Täytetty joulukalkkuna


Meidän perheessä on aina syöty jouluisin kalkkunaa.
Kun olin lapsi, kalkkunamme valmisti Kuopion ainoaa italaialaista ravintolaa pitävä Renzo. Kun olin neljätoista muutimme Helsinkiin, minun täytyi ottaa kalkkuna omaan käteen.
En viitsisi kehuskella, mutta minusta on tullut Suomen paras kalkkunanpaistaja.

Kalkkunakaimat 

Isäni on espanjalainen. Hän kertoo usein tarinan siitä, kun minua ei vielä ollut olemassa. Hän oli mennyt tulevan äitini kanssa Kuopion uimahalliin ja kuullut siellä jonkun huutavan lastaan: ”Paaaaaavo”! (Espanjaksi pávo on kalkkuna.)
Isäni vitsaili äidilleni, että hänkin haluaisi oman Paavon. Yhdeksän kuukauden päästä synnyin minä, onneksi en kuitenkaan pojaksi.
Jotain haittaa tästäkin etunimestä on koitunut.
Hankin joulukalkkunan joko kalkkunakasvattajalta suoraan, lähikaupasta tai kauppahallista. Kerran olin ennen joulua varannut nimelläni kauppahallista pienehkön, viisikiloisen kalkkunan. Kun menin hakemaan sitä, lintuni olikin viety! Kaimani Maria Nordling oli ottanut vahingossa meidän kalkkunamme ja jättänyt tilalle seitsenkiloisen vonkaleen. Sinä jouluna söimme kalkkunaa koko vuoden edestä.

Täytetty joulukalkkuna luumuilla ja konjakilla

Ota kalkkuna huoneenlämpöön useita tunteja ennen paistamista. Laita samalla pari pussillista luumuja likoamaan.
Huuhtaise ja kuivaa kalkkuna. Katso, ettei kalkkunan kaula jää sisälle. (Jos kaula on mukana, keitä siitä liemi!)
Seuraavaksi tee täyte kulhoon tai kattilaan. Täytä kalkkunan rintaotelo allaolevalla täytteellä, valuta liemi perästä.

Kalkkunan täyte

  • neljä omenaa
  • neljä sipulia
  • kokonainen valkosipuli
  • pussillinen kuivattuja ja liotettuja luumuja
  • 50g voita
  • reilu lasillinen punaviiniä
  • timjamia
  • 0,4 l kasvislientä (kuutiosta tai itse tehtynä, nesteenä voi käyttää luumujen lientä)

Laita paloitellut omenat, sipulit ja luumut kalkkunan sisälle. Valuta myös liemi.
Seuraavaksi tee kalkkunan nahkaan sormilla onkaloita, joihin työnnät voinokareita. Hiero kalkkunan nahkaan hieman sitruunaa, suolaa ja oliiviöljyä. Ripottele päälle ihan pikkuriikkisen pippuria. Raasta hitunen sitruunan kuorta.
Laita kalkkuna vähintään kolme senttimetriä syvälle uuninpellille. Paista kalkkunaa ensin 170 asteisessa uunissa. Kun kalkkuna on saanut hyvän värin, laske lämpötilaa 150 asteeseen ja laita folionpala kevyesti kalkkunan suojaksi. Valele kalkkunaa noin puolen tai tunnin välein uuninpellille valuneella liemellä.
Kun paistomittari näyttää yli 70 astetta paksuimmassa kohdassa, on kalkkuna valmis. Kokeile vielä, että pistettäessä kalkkunasta valuva neste on kirkasta. Kalkkunan paistamiseen menee sääntöjen mukaan noin tunti per kilo.
Itse jätän kalkkunan uuniin vetäytymään, kunnes muut ruuat on saatu valmiiksi. Kierrän folion kokonaan ympäri kalkkunan ympäri.

Kastike

  • 2dl kalkkunan paistossa muodostunutta lientä (ja kalkkunankaulaliemi)
  • 1dl konjakkia
  • timjamia
  • pussillinen luumuja
  • loraus kermaa
  • suolaa maun mukaan

Laita ainekset kattilaan kermaa lukuuun ottamatta. Keitä, kunnes alkoholi on haihtunut. Soseuta kastike ja kaada päällle loraus kermaa.

Olen arkkitehti, filosofi ja Free to Heal® -menetelmän kehittäjä. Tuhannet ihmiset Suomessa ja maailmalla ovat hyötyneet Free to Heal® menetelmästä, joka perustuu neuroplastisuuteen, tiedostamattoman stressin käsittelyyn sekä mikrobiomin muokkaamiseen. Voit oppia menetelmän Eroon oireista -kirjasta tai online-kurssilta. I studied architecture at Aalto University in Helsinki and philosophy of architecture in ETSAB, Barcelona. I hold a Master of Science in Architecture degree with an emphasis in history and theory of architecture. After my studies I became interested in the impact that architecture and indoor air and have in human health, and so I became an Indoor Air Specialist. I worked as as specialist of hyper-healthy housing a and office spaces for almost 10 years. During that time I fell mysteriously ill and became hypersensitive to environmental factors. I searched help form doctors, specialists with no success. My personal experience encouraged me to investigate the power of the mind and consciousness. In few months I cured from her sensitivities and other health problems by using a neuroplasticity. For two years I studied the power of the mind and developed a method that leverages concepts of neuroplasticity, microbiome modification and unconscious stress elimination to truly transform your health & life. And this is something I want to teach everyone else. What if I told you that you are more powerful that you have ever thought? Wiht gratitude and love, Maria

16 Comments

  1. Hanna
    27.12.2012

    Moi Maria! Seurasin sinua Iholla- sarjassa. sinuun oli todella helppo samaistua, olen melkein samanikäinen, mutta itselläni ei ole vielä lapsia. Ilahduin kovasti, kun kuulin että olet alunperin Kuopiosta 🙂 Itse olen myös Kuopista ja asun edelleen. Kivaa, kun kerrot blogissasi kaikista ajankohtaisista asioista ja teksteistäsi huokuu postitiivisuuus, kuinka kaikissa asioissa on hyvää kun osaa vaan nähdä ne! Monella suomalaisella olisi tässä opettelemistä. Itseään saa ja pitääkin kehua, olipa syy paras kalkkunanpaistaja tai pitsan tekijä tai vaikka lasten hyppyrimäen tamppaaja! 😀 If you want world to change, be the change 😉 Kaikkea hyvää sinulle ja perheelle!

    Vastaa
  2. Tiitu
    28.12.2012

    Nam, näyttää ihan älyttömän herkulliselta! Lurps 🙂 olen itse myös kotoisin kuopiosta ja jotenkin eläydyin tähän postaukseen tunteella 😉
    Prospero ano nuevo:)

    Vastaa
    1. Maria
      3.1.2013

      Kalkkuna oli paljon parempaa kuin miltä näyttää. Ja se kastike ja liemi! MMMMM

      Vastaa
  3. toinen Hanna
    29.12.2012

    Heips!
    Täällä myös eräs toinen Hanna, joka on fiiliksissä kuopiolaisuudesta ja näistä Marian jutuista täällä!
    Itse olen sieltä myös kotoisin, sittemmin helsinkiläistynyt.
    Taitaapi olla, että sieltä ne hyvät ja rempseet tyypit tulevat 🙂
    Odotan myöskin esikoistani, joten kaikkia vauvajuttuja täältä(kin) luen innokkaasti. Annoin kunnallisvaaleissa ääneni sinulle, sillä arvosi olivat lähellä omiani. Lapsissa on tulevaisuus.
    Mukavaa talven jatkoa!

    Vastaa
    1. Maria
      29.12.2012

      Vau! Ihan mahtavaa! Tarkoitus on täällä myös muistella odotus- ja vauva-aikaa kunhan ehtisin… Eli lisää kiinnostavia aiheita tulossa. Kun ehtisin vaan.
      Kiitos äänestä, ei mennyt hukkaan. Pääsin rakennuslautakuntaan varajäseneksi! Olen ihan tyytyväinen ensikertalaiseksi vaaleissa. Ensi kerralla sitten valtuustoon!

      Vastaa
  4. […] omenoilla ja luumuilla täytetty kalkkuna […]

    Vastaa
  5. […] Seuraavaksi alkaa kalkkunan paisto! Kurkkaa herkullinen reseptini täältä! […]

    Vastaa
  6. […] on ollut joka vuosi kalkkuna. Joulukalkkuna luumu-konjakki-kastikkeella on oikeastaan ainoa jouluperinne, joka on pysynyt samana joka joulu koko elämäni ajan. Kalkkunat […]

    Vastaa
  7. Aino
    11.12.2016

    Hei! Ajattelin kokeilla tätä reseptiä tänä jouluna. Oliko kalkkuna suolattu valmiiksi vai suolaton? Millaista punaviiniä suosittelet käytettäväksi nesteenä? Sidoitko kalkkunan jalkoja yhteen paistamisen ajaksi?

    Vastaa
    1. Maria
      14.12.2016

      Hyvä kun kommentoit, muistin tän reseptin jaan tän! Suolaamaton, ihan naturelle! Sidoin jalat puuvillalangalla. Punaviini – joku edullinen mutta tietenkin luomu!

      Vastaa
  8. Anni
    4.12.2017

    Hei Maria! Teen tänä jouluna ensimmäistä kertaa itse kalkkunan. Voitko keroa pari asiaa: missä vaiheessa kalkkunan sisältä otetaan täytteet pois? Ja syödäänkö kalkkuna kylmänä vai lämpimänä?

    Vastaa
    1. Maria
      4.12.2017

      Ihanaa! Et tule pettymään, joulukalkkuna on niin herkullista! Mä en erityisesti ota täytteitä pois, ne valuu sieltä itsekseen. Tai sit voi kaivella jos luumut loppuu. Meillä se syödään aattona lämpimähkönä. Otan uunista ulos tuntia tai paria ennen ateriaa. Sitten seuraavina päivinä lämmitän pannulla. Mutta voi syödä myös kylmänä.

      Vastaa
  9. Jaana
    18.12.2017

    Ei kinkkua, kalkkunaa tai muutakaan eläintä meidän ruokanpöytään,nyt eikä ikinä. Liha tuotanto on yksi maapallon typerimmistä ihmisten keksinnöistä. En voi ymmärtää kuinka se on jonkun mielestä hyväksyttävää ja vielä kannattaa sitä ostoksillaan. Se on eetiseltä kannalta erittäin tuomittavaa. Samoin se myös kuluttaa vettä, vie peltoja ja tuottaa hiilidioksidi päästöjä, enemmän kuin autot, junat ja lentokoneet yhteensä.

    Vastaa
    1. Maria
      18.12.2017

      Ymmärrän tosi hyvin pointtisi! <3 Hieno päätös!

      Vastaa
  10. Jorge
    14.9.2018

    Tuli ostettua syyskalkkunaa 1,99€/kilo, eli sellainen kuuden kilon harjoituskalkkuna joulua varten 🙂 Joten tuli tässä netistä etsittyä uutta inspiraatiota tähän operaatioon. Olen tehnyt perheelleni jo parikymmentä vuotta aika usein jouluna kalkkunaa, ja hyvin paljon tuon sinun reseptisi kaltaista. Tosin lisäksi vähän enemmän sitrushedelmiä sekä vielä laakerinlehtiä ja rosmariinia. Varsin maukasta on tullut ja perheellekin hyvin kelvannut. Sain tästä ”inspiraatiota” siihen, että taidan tehdä jälleen samaan malliin 🙂 Mitäs sitä hyvää vaihtamaan!

    Vastaa
  11. V.Kettunen
    13.12.2018

    Ohjeessa on punaviiniä.Mutta ei sanota missä vaiheessa lisätään punaviini.Kaipaa vähä tarkennusta.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top