Koululaisille pakkosyötetään myrkkyjä ja eläimiä

Kouluruokaa koskevat uudistukset kiehuttavat muutakin kuin kumiperunoita. Monet vanhemmat ovat jo vuosia toivoneet kouluihin lisää luomuruokaa ja nyt vihdoin jotain alkaa tapahtua.

Suomi pyrkii suuntaamaan EU:lta saatua kouluruokatukea luomutuotteille, jolloin kouluissa tarjoiltaisiin enemmän luomutuotteita kuin ei-luomutuotettuja ruokia. Kouluruokatuki voitaisiin saada luomua suosivaksi jo ensi elokuusta alkaen.

Tämä oli varsinainen ilouutinen monissa perheissä. Mutta yllättäen tämä ei miellyttänytkään kaikkia. Muutamat jäärät tutkijat älähtivät. Heidän mielestään luomu on kallista eikä terveellisyyttä ei ole todistettu. Heidän mielestään luomun ”pakkosyöttäminen” kouluruuassa on ideologian pakkosyöttämistä.

 

Ei yhtään myrkkyjä on parempi kuin vähän myrkkyjä

On varmasti totta, että suomalaisten lasten torjunta-aineiden saanti on kohtuuden rajoissa. Silti torjunta-aineiden haitoista tiedetään jo paljon. Yhtälailla voitaisiin vaatia tutkimusta jossa on osoitettu torjunta-ainepitoisemman ruuan olevan lapsille luomuruokaa terveellisempää. Ennen kuin tällaisia tutkimustuloksia esitetään, eikö olisi kuitenkin järkevämpää ottaa varman päälle ja vähentää lasten torjunta-aineiden saantia?

Torjunta-aineet ovat lähes poikkeuksetta aineita, jotka vaikuttavat pieniin ystäviimme, mikrobeihin. Suolistoissamme asuu miljardeja bakteereja, joiden toiminta ja lajirikkaus vaikuttaa laajasti hyvinvointiimme. Suoliston mikrobiston tiedetään vaikuttavan ajatteluun, mielialaan sekä lukuisiin sairauksiin. Jos mikrobimme voivat hyvin, mekin voimme hyvin. Ikävä fakta kuitenkin on, että ihmislajin mikrobiston lajikirjo on viimeisten vuosikymmenten aikana köyhtynyt jatkuvasti ja torjunta-aineiden saanti voi olla yksi osatekijä ilmiössä.

Lapset eivät varmasti millään tasolla ainakaan hyödy suuremmasta torjunta-ainesaannista. Kaikilla on lisäksi valinnanvapaus kotonaan: jos vanhemmat haluavat, voivat he syöttää ei-luomutuotettua ruokaa kotona. Näin kaikki voittavat, eikä ideologiaa pakkosyötetä kenellekään.

Yhtälaillahan minä voisin suuttua siitä (ja suutunkin) että lapsilleni pakkosyötetään turhia torjunta-ainejäämiä kouluruuan myötä. Olen aiemminkin kirjoittanut kouluruuan lisäaineista ja ravinneköyhyydestä, olisi kouluruuassa siis paljon muutakin parannettavaa kuin luomuun tuotantotapaan siirtyminen. Myös maidon pakkojuottaminenkin tuntuu hyvin oudolta. Olenhan puoliksi espanjalainen ja nähnyt läheltä, kuinka ihmiset elävät terveinä hyvin vanhoiksi juomatta pisaraakaan maitoa.

 

Eläinten hyväksikäyttäminen ei ole vahinko

Toinen juttu, jota tänään ihmettelin tähän samaan uutiseen liittyen oli toimittaja Sanna Ukkolan blogi. Hän raivostui tämän luomu-uutisen lisäksi siitä, että luomun lisäksi lapsille halutaan syöttää enemmän kasvisruokaa. Sekin on hänen mielestään ideologian syöttämistä.

Eikö asiaa voi yhtälailla nähdä niin, että lihan syöttäminen on ideologian syöttämistä?

Itsekin syön lihaa (MCS-sertifioitua kalaa, luomukanaa ja vapaana kasvaneen laidunkarjan lihaa) ja syötän sitä lapsillekin, mutta samalla tiedostan, että se on aika iso valinta ja todellakin ideologia.

Lihan ja eläinperäisten tuotteiden sisällyttäminen ruokavalioon on ideologia, jonka mukaan meillä on oikeus satuttaa ja käyttää hyväksemme toisia eläinlajeja. Ei siitä oikein pääse mitenkään karkuun, mutta sellaisen ideologian minä olen nyt opettanut lapsilleni.

En usko, että kumpikaan on enempää oikein tai väärin, mutta niin se nyt vaan on. Ja siksi jatkuvasti kyseenalaistan ja keskustelen tästä ideologiasta lasten kanssa. Ruoka ei tosiaan ole vain kaloreita, vaan myös mikrobeita, vitamiineja, kulttuuria, hivenaineita ja filosofiaa — halusimme tai emme, tiedostimme tai emme.

Lapseni saavat isona syödä niittykarjan luomupihviä tai torjunta-aineilla kyllästettyä porkkanaa, aivan sama, kunhan heistä ei tule tuollaisia jääriä.

PS. Tämä koko aihe antaa niin mehevän mahdollisuuden kommentoida, että PLIIS, kirjoita tohon alle naseva mielipiteesi. Mitä sinä ajattelet kouluruuasta, luomusta ja eläinperäisistä tuotteista?

PPS. Kirjoitin pari vuotta sitten nenäimurista, joka on tähän vuodenaikaan hyvin ajankohtainen, varsinkin jos lapsiperheessä kärsitään flunssista tai korvatulehduksista.

31 Comments

  1. Lurre
    5.2.2017

    Niinpä. Kouluruoka on hyvä asia, toteutuksen laatu vain enimmäkseen heikkoa. Syön itsekin lihaa toisinaan, mutta en silti tajua, miksi lihansyönti on yleinen normi, ja kasvisruoka muka ideologia 😀 huvittavaa, koska niinkuin kirjoititkin, on lihansyöntikin valinta ja ideologia siinä missä joku muukin vaihtoehto. Ruoka olkoon lääkkeemme, se on tiedetty jo aika kauan.Tämän hetkinen kouluruoka eineksineen taitaa olla aika päinvastainen asia..

    Vastaa
  2. MäSäMutsi
    5.2.2017

    Faktahan on, että kouluruoka on aikalailla kuraa tänä päivänä, samoin päiväkotien ruoka. Minusta olisi hienoa, jos pystyisimme takaamaan laadukasta ruokaa myös hoito- ja koulupäiviin. Mutta onko se taloudellisesti mahdollista? Mistä saisimme sen rahan? Koulukirjoista? Opettajista? Maksullisesta koulutuksesta? Vai vanhusten hoidosta. Toinen faktahan on, että jos annamme tässä otamme jostain pois. Eli jos haluamme satsata kouluruokaan, niin silloin tulee miettiä mistä voimme säästää. Rokotammeko heikoimmassa asemissa olevia sen vuoksi, että saamme kouluun luomua, lähiruokaa ja kasvisvoittosempaa ruokaa? Eikö kuitenkin lasten pääasiallinen ravitsemus vastuu ole siellä kotona? Joten mistä leikkaamme, jotta saamme kouluihin tämän. En siis vastusta tätä. Mielestäni olisi todella ideaalia, että kouluissa olisi laadukasta ruokaa. Haluan kuitenkin tietää minkä kustannuksella teemme sen.

    Vastaa
    1. Nimetön
      6.2.2017

      Parempilaatuisella kouluruualla voidaan myös tukea heikommassa asemassa olevia. Kouluruoka voi olla vähävaraisten perheiden lapsille ainoa lämmin ruoka päivässä. Kaikilla ei ole mahdollisuutta ostaa ja laittaa kotona terveellistä ja/tai luomuruokaa, joten tämä mahdollistaisi lapsille edes yhden laadukkaan aterian arkisin.

      Vastaa
      1. Maria
        6.2.2017

        Niinpä, siksi olisikin tärkeää, että kouluruoka olisi mahdollisimman ravinteikasta ja vähämyrkkyistä.

    2. No esimerkiksi tämä luomuhan oli tarkoitus kustantaa sitä varten erikseen korvamerkitystä EU-tuesta, ei vanhustenhoidosta.

      Meidän yläasteella oli muuten sisarukset, jotka varsinkin perjantaisin ja maanantaisin tankkasivat koululounaalla oikein kunnolla. Tuli vaan väistämättä mieleen, että ehkä siinä tosiaan oli viikonlopun ainoat lämpimät eväät.

      Vastaa
      1. Maria
        7.2.2017

        Vaikka ajatus on tosi kipeä, niin on todellisuutta, että kouluruoka on joillekin ehkä se ainoa ruoko koko viikkoon.

  3. Suzie
    5.2.2017

    Meillä lapset syövät kotona vain vegaanista ruokaa, muualla satunnaisesti maitotuotteita esimerkiksi jäätelöä kavereiden synttäreille. Olen monesti joutunut perustelemaan varsinkin vieraille ihmisille valintaani olla syöttämättä lapsilleni eläinperäisiä tuotteita. Aina kerron, että haluan tarjota lapsilleni vain puhdasta ja terveellistä ruokaa mikä on lapsilleni parhaaksi. Kerron myös eettisen ja ekologisen näkökulman. Minusta on aina silti hassua, että minun pitää perustella valintojani, vaikka väitän, että lapsemme syövät monipuolisemmin ja terveellisemmin kuin monessa muussa perheessä. Emme asu Suomessa, joten kouluruokaan en sinänsä osaa ottaa kantaa. Täällä lapset vievät omat eväät kouluun, joten sen puolesta Suomessa ihanasti asiat. Toisaalta ehkä helpottaa minun elämääni, että saan itse tehdä lasteni ruuat kouluun ja näin tiedän mitä syövät.

    Vastaa
  4. Nimetön
    6.2.2017

    Hassua, että kouluruuasta keskustelevat pääosin aikuiset, jotka eivät ruokaa itse syö.

    Vastaa
    1. Janne Myllymäki
      30.3.2018

      Heillä on lapsia.

      Vastaa
  5. Nimetön
    6.2.2017

    Peruskoulun ruokailua en nyt osaa kommentoida mutta ammattikorkeakoulu opiskelijana minusta on mahtavaa että aina on kasvisruokavaihtoehto tarjolla (en itse syö lihaa,kalaa kyllä). Ruokailu ei tosin täysin ilmaista ole mutta kelan ateriatuki kuitenkin alentaa ruuan hinnan noin 2 euroksi. Kaverini ovat sekasyöjiä mutta monet heistä syövät koululla kasvisruokaa sen helpon saatavuuden takia. Mielestäni kasvisruuan ja luomun tarjoaminen päivittäin tai edes kerran viikkoon antaa lapsille kuin myös aikuisille opiskelijoille loistavan mahdollisuuden maistella uusia ruokia ja oppimaan että kasvisruokakin on hyvää ja myös vaivatonta tehdä. Monesti kun kuulee että kasvisruoka ei maistu miltään tai että liha ruokia on vaan helpompi tehdä.Tosin ammattikorkeakouluillakin on kasvisruuan laatu vaihtelevaa, mutta olen tyytyväinen että se mahdollisuus kuitenkin on päivittäin.

    Vastaa
  6. Nimetön
    6.2.2017

    Mä olen suorastaan järkyttynyt siitä, että ainakin täällä koulu/päiväkotiruuan boilerkuutiot keittoon tulevat Thaimaasta! En voi ymmärtää..

    Vastaa
    1. Maria
      7.2.2017

      Niinpä! Thaimaassa kana kyllä maistui ihan hyvältä, mutta tuskinpa ne antibiootit maistuukaan millekään. On ihan järkyttävää, että koululaisille rahdataan lihat sieltä asti. Taatusti enemmän lääkejäämiä ja taatusti epäeettisemmin tuotettua kuin mikä tahansa suomalainen broileri. Se on pakkosyöttöä!

      Vastaa
  7. Paprika
    6.2.2017

    Me ollaan kok perhe lakto-ovovegetaristeja ja blogimaailmassa ja internetissä olen saanut paljonkin kommentointia juuri, että miksi syötämme ideologiaamme lapselle, kun hänestäkin kasvissyöjää kasvatemma. Minusta olisi taas outoa, että hän söisi lihaa, kun muu perhe ei syö 😀 Harvemmin sekasyöjäperheetkään omista lapsistaan kasvattaa kasvissyöjiä juuri välttääkseen oman ideologiansa tuputtamista. Sama koskee uskontoja yms. Jotenkin näkisin, että lapsi voi elää perheen tavoin lapsuutensa ja tehdä päätöksensä kun osaa. Tosin siltikään en ymmärrä miksi kouluruoka on niin lihapitoista enkä ymmärrä miksi lapselle, joka ei ymmärrä mitä liha on, sitä syötetään. Mutta ei miun tarviikaan ymmärtää. RIittää kun oma lapseni saa kasvisruoan lähipäiväkodissa.

    Vastaa
  8. Mulle tulee tästä väistämättä mieleen erään Vantaalaisen peruskoulun kalapuikkogate vuosien takaa. Lapsi otti yhden kalapuikon liikaa, keittäjä kutsui poliisit (näin lyhykäisyydessään). Koulu perusteli asiaa sillä, että sopiva kalorimäärä tuli täyteen jo x-määrällä kalapuikkoja. Kalorimäärä? Herranjumala!

    Kouluruoan pitää ehdottomasti olla laadukasta ja ravinteikasta. En ymmärrä miten voi olla niin hankala sulattaa sitä, että lapset syövät vaikkapa kasvisruokaa kerran viikossa. Ei siihen kuole – päinvastoin, joku voi tulla vaikka piirua terveemmäksi.

    Vastaa
    1. Maria
      7.2.2017

      Niinpä, tai keneltä on pois, jos lapset saisivat hieman vähemmän torjunta-aineita…?

      Vastaa
  9. Luin äsken tämän uutisen ja tuli heti tämä blogipostaus mieleen –> http://yle.fi/uutiset/3-9445253

    Vastaa
    1. Maria
      7.2.2017

      Niinpä!

      Vastaa
  10. Epätoivoinen
    7.2.2017

    Mikä ihme siinä on, että kouluruokaa tarvitsee aina vaan haukkua? ”Kouluruokahan on ihan kuraa”- kommentoi joku. Liekö nämä mielikuvat jääneet omista kouluajoistasi? Koska olet viimeksi syönyt kouluruokaa? Minä söin viimeksi eilen. Suomi on yksi harvoja maita, joissa lapsillamme on mahdollisuus ravitsevaan, monipuoliseen, tapa- ja ruokakulttuuria opettavaan ruokailuun ja se vieläpä kustannetaan verorahoilla. Jokaisella on oikeus mielipiteisiinsä, mutta älkää kirjoittako faktoina asioita, joista ette oikeasti tiedä. Jos jokin lapsenne kouluruokailussa mietityttää, laittakaa viestiä ruokapalvelulle niin saatte vastauksia. Minä ainakin olen ylpeä tästä hienosta kouluruokailusta! Meillä asiat on hoidettu hyvin ja valtaosa ruuista on täysin kotimaisia!

    Vastaa
  11. Nimetön
    7.2.2017

    Toivottavasti jatkossa on enemmän kasvisruokia ja luomuruokaa koulujen ruokalistoilla.

    Vastaa
  12. Ilona
    8.2.2017

    Luomun lisääminen kouluruokaan olisi terve ryhtiliike sille, mitä kouluruoka tällä hetkellä monessa kunnassa on. On upeaa ja tärkeää, että lapsille tarjotaan Suomessa päivittäin ilmainen ruoka. Ruoan tulisi kuitenkin olla ravitsevaa ja terveellistä, eikä einespainotteista ja lisäaineilla kyllästettyä. Olen luokanopettaja, ja joudun tuomaan joka päivä omat ruoat töihin. Suolisto-oireista kärsivänä tekisi kouluruoan syöminen minut loppupäiväksi työkyvyttömäksi. Myös moni ”terveen” suoliston omaava kollega valittelee usein, miten kipeäksi maha tulee lounaan jälkeen. Mietinpä vaan, mitä lasten suolisto tällaisesta ruoasta tykkää vuosikymmenen ajan syötynä. Huolettaa ihan tosissaan – heillä kun ei ole vapautta valita koulussa vatsalleen sopivaa ateriaa. Siispä: einekset pois koulusta, luomua ja kotimaista ruokaa tilalle!

    Vastaa
  13. Anniina
    8.2.2017

    Kun kerroin neuvolassa antavani lapselle pääasiassa luomuruokaa totesi terveydenhoitaja, että hän toivoisi kaikkien lasten saavan ainoastaan luomuruokaa. Tuli hyvä mieli. Puhtaus on puoli ruokaa! Ihminen sairastuu ja paranee myös monista sairauksista syömällä oikein, todellakin sillä on väliä mitä syö.

    Vastaa
  14. Ellu
    12.2.2017

    Meidän lasten koulussa on erinomaista ruokaa. Usein on luomua ja joka päivä löytyy kasvisruokaa, sitä haluaville ja monena päivänä viikossa se on ainoa vaihtoehto. Ruokaa saa aina hakea lisää jos jää nälkä ? Suosin itse kotona kokkailessa mielummin lähiruokaa/Suomessa kasvatettua, kuin luomua ulkomailta

    Vastaa
    1. Maria
      12.2.2017

      Ihana kuulla!

      Vastaa
  15. Jasmine
    13.2.2017

    Toi maidon pakkojuotto ahdistaa mua syvästi. Maltan tuskin odottaa järjestelmään hyppäämistä kun koulu alkaa -_-

    Vastaa
    1. Maria
      13.2.2017

      Niin… Ja mä odotan sun äkäisiä postauksia aiheesta!

      Vastaa
  16. Miimu
    13.2.2017

    Ainut mikä mättää on se että lapsille juotetaan rasvatonta maitoa eli kurrimaitoa. Ei lapset vielä tarvii rasvattomia tuotteita. Lisäksi kaikki laktoositttomat yms. käsitellyt maidot eivät kuulu normaalia ruokavaliota noudattaville. Eri on allergiat. Mut kaupastakaan ei enää löydy kunnon piimää, siis ilman jotain maitohappobakteereja ja rasvallista. Sellaista ei vaan löydy. Luomupiimätkin on rasvattomia.

    Vastaa
  17. Merilinnea
    13.2.2017

    Lapsi ei koskaan kasva arvovapaassa ympäristössä. Sekaruokavalio on arvovalinta siinä missä kasvisruokavaliokin. Koen, ettei osittainen kasvisruokailu koulussa ole ideologinen vaan ympäristökysymys. Maapallon kestävyyden kannalta on välttämätöntä siirtyä kasvisvoittoisempaan ruokavalioon, eikä pelkästään kouluissa vaan kaikkialla yhteiskunnassa.

    Vastaa
  18. Nimetön
    23.2.2017

    Voisitko edes kerrankin esittää näille sun väitteille joitain perusteluita ja todisteita? Kun sitä tutkimusnäyttöä näiden sun huuhaa-väitteiden takana on, niin olisin kiinnostunut itsekkin siihen tutustumaan.

    Vastaa
    1. Maria
      23.2.2017

      Tästä ollaan parhaillaan tekemässä tutkimusta. Itselläni eikä asiakkaillani ollut aikaa odotella sen valmistumista. Kokemukset ja parantumistarinat ovat todella vaikuttavia. 90 % tähän sitoutuneista parantuu täysin normaaleiksi ohjelman jälkeen.

      Vastaa
  19. Venla
    7.4.2017

    Erinomainen kirjoitus. Niin monta hyvää juttua. Ja just se, että ideologiahan tämä lihansyöntikin on. Outoa miten moni ei kykene tässä peiliin katsomaan – itse kannan myös vastuuni siitä että olen lapseni lihansyöjiksi ja siten kuitenkin eläinten alistajiksi opettanut. Toki on aste-eroja, mutta silti. Kiitos rohkeasta ja selkeästä tekstistä.

    Vastaa
    1. Maria
      9.4.2017

      Ah, onpa helpottavaa että joku edes ymmärtää!

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top