Suosikkivaipat sisältävät hajustekemikaaleja

Vaippa on lapsen iholla jopa kaksi vuotta, 24 tuntia päivässä. Monien kemikaalien tiedetään imeytyvän kehoon ihokosketuksessa, joten vaippojen sisältämillä kemikaaleilla voi olla oleellinen vaikutus lapsen saamaan kemikaalikuormaan. Esimerkiksi hormonaalisten haitta-aineiden tiedetään olevan erityisen haitallisia ihmisen varhaisissa kehitysvaiheissa.

Vaipat tarkastelussa

Kuluttaja-lehti tarkasteli kahdeksaa suomessa eniten myytyä vaippamallia. Kemikaalitutka havaitsi, että tutkituista vaipoista kuusi sisälsi hajusteita. Hajusteet voivat sisältää esimerkiksi hormonaalisia haitta-aineita, ftalaatteja.

Ftalaattien tiedetään imeytyvän suoraan ilmasta, eli ihokosketusta vaippaan ei edes tarvita.

Kosteassa vaipassa, vaipan sisäosissa olevissa rakennekerroksissa olevat kemikaalit voivat myös kulkeutua nesteen mukana vaipan pintaan ja iholle asti.

Vaipat voivat sisältää myös muita kemikaaleja. Lähes kaikki tutkitut vaipat sisälsivät klooria.

Mitä vaipat sisältävät?

Vaippojen sisältämiä kemikaaleja ei tarvitse kertoa pakkauksessa, toisin kuin vaikkapa kosmetiikan sisältämiä kemikaaleja. Vaipoissa ei lain mukaan tarvitse olla tuoteselostetta, josta voisi tutkia, mitä kaikkea lapsen herkkää ihoa vasten laitetaan.

Vaippa on kuitenkin kosketuksissa suoraan ihoon ja limakalvoille pitkiä aikoja, joten vaikutus on verrattavissa kosmetiikan terveysvaikutuksiin. Vaippojen sisältämille kemikaaleille voi herkistyä. Monilla vanhemmilla onkin kokemusta vaippojen aiheuttamasta ihottumasta, ihon punoituksesta tai kuivumisesta.

Erityistä huolta aiheuttavia aineita

Vastoin yleistä uskomusta, valmistajan ei tarvitse ilmoittaa vaippojen sisältämiä kemikaaleja myöskään valvovalle viranomaiselle, joka suomessa on Tukes eli Kemikaali- ja turvallisuusvirasto.

Aina edes valmistajat itse eivät tiedä sisältävätkö tuotteet haitallisia kemikaaleja. Näin kävi vastikään esimerkiksi Always-merkkisiä terveyssitteitä valmistavalle Procter & Gamblelle, joka valmistaa myös Pampers-vaippoja.

Always rikkoi lakia kun se ei vastannut Kemikaalitutkan kysymykseen tuotteiden sisältämistä kemikaaleista 45 päivän sisällä. Vastauksen saamiseen kesti yli puoli vuotta, jonka aikana vakavia oireita aiheuttaneet tuotteet myytiin loppuun kaupoista. Tammikuun alussa Kemikaalitutka sai odottamansa vastauksen, kun Procter & Gamble vastasi, ettei se tiedä, sisältävätkö terveyssiteet erityistä huolta aiheuttavia aineita. Erityistä huolta aiheuttavat aineet ovat EU:n kemikaaliviraston ECHA:n listaamia aineita, joiden epäillään olevan erityisen haitallisia ja joiden turvallisuudesta ja terveysvaikutuksista ei vielä ole tarpeeksi tietoa.

Hajustetut Pampers-vaipat ovat tuoksultaan samankaltaisia kuin Always-siteet ja pikkuhuousunsuojat. Vaipat ovat aiheuttaneet vauvojen hoitajille myös samankaltaista pahoinvointia ja migreeniä, kuin hajustetut Always-siteet, jotka vedettiin pois markkinoilta.

Huolestuttavaa on, että kyse on siis aikuisten saamista reaktioista, vauvojen mielipidettä vaippojen aiheuttamasta pahoinvoinnista on vaikea tulkita.

Pampers-vaipat ovat kuluttajien kokemuksen mukaan haisseet niin voimakkaasti, että vauvaa on vaikea pitää sylissä vaipan voimakkaan ja häiritsevän hajun takia.

Hajusteita ja klooria sisältävät vaipat:

  • Pampers Baby Dry
  • Pampers Active fit
  • Libero Comfort
  • Toujours Day & Night

Kemikaalitutka on lähettänyt Procter & Gamblelle jälleen kyselyn, jossa pyydämme tietoa vaippojen mahdollisesti sisältämistä erityistä huolta aiheuttavista aineista.

P.S. Jaa kokemuksesi hajustetuista vaipoista kommenttikenttään.

*Osa tuotteista uudistettu Kuluttaja-lehden tekemän jutun jälkeen. Pirkka -teippivaippa ja X-tra poistettu listalta.

Lähde:
Kuluttaja.fi
Valmistaja ei tiedä sisältävätkö oireita aiheuttaneet Always-kuukautissuojat myrkyllisiä kemikaaleja
Terveyssiteiden turvallisuutta selvitetään

 

 

22 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top