Matkalle raskaana – Uskallanko lähteä tropiikkiin lomalle vaikka odotan vauvaa?

raskaana matkalle uskaltaakoAiemmissa raskauksissa en olisi missään nimessä uskaltanut lähteä kaukomatkalle raskaana. Mikä sai mielipiteeni muuttumaan ja matkustamaan kuukaudeksi Thaimaahan odotusaikana?

Moni on kysellyt minulta aiheesta ja ymmärrän hyvin teitä, jotka haluaisitte lähteä lomalle, mutta pohditte tarkkaan onko se järkevää tai turvallista raskausaikana. Toisaalta tiedän paljon ihmisiä, jotka tuosta noin vaan lähtevät matkalle raskaana asiaa kummemmin pohtimatta.

En itsekään varsinaisesti päättänyt lähteä raskaana lomalle tällä kertaa, sillä olin varannut lentoliput jo ennen kuin tiesin olevani raskaana. Matkalle lähtö oli hieman ennen kolmatta raskauskolmannetta, 11. viikolla.

Alkuraskaus tuntui menevän tosi nopeasti, sillä en pahemmin ajatellut asiaa. Ensimmäisen neuvolakäynninkin muistin varata paria päivää ennen kuin sen piti raskausviikkojen puitteissa olla. Itseasiassa vasta jossain vaiheessa matkan lähestyessä tajusin, että ”Hei, olen lähdössä Aasiaan raskaana.”

Ja hetken mietin itsekin onko tässä järkeä ja onko matka raskaana turha riski.

View this post on Instagram

🌴💦 Vielä pari rantapäivää!

A post shared by Maria Nordin (@marianordin.freetoheal) on

Raskaana matkalle? Älä lue keskustelupalstoja tai kuuntele muiden (paitsi lääkärin) mielipiteitä

Myönnän, olen Google-addikti. Googlaan mitä ihmeellisempiä asioita ja tietenkin googlasin, mitä mieltä ihmiset ovat mieltä Aasiaan matkustamisesta raskaana. Tein sen ja voin nyt säästää kaikki teidät vaivalta:. ÄLÄ LUE KESKUSTELUPALSTOJA. Muutama odottaja oli siellä kysynyt kokemuksia matkustamisesta raskaana. Viestiketjut ovat täynnä pelottelukommentteja tuttujen tutuista, jotka saivat ties mitä vaivoja ja kärsimyksiä raskaana matkustaessaan ja kommenteissa on pohdittu mitä kaikkea voikaan matkalla mennä pieleen.

Välissä on toki niitäkin kommentoijia, jotka kertovat viettäneensä elämänsä ihanimman loman pallomahansa kanssa. Mutta suurin osa keskustelusta on negatiivista, epä-elämänmyönteistä ja turhaan pelkoon ja jossitteluun perustuvaa.

Mutta toisaalta ihan ymmärrettävää, olin itsekin joskus kiinni tuollaisessa negatiivisen ajattelun kierteessä. Ikävää vaan, jos se estää elämästä niin kuin itse haluaa.

Mutta epäilyitä matkan turvallisuudesta ja kauhistelua voi tulla myös lähipiiristä, vaikka itse olisi lähdössä hyvillä mielin. Ennen nimittäin isovanhemmat, siis isäni ja äitini ilmaisivat huolensa matkaani kohtaan.

Heidän mielenrauhansa tähden lupasin kysyä lääkärin mielipidettä.

Kysy lääkäriltä ja neuvolasta, tsekkaa vakuutus

Paria päivää ennen matkaa aloitin tositoimet mielenrauhan hankkimiseksi. Joku keskustelupalstalla kommentoi, ettei matkavakuutus korvaa mitään raskauteen liittyviä sairaalakäyntejä, jos jotain sattuisi. Soitin vakuutusyhtiöön ja tämä väite osoittautui valheeksi. Nimittäin vakuutus ei korvaa esim. rutiininomaisia ultraäänitutkimuksia ”huvin vuoksi”, mutta jos jotain yllättävää oikeasti hoitoa vaativaa, kuten keskenmeno tai ennenaikainen synnytys tapahtuisi, vakuutus kyllä korvaa kaiken. Näin siis ainakin minun vakuutusyhtiöstäni sanottiin, mutta suosittelen jokaista vielä varmistamaan asian. Tämä rauhotti mieltäni kovasti.

Ennen lähtöä varasin myös ajan raskaudenajan ultraäänitutkimukseen. Onni onnettomuudessa, ajanvaraaja oli antanut minulle ajan väärälle lääkärille, gynekologille, joka ei ollut erikoistunut sikiön vointiin eikä suorittanut ultraäänitutkimuksia. Sain uuden ajan iltapäivälle, mutta ehdin kysyä tämän kokeneen, eläkeikää lähestyvän, gynekologin mielipiteen matkastani. Hän ihmetteli, miksi edes pohdin tällaista! Hän oli sitä mieltä, että loma ja aurinko on parasta, mitä tässä vaiheessa raskaana oleva voi kokea ja toivotti oikein hyvää matkaa. Ainoa mitä hän antoi vinkiksi oli, että kissanpentuja ei kannattaisi silitellä. Olin jo taas innoissani matkasta.

Iltapäivällä pääsin vihdoin haluamaani ultraäänitutkimukseen erittäin kokeneen naistentautien ja synnytytysten ja perinatologian erikoislääkärin vastaanotolle. Näin pienen vauvan siellä vilkuttelevan ja lisäksi sain lääkäriltä vielä oikein ihanat matkatoivotukset. Hänen mielestään ei olisi mitään estettä matkalle lähtöön. Hän oli itsekin ollut juuri kuukausi sitten lomamatkalla samoilla nurkilla.

Rokotuksista, ruokavalioista, ameeboista, myrkyllisistä eläimistä, trooppisista sairauksista tai mistään niistä uhista ja kauhukuvista, mitä siellä keskustelupalstoilla puitiin, lääkärit eivät maininneet mitään. Luojan kiitos! Uskon, että nämä kokeneet lääkärit olivatkin sellaisia, jotka ovat itsekin matkustelleet ja nähneet maailmaa, mikä varmasti hälventää turhia pelkoja ja pelottelua.

Raskaana lentokoneessa

Itselläni on kaksi kohtua ja sen takia molemmat edelliset synnytykset ovat käynnistyneet kuukautta ennen laskettua aikaa. Eli raskauden loppupuolella en lähtis pitkälle matkalle, ellen sitten ole valmis synnyttämän matkakohteessa… Mutta normaalitilanteessa saa matkustaa lentoyhtiöiden suosittelemaan 36. -viikkoon asti, jos raskaus muuten on normaali.

Itselläni on veritulppariski veren hyytymistekijän mutaation takia. Pitkä lento altistaa veritulpille. Myös raskaus itsessään altistaa laskimotukoksille, joten lennolla raskanaaolevan on tärkeä liikkua. Itse jumppailen lennolla vähintään tunnin välein, ellen sitten ole onnistunut nukahtamaan. Pyörittelen nilkkoja ja teen kyykkyjä käytävällä, nostelen polvia ja venyttelen. Myös lentokentällä kävelen ja jumppailen aivan viimeiseen asti, enkä kuluta aikaani istumalla (Minusta on ihan hullua, että suurin osa ihmisistä istuskelee lentokentällä, vaikka tietää että kohta on kuitenkin istuttava).

Uskon, että tähän veritulppariskiin voi kyllä vaikuttaa paljon elintavoilla, siis sillä ettei ole ylipainoa ja syö terveellisesti. Kaiken varalta, käytän lennolla kuitenkin tukisukkia.

Maitohappobakteerit, rokotukset ja ruoka matkalla

Olemme siis matkalla Thaimaassa. Olin ensimmäistä kertaa Thaimaassa joskus parikymppisenä, silloin ennen matkaa otin kaikki mahdolliset rokotukset keltakuumeesta hepatiittiin. Nykyään en enää olisi niin hysteerinen. En siis tällä kertaa, enkä viimevuotisella matkallakaan, ottanut mitään rokotuksia matkaa varten. Raskaana ei kannata turhia rokotuksia muutenkaan ottaa.

Olen tehnyt paljon hommia suoliston mikrobiston hyvinvoinnin kannalta (välttämällä säilöntäaineita sisältäviä ruokia, syömällä paljon kasviksia ja välttämällä stressiä), joten vaikka maitohappobakteereitakin suositellaan matkalle, en tällä kertaa niitä syönyt. Olen nimittäin vaikuttunut tutkimuksista, joissa on todettu aivojen stimuloinnin vaikuttavan suolistomikrobiston määrään ja lajirikkauteen. Olen siis meditoinut ja tehnyt päivittäiseen rutiiniini kuuluvaa aivotreeniä myös ennen matkaa.

Kaikille muille toki suosittelen maitohappobakteereita, vaikkapa Vivomix voi olla hyvä. Apteekeissa myytävät maitohappobakteerit taitaa olla mitättömiä bakteerimääriltään. Kannattaa siis vertailla maitohappobakteerivalmisteiden bakteerimääriä.

raskaana matkalla ruoka raskausviikko matka

Alkuun söin matkalla muutaman päivän varoivaisemmin, eli vain kypsennettyä ruokaa ja kuorittuja hedelmiä ja vältin jäisiä juomia. Mutta kun ravintolat ovat tulleet tutuiksi ja luottamus on kasvanut, niin olen syönyt juonut myös muutamia hedelmäsmootheja joissa on ollut seassa jäitä. Äyriäisiä ja tuoreita kasviksia sisältäviä thaisalaatteja olen syönyt loppumatkan paljon ja hyvällä ruokahalulla.

Monta päivää minun teki mieli fetasalaattia, mutta siitä olen kyllä täysin kieltäytynyt. Salaatinlehdet ei tunnu turvalliselta syötävältä, sillä ne kasvavat maantasossa ja kissa tai mikä vaan on voinut pissata tai kakkia päälle ja lisäksi salaatit on voitu huuhtoa hanavedessä. Myöskään pehmeitä juustoja en matkalla söisi, vaikka kotona kyllä rikon myös juustojen osalta raskaudenaikaisia ruokaohjeita.

Joku kysyi minulta, miten uskallan syödä thairuokaa, kun se sisältää niin paljon inkivääriä, jota ei suositella raskaanaoleville. Tällaisten kysymysten edessä yritän muistaa, että myös thaimaalaiset lisääntyvät ja saavat täysin terveitä lapsia ja hekin syövät enimmäkseen thairuokaa. En ole siis ottanut stressiä inkivääristä.

Itselläni ei ole tällä kertaa ollut mitään ongelmia vatsan kanssa (viimeksi oksensin yhden päivän, mutta luulen että se johtui matkapahoinvoinnista). Jos jotain olisi tullut, olisin kyllä yrittänyt selvitä mahdollisimman pitkälle kotikonsteilla: levolla, nesteytyksellä, suoloilla ja hyvällä mielellä. Nimittäin täällä kokemukseni on, että menee sairaalaan mistä syystä tahansa, niin se on antibioottikuurin paikka. Toisaalta, uskon että raskaana olevia hoidetaan täällä erityisen hyvin. Sairaalat on täällä tosi laadukkaita.

Suomessa kovasti pelotellaan listerialla, mutta on hyvä muistaa että, listeria on vain yksi ruokamyrkytyksen aiheutta, ja että vaikka sen saisi, ei se ole mikään kuolemantuomio sikiölle. Vain pieni osa listeriankin aiheuttamista ruokamyrkytyksistä on vaarallisia raskauden kannalta. Suurin osa ruokamyrkytyksistä on varmasti tosi epämiellyttäviä kokemuksia, mutta sikiö tuskin sitä edes huomaa.

Eikä tarkoitus ole silti vähätellä, on hyvä olla tarkkana, mutta raskaana voi silti elää ihan normaalia tai jopa superihanaa elämää!

Jotain on tehty kyllä eri tavalla. Viimeksi matkalla halailimme ja paijailimme kovasti kissoja. Tällä matkalla siinä on oltu vähän tarkempia, kun gynekologikin siitä varoitti. Lapset ovat saaneet vain katsella söpöjä otuksia. Kissat voivat levittää raskaana oleville vaarallisia loisia. Mutta en nyt kovin huolestunut tästäkään uhasta suorastaan ole.

Apinavauvan kanssa sen sijaan jouduin erittäin läheisiin tunnelmiin, kun poikanen halusi kulkea koko luontopuiston reitin kanssamme. Apina asui yksin emonsa kanssa luontopuistossa. Apina roikkui ja pomppi päälläni yli tunnin ajan välillä kala-altaaseen pulahdellen ja kaikkia muita paikan eläimiä kiusaten. Olin yltä päältä kurassa sen retken jälkeen. Luonnollisesti pidin huolen, etten laittanut mitään suuhuni tuon session aikana ja luontopolulta suuntasin suoraan suihkuun. Joku jo ehti kauhistelemaan minulle, että apinat ne vasta ovatkin vaarallisia raskaana olevalle. Uskon että näistä tilanteista selviää kyllä maalaisjärjellä. Villin lauma-apinan kanssa en olisi antanut leikin mennä ehkä näin pitkälle.

matkalle raskaana

Matkalla on ollut aivan ihanaa, eikä raskaus ole mitenkään rajoittanut tekemisiä. Lievää raskauspahoinvointia on ollut vähän, oikeastaan vain silloin kun on aika syödä ja muistan olevani raskaana. Tuntuu, että matkalla on muutenkin helpompaa päästä eroon omista rutinoituneista tavoista, ajatuksista ja tunteista, joten matka raskaana voi olla erinomainen mahdollisuus.

En siis koe, että raskaus on mitenkään rajoittanut matkaani. Snorklausretkellä tosin piti allekirjottaa vastuuvapauslomake, sillä järjestäjätahon mielestä tunnin laivamatka speed-boatilla saarelle oli epäsopiva raskaanaolevalle. Myös thai-hierontaa varatessa jouduin vakuuttamaan että en nosta syytettä, jos hieronnan jälkeen tulisi keskenmeno.

Matkalle lähtö on ollut täydellinen päätös!

Oletko sinä matkustanut tai jättänyt matkustamatta raskausaikana?

22 Comments

  1. Maria
    28.1.2018

    Mukavaa, että et hermoile turhista ?? itsekin paljon matkustavansa ja nyt noin samoilla raskausviikolla olevana, on reissaaminen mietityttänyt kovasti. Yksi virus jäi kuitenkin tekstissäsi käsittelemättä, nimittäin Zika-virus, joka on erityisen ikävä raskaana oleville. Netistä löytyvä levinneisyyskartta kattaa myös Thaimaan. Lääkäritkö eivät pitäneet tätä riskiä olennaisena?

    Vastaa
    1. Maria
      28.1.2018

      Zika ei ole aiheuttanut raaskaanaoleville mitään muualla kuin siellä Etelä-Amerikassa. Ei siis pelota. Itselläni on vähän sellainen kutina että Zikasta tehtiin mediatapaus jostain syystä jota ei tulla koskaan saamaan tietää.

      Vastaa
  2. No juu
    28.1.2018

    Matkustin raskaanakin, mutta vain Välimeren rannalle.
    Toksoplasmoosin pyysin ihan vaan varuilta testaamaan matkan jälkeen ja tulos oli se, että vanhoja vasta-aineita löytyi eli olin sairastanut sen jo joskus aiemmin (vain primääritartuntahan on vaarallinen sikiölle).

    Vastaa
    1. Maria
      28.1.2018

      Meillähän on kissa kotonakin. Mutta olen lapsena ja nuorena myllännyt niin paljon mullassa ja hevostalleilla kissojen kanssa että luultavasti minullakin on jo vasta-aineita. Toksoplasmoosi ei siis huoleta myöskään.

      Vastaa
  3. Nimetön
    28.1.2018

    Blogin nimeksi voisi vaihtaa vaikka ”Rusinat pullasta”, niin mehukkaaksi ovat viimeisimmät tekstit käyneet.
    En jaksa hetkeäkään uskoa, että olisitte jättäneet loman viime tipassa tekemättä, vaikka lääkäri olisi sanonut mitä.
    Ei jääpalassa piilevää alkeläin voi nähdä tuttuun ravintolaan luottamalla tai rokotussuosituksia korvata meditaatiolla.
    Mutta toivottavasti kaikki menee hyvin.

    Vastaa
    1. Maria
      28.1.2018

      Olen tehnyt elämässäni niin äkkipikaisia päätöksiä että yhden lomasuunnitelman muuttaminen ei ole mitään. Miksi ihmeessä olisin lähtenyt matkalle jos lääkäri olisi muuta suositellut?

      Vastaa
  4. Jasmiini
    28.1.2018

    Itse olen matkustanut raskaana ollessa ja matkustaisin vastakin. ? Ensimmäisessä raskaudessani olin Pariisissa, johon neuvolassa vain mainittiin, että älä syö matkalla tartar-pihviä ?
    Lapsia syntyy maailman joka kolkassa ja naiset ovat raskaana kaikissa maailman maissa. Maalaisjärki riittää oikein hyvin.
    Turhia riskejä (esim.matkustaminen vkon 36 jälkeen) välttäisin toki.
    Jos joku lääkäri kieltää matkustamisen normaalin raskauden aikana, hankkisin toisen lääkärin mielipiteen. ?
    Ja nimettömälle kommentoijalle tiedoksi, että alkueläimen voi saada Suomessakin, valitettavasti.

    Vastaa
  5. Elli
    28.1.2018

    Kiitos kirjoituksestasi, olen juuri lomamatkalla ja viikolla 21, ajatuksesi toivat mielenrauhaa. ?❤ Sain neuvolasta ohjeeksi että tukisukat jalkaan lennolle ja juo riittävästi vettä. Näitä ohjeita on ollut helppo noudattaa. ? Eilen kiipesin pienelle vuorelle ja muutenkin olemme viettäneet reipasta aktiivilomaa retkeillen! Olen syönyt tuoreita kasviksia ja salaattiakin, ainakin toistaiseksi hyvällä menestyksellä.
    Ihanaa lomaa ja odotusaikaa! ??

    Vastaa
  6. Vauvajamatkahaaveissa
    28.1.2018

    Hyvä rohkaiseva kirjoitus! Vauvahaaveilujen alettua olen aloin itsekin miettimään tätä asiaa tarkemmin. Mielestäni hyvin pitkälle pääsee kun käyttää ihan maalaisjärkeä ja tutustuu siihen, millaiset asiat voivat haitata raskautta reissussa. Ravinnon suhteen voi miettiä mitä suuhunsa laittaa ja välttää monia asioita (kuten hellimästä kissoja tai juomatta epäilyttävää vettä tai jäätä). Paikan päällä oppii tuntemaan luotettavimmat ravintolat. Itselläni oli kuukautiset myöhässä aasian reissun aikana ja pahimmaksi pelokseni osoittautui dengue ja zika. Molempia on myös Thaimaassa ja ensiksi mainittua aika paljonkin ajoittain. Hämmästyin Suomem päässä, että tästä ei osannut varoitella oikeastaan mikään taho. Mielestäni suurimmat huolenaiheet onkin hyttyset ja liikenne.

    Vastaa
  7. Nimetön
    28.1.2018

    Itse sain lääkäreiltä ohjeeksi välttämään Thaimaata juuri Zika-viruksen vuoksi. Olin siis raskaana.

    Vastaa
    1. Maria
      31.1.2018

      No onneksi siis mikänkin kävin lääkärissä. Thaimaassa on 60 miljoonaa thaimaalaista ja varmaan yli 30 miljoonaa turistia ja siellä on ollut neljä epäilystä zikan aiheuttamista ongelmista. Näistä ei mikään varmistunut zikan aiheuttamiksi. Jotenkin tuntuu siis hyvin pieneltä tuo riski. Yhtälailla voitaisiin suositella ettei Suomeen kannata matkustaa alle 6kk ikäisen kanssa kun voi saada vaikka tuhkarokon tms.

      Vielä lisäyksenä, itse epäilen, että Zikasta tehtiin mediatapaus syystä, jota emme tule koskaan saamaan selville. Ja myös uskon, että noihin pienipäisyys-epäilyksiin mitä siihen liitetty liittyy myös jotain myytä, hyönteismyrkky JA zika tms.

      Vastaa
  8. pikkupoikien äiti
    29.1.2018

    Tämä on suora kopio THL sivuilta: ”Alueet missä zikavirusta esiintyy (WHO:n taulukot, kategoriat 1 ja 2): Raskaana olevien on hyvä keskustella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa matkustamisen riskeistä ja heitä suositellaan siirtämään ei-välttämätöntä matkaa.” Ja Thaimaa löytyy taulukosta kategoriasta 2.

    Vastaa
    1. Maria
      31.1.2018

      No onneksi siis kävin lääkärissä. Thaimaassa on 60 miljoonaa thaimaalaista ja varmaan yli 30 miljoonaa turistia ja siellä on ollut neljä epäilystä zikan aiheuttamista ongelmista. Näistä ei mikään varmistunut zikan aiheuttamiksi. Jotenkin tuntuu siis hyvin pieneltä tuo riski. Yhtälailla voitaisiin suositella ettei Suomeen kannata matkustaa alle 6kk ikäisen kanssa kun voi saada vaikka tuhkarokon tms.

      Vastaa
  9. S
    30.1.2018

    Anteeksi kun kysyn nyt aiheen ohi, mutta miten sänkyprojektin lopulta kävi? Löytyikö hyvä?

    Vastaa
    1. Sanna
      30.1.2018

      Muakin kiinnostaa sänky, kirjoitathan siitä pliis? 😀

      Vastaa
    2. Maria
      31.1.2018

      Joo! Sori kun on kestänyt 😀

      Vastaa
  10. Maissi
    1.2.2018

    Olin Thaimaassa kymmenen vuotta sitten viidennellä kuulla raskaana ollessani. Olin skootterin kyydissä sekä pikaveneessä. Vältin jäitä, mutta söin normaalisti. Kaikki sujui hyvin, kunnes sain ruokamyrkytyksen. Yhden yön olin elämäni heikoimmassa kunnossa, josta ilman mieheni tukea en olisi selvinnyt kunnialla. Lähellä oli, ettei mieheni lähtenyt etsimään pilkkopimeässä saarelta olematonta lääkäriä. Onneksi selvittiin säikähdyksellä ja toivuin nopeasti. Ilman aikuisseuraa en lähtisi raskaana kaukomaille. Thaimaan sisäisellä lennolla otettiin muuten vakavasti raskauteni. En saanut istua moottorin lähellä ja vaihtoivat paikkani toisten matkustajien kanssa. Thaimaalaiset naiset olivat hyvin tuttavallisia vatsani kanssa. Näkyvää kumpua tultiin usein silittelemään, mikä oli hämmentävää ensimmäistä odottaessa. Hieronnasta muistsn sen, että istualtaan suostui hieromaan. Erilainen reppureissu raskaanaollessa kuin ilman huolehdittavaa, mutta kannatti kuitenkin tehdä.

    Vastaa
  11. Eve
    1.2.2018

    Todella mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu blogi sinulla. Alan varmasti seurata aktiivisesti. Mainitsit tekstissä että sinulla on hyytymistekijägeenin mutaatio. Haluaisin mielenkiinnosta kysyä, että käytätkö antikoagulanttilääkistystä raskauden aikana ja sen jälkeen. Itselläni on myös mutaatio ja en ole innostunut pitkäaikaisesta antikoagulaatiohoidosta raskauden aikana. Jään innolla odottelemaan vauvapostauksia koska ne ovat itsellekin tosiaan ajankohtaisia.

    Vastaa
    1. Maria
      4.2.2018

      Voisin kirjoittaa tästä postauksen!

      Vastaa
  12. Katri
    2.2.2018

    Kiitos Maria kirjoituksesta!!! 🙂 Ja ihanaa odotusta <3

    Vastaa
  13. Joana
    3.2.2018

    Moikka! Vähän ohi aiheen tämäkin, mutta mitä aurinkorasvaa käytitte reissullanne? ☺️

    Vastaa
  14. […] luonnonkosmetiikatuotteen, jossa on fysikaalinen suoja. Aurinkosuojavoidetta käytin tammikuun thaimaanlomalla lähinnä matkan alussa sellasiin kohtiin ihossa, jotka joutuivat väkisin aurinkoon, […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top