Heijastinspray-varoitus

Näin viime keväänä uutisen, jossa hehkutettiin  Volvon kehittämää suihkutettavaa Life Paint -heijastinainetta. Taisin silloin jo ilmaista huoleni twiittaamalla, mutta en tarttunut asiaan, sillä olin varma, ettei niin järjetön tuote päätyisi markkinoille.
Olin väärässä. Tänä syksynä moni on kertonut nähneensä suihkutettavaa heijastinta lastentarvike- ja urheilukauppojen tiskeillä. (En käy ikinä kaupoissa ruokakauppaa lukuunottamatta, joten kiitos lukijat että pidätte minut ajan tasalla tuoteuutuuksista). ”Tyrkyllä on vieressä myös esite, jossa tuotetta kehotetaan käyttämään mm. lemmikkien jalkoihin ja olikohan jopa lastenvaunuihin.” kommentoi lukija Facebookissa. Myyjältä oli tiedusteltu tuoteselostetta tai tietoa tuotteen turvallisuudesta, mutta tietoa ei löytynyt mistään.
Tutut ovat kertoneet nähneensä Facebookissa kuvia heijastinprayllä kauttaaltaan käsitellyistä lapsista. Tuotteen pakkauksessa taidetaan sanoa, että tuotetta ei saa suihkuttaa suoraan iholle. Itse en suihkuttelisi heijastinta edes lapsen ulkovaatteisiin tai minkään hengittävän eliön pinnalle. Olen nähnyt nimittäin kuvia pimeässä hohtaviksi suihkutetuista hevosista.

11984603_10153385741022561_101244889_o

Alumiinia, mikro- ja nanohiukkasia
Löysin netistä yrityksen, joka myy näitä heijastavia mikropartikkeleja. Tällä nettisivulla myytävät hiukkaset ovat mikrokokoisia lasihiukkasia, joissa on alumiinikerros lasipartikkelin pinnalla. On mahdollista, etttä tuotteessa on mikropartikkelien lisäksi nanohiukkasia. Hiukkasten sitomiseksi käsiteltävään pintaan spray sisältää läpinäkyvää liimaa sekä ponnekaasua. Heijastinspray-purkkien kyljissähän ei ole tuoteselostetta, joten veikkaukseni on sivistynyt arvaus. Eikö ole uskomatonta, että tällaisessa tuotteessa ei tarvitse kertoa, mitä se sisältää!? Sellainen on lainsäädäntömme.
Joku heijastaviin nanomateriaaleihin erikoistunut lukija voi kyllä kommentoida, jos tietää tarkemmin heijastinsprayn sisältämistä aineista.
Nanoteknologian ongelmista olen kertonut ennenkin. EU on kehoittanut lausunnoissaan varomaan nanomateriaalien käyttöä, sillä niiden terveysvaikutukset ovat arvaamattomia. Samasta aineesta tehty hiukkanen saattaa eri kokoluokassa aiheuttaa aivan erilaisia vaikutuksia. Nanopartikkelien epäillään kulkeutuvan keuhkojen kautta aivoihin ja aiheuttavan muun muassa alzheimerin tautia.
Heijastinsuihkeen tarkoitus on lisätä turvallisuutta tai vähintäänkin sen tunnetta. Käyttöturvallisuus on kuitenkin unohdettu. Suihketta ei pitäisi käyttää missään, missä sen on mahdollista päästä hengitysteihin, lapsen pää tai vaatteet ei ainakaan ole oikea paikka tälle aineelle. Suihkuttajalle itselleen suosittelen hengityssuojainta. Hiukkasia pääsee hengitysteihin etenkin suihkutellessa, mutta myös käytön aikana. Vaatteiden liikkuessa hiukkaset irtoavat pinnastaan.
poro,heijastinspray
Porokuva Ylen sivulta.
Onneksi aine on aika kallista, joten toivottavasti tämä jää kaupan hyllylle. Perinteiset heijastimet riittävät. Poroillekin voitaisiin laittaa kietoa vaikka heijastavaa nauhaa sarviin tämän ihmeaineen sijaan.
Suosittelen siis tarttumaan siihen ihan tavalliseen heijastimeen, nauhaan, lenksuun tai heijastinvaatteeseen suihkepullon sijaan. Ja näihin heijastinsuihkeisiin toivoisin varoitukset ja turvallisuusohjeet.

35 Comments

 1. mari
  24.11.2015

  Vai että poroillekin heijastavaa nauhaa sarviin…? :’D Et voi olla tosissas? Kuka ne muovinauhat kävis jängiltä keräilemässä sen jälkeen kun sarvet on pudonnut? Poro kun ei ole lehmä, vaan kasvattaa uudet sarvet joka vuosi.

  Vastaa
  1. Maria
   24.11.2015

   ;D ei niitä alumiinihiukkasiakaan sieltä tuntureista kovin helppo ole noukkia talteen.

   Vastaa
   1. Mari
    24.11.2015

    No uskaltaisin kuitenkin väittää, että se määrä alumiinia, mikä tuosta poronsarvispraysta irtoaa, on kunttaan sitoutuessaan huomattavasti pienempi ongelma kuin mitä ne heijastinnauhat maastossa olisi. Varmaan tässäkin asiassa voisi unohtaa turhan hysterian ja käyttää vaikka tervettä järkeä. Heijastava spray toimii vallan mainiosti esim. polkupyörän vanteisiin suihkutettuna. Jättäisin ehkä väliin sen lasten suihkuttelun silloin kun muita vaihtoehtoja on tarjolla, mutta jos nyt kärjistäen pitäisi valita vaihtoehdoista lapsi rekan keulakoristeena tai nanospray takissa, niin valitsisin sen sprayn.

   2. Maria
    24.11.2015

    Kyllä ihan perinteisillä heijastimilla varmasti pärjää. Luotettavampaakin, kun ei kulu tai lähde pesussa pois.

   3. Laura
    25.11.2015

    Kyllä se perinteinen heijastinkin kuluu ja nimenomaan siellä pesussa. Pesun jälkeen kannattaa tarkistaa vaatteissa olevat kiinteät heijastimet ja irrotettavat korvata aina välillä uusilla. 😉

 2. kippari
  24.11.2015

  Onko riittävästi foliota hattuun?

  Vastaa
  1. Maria
   24.11.2015

   Foliosta en ole edes vielä ehtinyt aloittaa.

   Vastaa
   1. A
    25.11.2015

    :D:D

 3. Jenni
  24.11.2015

  Se on eri aine mikä on eläimille tai tekstiileille tarkoitettu. Eläimiin suihkutettavaksi käyvä lähtee pesussa/harjaamalla pois, toinen versio ei eikä sitä saa suihkuttaa turkkiin/iholle.

  Vastaa
  1. Maria
   24.11.2015

   Ero on siis liimassa. Heijastavat hiukkaset ovat kuitenkin todennäköisesti samaa ainetta.

   Vastaa
 4. Heini
  24.11.2015

  Hei Maria ja kiitos erinomaisesta blogista,
  tämä ei nyt liity kyseiseen postaukseen, mutta haluaisin kysyä eräästä minua kiinnostavasta asiasta. Kerroit Marja Hintikka Livessä, että poikasi opettaja otti hyvin vastaan ajatuksen, että opetusta tulisi hänen kohdallaan eriyttää ylöspäin. Jos saan kysyä, niin minkälaisia tapoja hän on käyttänyt? (kokonaan eri tehtävät kuin muilla?) Olen tosiaan pohtinut asiaa nyt lähiaikoina ja mielenkiinnosta kyselen!

  Vastaa
  1. Maria
   24.11.2015

   Kiitos viestistä. Luokassa on muutenkin monta luokka-astetta, joten eriyttäminen on helppoa. Lisäksi tekee jotain omia tehtäviä. En oikein osaa sanoa, mikä ero, kun olen nähnyt vain lapsen tekemät tehtävät, en muiden.

   Vastaa
  2. Nimetön
   6.12.2015

   Eriyttämisessä saatetaan käyttää mm. Eri kirjoja ja kokeita, jos luokassa monta luokka-astetta esim. 3-6 luokkalaisia voidaan oppilaita jakaa tasoryhmiin ja esim. Kokeita voi olla kahta eri versiota. Myös 6. Luokkalainen voi opiskella esim 3-luokan matematiikkaa, riippuen minkä ”tasoinen” on. Näin esim. Yksilöllistetyssä opetuksessa. T. Erit.kouluavustaja

   Vastaa
 5. Rauhassa vaan
  25.11.2015

  ”Eikö ole uskomatonta, että tällaisessa tuotteessa ei tarvitse kertoa, mitä se sisältää!? Sellainen on lainsäädäntömme.”
  Suosittelen lukemaan lainsäädäntöämme. Jos tälläisessä tuotteessa ei tarvitse kertoa mitä se sisältää, se ei sisällä mitään mitä pidetään vaarallisena.
  ps. Voit pyytää tarkempia tietoja valmistajalta jos haluat. Se on todennäköisesi tehokkaampaa kun täällä asian voivottelu.

  Vastaa
  1. Maria
   25.11.2015

   No, sain tukesilta viestin. Tähän pätee kyllä kemikaalilainsäädäntö, eli tuoteseloste pitäisi olla paketin kyljessä. Ongelma on tuotteen sisältämät partikkelit. Ne häilyvät kemikaalilainsäädännön rajamailla. Ne eivät ole kemikaaleja, mutta kuitenkin vaikuttavat terveyteen kuten kemikaalit. EU suosittelee, ettei suihkutettavia nanomateriaaleja tulisi käyttää lainkaan. Saati sitten lasten vaatteissa…

   Vastaa
  2. Maria
   25.11.2015

   Ja vielä. Minulla ei ole mitään tarvetta pyytää valmistajalta lisätietoja. Tuotteesta selviää, että se sisältää liimaa, ponnekaasua ja mikropartikkeleita. Ei ne mikropartikkelit muutu terveellisiksi valmistajan kommentin myötä. Enkä myöskään voivottele täällä, vaan kerron asian sellaisille ihmisille, joita asia saattaa kiinnostaa. Moni varmaan miettinyt tämänkin tuotteen hankintaa, mutta ehkä ei ole tullut ajatelleeksi asian kaikkia puolia.

   Vastaa
 6. MMN
  25.11.2015

  ainakin täältä selviää että liima on samaa mitä käytetään kirurgiassa….eli turvallista…
  http://albedo100.fi/produkter/invisible_bright/ib_faqs.html

  Vastaa
  1. Maria
   25.11.2015

   Liima ei minuakaan erityisesti huolestuta. Toki sekin kulkeutuu keuhkoihin helposti suihkeena. Leikkauksissa ja ammattilaisen laittamana varmasti aine paikallaan!

   Vastaa
 7. Anna
  25.11.2015

  Kiitos todella hyvästä kirjoituksesta. Olen taivastellut miten loistava keksintö tämä suihke on, mutta nyt kyllä avasit hyvin silmät, että totuus voi olla aivan toinen. No meillä kyllä muutenkin fanitetaan kivan näkösiä toimivia heijastimia, että tällainen näkymätön malli olisikin meille aivan turha, mutta silti. Todella tärkeää jakaa tietoisuutta eteenpäin.

  Vastaa
  1. Maria
   25.11.2015

   Kiitos kommentista! Enkä nyt huolestuisi, jos yksi purkki on tullut ostettua. Mutta jatkuvaan käyttöön en todella suosittele. Tämä näkymätön suihkehan on epäluotettava, sillä se voi kulua ja haalistua. Pitäisi aina ennen käyttöä kokeilla, onko tehoa aine vielä paikallaan. Perinteisillä heijastimilla saa kyllä varmasti pärjää.

   Vastaa
 8. AMS
  25.11.2015

  Heijastinsuihkeet näyttävät olevan tarkoitettuja esineille ja kiinteille osille, jotka halutaan tehdä näkyviksi. Jos lapsia suihkutetaan suoraan, tuotetta käytetään väärin. Esimerikiksi Verkkokauppa.com kertoo tuotteen sopivan lastenvaunuihin ja vaikkapa betoniporsaisiin. Linkissä kyseinen tuote:
  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/38421/ftnmd/Albedo-100-Reflective-Spray-Light-Metallic-heijastinsuihke-2
  Ilman mitään ymmärrystä asiasta tai edes lyhyttä taustojen selvittämistä teilaat koko idean perustuen luuloihin. Paremmin tämä pysyy ja näkyy kuin roikkuva heijastin, joka voi jäädä kiinni mihin vain. Sitä paitsi samaa ponnekaasua ja muita kemikaaleja on siinä vaatteiden suojaksi tarkoitetussa suoja-aineessa sekä esimerkiksi suihkutettavassa aurinkosuihkeessa…

  Vastaa
  1. Maria
   25.11.2015

   Itseasiassa, minä en ole ainoa, joka tuotteen teilaa. EU suosittelee välttämään suihkutettavia nanomateriaaleja. Kyseinen aine olisi maalin muodossa huomattavasti parempi. Mutta tavallisia heijastimiakin on muunkinlaisia kuin roikkuvia.

   Vastaa
 9. Terhi
  25.11.2015

  Ihmiset tuntuvat nykyään olevan kovin sinisilmäisiä. Minusta jo järkikin sanoo, että tällaisissa sumutteissa on omat terveysriskinsä.
  Siksi en ole halunnut omaa hevostani tuolla eläimille tarkoitetulla aineella käsitellä.
  Hevosen keuhkot ovat herkät muutenkin ja nimenomaan kaikille pienille hiukkasille ( yskät, allergiat ja puhkurit ovat monelle hevosen omistajalle ikävän tuttuja ). Joten ihan turha tuote ainakaan valveutuneen hevosenomistajan varustekaappiin. Nykyään on markkinoilla heijastinloimia , heijastinriimuja jne jne ihan riittävästi, miksi ottaa riskiä tällaisen aineen kanssa jonka mahdolliset terveyshaitat ovat vielä pimennossa. Ja jos aine noin helposti huuhtoutuu luontoon, ei sen käytössä ole mitään järkeä muutenkaan – edes vaatteissa. Pelkkää rahastusta sanon minä.

  Vastaa
 10. Isäntä
  30.11.2015

  Tavallinen heijastin toimii varmasti monessa tilanteessa.
  Mutta entäs rakkaat lapset jotka ei halua mitään heijastimia roikkumaan?
  Tai vaikka haluaisivatkin niin eivät voi pitää sitä koulukiusaamisen pelossa.
  Tähän tilanteeseen heijastinspray on oiva ratkaisu.

  Vastaa
  1. Maria
   30.11.2015

   Kiusaamisen takia?! Kamalaa. Eiköhän pitäisi jutella opettajan kanssa. Ei kiusaaminen voi olla syy olla käyttämättä heijastinta!

   Vastaa
 11. ok
  7.12.2015

  Jauhat nanohiukkasista vaikket tiedä sisältääkö kyseinen tuote niitä. Mikropartikkelithan on eriasia. Ja asenteesi vie jutuistasi uskottavuuden kokonaan. Jos todella haluat vain jakaa tietoa ja kyseenalaistaa, ota selvää kunnolla ja kirjoita sitten.. Nyt on vain mielipide ilman minkäänlaista pohjaa.

  Vastaa
  1. Maria
   7.12.2015

   Mikrohiukkasten valmistuksessa syntyy hyvin mahdollisesti myös nanoja. Ja en kyllä kovin hyvillä mielin hengittäisi alumiiniä mikrokokoisenakaan. Näitä on aivan mahdoton tutkia. Tukes on kyllä kiinnostunut asiasta, mutta lainsäädäntömme ei anna kuluttajalle, Tukesille, tai minulle mahdollisuutta vaatia tietooni heijastinsprayn sisältämiä ainesosia tai partikkelikokoja.

   Vastaa
   1. Hannele
    11.12.2015

    Mielenkiintoinen aihe ja näkökulma. Pimeällä maaseudulla pienet roikkuvat heijastimet eivät riitä, heijastinliivi jää repun alle piiloon. Mielessäni mietin, että mitä partikkeleita lapseni hengittävät pikatien varrella koulubussia odottaessa. Onko suurempi paha heijastinspreijattu reppu vai jäädä auton alle?

   2. Maria
    11.12.2015

    Onhan olemassa heijastinkangasta. Tekee siitä vaikka hupun repun päälle.

 12. Minna
  22.12.2015

  En ole tiennytkään tuollaisesta heijastinsuihkeesta.
  Ihmetyttää nyt, että niin monelle on vaikeaa nuo heijastimet asuissa. Minun lapsi on jo 16-vuotias, ja olen aina ollut tarkkana, että vaatteissa on kiinteät heijastimet. Myös omissani. Jos niitä ei ole ollut ostaessa, niin äkkiäkös sitä on itse liimannut tai ommellut heijastintarraa yms.
  Ja jos nyt porotkin tarvitsee heijastimia, niin heijastintarraa vaan liimailemaan sarviin 🙂 Tuskin niitä pirniä palasia tarroja tarvitsee käydä poistelemassa jälkikäteen?
  Niin, ja meillä on koiralla kivat valot kaulassa, niin kuin myös minun käsivarressa. Onhan noita kaikennäköisiä kivoja ja turvallisia ratkaisuja tehdä itsensä näkyväksi. Patterijutut on joo huono juttu luonnon kannalta, mutta jokapaikassa ei ole valoja, että pelkkä heijastin riittäisi. Ilman valoja sitä on säikytellyt montaa kävelijää/valotonta pyöräilijää.

  Vastaa
 13. Mia
  7.1.2016

  Ostin purkin eläinkaupasta. Idea tuntui loistavalta, mutta ei olisi tullut mieleenkään suihkuttaa tätä eläimen turkkiin.
  Totuus paljastui hetken päästä. Noita pieniä heijastinhippusia oli JOKA PUOLELLA!
  Valokuvissa näki, että ne hieroutuivat iholle, vaatteisiin jne. Ja heti tuli mieleen, että nämähän kulkeutuvat helposti vaikka hengitysteihin.
  Olkoon mitä hyvänsä, mutta inhottavilta hippusilta näyttivät… Valmistajaa tuotteelle en muista

  Vastaa
  1. Maria
   7.1.2016

   Kiitos kommentista! Kukaan ei olekaan vielä kertonut käyttökokemuksesta. Tosiaan valokuvaamalla salaman kanssa saa varmaan hyvin selville, missä hiukkasia on.

   Vastaa
 14. Mika Lahti
  6.11.2016

  Tälläisiäkin valmistetaan näköjään, loistava tuote kirjaimellisesti!! Täytyykin tilata muutama purkki kun on vielä edullisiakin 🙂

  Vastaa
 15. Tarja
  6.10.2018

  Niin… Hm… Tyhmääkin tyhmempää on todellakin suihkia suoraan iholle, karvaan, nahkaan, elävään yleensä yms. Sisätiloissa.
  Mutta suihkutin tuotetta teinin kypärään kun mitään muuta heijastavaa ei saa tämän ikäisten nuorten tai heidän kulkupeleihinsä. Vieläpä niin ettei niitä revittäisi pois.
  KAIKKI muut on kokeiltu. Ja kun valitettavasti on niin että mopopojathan ovat maailman pahinta mitä voi olla, vaikka oltais oltu itse poikia tai ’omistanut’ pojan, niin riesahan ne on.
  Minä rakastan mopopoikia ja todellakin ajaessani huomioin tarkasti myös heidät. He ovat ihmisiä ja nuoria joista tulee myös veronmaksajia. Ja siksi tämä spray on törkeen hyvä ja kätevä!!! Lisää tällaisia ehdottomasti!!!!

  Vastaa
 16. Pirkko
  4.11.2018

  bloggari on tainnu vetää vähä liikaa nanopartikkeleita. 😀
  Ohessa kaikille linkki infoon josta voi itse päätellä uskaltaako tuotetta käyttää.
  Itse odotan innolla koska näen ensimmäisen valvontakameratolpan maalattuna tollaisella. 😀
  https://www.ikh.fi/documents/ALB002_ALB003_kayttoturvallisuustiedote.pdf

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top