Meditaatio lapselle! Meditatiiviset tarinat sopivat kaiken ikäisille terveyden tueksi

Meditaation terveyshyödyt ovat alkaneet avautua hyvinvoinnistaan kiinnostuneiden lasten ja nuorten vanhemmille.

Itse ”löysin” meditaation viisi vuotta sitten, kun aloitettuani paranemismatkani ja syväsukelluksen mielen voimaan. Alkuun meditoin noin vuoden ajan neurotieteilijä Joe Dispenzan ohjelman mukaisesti, jonka jälkeen avautui kokonaan uusi maailma. Vuodesta 2017 asti olen perehtynyt eri meditaatio- ja rentoutusmenetelmien ”vaikuttaviin aineksiin” ja käynyt myös hypnosynnytysvalmentajakoulutuksen.

Vuonna 2019 kehitin oman tietoisuustaitomenetelmän. Menetelmääni harjoittaa jo yli 7 000 ihmistä kymmenistä eri maista. Kaiken ammentamani tiedon, kurssilaisten palautteiden ja omien kokemusteni pohjalta olen kehittänyt oman meditaatiotekniikan: meditatiiviset tarinat.

 

Meditaatioita niille jotka eivät meditoi

Meditatiivisten tarinoiden etu on, että ne sopivat aivan kaikille, myös niille, jotka syystä tai toisesta eivät voi tai halua meditoida, myös vauvoille, lapsille ja nuorille!

Esimerkiksi itselleni perinteiseen meditaation maailmaan oli mahdollista sukeltaa vasta, kun isoimmat haasteet oli jo käsitelty pois alta. Eli vaikka kuinka ”meditoin” ennen parantumistani, en saanut mieltäni rahoittumaan tai päästyä meditaatioon ”sisälle”. Stressitilani ei hälvennyt, vaikka olisin meditoinut tuntikaupalla. Meditointi oli minulle varsin epämukavaa ja sai minut jopa tuntemaan itseni epäonnistuneeksi, kun kiemurtelin risti-istunnassa ja taistelin ajatusteni kanssa.

Meditatiivisten tarinoiden kautta sinä ja lapsesi voitte laskeutua meditaation maailmaan lempeästi ja helposti. Lapsillekin sopivien tarinallisten meditaatioiden aikana voi olla missä vaan asennossa. Meditatiivisia tarinoita voi myös kuunnella bussimatkalla, arjen askareiden, kävelylenkin tai treenin aikana. 

 

Lapsille sopivia meditaatioita

Meditaation mahdollisuuksiin perehtyneenä äitinä tiedän, että monenlaiset lapset voisivat hyötyä todella paljon meditaatiosta. Meditaatioiden avulla voi myös helpottaa ihan tavallisia arjen hetkiä. Syöminen, pukeutuminen, nukkumaanmeno, lähtemiset ja muut tilanteet, jotka saattavat tuottaa hankaluuksia arjessa, voivat helpottua huomattavasti kun lapsi (ja vanhempi) aloittavat meditaation.

Meditatiiviset tarinat voivat auttaa myös tunteiden säätelyyn, pelkojen ja menneisyyden tapahtumien käsittelyssä sekä lievittää stressiä yleisesti. Stressin lievittäminen puolestaan auttaa kaikkiin henkisiin ja fyysisin haasteisiin.

Suosittelenkin meditaatiota aivan kaikille lapsille, ja erityisesti sellaisille lapsille, joilla on haasteita keskittymiskyvyn, rauhoittumisen, itseluottamuksen, tai vaikkapa sosiaalisten tilanteiden kanssa ja lapsille, joilla on mitä tahansa fyysisiä vaivoja, kuten allergioita, yliherkkyyksiä, kipuja, iho-oireita, vatsakipuja, toistuvia päänsärkyjä tai flunssia.

Tämä saattaa kuitenkin yllättää: jos toivot lapsellesi apua johonkin tiettyyn tilanteeseen tai haasteeseen, suosittelen aina myös vanhempia aloittamaan tietoisuustaitoharjoittelun. Ensisijaisesti suosittelen Eroon oireista -kirjaa tai Free to Heal ®-verkokurssia. Vanhemman tunteet ja ajatukset, nimittäin vaikuttavat suoraan lapseen.

       

Tarinalliset meditaatiot lapsille

Olen luonut yli 20 upeaa meditatiivista tarinaa, joihin voit tutustua tarkemmin tästä. Joukossa on myös muutamia erityisesti lapsille tehtyjä tarinallisia meditaatioita, kuten Muisto huvipuistossa, Suloisia unia ja Lapsuuden kevät. Nämä kaikki sopivat erinomaisesti iltasadun sijaan.

Alkuun ajatukseni oli, että muut meditaatiot on aikuisille. Yllätyksekseni, olen kuitenkin saanut valtavasti palautetta vanhemmilta, jotka ovat kertoneet lasten pitävän kovasti ja suorastaan vaativan muitakin meditaatiota kuunneltavaksi. Lasten suosikkeja ovat olleet esimerkiksi rahameditaatio nimeltä Raha, menestys ja yltäkylläisyys, Tulevaisuus järvenä, Kehoni viisaus ja Sisäinen valo. Jos kiinnostut näistä, suosittelen, että kuuntelet äänikirjan ensin itse ja sitten vasta teet päätöksen, sopiiko tämä tarinallinen meditaatio juuri sinun lapsellesi. Kuunteluhetkestä kannattaa tehdä ihana yhteinen hetki.

Teini-ikäisille, joilla kuukautiset ovat alkaneet tai alkamassa monet vanhemmat ovat ostaneet puolestaan Kuukautismeditaation. Siitäkin on tullut aivan ihanaa palautta. 

Tarinalliset meditaatiot löydät 21 päivää kiitollisuutta -paketista sekä yksittäin verkkokaupastani. Tarinallisia meditaatioita voi kuunnella myös lapsiryhmien kanssa, vaikkapa koulussa, päiväkodissa tai harrastuksissa. Myös toimintaterapeutit ovat käyttäneet niitä työssään. 

Lasten ja vanhempien kokemuksia meditatiivisista tarinoista:

Lisää palautteita löydät Instagram-tilini kiinnitetyistä stooreista.

PS. Keväällä julkaistaan Taikamatka niminen lastenkirjani, jossa on aivan ihania interaktiivisia meditatiivisia tarinoita lapsille. Siitä lisää pian!

2 Comments

  1. […] Ilmainen meditatiivinen tarina sopii kaiken ikäisille. Olen saanut palautetta vanhemmilta, että lapset itse usein pyytävät meditatiivisia tarinoita iltasaduiksi. Meditatiiviset tarinat ovat auttaneet lapsia nukahtamaan nopeasti ja lempeästi. Lisätietoa lapsille sopivista meditatiivisista tarinoista. […]

    Vastaa
  2. […] mitä kannattaa kokeilla, on meditatiiviset tarinat, joista olen kirjoittanut tarkemmin tässä. Myös Taikamatka-kirjastani moni lapsi on saanut apua illan rauhoittamiseen. Taikamatka […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top