa mainitaan virheellisesti Pirkan teippivaipat. Vaippamme eivät sisällä hajusteita. Terveisin Wilhelmiina kuluttajapalvelusta.
4.2.2016
Hei, Libero Newborn, Libero Comfort, Libero UP&GO ja Libero Touch -vaipoille on myönnetty Joutsenmerkki, joka takaa sen, että vaippojamme on turvallista käyttää ensimmäisestä päivästä lähtien. Joutsenmerkityn hygieniatuotteen kriteereistä pääsette lukemaan täältä: http://joutsenmerkki.fi/kriteeri/hygieniatuotteet/. Terveisin, Liberon kuluttajapalvelu
23.2.2016
Sisältääkö myös Pampersin easy up vaipat hajusteita? Itse en ole huomannut eikä pojan iho ole reagoinut niihin vaikka sillä on herkkä/atooppinen iho.
29.2.2016
Meillä on käytössä Liberot, olleet yksinkertaisesti parhaita kaikin puolin. Pampers on tosiaankin oikea hajustepommi. En osta niitä kun kuten sanottua, sama valmistaja kuin Always-siteissä ja en voi käyttää niitä, alapää ei kestä. Muumivaippoja yritimme käyttää mutta vauva sai niistä pahaa punoitusta vaikka kuinka rasvattiin ja ilmakylvetettiin. Libero siis meillä. Kestovaippoihin ei vaan riitä rahkeet kun nytkin hautaudumme pyykkiin ja tunnit loppuu vuorokaudesta.