Onko maitoa juova lapsi outo?

Maito on ollu terveystietoisten ja ravitsemussuosituksia noudattavien kiistan keskiössä jo pitkään. Osa vanhemmista on täysin vakuuttuneita siitä, että maito ja maitotuotteet aiheuttavat korvatulehduskierteitä ja limaisuutta. Senpä takia osa lapsista juo tavallisen lehmänmaidon sijaan koko ajan suositumpia kasviperäisiä juomia, joita kasvimaidoiksi kutsutaan. Osa kaura-, soija tai mantelimaitoa juovista ja juottavista perustelee valintaansa myös eläinoikeusnäkökulmalla sekä ympäristönäkökulmalla.

Oma kiistansa on myös maitotuotteita kuluttavien kesken: Suurin osa kuluttajista käyttää mahdollisimman vähärasvaisia maitotuotteita ja toinen osa onkin sitä mieltä, että maito, etenkin sen rasva sisältää tärkeitä ravintoaineita. Niinpä osa ihmisistä haluaisikin tarjota lapsilleen rasvattoman maidon sijasta kevytmaitoa tai jopa punaista maitoa. (Itse kuulun tähän joukkoon, meillä maitoa on todella harvoin, mutta jos he sitä vaatimalla vaativat, ostan lapsille punaista luomumaitoa rasvaklimppeineen.) Tämä joukko perustelee valintansa usein sillä, että rasvaton maito on prosessoitua ja jokin siinä mättää.

(Juustoa meillä muuten kyllä syödään, etenkin rasvaisia raakamaitoon tehtyjä juustoja. Uskon, että niistä saa suolistollekin hyödyllistä mikrobistoa.)

Sotkamon kunta päätti tarjota koululaisille voita ja kevytmaitoa mutta siitä ravitsemusneuvottelulautakunta suuttui ja antoi huomautuksen. Koulumaitotuki koskee vain kevytmaitoa ja rasvattomia tuotteita. Jännittävää, miten suureen asemaan maito on Suomalaisessa yhteiskunnassa päässyt. Osahan ihmisistä, jopa lääketieteen ammattilaisista, on sitä mieltä että maito on todella tärkeä osa lapsen ruokavaliota.

Itselläni on onni, että olen nähnyt asiasta aivan toisenlaisenkin näkökulman. Asuin lapsena useissa vaiheissa Espanjassa. Suomalaisessa päiväkodissa olin tottunut juomaan maitoa. Kun espanjassa podin pientä Suomi-ikävää, pyysin maitoa juotavaksi. Isäni ja hänen sukulaisensa aivan kauhistuivat. Minulle tuotiin lasi maitoa, ja kaikki kerääntyivät ympärilleni katsomaan, että juoko tuo omituinen lapsi todellakin maitoa.

Jo pelkkä maidon juomisen katsominen sai sukulaiseni kakomaan. Heidän mielestään maidon juominen sellaisenaan oli aivan ällöttävä ajatus.

Niin, siis maitoahan ei juoda suurimmassa osassa maailmaa. Itsekin olen sitä mieltä, että paras ruokajuoma on vesi. Kalsiumia saa kalasta, munista, kasviksista ja D-vitamiinia saa auringosta tai purkista, aivan kuten se on maitoonkin lisätty… Ihminen on siitä erikoinen laji, että se tulee toimeen monenlaisilla erilaisilla ruokavalioilla.

Juovatko teidän lapset maitoa? Millaista mieluiten?

13 Comments

 1. SannaV
  30.11.2017

  Meillä 3,5v lapsi juo mieluten äidinmaitoa. Kaurajuomaa juo jonkinverran, päiväkodissa saa juoda mitä itse haluaa. Mutta maitoa ei meidän kotiin osteta.

  Vastaa
 2. Alina
  30.11.2017

  Mä en oikein osaa vielä päättää mitä mieltä olen maidosta! Itse sitä en juo , kahviin olen kuitenkin tottunut laittamaan maitoa. Syön juustoa ja joitain maitotuotteita käytän ruuanlaitossa. Jogurttia en enää syö, kun ei vaan ole tarpeeksi hyvänmakuista ilman sokeria olevaa kaupan hyllyllä.
  Lapsen saannin myötä olen alkanut vasta tätä maitoasiaa pohtimaan ja en haluaisi ruuan kanssa maitoa lapselle juottaa. Ruuanlaitossa menee kevytmaito ja kauramaito ja edelleen imetän lasta, joka on nyt 1v 8kk. Tuntuu olevan neuvolassa ja lääkärissä tämä maitojuttu todella tärkeä. Tuntuu siltä, että lapsi menee pilalle kun ei vielä ole maitoa päässyt juomaan purkista. Ja todella tiukassa on maidon terveysnäkökulmat mitä meille on lapsuudesta asti kurkusta alas tungettu. Itsekin muistan koulun käytävillä Valion julisteet, joissa luurankohahmo kertoo nasevia lauseita maidon pakollisuudesta terveenä pysymiseen . .

  Vastaa
  1. Sanna
   2.12.2017

   Valio aivopessyt suomalaisia vuosikymmeniä maidon muka- tarpeellisuudesta! Jostain luin että kouluissa on pidettävä Valion julisteita esillä, muuten koulut eivät saa jotain alennusta maidon hinnasta tms.

   Vastaa
 3. Mary
  30.11.2017

  Perinteisesti juotu maitoa.
  Nuorin ei sitö kestäkään, joten piti tutustua korvaaviin tuotteisiin.
  Niiden sisällysluettolo on aika mielenkiintoista luettavaa maitoon tottuneelle… Puhumattamakaan lähiruuasta. Kaurajuoma sentään tulee läheltä.
  Soijasta en tiedä voiko sen turvallisuuteen ja puhtauteen luottaa.

  Vastaa
 4. yksi äiti
  30.11.2017

  Aikuisikään asti kittasin rasvatonta maitoa litran päivässä. Sitten kyseenalaistin sen terveellisyyden ja lopetin. Nyt ajatus maidon juomisesta tuntuu oudolta. Pääasiallinen juoma on vesi, mutta kaapista löytyy punaista luomumaitoa, jota lapset saavat jos haluavat, ehkä lasin päivässä tai murojen sekaan. Juustoa menee, muuten vältämme maitotuotteita, en usko ihmisen tarvitsevan niitä. Kasvismaidot vähän epäilyttävät myös..

  Vastaa
 5. Jepjep
  30.11.2017

  Lehmä tuottaa maitoa vasikkaa varten. Ovatko ihmiset ja ihmislapset vasikoita? Kuinka moni muu laji juo toisen lajin maitoa?

  Vastaa
  1. Nehi
   3.12.2017

   Kuinka moni muu laji viljelee ruokansa pellossa?

   Muurahaiset muuten lypsävät kirvoja, tosin ei sentään maitoa…

   Vastaa
 6. Johku
  30.11.2017

  Kokemukseni mukaan (3,5v) Espanjalaisissa kouluissa (2eri koulua) lapset kyllä joivat lähes joka iltapäivä maitoa keksien kanssa ja ravintolassakin sitä oli usein tarjolla lapsille. Eli ei sitä kukaan ihmetellyt, päinvastoin.

  Vastaa
  1. Maria
   30.11.2017

   Se voi olla että nykyään sielläkin juodaan maitoa. 30 vuotta sitten ei todellakaan. 🙂

   Vastaa
 7. Sonja
  1.12.2017

  Meillä toinen lapsi juo punaista luomumaitoa ja toinen lapsi ei juo maitoa kun atooppinen iho parempi ilman sitä ja viljoja. Itse en käytä enää kuin harvoin maitoa kahviin, kahvin teen nykyään rasvakahvina. Juustoja, luomukermaa, luomuvoita ja maustamantonta luomujogurttia meillä kyllä käytetään.

  Vastaa
 8. Miria
  1.12.2017

  Kun meidän lapset olivat pieniä eivät he sairastuneet korvatulehduksia juurikaan, vaikka joivat maitoa ja söivät ihan tavallista kotiruokaa. Muutenkaan eivät paljoa sairastelleet, mutta he eivät olleetkaan päiväkodissa.

  Vastaa
 9. anna
  1.12.2017

  Meillä ei tyttö juo maitoa juurikaan ja jos juo on se luomu- tai raakamaitoa. Muuten syö jonkin verran viiliä tai luonnonjogurttia.

  Vastaa
 10. Lurre
  4.12.2017

  Ei juoda maitoa, en näe mitään tarvetta sellaiselle. Toki lapsi saa kauramaitoa välillä halutessaan, mutta ei siis korvata sillä sitä maitomäärää, mikä ”pitäisi” suositusten mukaan juoda.
  Maitotuotteista juusto ja voi kyllä käytössä päivittäin, muita maitotuotteita satunnaisesti.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top